Ce este impedanta

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Cu siguranta, mai ales daca esti pasionat de muzica si iti doresti un sistem audio performant, ai auzit de impedanta si de cat de importanta este in alegerea corecta a boxelor, si daca nu mai stii despre ce este vorba, iti poti reaminti in acest articol pentru a fi in cunostinta de cauza.

 

Cand vrei sa iti alegi un sistem audio, se poate intampla sa te tot lovesti de diverse specificatii tehnice, sa nu intelegi care este importanta acestor date si cum te pot ajuta. Daca vrei sa intelegi ce este si la ce foloseste impedanta si cum te poti folosi de aceasta informatie, atunci citeste cu atentie acest articol si, fara a intra in multe detalii de specialitate, iti vom explica cum sa intrebuintezi aceste date.

De cele mai multe ori, fiind un termen care nu iti este cunoscut, ai tendinta fie sa il ignori, fie il intelegi gresit, de unde se pot naste o serie de confuzii, ce duc la o achizitie gresita, si chiar la distrugerea aparatelor achizitionate. Cel mai adesea te vei lovi de acest termen atunci cand iti doresti sa cuplezi boxele la amplificator si, mai jos, ai o explicatie practica a acestei marimi.

Ce este impedanta?

Sigur te-ai intrebat de multe ori ce este impedanta, asa ca iata, in continuare, o explicatie, pe scurt: intr-un circuit practic, exista efecte de intarziere sau de franare asupra curentului electric, ce tin de rezistenta in circuit si valoarea reactantei, iar la curentul alternativ, acestea se numesc impedenta. 

Impedanta electrica se noteaza cu Z. Desi se masoara tot in ohmi, ca si rezistenta, este o diferenta intre aceste doua notiuni, ce tine de diferenta dintre curent continuu si alternativ: la curentul continuu este rezistenta, la cel alternativ este impedanta.

Pentru a alege cea mai buna statie audio pentru tine, ai nevoie sa cunosti ce inseamna termenul de impedanta pentru boxe: rezistenta pe care acestea o opun curentului furnizat de amplificator. 

In plus fata de o rezistenta, impedanta se modifica si in functie de frecventa. Semnalul de la amplificator poate fi fie vocea, fie diferite instrumente muzicale, fiecare avand o gama larga de frecvente, asa ca impedanta va fi mereu in miscare. Pentru a cunoaste totul despre boxe inainte de achizitionare ai mentionata si impedanta nominala – adica media celor mai mici valori ale impedantei pe care o vei folosi in calculele viitoare. Sunt importanti si alti parametri, cum ar fi impedanta bobinei sau impedanta condensator, dar valoarea nominala este cea mai uzuala.

Cand faci o schema de legare la difuzoare vei avea nevoie de valoarea nominala a impedantei, pentru a putea calcula exact valoarea necesara. Astfel, iti raspunzi si la intrebarea ce inseamna ohmi la boxe. Cele mai multe modele au o impedanta nominala de 4 – 6 – 8 – 16 ohmi. 

De ce conteaza impedanta boxelor?

Fie ca vrei o statie audio auto, fie pentru acasa, este important sa cunosti impedanta boxelor, aceasta fiind in stransa concordanta cu extragerea curentului electric din amplificator. Astfel, cu cat impedanta este mai mica, cu atat este mai mare sarcina in amperi si va fi mai dificil sa functioneze, iar cu cat impedanta este mai mare cu atat scade puterea. Unele echipamente au trecute valorile curentului, iar altele, valoarea puterii, pentru a putea converti se poate folosi un program de transformare watt in amperi.

Astfel, trebuie sa stii ca impedanta difuzorului sau a difuzoarelor (inclusiv cand alegi boxe masina) pe care vrei sa le conectezi la o statie amplificare se incadreaza in capacitatile acesteia.

Poti avea o statie de amplificare proiectata pentru o impedanta a boxelor de la 4 pana la 16 ohmi. Deci asta inseamna ca impedanta minima a difuzorului este de 4 ohmi. In caz ca inca nu ai achizitionat boxe 8 ohmi, sau mai putin, de 4 – 6 ohmi, atunci alege exact valoarea ceruta de amplificator si atunci cuplarea este reusita. Cu cat impedanta este mai mica, cu atat puterea va fi mai mare, dar nu este indicat sa folosesti boxe cu o impedanta sub valoarea nominala de la amplificator.

In caz ca vrei sa cuplezi 2 boxe pe un canal, atunci ai doua variante: cuplarea serie, la care impedanta se va insuma; cuplarea paralel, care va injumatati valoarea – pentru modele identice. Spre exemplu, la un amplificator la care se mentioneaza un minim de 8 ohmi la care vrem sa utilizam boxe de 4 ohmi, trebuie sa le legam in serie; altfel, pentru ca valoare impedantei paralel va fi 2 ohmi, la volum mai mare, amplificatorul va incerca sa furnizeze tot mai mult curent, existand riscul de a se incalzi considerabil si posibilitatea de a se arde tranzistorii finali si chiar difuzoarele. 

Daca totusi ai deja difuzoarele cumparate, precum un set de boxe Unitra, si vrei sa le folosesti cu un amplificator supradimensionat trebuie sa ai grija sa nu dai volumul prea tare si sa mentii statia foarte bine ventilata. 

De interes este si diametrul cablului pentru boxe, acesta influentand direct valoarea impedantei. Spre exemplu un cablu subtire se va folosi pe distante mici, la o incarcare de 4 ohmi un cablu de grosime 18AWG (1mmp) functioneaza la max 4.8 m; la aceeasi incarcare un cablu de sectiune 10 AWG (2.6 mmp) functioneaza fara pierderi pana la 30 de m. Aceste valori se extrag din tabele de calcul pe care le gasesti si in mediul online pentru a afla sectiunea cablului sau cati kw suporta un cablu.

In caz ca nu iti poti achizitiona un set statie boxe, si iti doresti sa iti construiesti singur sistemul audio, atunci cu siguranta trebuie sa fii atent la parametrii tehnici ai produselor, precum impedanta, puterea nominala, sectiune cablu etc., si sa gestionezi bine datele pentru a obtine cea mai buna varianta pentru tine. Le poti lega si la consola pentru DJ, la alte device-uri, fie pentru a oferi seri minunate prietenilor tai, fie pentru a face auditii la un nivel performant.

 

 

 

Lasa un comentariu

3 Comentarii

Borcea Cristian

January 17, 2022 at 11:53 pm

Salut,am 1 amplificator 6 ohmi (Yamaha) și 2 boxe Taga Harmoni 4,scrie pe ele 4-8 ohmi.
Sunt compatibile cu amplificatorul.

Raspunde
ion

May 27, 2021 at 3:13 pm

Va rog recomandati-mi casti de 90e – 110e cu parametri buni pentru gaming | am nev.
Va multumesc de articol
Daca este posibil ceva Razer sau hyperX

Raspunde
Team ProMusicProd

May 31, 2021 at 11:59 am

Buna,

Iata aici un articol interesant pe tema asta: https://macrotehnicus.ro/cele-mai-bune-casti-de-gaming/

Numai bine!

Raspunde