Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Atunci cand vrem sa cumparam o pereche de casti, functiile prezente sunt foarte importante. Una dintre cele mai cautate e Noise cancelling, care intr-adevar ajuta la redarea unui sunet mai acurat. Ce este, ce alte beneficii mai are, dar si care sunt dezavantajele pe care le poate avea, vei afla in cele ce urmeaza.

 

Ce este functia Noise cancelling

Dispozitivele care au o astfel de dotare anuleaza zgomotele din fundal in timpul in care sunt folosite, ceea ce e foarte placut mai ales atunci cand esti deranjat/a de ceea ce se aude in jurul tau.

Nu e placut sa asculti muzica preferata si pe fundal sa fii acaparat/a de diverse zgomote, motiv pentru care aceasta functie reduce intensitatea sunetelor care nu fac parte din fisierele redate de tine. Ea poate fi prezenta atat prin intermediul unor softuri si microfoane speciale, ce sunt capabile sa acopere zgomotele, fie prin modul in care sunt construite difuzoarele si dotate cu pernite speciale.

Exista casti care sunt foarte calitative din acest punct de vedere, dar si modele care permit sa se mai auda sunete la frecventa mai scazuta. Depinde acum mult si de cat este de puternic un anumit zgomot, dar si de modul in care folosesti tu dispozitivele de redare.

Cum afecteaza poluarea fonica

Aceasta dotare a aparut din dorinta oamenilor de a nu mai fi atat de afectati de poluarea fonica, ce e foarte deranjanta mai ales cand are o intensitate puternica. Ea e prezenta la tot pasul din cauza traficului intens, a fabricilor, radiatoarelor, ventilatoarelor etc.

Studiile facute de-a lungul timpului au demonstrat ca poluarea de acest fel este daunatoare atat pentru oameni, cat si pentru animale. Persoanele pot fi afectate deoarece poate provoca insomnii, infarct, probleme de concentrare, tiuiti in urechi etc., iar necuvantatoarele pot suferi din cauza unor leziuni la nivelul urechii interne ce pot duce chiar si la moarte.

Cea mai mare sursa de poluare fonica este data de trafic, motiv pentru care Uniunea Europeana a impus o limita de 74 dB ce poate fi redata de rularea masinilor, acesta fiind motivul pentru care nu sunt legale anvelopele care pot furniza un zgomot mai mare de atat. Se pare ca in ceea ce priveste Comisia Europeana, responsabilii de aici vor sa reduca acest nivel pana la 68 de dB.

 

De ce apreciaza oamenii o astfel de functie

Daca e sa vorbim putin despre motivele care-i fac pe oameni sa-si doreasca o pereche de casti care sa aiba aceasta functie, primul e cel amintit si anterior si anume faptul ca blocheaza sunetele externe. Astfel poti merge mai linistit/a in drum spre locul de munca, poti citi relaxat/a o carte cand vecinul tau renoveaza apartamentul sau locuiesti intr-o zona cu trafic intens sau te poti concentra mai bine la munca daca e pus in functiune aparatul de aer conditionat.

Un alt motiv pentru care multi prefera astfel de casti e acela ca nu e necesar sa asculti muzica la un volum foarte mare pentru a acoperi poluarea sonora. Ele vor fi eficiente si la un nivel ceva mai scazut (daca sunt intr-adevar de calitate), ceea ce va imbunatati experienta pe care o ai vizavi de modul in care te bucuri de melodiile preferate.

Trebuie sa stii si ca per total, claritatea audio va fi una mai buna, totul fiind mult mai acurat, ceea ce-ti va permite sa te poti concentra mai bine, sa te relaxezi in voie si sa ai conversatii placute.

Astfel de device-uri sunt foarte apreciate mai ales pentru persoanele care calatoresc mult si sunt satule sa auda zgomotul reprodus de avioane, trenuri sau alte mijloace de transport in comun.

Argumente contra pentru o astfel de functie

Daca vrei sa-ti cumperi o casca wireless sau o pereche de astfel de device-uri cu aceasta functie, tine cont si de aspectele mai putin placute.

In caz ca nu stiai, prezenta unei astfel de functii necesita si o investitie financiara mai mare, deoarece aceste device-uri costa mai mult. E normal, pentru ca ele trebuie construite intr-un anume fel ca sa fie capabile sa ofere caracteristicile de care ai nevoie, ca in final sa ai parte de o experienta audio placuta.

Daca intentionezi sa faci o astfel de achizitie si doresti casti cat mai usoara, cele cu Noise cancelling nu sunt cea mai buna varianta. De ce? Pentru ca necesita intrebuintarea unor elemente suplimentare care pot creste din greutatea lor. Acum, nu te astepta sa fie incomode, dar nici nu vor fi la fel de usoare ca unele normale.

Daca alegi sa cumperi casti Bluetooth care sa aiba o astfel de functie, ia in calcul faptul ca bateria se va epuiza mai rapid, deoarece ele consuma destul de multa energie.

Producatorii incearca sa scoata pe piata device-uri cu Noise cancelling ce sa redea un sunet acurat si multi sustin acest lucru ca fiind un avantaj al acestor produse. In practica insa, multi utilizatori se plang de faptul ca in momentul in care acest mod este activat, calitatea sunetului pare sa scada, ceea ce in mod categoric nu e un lucru placut.

Castile cu o astfel de functie pot sa-ti afecteze auzul, dar nu doar acestea. Orice pereche poate fi daunatoare daca alegi sa redai sunetul la un volum foarte mare. Si nu e de gluma, deoarece au fost situatii in care oamenii au avut probleme grave cu auzul (inclusiv pierderea acestuia) din cauza ascultarii muzicii la un nivel foarte ridicat, pentru o perioada lunga de timp.

Asadar, castile ce au incorporata o tehnologie de anulare a zgomotului din fundal pot fi o buna varianta de a reduce din efectele negative ce pot fi cauzate de poluarea fonica, insa, trebuie folosite cu grija, la un volum ce nu iti pune in pericol sanatatea. Chiar daca sunt ceva mai scumpe si putin mai grele, te pot ajuta sa te linistesti si sa te relaxezi cat mai bine.

Pentru a face o achizitie cat mai buna si pentru a avea parte de calitate superioara, indreapta-ti atentia spre un producator de renume, ce fabrica si distribuie articole cu adevarat performante (Beats, Sony, Bose, JBL, JVC, Philips etc.).

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments