
Ciprian Porumbescu este un compozitor roman care s-a nascut in 1853 si care in cei 29 de ani de viata a dat publicului nenumarate opere care sunt renumite peste tot in lume. El a compus prima opereta romaneasca, “Crai Nou”, iar creatia sa muzicala a fost una diversa, care a inclus muzica pentru voce si pian, corala laica, religioasa si instrumentala.
Cand vorbim de Ciprian Porumbescu, “Balada pentru vioara si orchestra” este foarte cunoscuta. Viata lui, chiar daca a fost una scurta, a fost intensa si bogata in ceea ce priveste creatiile.
Contents
Ciprian Porumbescu – date personale
In anul 1853, pe 14 octombrie, in Sipotele Sucevei, Ucraina, s-a nascut Ciprian Golembiowskih, fiu de preot. In 1881, si-a schimbat numele de familie in Porumbescu, acesta fiind traducerea numelui sau anterior.
Primul contact cu muzica a fost in primii ani de viata, sub indrumarea tatalui, dar si cu ajutorul lautarilor din sat si a profesorului Simona Mayer de la o scoala din satul vecin. Mai departe, la doar 6 ani, Ciprian Porumbescu primeste lectii de la panistul Carol Mikuli.
Studiile marelui compozitor au debutat in 1863, la Gimnaziul Superior din Suceava, unde a studiat pana in 1973 pianul, vioara, orga, corul, armonia si teoria muzici. In 1873, se inscrie la Seminarul Teologic din Cernauti, pe care il urmeaza pana in 1877. Aici fondeaza o organizatie nationalista si patriotica si isi prezinta multe din compozitiile proprii.
Urmeaza apoi o bursa la Viena, care il ajuta sa se dezvolte foarte mult si sa publice o multime de piese corale si cantece la unison. Ciprian Porumbescu – opere din acea perioada: “Cantecul tricolorului”, “Pe-al nostru steag e scris unire”, “Cantecul gintei latine”. In 1882, la Gimnaziul Romanesc din Brasov, are loc premiera primei operete din literatura muzicii din tara la noi – “Crai Nou”.
Intre 1881 si 1883 marele compozitor a fost profesor de muzica si dirijor de cor. In 1883, moare prematur, la doar 29 de ani, suferind de tuberculoza, boala de care s-a imbolnavit intr-o inchisoare austro-ungara, fiind arestat pentru activitatea sa patriotica.
Legat de viata amoroasa a lui Ciprian Porumbescu, un nume apare adesea cand vine vorba de biografia lui – Berta Gorgon. Aceasta a fost insa o dragoste neimplinita, deoarece confesiunile acestora erau diferite si familia fetei nu le-au permis casatoria, trimitand-o pe aceasta la studii in strainatate.
Ciprian Porumbescu – compozitii
“Balada” lui Ciprian Porumbescu “pentru vioara si orchestra op.29” este una dintre cele mai cunoscute creatii ale sale, fiind foarte populara chiar si astazi. Acesta insa a realizat de-a lungul timpului nenumarate alte opere, pe diverse arii:
- Muzica pentru voce si pian
La acest capitol, renumite sunt urmatoarele: “A cazut o stea lina”, “Cat te-am iubit”, “Dedicatie”, “Frunza verde margarit”, “La luna”, “Mii de stele”, “Nocturne” sau “Te-ai dus iubite”.
- Muzica corala laica
Cunoscute aici sunt mai ales “Fratii la masa asta intinsa”, “Gaudeamus igitur”, “Cantecul tricolorului”, “Hora”, “Serenada” sau “Noaptea de primavara”.
- Muzica religioasa
Aici opera marelui Porumbescu se poate imparti in compozitii pentru coruri barbatesti “Cade-se cu adevarat”, “Cristos a inviat”, “Laudati pre Domnul”, “Tatal nostru” si pentru coruri mixte “Ca pre Imparatul”, “Acsion la Duminica Floriilor”, “Pre Tatal” sau “Psalm”.
- Muzica instrumentala
“Crai Nou”, Ciprian Porumbescu, este cea mai cunoscuta opera de la acest capitol, fiind o muzica de teatru. Mai urmeaza apoi si alte opere pentru pian “Adio, cugeta la mine”, “Fluturas de noapte”, “Hora Brasovului”, muzica simfonica “Paraphrase sur un themeroumaine” sau muzica de camera “Cvintet de coarde cu flaut” si “Cvintet cu coarde”.
Ciprian Porumbescu – film
Daca te intereseaza sa afli mai multe detalii cu privire la viata si opera lui Ciprian Porumbescu, poti sa vezi un film biografic ce ii poarta numele. Acesta are doua parti si dateaza din 1973. A fost regizat de catre Gheorghe Vitanidis si in rolurile principale joaca actori precum: Vlad Radescu, Tamara Cretulescu, Emilia Dobrin, Sebastian Papaiani, Emanoil Petrut sau Dan Ionescu.
Ciprian Porumbescu – obiective turistice
Daca vrei sa vizitezi anumite locuri care amintesc de tot ceea ce a insemnat Ciprian Porumbescu, iata cateva sugestii:
- Casa memoriala “Ciprian Porumbescu” din Stupca
In judetul Suceava, localitatea Stupca, poti sa vizitezi casa in care a locuit familia marelui compozitor intre 1865 si 1884. Ea era vizitata de acesta de fiecare data cand venea sa isi vada parintii.
Casa a fost construita pe la sfastitul secolului al XIX-lea, din lemn si la ora actuala este pe lista monumentelor istorice din judetul Suceava.
- Casa “Ciprian Porumbescu” din Suceava
Aceasta locuinta a fost construita la inceputul secolului al XIX, pe locul unei foste biserici si a fost casa in care a trait Ciprian Porumbescu pe vremea cat a fost elev de gimnaziu. Aceasta a fost nationalizata in 1960, dupa instaurarea regimului comunist si a fost declarata monument istoric.
De-a lungul timpului, a suferit modificari, dar si distrugeri. In 1977 a fost inlocuita tabla de pe acoperis, iar in 2010 a fost afectata de un incendiu. In urma acestui ultim eveniment, a fost renovata, dar nu s-a tinut cont de faptul ca era monument istoric si a fost modificat mult din aspectul initial.
Daca vrei sa mergi la aceasta casa, o gasesti pe Strada Prunului, nr. 1, Suceava.
- Mormantul lui Ciprian Porumbescu
Daca vrei sa vizitezi locul in care a fost ingropat cunoscutul autor al creatiei “Balada pentru vioara si orchestra”, trebuie sa mergi in cimitirul din satul Stupca, la Biserica “Sfantul Dumitru”. Mormantul este monument istoric al judetului Suceava din anul 2004.
Mai poti inalni in anumite locuri si busturi ale compozitorului, iar aici ne referim la Stupca, Iasi sau Suceava.
Cu o viata scurta, dar plina de exenimente intense, Ciprian Porumbescu ramane unul dintre cei mai mari compozitori pe care i-a avut Romania. Chiar daca viata lui a fost de doar 29 de ani si a avut un sfarsit trist si destul de controversat, ar trebui sa-i aratam respectul marelui artist ascultandu-i opera si vizitand locurile care amintesc de el.
Lasa un comentariu
0 Comentariu