Ce nu stiai despre orga cu tuburi

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Orga este un instrument muzical complex, care permite redarea unei mari varietati de sunete si implica o indemanare aparte, care necesita ani de exercitiu si experienta. Dincolo de prezenta sa in unele lacase de cult, sali de concerte si scoli de profil si acompaniamentul impresionant oferit corurilor, orga ascunde multe elemente inedite si interesante.

 

Orga face parte din categoria instrumentelor de suflat si functioneaza prin circularea aerului prin tuburi verticale in care acesta vibreaza, generand sunete. Presiunea aerului este controlata prin intermediul unei claviaturi care gestioneaza inchiderea si deschiderea ventilelor. 

Se numara printre cele mai vechi instrumente muzicale care sunt inca folosite in interpretarea pieselor de muzica clasica in Europa si are in spate o istorie complexa si o tehnologie provocatoare.

 

Peste 30.000 de tuburi

Structura orgilor include tuburi inalte, de diferite calibre, prin care circula aerul si care reprezinta elementul principal implicat in crearea sunetelor. Acustica este controlata de claviaturi numite manuale. Cea mai mica orga cu format clasic are un singur manual si 12 tuburi, in timp ce cea mai mare orga are 33114 de tuburi si sapte manuale. 

 

 

Este vorba despre instrumentul construit de catre compania Midmer-Losh intre anii 1929 si 1932, in New Jersey, gazduita in Boardwalk Hall Auditorium Organ, care cantareste 150 de tone. Momentan orga se afla in cursul unui proces de restaurare care se estimeaza ca se va finaliza in anul 2023.

Cea mai mare orga inca operationala se afla in Wanamaker Grand Court Organ si este detinuta de celebrul lant de magazine Macy’s. Are 28667 de tuburi si este cea mai grea orga din lume, depasind-o pe cea din New Jersey cu 137 de tone. In prezent este pusa in functiune de doua ori pe saptamana, lunea si sambata.

 

Orga hidraulica

Desi functiona tot pe baza crearii sunetului prin vibrarea aerului in tevi, prima orga folosea apa pentru a obtine forta necesara circularii aerului. A fost inventata in Grecia, in secolul III inainte de Hristos, de catre inginerul Ctesibius din Alexandria si era folosita in arenele romane. 

Cinci secole mai tarziu, cascadele si pompele de apa sau fost inlocuite cu saci umflati, din piele, schimbati alte cinci secole mai tarziu de burdufe. Denumirea de orga vine din grecescul organon care desemneaza generic notiunea de instrument sau unealta.

 

Modele mobile

In epoca medievala orga a inceput sa fie confectionata si in versiuni miniaturale, care puteau fi purtate usor dintr-o locatie in alta si folosite la diferite evenimente. Primul document care include detalii tehnice clare si complete asupra modului de constructie a orgilor de biserica dateaza din secolul XI. 

 

Inapoi la origini

Dupa secole in care tehnologia a avansat, contribuind la modificare detaliilor constructive ale acestui tip de instrument, in secolul XX, in Germania si SUA, a inceput miscarea de reforma a orgilor. Adeptii ei erau mesteri pasionati de istoria acestui instrument, care au reinceput sa construiasca produse dupa modelul celor din perioada baroca, cu clape actionate mecanic si tuburi mai subtiri.

 

Un tub, un sunet

Tuburile folosite pentru a construi o orga sunt confectionate fie din metal, fie din lemn. Pentru ca un singur tub produce un singur sunet, este nevoie de destul de multe pentru a putea pune la dispozitie complexitatea acustica necesara interpretarii. Cu cat tubul este mai lung, cu atat sunetul emis este mai jos, si cu cat este mai scurt, cu atat este mai inalt. 

Atat timbrul cat si intensitatea sunetului emis depind de cantitatea de aer care trece prin tub, ceea ce inseamna ca aceste aspecte sunt controlate de producator, in momentul fabricatiei, si nu pot fi modificate in timpul interpretarii.

 

O multitudine de timbre

In prezent orga este renumita pentru ca permite interpretarea unei varietati de sunete, care pot imita mare parte parte dintr-o intreaga orchestra. Aceasta caracteristica a fost insa inventata abia in anii 1500, perioada in care structura instrumentului a fost imbogatita cu stopuri. Mecanismul include o serie de elemente care permit ca un set de tuburi sa fie deschis sau inchis in acelasi timp, generand sunete noi, si permitand variatii in dinamica melodica.

  

Fluxul de aer

Pentru mult timp aerul era asigurat in interiorul tuburilor de catre o a doua persoana care umfla burduful asociat sistemului. Incepand cu secolul al XVIII-lea, acesta a fost inlocuit de motoare pe baza de apa, apoi cu aburi si intr-un final, cu benzina. Din 1860 fluxul de aer a inceput sa fie asigurat de turbine alimentate de un motor electric, sistem folosit si in ziua de azi, intr-un format mai modern. Acesta asigura aportul automat de aer, dar permite si controlul manual. 

 

 

Repertoriul

Desi este un instrument care si-a petrecut mare parte din existenta in interiorul lacaselor de cult, repertoriul pentru orga cu tuburi nu include doar muzica religioasa, ci si numeroase opere clasice, precum preludii, sonate, simfonii pentru orga, suite si transcrieri ale unor piese concepute initial pentru orchestra. 

In secolele XIX si XX producatorii acestor instrumente au inceput sa le realizeze in interiorul unor sali de concerte si alte locatii destinate muzicii, facand posibila includerea lor in orchestre.

Este de asemenea interesant de stiut ca orga a inceput sa fie folosita in lacasele de cult abia din anii 900 dupa Hristos, pana atunci fiind un instrument al petrecerilor, jocurilor si circului.

 

Orga din bambus

In biserica romano – catolica Sfantul Iosif din Las Pinas, Filipine, exista o orga construita in intregime din bambus. Constructia sa a durat 8 ani si s-a finalizat in 1824, insa o perioada lunga de timp nu a putut fi folosita, fiind afectata de cutremure, indundatii si alte dezastre naturale. In anul 1970 a fost trimisa in Germania pentru reparatii, iar in prezent este in stare de functionare si exista deja cateva inregistrari facute cu ajutorul ei.

 

Orga in lumea sportului

Desi s-ar putea sa ti se para greu de crezut, orga este un instrument destul de popular in lumea sportului. Este folosita in meciurile de baseball, backet si hochei pe gheata in Canada si SUA. Prima echipa la ale carei meciuri a fost utilizata este Chicago Cubs, care a introdus-o in premiera, in pauzele de meci, in anul 1941.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu