Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

In caz ca ai un restaurant, o cafenea sau un pub si vrei sa oferi clientilor o atmosfera placuta si relaxanta cu muzica ambientala, citeste acest articol pentru a vedea care sunt pasii de urmat si ce aparatura ai nevoie pentru o sonorizare de calitate.

 

Muzica ambientala este un factor la fel de important ca si serviciile oferite din cadrul unei locatii, pentru a putea crea o atmosfera cat mai placuta pentru clienti, motiv pentru care sa tot revina si sa mai recomande si altora restaurantul, cafeneua si pub-ul. Astfel, trebuie sa tii cont de anumite criterii pentru a achizitiona aparatura, in conformitate cu necesitatile localului si pentru a realiza o sonorizare de calitate.

 

Ce ai nevoie:

Pentru o sonorizare de calitate structura nu este foarte complicata si ai nevoie de difuzoare, amplificator, eventual un mixer audio si o sursa. Acestea pot fi achizitionate separat sau poti opta pentru un sistem care sa aiba deja incorporate toate elementele de care ai nevoie. Pentru o buna sonorizare trebuie sa iei in considerare dimensiunile spatiului care sa fie corelate cu puterea amplificatorului si a difuzoarelor. 

 

Ce fel de difuzoare sa folosesc:

Cel mai indicat este folosirea de boxe de putere mai mica, dar in numar cat mai mare pentru a le putea amplasa in diferite locuri, ce permit o cat mai optima acoperire a spatiului. Ele pot fi orientate astfel incat sa ocupe intreaga suprafata la acelasi nivel de volum. 

Nu este recomandata montarea a doua difuzoare mari in colturile salii, deoarece acestea vor crea un sunet distorsionat, volumul va fi foarte puternic in vecinatatea lor si foarte slab in colturile opuse, creand astfel disconfort atat clientilor care sunt asezati langa boxe si nu se vor putea intelege, cat si celor din locurile indepartate care nu vor auzi muzica. 

Cel mai recomandat este folosirea difuzoarelor de tavan, deoarece acestea produc un sunet uniform, dar in caz ca locatia nu permite acest tip de montaj se pot folosi si incintele ce se monteaza pe perete. Asezarea acestora se va calcula in functie de suprafata pentru a gasi locurile cele mai indicate pentru amplasarea boxelor, pentru ca sunetul sa fie uniform, si sa nu existe goluri.

 

 

Ce sursa audio sa aleg:

Poti sa mergi pe un PC de pe care sa redai muzica potrivita sau un player profesional. Cel mai important este ca sursa ta audio sa iti permita redarea a cat mai multe suporturi (Cd-uri, DVD-uri, stick etc.) si sa suporte o gama cat mai variata de formate audio. Ca si conexiuni trebuie sa aiba macar o interfata audio care sa transforme semnalul emis de sursa la parametrii necesari pentru amplificator; conectare prin wi-fi sau bluetooth; iesire pentru casti; intrare pentru suport USB etc.

 

Ce tip de amplificator sa utilizez:

Un amplificator are rolul de a conduce semnalul de la sursa inspre boxe si iti ofera mai mult control asupra volumului si sunetului. Cu cat acesta este mai performant cu atat vei avea o mai buna acuratete a sunetului si nu va modifica semnalul emis spre boxe. 

Acesta trebuie sa aiba cel putin doua cai, una pentru inalte si alta pentru bas. Alte functii utile mai pot fi: modul direct – care pastreaza doar semnalul analogic, inlaturand functiile digitale; crosstalk – cu ajutorul caruia poti avea control asupra canalelor, eliminand astfel interferentele neplacute si cu un sunet foarte clar etc.

 

Ce mixer pot sa folosesc:

Desi este o componenta optionala, alegerea unui sistem care sa contina si un mixer audio va fi o varianta mult mai buna, cu ajutorul caruia vei putea avea un nivel ridicat in ceea ce priveste calitatea muzicii ambientale. 

Oferta de mixere audio (aici o lista comparativa) este foarte variata, iar un mixer profesional iti va fi de folos. Il poti utiliza mai ales atunci cand iti doresti in cadrul locatiei tale seri cu muzica live. Astfel un model cu cel putin 8 canele, atat mono, cat si stereo vor fi binevenite. 

Egalizatorul te ajuta sa scapi de sunetele nedorite, de fond, si asigura obtinerea celui mai bun sunet. Se recomanda cel putin 3 benzi EQ pentru a putea ameliora frecventele pe joase, medii si inalte. Ca si conectori este recomandat sa aiba: jack, RCA, XLR, port USB si eventual SPDIF. 

 

Ce sa aleg:

Poti sa alegi un sistem de sonorizare ambientala la un pret accesibil sau poti sa mergi pe sisteme personalizate pe locatia ta. Desi la un pret ceva mai ridicat, cea de-a doua solutie iti va oferi suportul specialistilor pentru a calcula corect si pentru a alege cea mai buna solutie in functie de localul tau. 

Cu o sonorizare bine proiectata de catre specialisti vei avea un sunet echilibrat, cu aceeasi intensitate a volumului pe intreaga suprafata destinata clientilor. De asemenea, vei putea beneficia de suport si pe perioada viitoare, in caz ca vei dori o extindere sau o imbunatatire a sistemului.

Pentru a crea o atmosfera cat mai placuta, nivelul volumul trebuie sa fie mediu, iar muzica sa aiba o buna calitate si la volum redus.

 

 

Alte caracteristici:

Pe langa aparatura propriu-zisa mai ai de achizitionat cablurile aferente si de montat sistemul; ai grija la alegere sa fie de sectiunea potrivita si de calitate pentru ca influenteaza direct calitatea sunetului. 

O alta caracteristica de interes este si consumul energetic, cu cat aparatura este de putere mai mare cu atat consumul va fi mai mare, asa ca alege sistemul in functie de nevoile locatiei. In functie de locatie vei alege si boxele care sa aiba un design cat mai compatibil cu stilul in care e amenajat spatiul si sa nu ocupe mult loc, pentru a putea fi amplasate cu usurinta fara a deranja. 

Pentru cei care vor sa aleaga o varianta mai convenabila si sa isi creeze propriul sistem de sonorizare fara ajutor profesional este foarte important sa isi calculeze puterea amplificatorului si numarul de boxe si puterea acestora in functie de dimensiunile spatiului pe care il au. Spre exemplu daca ai un spatiu care are o suprafata cuprinsa intre 80 si 100 mp, poti sa alegi un amplificator de 120 W ca si putere, 6 boxe pentru montat pe tavan, fiecare de cate 20 W ca si putere si cu 2 cai atat pentru inalte, cat si pentru joase. Ca si sursa audio poti sa mergi pe un player profesional care sa iti permita atat o intrare USB, cat si un tuner digital, compatibil mp3. 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments