Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Vrei sa inveti sa canti la clape si nu stii exact daca ti se potriveste mai bine o pianina sau un grand piano? Citeste in acest articol care sunt cele mai importante diferente pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand alegi.

 

Pianina sau grand piano? Este o intrebare la care ajung multe dintre persoanele care doresc sa cumpere un instrument muzical din aceasta categorie. O parte dintre elementele care diferentiaza cele doua produse sunt usor de observat cu ochiul liber, altele insa, ceva mai subtile, se ascund in structura lor si sistemul de functionare. Parcurge acest articol si afla ce deosebeste o pianina de un pian si care ti se potriveste cel mai bine.

 

Format si dimensiuni

Desi nu este chiar cel mai important criteriu, spatiul pe care il ai la dispozitie pentru a amplasa acest instrument este totusi un factor decisiv in alegerea sa. Nu este suficient sa gasesti o cale pentru a-ti permite un grand piano, este de asemenea nevoie sa ai la si o locuinta destul de mare in care sa il poti aseza fara a-l inghesui.

Pe scurt, cand vorbim despre grand piano, vorbim despre un pian orizontal, numit si pian cu coada, la care atat cutia de rezonanta, cat si corzile, sunt asezate paralel cu solul, in continuarea tastelor. Aceste produse se impart in trei categorii principale de dimensiuni: pianul cu coada scurta, care are intre 140 – 180cm lungime, pianul cu coada medie, care ajunge pana la 230cm si cel cu coada lunga, care ajunge pana la 300cm. In general, modelele mai lungi de 240cm sunt cele de concert.

Spre deosebire de grand piano, pianina are cutia de rezonanta si corzile asezate pe verticala, perpendicular pe taste, ocupand mult mai putin spatiu. Cele mai multe modele au o lungime cuprinsa intre 50 si 70cm, fiind deci similare unui birou obisnuit. Este motivul pentru care sunt preferate atat de cei care doresc sa poata interpreta in propriul apartament, cat si in unele scoli.

 

 

Calitatea sunetului

Din acest punct de vedere, o regula simpla spune ca sunetul este cu atat mai clar si mai puternic, cu cat corzile sunt mai lungi. Plecand de la aceasta idee, multe persoane considera inca din start ca o pianina este mai putin buna decat un grand piano, pentru ca cea dintai este de obicei mai mica.

Este bine sa tii cont de faptul ca la calitatea si claritatea sunetului contribuie in mod esential materialele folosite in constructia instrumentului, detaliile de design, experienta producatorului si maniera in care stie sa imbine toate elementele, pentru a obtine cele mai bune rezultate. Cu alte cuvinte, o pianina bine facuta poate oricand depasi un pian conceput cu mai putina atentie.

De asemenea, cea mai mare pianina din lume are inaltimea de 4.5m depasind cu usurinta majoritatea pianelor clasice in ceea ce priveste performantele de redare a sunetelor. Si nu este nevoie sa mergi pana acolo pentru a gasi astfel de situatii, exista si modele de grand piano mai mici, care sunt cu usurinta depasite de versiunile inalte de pianine, fara a fi nevoie ca acestea sa atinga vreun record. Nu este deci o certitudine faptul ca o pianina va genera un sunet mai slab decat un pian clasic, ci depinde de fiecare model in parte.

 

Sistemul de actionare a corzilor

Diferenta cea mai importanta pe care trebuie sa o iei in considerare, daca vrei sa cumperi un pian sau o pianina pentru a-ti imbunatati performantele de interpretare, tine de sistemul de actionare a corzilor.

Sistemul de actionare incepe de la tastele pe care le apesi folosind degetele si se termina cu ciocanelele care lovesc corzile, generand vibratii si sunet. Deosebirea dintre cele doua tipuri de instrumente sta in modalitatea in care componentele sistemului se deplaseaza. Astfel, intr-un grand piano majoritatea miscarilor se fac pe verticala, forta folosita pentru actionare fiind gravitatia, in timp ce in interiorul unei pianine, actiunea se desfasoara pe orizontala, miscarile avand la baza arcuri metalice.

Pentru ca gravitatia este mereu aceeasi, nu se schimba si nu se uzeaza, in cazul unui grand piano vei obtine intotdeauna aceeasi reactie sonora pentru un gest realizat identic asupra tastelor. In schimb, in cazul pianinelor, arcurile pot actiona diferit de la tasta la tasta, se uzeaza in timp, schimbandu-si viteza de raspuns si in general, nu vor oferi aceeasi consecventa si uniformitate ca in cazul unui grand piano.

Acest element constructiv influenteaza de asemenea si viteza cu care poti lovi tastele. Daca in cazul unui grand piano, trebuie sa astepti pana cand tasta a revenit doar la o treime din drumul sau catre pozitia initiala, pentru a lovi din nou, la pianina este nevoie ca tasta sa revina complet in pozitie orizontala inainte de a o folosi iarasi. Acest detaliu poate face dificila abordarea unor piese complexe, cu pasaje alerte.

 

 

Nivelul de pregatire

Atunci cand alegi intre cele doua optiuni este important sa iei in considerare si nivelul de pregatire. Daca esti abia la inceput in studierea clapelor, te poti descurca foarte usor cu o pianina, care este mai facil de transportat si amplasat, si inseamna si o investitie mai mica. In afara cazului in care evoluezi extrem de repede, te vei bucura de ea cativa ani buni pana cand vei ajunge la stadiul in care vei avea nevoie de ceva mai mult, sub forma unui grand piano.

Pe de alta parte, daca studiezi deja de cativa ani bun acest instrument si ai nevoie de un model performant, care sa iti permita sa iti duci talentul la nivelul urmator, iti recomandam sa investesti intr-un grand piano de calitate, care sa iti ofere acuratetea, viteza si volumul de care ai nevoie.

Mai exista bineinteles si modelele de pianine electronice, al caror sistem de functionare este complet diferit, preluand si redand sunetele dorite dintr-o baza de date inclusa in memorie. Aceste versiuni sunt mai usoare, pot genera sunet puternic, cu volum reglabil si permit in plus conectarea de casti pentru a putea exersa chiar si langa vecini sensibili.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments