Cand e adecvat sa inscrii copilul la cursuri de pian

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Cele mai multe articole iti vor spune ca varsta ideala pentru inceperea cursurilor de pian este intervalul 5 – 7 ani, pentru ca cel mic va sti sa scrie si poate sta mai mult timp linistit. Exista insa suficiente voci care spun ca se poate si mai devreme, daca copilul manifesta suficient interes.

 

Copilul tau a devenit brusc interesat de pian sau tu consideri ca ar fi util, pentru dezvoltarea lui ulterioara, sa invete sa cante la un astfel de instrument? Cu siguranta, prima intrebare care iti vine in minte in acest moment este daca este suficient de mare pentru a face fata cerintelor impuse de aceste lectii. Parcurge acest articol si afla ce spun expertii despre varsta potrivita, pentru inceperea cursurilor de pian.

 

Niciodata nu e prea devreme

Cele mai multe articole de specialitate iti vor spune ca varsta incepand de la care un copil se poate descurca cu lectiile de pian este 5 – 6 ani. Exista insa suficiente voci relevante cu incurajeaza parintii sa isi lase copiii sa experimente cu acest instrument, daca manifesta interes, chiar si de la varste mai mici. 

Este adevarat ca in cazul copiilor mai mici de cinci ani este posibil sa existe limitari in ceea ce priveste coordonarea motorie. In acelasi timp se poate sa nu aiba destula forta pentru a putea genera sunete la clapele instrumentului, cel putin in primele saptamani de exercitii. In acest caz, de multe ori se apeleaza la un instrument cu clape tip weighted, care sunt mai usor de folosit.

 

 

La 3 – 4 ani, va fi nevoie cu siguranta ca parintii sa stea cu copiii la orele lor de pian, dar pentru ca este destul de dificil sa isi pastreze atentia concentrata pentru mai mult de 30 de minute la aceasta varsta, lectiile nu vor fi cu siguranta prea lungi. Vor invata mai greu cantecele si pentru ca nu stiu sa scrie sau sa citeasca, partiturile vor fi lasate pe mai tarziu.

Exista insa suficiente beneficii pentru cei care doresc sa incerce. In primul rand, vei afla mai repede daca pianul este instrumentul pentru care cel mic manifesta aptitudini deosebite sau este doar un interes trecator. Se va familiariza cu pianul si rutina lectiilor inca dinainte de a incepe scoala si va retine mult mai repede piesele la o varsta la care alti copii abia fac cunostinta cu clapele.

Exercitiile repetate vor contribui la dezvoltarea muschilor de la degete, capatand tot mai multa forta si siguranta pe miscari, avantaj care ii pregateste pentru momentul in care vor trebui sa incerce piese mai grele. 

Copilul va obtine rezultate mai bune atunci cand va incepe scoala, pentru ca muzica stimuleaza gandirea si va avea in plus, disciplina invatarii. Nu te astepta insa sa fie prea in largul sau la primele ore, pentru ca varsta de 3 – 4 ani nu este foarte prielnica pentru rigorile unor astfel de cursuri.

 

Alternative pentru cei mai mici

Daca copilul tau are 3 – 4 ani si este interesat de muzica, dar nu crezi ca este pregatit pentru cerintele unor lectii formale sau nu vrei sa il supui deocamdata unui astfel de proces, exista alternative mai potrivite. 

Il poti inscrie la cursuri de educatie muzicala concepute special pentru prescolari. Acestea sunt mai putin rigide si concepute special pentru caracteristicile acestei varste, incluzand jocuri interactive si activitati de grup care ii ajuta sa se deprinda cu notiunile de baza: sunete, ritm, cantece potrivite nivelului lor.

 

Copiii de cinci ani

Studiile arata ca la aceasta varsta sansele ca copilul sa se descurce cu ceea ce se cere de la el in cadrul unor cursuri de pian sunt de 50% si depind de la copil la copil si de gradinita la care este inscris. Pentru a-ti da seama daca cel mic este pregatit, este de ajuns sa fii atent la cateva detalii. 

Cele mai importante caracteristici sunt cele fizice si anume dexteritatea mainilor si forta degetelor. Poate tine bine o lingura sau o furculita? Isi leaga singur sireturile? Cat de bine se descurca cu creioanele si cariocile? 

Abilitatea de a citi sau cel putin de a fi deprins cu conceptul ca anumite semne sunt asociate cu anumite sunete este un avantaj, dar nu este primordiala. Daca cel mic obisnuieste sa cante impreuna cu surorile, fratii sau rudele, la evenimentele de familie inseamna ca deja este familiarizat cu procesul de interpretare muzicala. Si, destul de important, poate sta locului, concentrat pe o singura activitate, macar 30 de minute?

 

 

Copiii de 6 – 7 ani

Desi un an poate sa para putin, diferentele pozitive sunt suficiente pentru ca majoritatea scolilor sa incurajeze incepere lectiilor la aceasta varsta. Pentru ca sunt deja in clasa 0 sau unii chiar si in clasa I, la aceasta varsta copiii au trecut deja prin etapa in care invata sa stea linistiti si sa isi orienteze atentia doar catre un singur lucru, pentru o perioada mai mare de timp.

Au deja abilitatile de baza in ceea ce priveste cititul si realizarea de semne scrise si este posibil sa fi fost deja implicati la scoala, in invatarea unei piese muzicale, deci sunt deja familiarizati cu aceasta activitate. Abilitatile motorii fine si dexteritatea sunt de asemenea mai bine dezvoltate. La fel si capacitatea de a canta folosind ambele maini, in acelasi timp.

 

Copiii mai mari

O data ce se indreapta catre adolescenta, tinerii au nevoie de mult mai multa implicare personala pentru a reusi intr-un astfel de proces de invatare. Lectiile de pian sunt in concurenta cu alte preocupari, care ii pot deturna de la disciplina necesara pentru a face performanta cand vine vorba despre un astfel de instrument muzical.

La peste 8-9 ani, copilul va fi mai degraba interesat de jocuri pe smartfon/tableta, deci sansele sa isi doreasca sa invete sa cante la un instrument muzical sunt egale cu cele de a construi o casuta de pasari din proprie initiativa sau de a-ti cere sa mergeti in drumetii – aproape minime.

 

Pregatiri necesare

Indiferent de varsta la care decizi sa inscrii baietelul sau fetita la aceste cursuri, este bine sa iei in considerare faptul ca va trebui la un moment dat sa ii cumperi un pian si pentru acasa, pentru ca orele petrecute cu profesorul nu sunt suficiente si este necesar sa exerseze si individual. 

Va avea de asemenea nevoie de un spatiu separat in care sa cante, pe cat posibil o zona fara televizor, in care sa nu se afle lucruri care ii distrag atentia. Si multa disciplina, pe care nu o poate deprinde singur, deci pregateste-te sa fii alaturi de el in incercarea de a-si crea un program de lucru potrivit.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu