
Cand vine vorba de opera, sunt cateva arii foarte celebre in intreaga lume. E imposibil sa nu le fi auzit macar o data pana acum – “La donna e mobile”, “O Sole Mio”, “Nessun Dorma” sau “Oh! Mio babbino caro”. Toate au fost interpretate de-a lungul timpului de artisti celebri si continua sa fie cantate de catre cei care au un adevarat talent cand vorbim de opera.
Daca iti place opera, Internetul e foarte bogat cand vine vorba de arii celebre. Poti sa asculti oricand ceea ce iti place, ceea ce iti da o stare de bine. Sunt cateva opere care de-a lungul timpului au atras atentia oamenilor din intreaga lume. Iata care sunt acestea:
Contents
“Oh! Mio babbino caro”
Compusa in 1918, de catre Giacomo Puccini si Giovacchino Forzano, aceasta arie care face parte din opera “Gianni Schicchi” a fost cantata in premiera pe 14 decembrie 1918, la Opera Metropolitana din New York, de catre soprana Florence Easton.
In 1969, soprana Joan Hilda Hood Hammond a castigat discul de aur pentru ca a vandut un milion de exemplare in care canta aceasta opera.
Cand vorbim de lungimea acestei arii, ea e realizata din 32 de bare si poate fi cantata in cel mult 3 minute. Este scrisa in bemol major, iar titlul tradus in limba romana e “O! Dragul meu tatic”.
“La donna e mobile”
Facand parte din topul celor mai celebre arii de opere, “La donna e mobile” sau “Femeia e schimbatoare” face parte din opera “Rigoletto” a marelui Giuseppe Verdi. Este cantata de catre tenori si a avut premiera in 1851. Repetitiile pentru ea s-au facut in ascuns, iar aceasta precautie s-a dovedit a fi de bun augur, deoarece dupa ce a fost facuta cunoscuta publicului, a inceput sa fie cantata peste tot, fiind un celebru cantec fredonat de gondolierii venetieni.
Melodia se canta in B major, semnatura de timp 3/8 , si e formata din 8 bare. Se canta in 2-3 minute.
O interpretare cunoscuta si in zilele noastre a acestei opere celebre este data de Luciano Pavarotti.
“O Sole Mio”
Nu putem sa nu vorbim putin si de “O Sole Mio” (“Soarele meu”), cand ne referim la arii celebre din opere.
Aceasta melodie e un cantec napolitan scris in 1898, de catre Giovanni Capurro, Eduardo di Capua si Alfredo Mazzucchi. In timp s-au facut versiuni si in alte limbi, dar cea mai apreciata a ramas tot cea originala.
Artisti celebri au cantat de-a lungul vremii aceasta opera, iar aici ii amintim pe: Enrico Caruso, Beniamino Gigli sau Luciano Pavarotti. Acesta din urma a castigat in 1980 premiul Grammy pentru cea mai buna interpretare a acestei melodii.
“Der Holle Rache kocht in meinem Herzen”
Cunoscuta la noi in tara dupa numele de “Flautul Fermecat”, aceasta opera este ultima compusa de marele Mozart. Textul a fost scris de catre J.E. Schikaneder. Premiera acestei creatii a avut loc pe 30 septembrie 1791, la Viena.
Opera aceasta este una in doua acte si vorbeste despre povestea a doi indragostiti. Este si foarte controversata, deoarece cuprinde o serie de elemente masonice si e influentata de filosofia iluminista.
Aceasta creatie, care face parte din acele operete celebre pe care e probabil sa le cunosti, a fost publicata pentru prima data dupa moartea lui Mozart, mai exact pe 28 decembrie 1791, la trei saptamani dupa ce acesta s-a stins din viata, in publicatia Bonn.
“Nessun Dorma”
Tradusa in limba romana ca “Nimeni nu doarme” si fiind una dintre cele mai mari arii de opere, “Nessun Dorma” este actul final din “Turandot”, care apartine compozitorului Giacomo Puccini. Ea e o varianta pentru tenori si a fost interpretata de artisti cunoscuti precum: Beniamino Gigli, Franco Corelli, Jussi Bjorling sau Luciano Pavarotti.
Legat de acesta din urma si opera despre care vorbim, sunt cateva lucruri interesante de spus. “Nessun Dorma” a primit un statut de piesa pop dupa ce a fost interpretata de Pavarotti si i-a devenit caracteristica acestuia, fiind folosita inclusiv in sport, ca si imn. A fost cantata la Jocurile Olimpice de Iarna din 2006 si redata la funeraliile marelui Pavarotti.
De-a lungul timpului, a fost una dintre acele arii celebre din operete care au jucat rol de coloana sonora pentru filme, a fost interpretata de artisti din alte arii foarte diferite de opera, inclusiv heavy metal.
“Che gelida manina”
Facand parte din ariile scrise pentru tenori, aceasta creatie a marelui Giacomo Puccini reprezinta primul act din opera “La boheme”. Reprezinta o poveste de dragoste dintre un poet si vecina lui, care ajung sa se indragosteasca intr-o atmosfera foarte romanica.
“Che gelida manina” sau “Ce micuta mana rece” a avut premiera la Torino, la Teatrul Regio, in 1896 si a fost cantata de Evan Gorga. A devenit in timp atat de cunoscuta, incat intre 1900 si 1980 a fost inregistrata si interpretata de aproximativ 500 de tenori, in cel putin sapte limbi diferite. Cei mai cunoscuti artisti care au cantat-o au fost Enrico Caruso, Beniamino Gigli, Mario Lanza sau Luciano Pavarotti.
“Largo al Factotum”
Printre cele mai cunoscute arii de opere se numara si aceasta. Ea face parte din opera “Il barbiere di Siviglia” (“Barbierul din Sevilia”) si apartine lui Gioachino Rossini. A fost compusa in 1816 si il are in centru pe Figaro, un personaj bun la toate (barbier, spiter, muzician, poet), care ajuta la implinirea unei povesti de dragoste dintre Contele Almaviva si Rosina, fata de care acesta e indragostit. Intreaga actiune se desfasoara la Sevilia, in secolul al XVIII-lea.
Pentru aceasta creatie, compozitorul s-a inspirat din nuvela cu acelasi nume a lui Pierre Beaumarchais.
“Largo al Factotum” este primul act al operei “Il barbiere di Siviglia” si reprezinta partea cantata de Figaro, care are vocea de bariton.
Toate aceste creatii amintite mai sus au avut un mare impact in intreaga lume. Ele au transmis emotii infinite iubitorilor de opera si continua sa o faca si pana in zilele noastre.
Lasa un comentariu
0 Comentariu