Ce este sunetul Hi-Fi

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Daca esti un ascultator impatimit de muzica, cu siguranta iti doresti o experinta inedita si vei investi pentru a putea sa asculti si acasa la o calitate inalta, iar in acest articol vom vorbi despre sunetul Hi-Fi.

 

Daca studiezi piata audio, vei afla ca nu este ieftin si nici foarte simplu sa fii adiofil si sa iti faci acasa un sistem audio profesional pentru a te delecta cu muzica preferata. Dar, in ciuda eforturilor, experinta inedita pe care o ofera sunetul Hi-Fi merita, deoarece te vei transporta oricand in sala de concerte si te vei bucura de muzica.

 

Ce este sunetul Hi-Fi?

Un sistem audio cu sunet Hi-Fi este acel sistem care iti va crea senzatia ca esti in sala de concerte, ca muzica nu provine de la boxe si este interpretata la instrumente langa tine. 

Dar ce inseamna Hi-Fi? Aceasta abreviere provine din engleza de la High Fidelity, ce se traduce prin fidelitate inalta, practic este exact ceea ce iti poti dori de la o linie audio: sa reproduca exact ceea ce se afla pe inregistrare, fara alte distorsiuni sau efecte.

Prin ce se caracterizeaza un sistem Hi-Fi?

Iti doresti un sunet hifi, dar nu stii exact ce trebuie sa alegi, la ce sa fii atent si cum iti poti da seama ca este ceea ce trebuie. Chiar daca alegi cele mai bune amplificatoare audio sau cele mai bune boxe, daca nu este tot sistemul dedicat, nu vei putea beneficia de rezultatele oferite.

In primul rand trebuie sa stii ca ai nevoie de un sistem de 2 sau mai multe boxe, care, pozitionate bine in spatiu, sa iti creeze iluzia ca se canta chiar langa tine. Sunetul Hi Fi nu trebuie perceput ca venind direct de la boxa ci de peste tot. 

Astfel, vei putea sa simti senzatia de adancime, care se refera la producerea sunetelor din diverse locuri, de mai aproape sau de mai departe, dar si de spatiu intre instrumente, sunetele se aud clar, fara a se suprapune. 

Practic, un sistem boxe Hi-Fi bun, trebuie sa dispara atunci cand inchizi ochii, iar sunetele sa vina de peste tot, fata – spate, stanga – dreapta. Dinamica diferita trebuie sa fie cat mai realista, iar reproducerea plajei de frecvente sa fie cat mai exacta si echilibrata.

Daca ai boxe podea care au tendinta sa exagereze frecventele joase, atunci totul se va auzi mai infundat. Pe de alta parte, daca sunt exagerate frecventele inalte, muzica va fi mult mai sus, mai subtire. Frecventele medii accentuate creeaza senzatia de plat, lipsit de viata.

Un sistem audio Hi Fi trebuie sa fie capabil sa reproduca exact inregistrarea pastrand un bas clar si puternic, bine conturat; cu inalte bine pozitionate pentru accente si pentru a crea atmosfera necesara; cu medii clare si delicate, nu agresive, mai ales pentru voci.

De asemenea, o dinamica buna va pastra inclusiv reverberatiile salii in care a fost facuta inregistrarea si va crea un sunet unitar, placut chiar si pentru un expert. 

 

Cum percepem sunetul Hi- Fi in functie de stilul muzical?

Pe langa tot sistemul cu boxe Hi Fi, amplificator etc., sunetele finale vor fi influentate si de stilul muzical dupa care este facuta inregistrarea. 

In muzica moderna, fie ca este pop, rock etc., fiind produsa in studio, este mult mai usor sa poti sa o redai fidel, important aici fiind inginerul de sunet. In schimb, daca vrei sa faci o adevarata evaluare a sistemului, ca un expert audio, atunci este mai potrivit sa alegi muzica clasica sau acustica.

Si aici sunt mai multe aspecte, fiind mult mai usor sa faci o inregistrare performanta cu un solist ce se acompaniaza de o chitara, fata de o orchestra cu 50 – 60 sau mai mult de artisti instrumentisti.

Pentru a putea asculta acasa muzica simfonica la o calitate excelenta, trebuie sa ai si o inregistrare pe masura, fiind important si ce aparatura se foloseste la aceasta. 

 

Care sunt factorii ce influenteaza sunetul Hi-Fi?

Pentru a asculta Hi-Fi, trebuie sa tii cont de mai multe situatii, sunetele finale sunt influentate de foarte multi factori. 

  • Echipamentul de reproducere

Acesta trebuie sa fie cat mai performant si sa reproduca cat mai fidel inregistrarea, din acest motiv sunt foarte multi care prefera sa asculte la un pickup audio. Boxele sunt foarte importante in acest lant, deoarece ele ofera caracterul sunetului. De asemenea, un amplificator poate sa puna in valoare boxele sau nu. Pe langa aparatura propriu-zisa, nu uita ca ai nevoie si de cablu audio boxe care sa fie de calitate. 

  • Sursa

Degeaba ai achizitionat un echipament performant, cu amplificatoare de ultima generatie si boxe Hi-Fi scumpe, daca sursa pe care o folosesti nu are o calitate a sunetului performanta. Aparatura va reda cu fidelitate inregistrarea, iar daca aceasta nu se ridica la standardele dorite, rezultatul nu poate fi multumitor.

  • Incinta

Si camera unde vei face auditiile are o mare influenta asupra sunetului final, poate produce reverberatii care vor pertuba claritatea; pot sa apara amplificari sau atenuari in anumite frecvente, in special la cele joase, fiind foarte important unde pozitionezi boxele. 

Cateva sfaturi pentru a putea sa-ti achizitionezi un sistem performant

  • Nu incerca sa faci economie, un sistem ieftin si performant nu se poate, si de cele mai multe ori vei achizitiona o varianta care doar copie un sistem Hi-Fi;
  • Daca alegi boxe mici, trebuie sa fii constient ca acestea vor reproduce cu precadere frecventele inalte, fiind mai putin clare pe cele medii si joase. Chiar daca incinta este mare, inauntru pot fi difuzoare cu diametru mic, asa ca verifica daca ai dubii;
  • Incintele din lemn sunt net superioare celor din plastic, care produc vibratii, daca pentru sateliti se mai accepta carcasele din plastic, pentru subwoofer alege incinta din lemn;
  • Daca nu ai loc pentru un sistem 5+1, decat sa tii satelitii inghesuiti pe o masa, mai bine alegi o varianta mai performanta de 2+1;
  • Nu uita sa ai un cablu subwoofer de calitate, precum si celelalte conexiuni, deoarece pot afecta grav auditia;
  • In caz ca te-ai hotarat la un sistem audio scump, este mai bine sa il incerci inainte de a-l achizitiona, pentru a vedea daca este exact ceea ce iti doresti.

 

Este o placere sa poti asculta acasa muzica, ca si cum ai fi in sala de concert, dar, asa cum ai vazut, nu trebuie sa lasi nimic la voia intamplarii de la un simplu cablu USB, pana la boxe si amplificator. Alege cu grija si sursele de muzica, cu inregistrari performante, facute la un nivel profesional (cu aparatura de calitate, mai multe microfoane pe instrumente, microfonul tip lavaliera profesional etc.) 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu