
Chitare clasice – Opinii si Recenzii in 2023
Pentru multe dintre persoanele care doresc sa invete sa cante la chitara, modelul clasic este prima optiune. De la tonurile calde ale muzicii latino si pana la abordarile mai putin standard ale compozitiilor pop sau blues, aceste instrumente scot la iveala frumusetea muzicii inca de la primele partituri. Daca te gandesti sa cumperi un astfel de produs si ai nevoie de o varianta pentru adulti, in format 4/4, cu structura din lemn de cedru si palisandru, iti recomandam Hora Reghin SM20 Cedru, un instrument conceput pentru interpreti cu experienta. Pentru cei mici, am inclus pe lista de propuneri VGs Basic Classic ½ Blue, cu constructie usoara, din placaj rezistent, finisat intr-o nuanta placuta de albastru
Tabel comparativ
Model clasic confectionat integral din lemn de cedru si palisandru, conceput pentru a oferi cea mai buna performanta interpretilor profesionisti. Formatul de tip 4/4, cu grif de 650mm este destinat adultilor si tinerilor care pot folosi o varianta tehnica de aceste dimensiuni in mod confortabil, fara a impiedica accesul facil la corzi.
Fiind o versiune din lemn, este ceva mai scumpa decat modelele din categoria de chitare din lemn laminat si necesita o ingrijire mai atenta.
Versiune de chitara clasica pentru concerte, cu structura din lemn masiv, recomandata pentru persoanele cu experienta, care au nevoie de un instrument de calitate.
Versiune de chitara conceputa pentru cei mai mici dintre artisti, cu structura usoara si rezistenta, din lemn de tei laminat. Este potrivita pentru copii cu varsta cuprinsa intre 6 si 10 ani si are un aspect placut, finisat in albastru lucios, cu chei de acordaj cromate si grif si bridge vopsite in negru.
Ideal pentru incepatori, acest tip de chitara este mai putin recomandat pentru cei care doresc sa isi perfectioneze modul de interpretare.
Este solutia optima pentru copiii care incep sa ia lectii de chitara clasica si au nevoie de un instrument cu greutate redusa, pe care sa invete notele si primele partituri.
Instrument din categoria 4/4 potrivit ca dimensiune pentru adulti si tinerii de peste 13 ani, care se afla in primele etape ale studierii chitarei clasice. Este un model pentru incepatori, realizat din placaj de tei si molid, cu structura rezistenta si usoara, chei cromate si grif din paltin.
Spre deosebire de variantele pentru intermediari si avansati, versiunile pentru incepatori sunt mai putin calitative in ceea ce priveste claritatea si puterea sunetului generat.
Este un model optim pentru cei fara experienta, cu costuri reduse de achizitie, format standard si materiale rezistente si usoare, facil de folosit si transportat.
Contents
Pareri despre cele mai bune chitare clasice
Acest instrument dezvolta creativitatea, imaginatia si coordonarea copiilor si ofera adultilor o modalitate placuta de a petrece timpul liber si a-si extinde preocuparile, iar pentru unele persoane ajunge la rangul de pasiune sau chiar profesie. Interpretarile la chitara clasica sunt impresionante, complexe si adesea de neuitat, mai ales atunci cand vorbim despre un artist cu experienta si un instrument pe masura. Daca ai decis sa cumperi un astfel de produs, te invitam sa iti faci o idee asupra optiunile pe care le ai la dispozitie, consultand exemplele de mai jos.
Chitara clasica:
Hora Reghin SM20 Cedru
Pentru persoanele care doresc sa achizitioneze o chitara clasica 4/4, potrivita pentru adulti sau tineri cu inaltimea de peste 160cm, recomandam ca optiune de calitate, recomandata pentru concerte, modelul Hora Reghin SM20 Cedru. Dupa cum poate intuiesti deja dupa numele produsului, este o versiune cu partea frontala este construita din cedru, lemn masiv care contribuie la generarea de sunete clare, profunde si pline.
Este confectionata integral din lemn, spatele si lateralele fiind realizate din palisandru indian, cu rezistenta si sonoritate buna, iar gatul din mahon durabil si aspectuos. Griful are lungimea de 650mm, dimensiunea cel mai des intalnita la modelele de chitare clasice, iar limba este din abanos, esenta inclusa in versiunile de calitate premium.
Iti mai putem spune ca pachetul de livrare nu include accesorii precum husa sau curea, dar, avand in vedere faptul ca este un produs destinat persoanelor care nu sunt la prima chitara, se poate presupune ca aceste elemente sunt deja in posesia utilizatorului.
Yamaha GL1 Guitalele tB
Daca iti place ideea de a canta la ukulele, instrument specific insulelor Polineziene, adaptata dupa cavaquinho-ul portughez din secolul XIX, te invitam sa arunci o privire acestui produs marca Yamaha. Este un instrument exotic nu doar prin istorie, cat si prin materialele folosite in confectionarea sa, fiind vorba in acest caz despre un model realizat in intregime din lemn masiv.
Este o chitara miniatura, cu scala de 433mm, care o incadreaza in categoria sopranino, cu fata realizata din lemn expresiv de molid, cu sonoritate clara si puternica si spate si zone laterale din lemn de Meranti. Griful este confectionat din esenta lemnoasa de Nato, iar bridge-ul si tastiera din lemn de Sonokeling (palisandru din estul Indiei).
Are un aspect deosebit de placut, cu exteriorul finisat mat, intr-o nuanta de maroniu – Tobacco Brown, potrivita cu caracterul cald si profund al sunetelor generate in timpul interpretarii. Este recomandata pentru abordarea pieselor de muzica hawaiana, ragtime, vaudeville sau clasica.
Chitara clasica pentru copii:
VGs Basic Classic ½ Blue
Copilul tau studiaza chitara clasica sau doreste sa invete sa cante la acest instrument? Daca are intre 6 si 10 ani si inaltimea sa se incadreaza intre 1.30 si 1.45m, iti recomandam acest model tip ½, cu scala de 530mm si pragus de 45mm. Este o versiune usoara, rezistenta, cu corpul realizat din lemn de tei laminat, ideala pentru incepatori.
Acest material este mai putin sensibil la umezeala si variatii de temperatura, ceea ce inseamna ca isi va mentine caracteristicile pentru mult timp, chiar daca nu este intretinuta foarte bine. Tastiera si bridge-ul sunt confectionate din lemn de Pakka (bloc de furnir obtinut prin laminare sub presiune).
Exteriorul este vopsit intr-o frumoasa nuanta de albastru, cu finisaj lucios, iar cheitele de acordaj sunt cromate, cu bumbi albi, pentru rezistenta mai buna si un aspect placut si atragator pentru cei mici. Este o chitara clasica pentru copii, usoara si confortabila, optima pentru primele lectii si acomodarea cu un instrument din aceasta categorie.
Jose Ferrer Estudiante ¼
Conceputa pentru a oferi cele mai bune conditii pentru copiii care sunt la primii pasi in studiul acestui instrument, modelul Jose Ferrer Estudiante este conceput ca o versiune de dimensiuni potrivite 4 – 7ani. Este asadar o varianta tip 1/4, cu greutate redusa si rezistenta sporita la micile accidente specifice varstei.
Corpul este realizat din tei laminat, iar pentru fata frontala s-a folosit molidul pentru a asigura un sunet mai clar si mai puternic. Finisajul pastreaza culoarea naturala a lemnului, la care adauga aspectul lucios al lacului, si este completat de taste nichelate, pentru o rezistenta mai buna la coroziune.
Se numara printre modelele de chitara clasica pentru copii care combina functionalitatea cu o calitate buna a materialelor si finisajelor, pentru a oferi o experienta cat mai placuta celor mici si a-i incuraja sa isi urmeze pasiunea. Nu necesita conditii speciale de transport sau de depozitare, dar iti recomandam sa achizitionezi o husa potrivita si curea de umar pentru folosire confortabila.
Chitara clasica 4/4:
Hora Reghin student 4/4
Acest model face parte din categoria versiunilor de chitara 4/4, concepute pentru a se potrivi ca dimensiune tinerilor cu varsta de peste 12 – 13ani si adultilor. Caracteristicile tehnice o incadreaza printre variantele dedicate incepatorilor, care inseamna o calitate buna, potrivita pentru a invata primele acorduri si a forma deprinderile de baza, disponibila la un pret accesibil.
Corpul este confectionat din placaj de tei, folosit pentru partile laterale si spate, iar fata frontala este realizata din placaj de molid, pentru a capta mai bine vibratiile generate de corzi si a emite un sunet mai clar si puternic.
Gatul este confectionat din paltin si sustine o scala cu lungime standard de 650mm, iar cheile de acordaj sunt acoperite cu strat protector de crom, pentru aspect profesional si rezistenta buna la uzura. Finisajul este realizat cu lac transparent, fiind pastrata culoarea naturala a esentei lemnoase, pentru a crea un produs cu aspect clasic si elegant.
Epiphone PRO-1 Classic 4/4
Chitarele din colectia Epiphone PRO-1 sunt destinate atat incepatorilor, cat si interpretilor de nivel intermediar, fiind dotate cu materiale de calitate si format usor de abordat, cu corp cu adancime redusa si gat cu profil confortabil, care permite atingerea corzilor fara ca mana sa oboseasca.
Fata este realizata din lemn laminat de molid, cu spate si laterale din mahon. Tastiera este confectionata din fibra rezistenta de palisandru si include tija de reglare care asigura stabilizarea gatului. Suprafata sa este acoperita cu taste JumboPRO, mai inalte si mai late decat versiunile standard, ajutand la identificarea mai facila a notelor.
Este dotat cu corzi Ultra Light Classic, cu care se lucreaza mai usor decat cu versiunile Medium sau Heavy. De asemenea, vei remarca cu siguranta usurinta cu care poti interpreta, tratamentul PRO-Ease aplicat grifului si corzilor reducand forta de frecare dintre elemente. Face parte dintre versiunile de chitara clasica 4/4, potrivite pentru adulti si in general, persoane de peste 13ani.
Chitara clasica 3/4:
Epiphone PRO-1 Classic 3/4
Daca doresti sa cumperi un model care sa nu te coste prea mult, dar sa iti ofere cele mai bune caracteristici pentru a invata sa canti la acest instrument, iti recomandam sa te orientezi catre un model din gama Epiphone PRO-1.
Se remarca prin corpul cu inaltime redusa, usor de tinut si manevrat, si griful cu taste late si inalte, care ajuta foarte mult in primele luni de studii, cand nu esti inca invatat cu acordurile. Sunt dotate, in plus, cu corzi de tip Ultra-Light Classic, ceea ce inseamna ca firele de nailon sunt mai putin tensionate si mai usor de abordat de catre persoanele fara experienta si rezistenta musculara necesara.
Designul include de asemenea cuie pentru cureaua, de care ai nevoie pentru sustinerea chitarei pe umar si tija pentru reglare inserata in grif, pentru a asigura stabilitatea gatului. Acest model este o chitara clasica 3/4 si face parte din categoria optiunilor concepute pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 10 si 13 ani.
Chitara clasica adulti:
Cort aC150 Ns
Modelul AC150 NS combina rezonanta plina si clara, a fetei din lemn de molid, cu spatele si lateralele din lemn rezistent de palisandru, esenta folosita de asemenea si pentru realizarea bridge-ului. Forma corpului este clasica, cu adancime de 10.5cm, iar griful este imbinat prin sistem tip coada-de-randunica pentru rezistenta superioara.
Pune la dispozitie scala standard de 650mm, cu 19 taste si este o chitara clasica pentru adulti, dimensiunile incadrand-o in categoria modelelor tip 4/4, potrivita pentru persoanele cu inaltimea mai mare de 160 – 166cm. Este o versiune recomandata atat pentru cei care doresc sa inlocuiasca prima chitara cu o varianta mai buna, cat si pentru incepatorii care considera ca e mai bine sa invete din prima pe un model de calitate.
Iti reamintim insa ca structura din lemn necesita mai multa atentie in ceea ce priveste depozitarea si transportul, materialul fiind sensibil la variatiile de umiditate si temperatura.
Husa chitara clasica:
Cordura Eco12 Classic 4/4
Chiar daca iti achizitionezi instrumentul din lista de chitare ieftine si bune, potrivite pentru incepatori, vei avea nevoie cu siguranta si de o husa de calitate pentru a-l proteja si transporta. Cordura Eco12 Classic 4/4 este un astfel de produs, confectionat din material impermeabil, cu captuseala interioara de 12mm si protectie suplimentara in zona grifului, corpului si bridge-ului.
Husa este prevazuta cu barete captusite si ajustabile, care permit purtarea pe spate, in stil rucsac, si maner frontal, confortabil, toate elementele implicate direct in sustinere fiind intarite pentru a rezista cat mai bine la uzura. Include in plus un buzunar incapator, pentru depozitarea accesoriilor necesare si a partiturilor. Formatul si dimensiunile o recomanda pentru chitarele de tipul 4/4.
Corzi chitara clasica:
D’addario EJ27N student Normal
Ai inceput de putin timp lectiile si deja corzile tale nu mai suna bine sau ai observat cu surprindere ca una dintre ele deja s-a rupt? Nu-ti face griji, le poti inlocui usor pe cele afectate, achizitionand un set marca D’addario, cu elemente realizate din nailon, concepute special pentru modelele clasice.
Pachetul EJ27N student Normal include corzi de chitara clasica de tip mediu, cu tensionare normala si diametrele de 029, 034, 045, 031, 036, 045. Tot ce trebuie sa faci este sa le instalezi pe grif, sa le acordezi corect si esti pregatit pentru a aborda urmatoarea arie, fara sa-ti faci griji pentru forta cu care ataci notele.
Tenson Naylon Silver Plated Normal Tension
Pentru cei care cauta corzi de chitara clasica, de calitate si la un pret rezonabil, recomandam acest set confectionat din nailon, cu suprafata argintata. Corzile fac parte din categoria versiunilor cu tensionare normala si au dimensiuniunile de 028, 032, 040, 030, 036 si 044, oferind un sustain bun si o interpretare facila chiar si pentru incepatori.
Sunt usor de instalat si folosit, tensiunea medie aplicata facandu-le mai facil de abordat de catre persoanele care nu sunt inca familiarizate cu rezistenta opusa de aceste fibre in timpul utilizarii. Pot fi folosite pe orice model de chitara clasica, indiferent de categoria de dimensiune din care face parte.
Ghid de cumparare
Instrument muzical cu o istorie indelungata, ce isi are radacinile in creatiile secolului al XV – XVII, chitara clasica ramane un domeniu de studiu si o pasiune vie pentru multi tineri care iubesc muzica.
Confectionata din lemn masiv sau alternativa laminata, cu corzi realizate in prezent din polimeri, cum este nailonul, si cu strat metalic pe ultimele corzi, aferente tonurilor joase, chitara clasica este disponibila intr-o varietate de modele, cu diferite caracteristici tehnice, pentru bugete variate si niveluri distincte de pregatire.
Scopul acestui ghid este acela de a te ajuta sa identifici usor ce tip de chitara clasica este potrivita pentru tine, tinand cont de criterii relevante precum materialul din care este confectionat produsul, numarul de corzi, dimensiunea, accesoriile incluse si alte elemente similare.
Structura si nivel de pregatire: Elementele componente ale unei chitare sunt corpul, gatul si capul, iar atunci cand clasificam modelele in functie de structura vorbim de obicei despre corp, care este alcatuit dintr-o fata anterioara, una posterioara si lateralele. Cea mai importanta pentru rezonanta si volumul sonor generat este latura frontala, care preia direct vibratiile din corzi, deci asupra ei trebuie sa iti concentrezi atentia.
Pentru elevii incepatori, care sunt la primii pasi in invatarea gamelor si familiarizarea cu acest instrument, cele mai bune chitare clasice sunt cele laminate, al caror corp este realizat integral dintr-un material confectionat din trei straturi subtiri de lemn, lipite intre ele. Printre avantajele oferite se numara o rezistenta sporita la umezeala si variatii de temperatura, care inseamna ca necesita mai putina ingrijire si protectie pe timpul depozitarii si transportului.
Sunt de asemenea disponibile la un pret foarte accesibil. Aceste doua aspecte vin insa cu limitari in ceea ce priveste calitatea sunetului, care este mai putin puternic decat la versiunile cu fata din lemn masiv, dar suficient pentru primii ani.
Varianta catre care este bine sa te concentrezi, daca ai deja experienta si ai nevoie de un instrument mai performant, care sa iti permita sa lucrezi la detaliile de interpretare, este cea cu top din lemn, numit model semi-masiv. Contribuie la generarea unui sunet mai clar, plin si puternic, diferit ca tonalitate in functie de esenta lemnoasa folosita. Costa ceva mai mult, dar merita daca esti deja sigur ca chitara clasica nu este o pasiune trecatoare pentru tine.
Profesionistii se orienteaza adesea catre modelele confectionate integral din lemn, in mod cert mai costisitoare decat versiunile despre care am vorbit pana acum. Iti putem insa ca partea dorsala si lateralele, desi importante, au o greutate mai mica in crearea sunetului decat fata anterioara, deci vei putea lucra foarte bine cu o chitara clasica, la pret bun, din categoria versiunilor semi-masive.
Material: Printre cele mai populare esente de lemn folosite in confectionarea chitarelor se numara molidul, cedrul, mahonul, palisandrul, artarul si teiul.
Molidul este folosit pentru a realiza mult dintre topurile acestor instrumente. Are o culoare deschisa, galbuie sau putin rosiatica, cu granulatie redusa si aduce constructiei acustice rezistenta si elasticitate, generand un sunet luminos, articulat, cu o raza dinamica bine definita.
Cedrul se recunoaste prin nuanta gri-maronie, cu o tenta rosiatica si compozitie similara molidului, dar putin mai usor si mai putin dens, ceea ce se traduce printr-un sunet mai cald.
Spre deosebire de molid si cedru, care sunt folosite pentru topul corpului de chitara, mahonul este inclus de regula in constructia lateralelor si a partii posterioare. Este rigid si dens, determinand sunete clare, bogat, dulci, in special pe gama de mijloc.
Tot pentru aceleasi elemente este folosit si palisandrul, de culoare brun-roscata, care produce profunzime pe gama de mijloc, adaugand in plus, fata de mahon, un bass adanc si note soprano foarte clare.
Teiul este folosit in principal pentru modele destinate incepatorilor. Este un lemn moale si usor, facil de prelucrat, adesea inclus in gamele economice ale producatorilor si rar folosit in versiunile laminate.
Vei gasi destul de des variante realizate complet din acest lemn, la costuri accesibile. Are aproape intotdeauna o nuanta galben deschis sau rozalie si este folosit in general pentru grif si cap la modelele cu buget redus, iar uneori este vopsit in negru pentru a imita aspectul de abanos utilizat la versiunile premium.
Dimensiune si varsta: Unul dintre cele mai importante criterii de care trebuie sa tii cont in alegerea unui model de chitara este potrivirea dimensiunii cu varsta persoanei care o foloseste. Un model prea mare sau prea mic va face interpretarea dificila, afectand procesul de invatare si eliminand utilitatea lectiilor.
Exista cinci categorii de marime: 1/4, 1/2, 3/4, 7/8 si 4/4. Cele mai mici versiuni sunt cele de 1/4 recomandate pentru copii cu varsta cuprinsa intre 4 si 6 ani sau cu inaltimea de 100 – 115cm. Variantele de 1/2 sunt pentru segmentul 6 – 8ani (115 – 135cm), cele de ¾ pentru interpretii de 8 pana la 11 ani (135 – 150cm), iar modelele clasificate 7/8 se potrivesc cel mai bine adolescentilor de la 11 la 13ani (150 – 16-cm).
Pentru adulti si tot ce inseamna tineri peste 16ani sau persoane mai inalte de 160cm se recomanda o chitara clasica, la un pret bun, de tip 4/4.
Numar de corzi sau coarde: Cele mai populare si recomandate pentru incepatori si nivel intermediar, sunt modelele cu sase corzi. Profesionistii pot gasi insa, in oferta brandurilor cunoscute, si variante cu sapte care are o coarda B in plus, ce te ajuta sa atingi un sunet mai jos. Versiunile cu opt coarde include in plus un D minor intre E si B extinzand si mai mult raza de abordare acustica oferita de chitara.
Accesorii si finisaje: Pe lista accesoriilor de care ai nevoie si dintre care cateva sunt uneori incluse la pachet cu produsul, scutind astfel achizitia separata, se numara husa – de care ai nevoie pentru depozitare, protectie si transport, curea pentru sustinerea confortabila pe umar, acordor, capodastru, metronom – pentru cei care abia invata sa mentina ritmul, scaun si stativ, pentru a exersa intr-o pozitie cat mai corecta.
Modelele de chitara clasica au exteriorul finisat cu un strat protector de lac ce are si rolul de a optimiza rezonanta corpului. Unele versiuni au aspect mat, iar altele lucios. Poti, de asemenea, alege intre versiuni care pastreaza textura naturala a materialului din care sunt confectionate si variante care sunt acoperite cu lac colorat in diverse tonuri.
Alegerea nuantelor tine insa doar de preferintele tale personale, fara a influenta performantele instrumentului.
Intrebari frecvente
Care este diferenta intre chitara clasica si cea acustica?
Din punct de vedere vizual, vei observa usor ca modelele clasice au griful mai lat decat cele acustice si ca cel mai adesea sunt lipsite de tastele in relief care te ajuta sa te orientezi printre note.
Cutia este de asemenea ceva mai mica si mai uniforma, versiunile acustice avand baza mai mare. La nivel de structura tehnica, optiunile clasice includ corzi confectionate din nailon, mai groase si mai moi, apreciate de incepatori si generatoare de sunete blande si calde.
In categoria versiunilor acustice vorbim insa despre corzi metalice (nichel, bronz etc.), mai dure la atingere, cu sunet mai clar, mai luminos si durata mai lunga a vibratiilor (rezonanta superioara).
Daca rezonezi cu muzicieni celebri, esti un pasionat al muzicii clasice (Mozart, Beethoven etc.) sau latino, al stilului flamenco sau al cantecelor tiganesti, te vei intelege mai bine cu o chitara clasica ieftina si buna, in timp ce solistii care doresc sa interpreteze muzica pop, blues, folk, country, rock se vor exprima mai usor prin intermediul unei variante acustice.
Cum selectez chitara clasica pentru copii de 12 ani?
Atunci cand trebuie sa alegi dintre numeroasele modele de chitare clasice, la preturi bune, disponibile in magazine, o versiune care sa se potriveasca unui copil de 12 ani, este bine sa iei in considerare doua criterii.
Primul dintre ele este materialul – daca cel mic este abia la inceput, este bine sa cauti o versiune rezistenta din placaj stratificat, insa daca vorbim despre un tanar sau o tanara care studiaza deja de cativa ani acest instrument, iti recomandam sa iei in considerare o varianta cu fata anterioara din lemn masiv, cu performante superioare.
In ceea ce priveste dimensiunea, la aceasta varsta poti fi pus in situatia de a cumpara un model 7/8 daca copilul are inaltimea de 150 pana la 160cm sau o varianta pentru adulti, de 4/4, daca a depasit deja 160cm. Nu uita sa il implici in decizie si este bine sa ai in vedere faptul ca si culoarea va fi pentru el sau pentru ea un factor cu greutate.
Cum aleg o curea la chitara clasica?
Chiar si cea mai buna chitara clasica are nevoie de o curea confortabila care asigura sustinerea pe umar pentru perioade lungi de timp, atat in orele in care canti, cat si in cele in care o transporti. Specialistii recomandam modelele cu latime medie sau mare, de minim 4cm, care sa nu jeneze pielea pe masura ce greutatea chitarei apasa pe tegument.
Este de asemenea de preferat sa te orientezi catre versiuni din piele naturala sau ecologica, in functie de buget, si sa eviti nailonul sau poliesterul, care este mai subtire si se poate cuta usor, lezand zona umarului.
Ce e capodastrul la chitara clasica?
Folosit mai frecvent de catre cei care interpreteaza stilul flamenco, muzica irlandeza sau folk si mai putin pentru creatiile clasice, capodastrul este un accesoriu care se prinde pe griful chitarei, peste corzi, pentru a reduce lungimea activa, vibranta, a acestora, si a ridica pitch-ul notelor urcand pe o gama superioara.
Se gaseste sub mai multe forme, semanand in general cu un cleste si avand un element de cauciuc care permite prinderea corecta de gatul instrumentului.
De ce as alege o chitara clasica Reghin?
Brandul Reghin inseamna 70 de ani de experienta si o productie de peste 6500 de instrumente pe luna. Multe pareri despre cele mai bune chitare clasice recomanda aceasta marca in topul optiunilor, datorita calitatii materialelor si finisajelor si sunetelor clare si puternice apreciate in tari precum italia, Germania si Japonia, care se numara printre principalii clienti ai firmei.
Gama oferita include niveluri diferite de pret, toate modelele fiind insa produse din materiale de calitate si cu atentie la detalii.
Ce ti se potriveste mai bine: chitara acustica vs. clasica
Ca aspect, cele doua versiuni sunt foarte similare si din punct de vedere tehnic poti, daca doresti, sa interpretezi aceleasi tipuri de cantece, pe ambele modele. Exista insa diferente importante si este esential sa stii care dintre ele este cea mai potrivita pentru tine inainte de a investi timp si bani pentru a achizitiona una.
Nailon versus metalic
Cea mai usor de sesizat deosebire se refera la tipul corzilor pe care le includ. Modelele clasice folosesc corzi din nailon, care fac sunetul mai moale, mai cald, mai profund si sunt mai blande cu degetele, in timp ce versiunile incadrate in categoria acusticelor utilizeaza corzi metalice, ceva mai dure, cu rezonanta superioara ca putere si sunete mai clare si luminoase.
Daca preferi sa interpretezi muzica clasica, latino sau pop, iti recomandam o versiune cu corzi din nailon, insa asta nu inseamna ca nu vei putea aborda si piese din jazz sau rock. Chitarele de acest tip au insa un volum mai redus al sunetului, ceea ce inseamna ca nu te vor ajuta foarte mult daca vrei sa faci parte dintr-o formatie.
In acest sens, este mai potrivita o varianta acustica cu corzi metalice, care iti ofera suficienta adaptabilitate pentru a aborda o varietate de stiluri (pop, rock, jazz, blues, country, folk etc.) si destul volum pentru a umple incaperi de dimensiuni mari.
Dimensiuni
Din punctul de vedere al marimii, iti putem spune ca, in general, versiunile clasice sunt ceva mai mici decat cele acustice, deci daca esti o persoana miniona si stilul nu este un factor limitativ pentru tine, este mai bine sa te orientezi catre prima categorie. Pe de alta parte, griful este ceva mai lat, ceea ce inseamna mai mult spatiu intre corzi si un acces putin mai dificil pentru cei cu maini micute.
Structura
Pentru ca tensiunea aplicata corzilor de nailon nu este la fel de mare ca cea imprimata alternativelor metalice, unele modele de chitare clasice nu includ tija de reglare, un element metalic inserat in centrul grifuli, care contrabalanseaza tractiunea imprimata de corzi, pastrand gatul drept si oferindu-i o rezistenta mai buna.
O alta diferenta tine de modul de inserare a tastaturii pe corp. In cazul versiunilor cu fir metalic, gatul si corpul se unesc la tasta 14, in timp ce in cazul designului clasic, imbinarea se face la tasta 12. Totodata, griful acustic are profil rotunjit, in timp ce versiunea clasica este complet plata, motiv pentru care nu vei putea folosi capodastrul de pe o varianta pe alta.
Nu toate versiunile clasice au taste pe grif, ceea ce inseamna ca la inceput iti va fi mai dificil sa identifici notele, fata de varianta acustica, care include aproape intotdeauna aceste elemente de orientare construite in relief.
Nivelul de experienta
Versiunile clasice sunt adesea recomandate pentru incepatori, in special daca sunt copii, deoarece corzile ceva mai moi sunt mai usor de folosit. Este un criteriu care merita insa avut in vedere doar daca momentan cel mic nu stie exact ce stiluri de muzica prefera si se afla in etapa de descoperire.
Dincolo de acest aspect, este indicat sa te orientezi catre modelul care iti ofera cele mai multe avantaje tehnice in interpretarea genurilor de muzica de care esti pasionat.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
May 13, 2020 at 10:46 am
Salut as vrea sa stiu daca se merita sa cumpar chitara clasica hora reghin student 4/4 sau sunt si alte variante mai ok
Raspunde
May 18, 2020 at 8:41 am
Buna, Adrian,
Produsele de la Reghin sunt in general foarte ok.
E o chitara cu pret mediu spre mic.
Gasesti si mai ieftine:
https://www.soundcreation.ro/chitare-clasice-cid180/vgs-basic-classic-4-4-id25259.html
Si mai costisitoare:
https://www.soundcreation.ro/chitare-clasice-cid180/yamaha-cgs104-4-4-id12650.html
La pretul asta, alegerea Hora e foarte ok pentru incepatori, elevi etc. Poti citi si cele cateva recenzii date de cumparatori pe SoundCreation sau sa te uiti tot pe site-ul lor la alte modele clasice, daca nu esti convins.
Mult succes, te asteptam sa ne spui ce ai ales pana la urma!
Raspunde