Ce trebuie sa stii despre Digital Theater Systems – DTS

Am modificat articolul ultima data pe: 22.02.24

 

Tehnologia evolueaza cu rapiditate si, pe langa o imagine performanta, este important sa ai si un sunet inalt calitativ, motiv pentru care, in acest articol, ne vom referi la formatul DTS, ce inseamna si care este diferenta fata de Dolby Digital.

 

Formatele de sunet surround sunt disponibile la mai multe standarde, la fel ca si muzica, dar cele mai populare, care au captat in ultima perioada piata, sunt DTS si Dolby Digital. Printre audiofili este o dezbatere foarte ampla intre cele doua sisteme, fiecare avand de partea sa o mare masa de oameni, care le sustin. 

In favoarea sunetului DTS surround este codificarea, fiind la o rata de date mai mare decat la Dolby Digital. Pe de alta parte, cei care sustin Dolby, vorbesc de un codec mai eficient, ce functioneaza la o rata de biti mai mica.

In continuare, vom face o prezentare pe larg, pentru a intelege mai bine diferenta dintre cele doua sisteme si sa poti sa vezi spre ce iti doresti sa te indrepti.

 

Ce este DTS si Dolby Digital?

Cand vorbim despre formatele de sunet, ar fi indicat sa oferim in primul rand un raspuns la intrebarea: Ce este sunetul muzical? Este o vibratie ce se caracterizeaza prin inaltime si frecventa bine determinate si care poate fi utilizata in cadrul unor sisteme de intonatie muzicala precum: armonica si melodica.

  • Dolby Digital este o tehnologie de compresie audio ce a fost dezvoltata de Dolby Labs. 
  • DTS (Digital Theater Systems) este un format ce a aparut in 1993, ca si concurent pentru Dolby, orientat initial pentru productia de filme. 

Ambele formate ofera solutii pentru setari de 5+1, 6+1 (mult mai rare), 7+1, in care 5,6,7 reprezinta numarul de sateliti, iar 1 este subwooferul. Totodata, atat Dolby surround, cat si DTS, au la baza tehnologii ce elimina datele inutile la iesirea semnalului, avand un sunet clar si curat, de inalta fidelitate. Folosesc si compresii pentru a putea economisi spatiu pe disc, daca vorbim de DVD-uri sau Blu-Ray, sau latimea de banda de streaming, daca este vorba de servicii precum Netflix. 

Unele sisteme mai performante sunt fara pierderi, Dolby are atat o versiune cu pierderi ce ocupa foarte putin spatiu de Blu-Ray, Dolby Digital Plus, cat si una de calitate inalta, Dolby TrueHD. Si la DTS poti sa gasesti versiunea fara pierderi, DTS-HD Master Audio, care este doar pentru sistemele de 7+1.

Dolby Atmos se foloseste de boxe ce sunt plasate pe tavan, dar ai si alte optiuni cu bare indreptate in sus, pentru a crea un efect de bula de sunet. Poti gasi boxe Dolby Atmos pe care sa le adaugi la sistemul pe care il ai deja. Dolby Access este o aplicatie pentru Windows 10 si Microsoft Xbox pentru a configura si parametriza sistemele Dolby Atmos. 

DTS:X este un sistem mai flexibil ce nu necesita alte boxe.

Ce diferenta este intre cele doua sisteme?

Desi ambele iti ofera un sunet deosebit, atat DTS sound, cat si Dolby, exista o mare diferenta intre cum ajung la rezultatul final. Ce este diferenta? Aceasta notiune se refera la diferenta de compresie, fiind mai multe trepte de compresie si bit rate.

Astfel, la Digital Dolby comprimarea audio digitala este de la 5,1 pana la rata de 640 kbits (kilobit pe secunda), pentru formatele Blu-Ray si pana la 448 kbits pentru DVD-uri. La DTS audio comprimarea este mult mai mica, avand un bit rate de 1,5 Mbps, ceva mai mic pentru DVD-uri (768 kbits).

Pentru formatele HD diferentele de compresie sunt mult mai mari, Dolby avand un maxim acceptat al ratei de esantionare de 1,7 Mbps, iar DTS ajunge pana la 6 Mbps. Ai vazut ce inseamna diferenta si, conform teoriei, se pare ca DTS este mult mai bun, avand un sunet mult mai aproape de original.

Dar discutia inca nu este incheiata, mai este vorba si de codecurile folosite pentru compresie. Cei de la Dolby sustin ca au codecuri filme sau muzica mult mai performante si, chiar daca sunt mai comprimate, citirea se face la o calitate superioara.

Alte informatii

Daca e sa ne uitam putin in urma, cele doua sisteme au avut lansare in industria filmului, relativ la scurta vreme, primul film cu Dolby Digital a fost lansat in 1992, Batman Returns, iar in 1993 a aparut si prima lansare cu DTS Jurassic Park.

Pe piata poti sa gasesti atat DVD-uri, cat si Blu-Ray-uri cu sunetul inregistrat fie pe Dolby Digital, fie pe DTS, sau chiar in ambele formate si alegi ce iti doresti din meniu, si in functie de ce sistem ai acasa (spre exemplu un sistem DTS Samsung).

Vorbind tot de filme, cele in format mkv pot fi descarcate in ambele sisteme, dar anumite televiziuni, ce emit in formatul HD, folosesc Dolby Digital.

Ambele sisteme iti pot oferi o experienta home cinema avansata, fiind foarte important si ce sursa ai.

Avand in vedere ca tehnologiile sunt in plina evolutie, situatia se poate schimba foarte usor, dar la momentul actual, indiferent spre ce optezi, daca ai un material de buna calitate ca si sursa, seara de filme iti va oferi o experienta aparte.

 

In concluzie, pe langa imagine, si sunetul este foarte important pentru a te putea transporta intr-o lume de vis. Orice aparatura iti cumperi (ca vorbim despre TV-uri smart, mixere pentru DJ, sisteme de boxe, amplificatoare etc.) trebuie sa o gandesti si pentru viitor si sa te indrepti spre o tehnologie mai avansata, pentru a te bucura de o magia sunetelor. 

Este greu sa faci o departajare completa intre cele doua sisteme, fiecare avand fani care le sustin, fiecare avand anumite avantaje, dar si dezavantaje. Chiar daca esti mult mai familiarizat cu Dolby Digital, macar ca si notiuni de baza, este bine sa te informezi si chiar sa testezi si un sistem DTS, la care poate sa iti placa claritatea si acuratea, si poate devii un fan infocat. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu