
Chitare – Opinii si Recenzii in 2023
Chitara este un instrument cu coarde, larg raspandit in intreaga lume, cu o istorie indelungata, fiind disponibile pe piata o multitudine de modele. Daca esti profesionist, adult sau copil cu o inaltime de peste 160 cm, si oferi concerte publicului larg, trebuie sa ai si un instrument pe masura, de calitate, care sa fie oglinda performantelor tale artistice, si noi iti recomandam Hora Reghin SM 20 Regun Cedru. Este o chitara clasica, produsa in Romania, masiva, ce imbina in mod fericit mai multe tipuri de lemn pentru a obtine un sunet curat, plin, cu tonuri deschise si bas profund. In caz ca preferi o chitara acustica te poti indrepta spre Hora Reghin Standard M.
Contents
- Tabel comparativ
- Pareri despre cele mai bune chitare
- Chitara clasica:
- Chitara acustica:
- Chitara electrica:
- Chitara bass:
- Chitara copii:
- Accesorii:
- Corzi chitara:
- Amplificator chitara electrica:
- Acordor chitara:
- Ghid de cumparare
- Intrebari frecvente
- Ce trebuie sa stii despre acordurile de chitara, daca esti incepator
Tabel comparativ
Produs in Romania, acest model de chitara clasica se ridica la standarde internationale, fiind dedicat pentru concerte, realizat din materiale de calitate superioara ce confera instrumentului o bogatie de sunete, in tonuri calde, rotunde, cu bas profund, cu un aspect elegant si marime standard de 4/4, recomandat adultilor si copiilor mai mari de 12 ani.
Realizata din materiale de calitate, din gama masiv, cu un sunet plin si bogat, aceasta chitara are si un pret mai ridicat fata de alte modele prezentate.
Dedicata pentru concerte, acesta chitara clasica are un sunet special care va umple de bucurie ascultatorii.
Poti opta pentru acest model de chitara acustica, produs in Romania, de tipul Dreadnought, de o marime intermediara, ce poate fi folosit si de copii mai mari de 12 ani dar si de adulti, cu corp din lemn stratificat, rezistent la influentele din jur, disponibil in mai multe culori.
Este confectionat din placaj de tei, care desi este mai usor de intretinut, are o calitate mai slaba a sunetului.
Este o chitara acustica pe care o poti lua cu tine in calatorii, pentru a anima atmosfera in jurul focului de tabara, acompaniind cantecele indragite.
Acest tip de chitara electrica Stratocaster poate fi utilizat atat de incepatori, cat si de artisti consacrati, avand un design placut, construit din materiale de calitate (lemn de tei, de artar, de palisandru, hardware cromat), cu 3 doze si comutator in 5 pozitii, cu 21 de taste, fiind un instrument accesibil si practic.
Un chitarist mai experimentat poate considera causul fix ca pe un inconvenient, deoarece nu ii permite sa faca tremolo.
Un model clasic, ST, de chitara electrica, producator de marca, pret competitiv, sunt motive pentru care recomandam acest model.
Pareri despre cele mai bune chitare
In continuare, iti prezint cateva modele dintre cele mai cautate in mediul online, la preturi avantajoase si cu caracteristici tehnice bune.
Chitara clasica:
Hora Reghin SM 20 Regun Cedru
Una dintre cele mai bune chitare clasice realizate in Romania este SM 20 Regun Cedru, ce se adreseaza artistilor cu experienta, profesionisti, ce au nevoie de calitate pentru a putea performa.
Este un model clasic dedicat pentru concerte, de marime standard 4/4, confortabila pentru adulti, dar si pentru copii cu varsta mai mare de 12 ani (cu o inaltime de peste 160 cm). Scala este de 650 mm.
Fiind incadrata in clasa masiv, are partea frontala din lemn de cedru – emite sunete calde si timbrate, cu un ton deschis si clar, cu grave profunde; spatele si partile laterale din palisandru indian – un lemn valoros, puternic si dens, ce se concretizeaza intr-un sunet cald si rotunjit, cu un caracter unic si sustein prelungit; gatul din mahon sau cedru – un ton cald; limba din abanos. Cheitele de acordaj sunt aurii, completand armonios stilul elegant al chitarei.
VGS Basic Classic 4/4 Blue
Daca esti indragostit de muzica clasica sau flamenco si vrei o chitara ieftina si buna pentru a te delecta cu piesele indragite, poti sa alegi acest model. Are o marime standard, de 4/4 si este recomandat persoanelor cu o inaltime mai mare de 160 cm, atat adulti, cat si copii, cu o scala de 650 mm si latimea pragusului de 52 mm.
Are 6 corzi chitara clasica din nylon si sunetele sunt produse cu ajutorul degetelor, prin ciupirea corzilor. Din punct de vedere constructiv este situata pe o treapta superioara, fiind in clasa masiv, deoarece are corpul fabricat in intregime din lemn de tei, atat partea frontala, cat si spatele si partile laterale.
Este un material mai accesibil, cu un ton mai deschis, cu mai multe inalte. Tastiera si bridge-ul sunt din lemn de Pakka, rezistent si stabil. Cheitele de acordaj sunt cromate, cu capetele albe, ce se asorteaza armonios cu corpul de culoare albastra.
Chitara acustica:
Hora Reghin Standard M
Daca iti doresti o chitara acustica universala, de tip Dreadnought, poti sa alegi acest model. Este conceput pentru a se canta cu ajutorul penei, avand 6 corzi din metal. Sunetul este echilibrat pe intreg spectrul, cu bas puternic, note de mijloc concrete si inalte clare.
Ca si marime este un model intermediar intre 3/4 si 4/4, putand fi folosita atat de adulti, cat si de copii cu varste mai mari de 12 ani. Este un model pentru cei care canta cu mana dreapta.
Are corpul din lemn stratificat (placaj din tei), fiind unul dintre cele mai accesibile modele, potrivit pentru incepatori si care nu necesita o intretinere speciala, deoarece este rezistent la modificarile de temperatura sau umiditate. Gatul este din paltin, cu tastiera din lemn de esenta tare. Chitara este disponibila in mai multe culori in functie de lotul de productie: lemn natur, verde, rosu, maro etc.
Hora Regin Turist
Cu o constructie mai aparte de tip migdala, cu gat lung si corp rotunjit, alungit, acest tip de chitara acustica la pret bun, poate fi o varianta potrivita pentru hobby, usor de luat in calatorii, excursii. Este marimea 4/4, fiind recomandata pentru adulti sau copii cu varsta mai mare de 14 ani (inaltime de peste 160 cm).
Este un model semi-masiv, avand placa frontala din lemn de molid ce ii confera o rezonanta buna si emite un ton echilibrat si luminos, cu partile laterale si spatele din placaj de tei. Gatul este din platin rezistent si placut la atingere.
Are 6 corzi metalice si se recomanda utilizarea unei pene. Este un model dedicat pentru dreptaci. Cheitele de acordaj sunt metalice, cu o forma ergonomica pentru a fi usor de folosit. Scala este de 592 mm, cu 20 de taste.
Chitara electrica:
Fender Squier Bullet Strat HT Black
Acest tip de chitara electrica se incadreaza in clasa Statocaster (ST), fiind si produsa de Fender, inventatorul acestui model; poate fi utilizat atat de incepatori, studenti sau adulti, cat si de profesionisti, pretandu-se la orice gen de muzica.
Ca si materiale folosite sunt: lemn de tei pentru corp – produce un ton deschis, cu mai multe inalte; lemn de artar pentru gat – are cel mai deschis ton; tastiera din palisandru – ton echilibrat, cu o textura placuta la atingere. Are 21 de taste, scala de 648 mm, 6 corzi de la 009 la 042, cu cheite de acordaj pe o singura parte.
Chitara are 3 doze single coil, pasive, cu comutator in 5 pozitii. Puntea de sustinere a corzilor este fixa si nu permite tremolo. Designul este clasic cu forme rotunjite, cu finisaj lucios si in trei culori, corp alb cu negru, gat lemn natur, cu hardware-ul (cheite de acordaj, bridge-ul, tastele etc.) cromat.
Fender Squier SA-105 CE BK
Este o chitara electro-acustica, de tip Dreadnought, dedicata pentru adulti sau copii cu inaltime mai mare de 160 cm, fiind marimea 4/4. Corpul chitarei este realizat din lemn de molid laminat – foarte rezonant si cu un ton echilibrat si luminos, ce isi imbunatateste sunetul in timp; cu spatele, partile laterale si griful din lemn de nato laminat. Pentru tastiera si bridge este folosit lemnul de artar, cu o dinamica crescuta pentru frecventele inalte, cu aspect estetic si atragator.
Are 20 de taste si o scala de 643 mm. Este dotata cu un preamplificator si o doza piezo, avand control asupra volumului, tuner pentru acordaj. Se recomanda folosirea unei pene pentru interpretare, oferind un sunet echilibrat pe intreg spectrul.
Cu un finisaj negru lucios, cu cheite de acordaj capsulate, cromate, ca si restul hardware-ului, aspectul general al produsului este unul elegant. In plus se incadreaza la chitare la preturi bune, fiind utila si pentru un incepator.
Chitara bass:
Yamaha TRBX 174 BL
Daca faci parte dintr-o formatie sau iti doresti, si ai nevoie de o chitara bass performanta, poti sa te indrepti spre acest model. Este cu patru corzi si cu doua doze pasive marca Yamaha, de tip split coil. Chitara are un design placut, avand un finisaj de culoare neagra.
Materialele folosite sunt de o calitate superioara, avand corpul din lemn de arin – pentru un ton deschis, griful din lemn de artar prins in suruburi pentru o mai buna rezistenta, tastiera din lemn de Sonokeling (palisandru indian).
Are o scala lunga de 86,3 cm si 24 de taste, oferind mai multe note, pentru un ritm clar si placut. Hardware -ul (cheitele de acordaj, bridge-ul, knob-urile) este din metal, cromat, mare, cu forme mai speciale, conferind instrumentului un look aparte.
Chitara copii:
VGS Basic Classic ¼
Este unul dintre cele mai mici modele de chitara copii, de 1/4, dedicat pentru varste fragede de la 4 la 7 ani. Dimensiunile sunt special adaptate pentru a putea avea o pozitie corecta si pentru a tine cu usurinta instrumentul in timpul studiului.
Chitara este clasica, cu corpul confectionat din lemn de tei, laminat, cu o culoare usor roscata si lucioasa. Tastiera si bridge-ul sunt realizate din lemn de Pakka, din furnire laminate sub presiune, fiind stabile dimensional si usor de prelucrat. Este un model cu 6 corzi, iar cheitele de acordaj sunt cromate cu un finisaj lucios.
Lungimea totala a instrumentului este de 76,5 cm, cu o scala de 45 cm. Latimea pragusului este de 4,3 cm pentru a putea fi tinuta de o mana de copil. Se incadreaza in zona de chitare ieftine si bune, si poate fi o achizitie potrivita pentru copilul tau.
Accesorii:
Corzi chitara:
Ernie Ball Super Slinky 2223
Aceste corzi chitara sunt dedicate pentru instrumente electrice, marca fiind preferata de chitaristi din trupe de rock cunoscuti la nivel mondial. Este un set cu 6 corzi confectionate din otel, nichelate, din punctul de vedere al tensiunii fiind de nivel mediu.
Dimensiunile 9 – 42 (E – 009; B – 011; G – 016; D – 024w; A – 032; E – 0,42) sunt dintre cele mai uzuale, preferate datorita usurintei de utilizare, fiind potrivite pentru mai toate genurile muzicale ce pot fi abordate. Iti ofera un sunet echilibrat, atat pe solistica cat si pe armonie, si control asupra instrumentului. Corda E subtire de 009 este mai rezistenta si nu cedeaza usor in timpul interpretarii.
Amplificator chitara electrica:
Fender Mustang I V2
Daca ai nevoie de un amplificator chitara electrica, acest model poate fi potrivit mai ales daca esti incepator. Fiind de putere mica, 20W, il poti folosi si pentru a repeta acasa, nu este pretentios la intretinut, accepta micile imperfectiuni ale unui incepator si are un pret accesibil.
Are un singur canal, iesire pentru casti si o conexiune USB care te poate ajuta atunci cand exersezi. Butoanele sunt pozitionate in partea de sus, cu acces usor, avand mai multe corectii de ton si efecte. Difuzorul este de 1X8”, este un model mic ce va fi mai fidel pe frecvente inalte.
Acordor chitara:
TC Electronic PolyTune 2
Cei care au nevoie de un acordor polifonic pentru chitara se pot indrepta cu incredere spre aceasta varianta, o noua versiune imbunatatita a produsului, recomandat de chitaristi renumiti din lume. Printre avantajele acestui model se numara display-ul cu o buna luminozitate indiferent de lumina din jur, de ajutor pentru concerte, stroboscopul cu raspuns foarte rapid.
Are o acuratete foarte buna de +/-0,5 cent, iar acordajul se face cu un pas de 1Hz. Poate functiona cu baterie (1 baterie inclusa) sau cu adaptor de 9V la cerere. Dimensiunile sunt medii si este livrat cu 2 bucati de velcro pentru a putea fi fixat intr-o pozitie optima.
Ghid de cumparare
Chitara este un instrument fascinant si nu sunt putin cei care au decis sa invete sa cante la ea, pentru placerea personala sau atingand un prag de performanta superior. Daca ai luat hotararea ca vrei sa o achizitionezi, trebuie sa stii care sunt cei mai importanti factori de decizie, mai ales daca esti incepator, si vei gasi in acest ghid o serie de informatii relevante care sa te ajute sa alegi o chitara la un pret bun si pe placul tau.
Tipologie:
O prima impartire a modelelor de chitara este: traditionala (la rece) si electrica.
Chitarele traditionale: nu au amplificare, nu se conecteaza la nimic, iar sunetele sunt produse cu ajutorul cutiei de rezonanta. Pot fi clasice si acustice.
Chitara clasica: este un instrument traditional, cu un istoric foarte lung si este recomandata pentru incepatori atat adulti, cat si copii. Corzile sunt moi, din nylon sau matase, fiind usor de manuit, si cu risc mic de a te rani, mai ales daca nu ai degetele antrenate. Sunetele sunt emise prin ciupirea corzilor, la acest tip nu se foloseste pana chitara. Se preteaza pentru piese clasice sau flamenco, care sunt cel mai adesea predate la cursurile de incepatori.
Chitara acustica: este prevazuta cu corzi metalice si se recomanda folosirea unei pene pentru interpretare. Se preteaza pentru mai toate genurile muzicale moderne cum ar fi: rock, pop, folk, country etc. Partile componente sunt: corp, punte, calus, tabla de rezonanta, tastiera, pragus, cheite de acordare, gat, pickguard. O caracteristica importanta este materialul folosit pentru placa frontala a corpului, pe care se transmit vibratiile corzilor, fiind responsabila cu caracterul si forma sunetului final. Cele mai uzuale sunt: din lemn de molid, cu un sunet clar si rezonant; lemn de cedru cu un sunet mai spre bass si un sustain mai prelungit.
Chitara electrica: pentru a o putea folosi, pe langa instrumentul propriu-zis, ai nevoie si de alte aparate la care sa o racordezi si poti opta pentru combo de chitara sau un set de amplificator si boxe. Sunt mai multe tipuri de baza si poti alege modelul de chitara electrica care iti place cel mai mult, care crezi ca ti se potriveste indiferent de stilul de muzica abordat:
Stratocaster (ST) – initial au fost produse de Fender, dar au devenit un standard si au fost preluate si de alti producatori. Se potrivesc pentru toate genurile muzicale si sunt recomandate si pentru incepatori. Sunt preferate de chitaristi celebri precum: Jimi Hendrix, Eric Clapton sau David Gilmour (Pink Floyd).
Les Paul – ca si caracteristica principala prezinta decupaj pe partea inferioara si are partea superioara rotunjita. Avand senzori dubli emite sunete puternice, rotunde, potrivite atat pentru genuri de muzica mai agresive (metal), cat si mai soft precum blues sau reggae. O regasim la Slash (Guns N‘ Roses), Jimmy Page (Led Zeppelin), Zakk Wylde.
Telecaster (T) – ca si modelele ST au fost produse initial de Fender, fiind mai apoi preluate ca si standard de catre alte firme. Au o forma eleganta, cu un sunet clar, curat, mai potrivita pentru stilul country sau pop, dar poate fi intalnita si in trupe mai dure.
Super Strat – ca si forma provin din ST-uri, cu corpul si gatul inguste, cu decupaje adanci si colturi ascutite, dotate cu cel putin un senzor dublu, dedicate pentru o muzica mai puternica, dura (rock, metal).
SG – produsa initial de Gibson, a fost preluata ulterior si de alti producatori, cu laturi simetrice, doua decupaje, preferata de Angus Young (AC\DC).
Semi-acustice – cu o forma preluata de la instrumentele clasice cu corzi, emite un sunet cald, rotunjit, ce se potriveste cu muzica de jazz si blues.
Mai pot fi chitare electrice destinate trupelor de heavy metal, cu o forma dura, margini si colturi ascutite; bariton cu 6 corzi cu mensura (distanta dintre tasta 0 si punte) prelungita pentru a putea fi acordata mai jos decat in mod standard, cu 7 – 8 corzi ce permit sunete joase dedicate pentru genuri mai dure de muzica etc.
Daca iti doresti o chitara la pret bun poti sa te orientezi si spre seturi care iti ofera pe langa instrument , combo, cabluri de racordare, pene etc.
Alte clasificari:
Acestea se fac dupa senzori single (sunet mai clar, inalt) sau humbucker (sunet mai rotund, semnal mai puternic, distorsiuni); calus (bridge) cu dublu rol de a tine corzile si de a transmite vibratiile care poate fi: fix (dedicat pentru incepatori), tremolo simplu (poate fi miscat cu o maneta pana spre centru) sau tremolo dublu (poate fi miscat in ambele directii, corzile sunt cand intinse, cand mai slabite, cere un acordaj special, dedicate pentru chitaristi cu experinta, pentru solo).
Dupa marime si parti componente:
Ca parti componente va avea: corp, gat, tastiera, punte, calus, pragus, cheite de acordaj. Gatul este mai lat si are un grif drept.
Tinand cont de mai multe pareri despre cele mai bune chitare pentru copii, marimea instrumentului este foarte importanta si trebuie sa fie corelata cu inaltimea. Astfel ai de ales intre modele: de 1/4 , cea mai mica dimensiune pentru copii intre 4 – 7 ani, 1/2 pentru 6 – 8 ani, 3/4 pentru 8 – 11 ani, 7/8 pentru 11 – 14 ani si 4/4, dimensiune standard pentru persoane care au peste 160 cm inaltime.
Forma corpului:
In functie de aceasta deosebim mai multe tipuri de chitare acustice:
Dreadnought – ofera un sunet echilibrat pe intreg spectrul: sunete de bas puternice, sunete de mijloc bine delimitate, sunete inalte clare;
Jumbo – au corpul mare si voluminos, cu un sunet plin, adanc, puternic, frecventele basilor accentuate;
Parlor – potrivite pentru jazz, au un corp mai mic, fiind usor de luat in calatorii, confortabile chiar si pentru copii, cu un sunet potrivit;
Grand Concert – cu un corp relativ mic, sunt potrivite pentru generatia de artisti care prefera sa cante cu degetele, fara a utiliza pana, se incadreaza printre modelele moderne;
Grand Orchestra – corp mare ce asigura un sunet plin, rezonanta puternica pentru basi, sustain prelungit, se poate canta atat cu degetele, cat si cu pana;
Grand Auditorium – de dimensiune medie, cu un sunet echilibrat pe intreg spectrul, se poate folosi si pana si degetele;
Grand Symphony – mare, cu sunet plin si puternic, robust, basi profunzi.
Cu 12 corzi – au perechi de corzi amplasate foarte aproape una de alta pentru a putea reda ambele sunete odata. Are un sunet plin si bogat, iar perechile de corzi sunt: inalte (Mi, Si) identice, celelalte (Sol, Re, La, Mi) la diferenta de o octava.
In caz ca doresti sa te prezinti in public, cel mai recomandat este sa folosesti o chitara electro-acustica, care are in interiorul corpului o doza piezo si in lateral un preamplificator activ. Poate fi conectata la aparatura si poate fi amplificata.
Tipul cadrului:
Chitarele traditionale mai pot fi:
Cu corp din lemn stratificat (din placaj) sunt cele mai accesibile la pret, recomandate pentru nivelul hobby, si fiind foarte rezistente la influentele mediului inconjurator pot fi utilizate pentru interpretari in aer liber, in jurul focului.
Chitarele semi-masive – cu partea din fata din lemn masiv, partile laterale si spatele din material stratificat. Ofera un sunet mai bogat si mai complet, necesita grija la depozitare, lemnul masiv avand tendinta de a se modifica sub actiunea umiditatii.
Modele masive, cele mai performante, fabricate in totalitate din lemn masiv, ce are o influenta buna asupra sunetului produs. Sunt de asemenea si cele mai sensibile, avand nevoie de o depozitare atenta, in locuri fara umiditate si diferente de temperatura.
Intrebari frecvente
De ce trebuie sa invat acorduri de chitara?
Acordurile de chitara sunt grupe de doua sau mai multe note ce se canta in acelasi timp, stau la baza invatarii si insusirii modului de a canta, si te ajuta la reproducerea diverselor piese. Dupa ce stii acordurile poti compune si melodii proprii prin imbinarea acestora in diferite stiluri.
Totodata te ajuta sa inveti sa iti pozitionezi degetele si cum sa obtii tonuri vesele sau mai triste, combinatii de note, cu sunete curate si clare.
Este vreo diferenta intre chitara clasica si chitara acustica?
Desi sunt amandoua chitare reci, cu sunet neamplificat, ce produc sunetele cu ajutorul corzilor si a cutiei de rezonanta, modelul clasic este diferit de cel acustic. Corzile la chitara acustica sunt metalice, la cea clasica sunt din materiale moi, precum nylon si/sau matase, fiind mai potrivite pentru incepatori.
Se recomanda la inceput si mai ales pentru copii, invatarea pe o chitara clasica, corzile moi fiind mult mai usor de folosit, chiar si la un studiu intens, fara a exista riscul de a se rani, mai ales ca sunetul se obtine prin ciupire.
O alta diferenta evidenta este dimensiunea grifului, mai lat la chitara clasica si mai ingust la cea acustica, aceasta avand si marcaje. Corpul chitarei clasice este in general mai mic si nu are placa de protectie, spre deosebire de cea acustica care poate fi mai usor zgariata la folosirea penei si are nevoie de un strat suplimentar.
Cum aleg o husa de chitara potrivita?
Husa o alegi in functie de tipul de chitara pe care il detii, clasica, acustica, electrica, avand dimensiuni diferite. Poti merge pe huse moi, cu maner, daca nu exista riscul de a lovi chitara la transport (mergi mai mult cu masina) sau din materiale impermeabile cu captuseala din spuma, care o protejeaza la lovituri accidentale sau pe vreme ploioasa, daca mergi pe jos.
In caz ca mai transporti si alte materiale auxiliare, poti alege modele de huse cu buzunare mari pentru partituri, suport pentru fixarea grifului pentru a avea o pozitie stabila chitara, compartimente speciale pentru accesorii.
Poti opta pentru modele simple cu un singur maner de transportat in mana, cu barete de pus de umar care trebuie sa fie ajustabile pentru o pozitie confortabila, sau daca ai drumuri mai lungi de facut, cu bretele de tip rucsac pentru a putea fi dusa in spate. La un pret mai ridicat gasesti si husa chitara din material plastic, rigide, care ofera o protectie mai buna instrumentului.
Cat costa, in medie, niste cursuri de chitara? Pot lua si online lectii de chitara?
In functie de zona, de renumele profesorului, de timpul alocat unei lectii, de locul unde se desfasoara cursul (la domiciliul elevului sau al profesorului) pretul este diferit, gasind oferte cuprinse intre 40 – 100 de lei pe ora.
Cluburile dedicate pentru copii in general, dar sunt si pentru adulti, practica in medie un tarif de 50 lei pe sedinta, cursul fiind individual. In mediul online poti gasi diferite lectii de chitara, unele gratuite, alte contra cost, si poti invata singur cel putin pana la un anumit nivel.
De ce e util un suport de chitara?
Un suport te ajuta sa depozitezi chitara cand nu o folosesti intr-o pozitie corecta (suporturi de perete), dar si in timpul unui concert, in pauze sau cat nu ai de cantat (stativ) pentru a o feri de lovituri sau alte accidente neplacute.
Pot fi din diverse materiale, cu prindere pe perete sau portabile, de diferite dimensiuni, simple sau cu un design mai aparte mai ales pentru trupele de rock.
Ce trebuie sa stii despre acordurile de chitara, daca esti incepator
Esti pasionat de chitara, ai facut economii, ai strans bani si ti-ai achizitionat modelul visat, acum mai ramane sa inveti sa canti. Chiar daca ai cea mai buna chitara tot trebuie sa incepi cu insusirea acordurilor pe baza carora vei putea reproduce melodii indragite din repertoriul national sau international sau, de ce nu, sa compui propriile piese.
Ce sunt acordurile?
Acordurile de chitara sunt grupe de doua sau mai multe note cantate in acelasi timp. Acestea au diferite nume ce sunt date de intervalele de chitara din care sunt alcatuite.
Cele mai cunoscute acorduri sunt cele Majore si Minore cantate in prima pozitie. Acestea sunt grupe de cate trei note puse in anumite pozitii, diferenta dintre un acord major si unul minor fiind de un semiton (o tasta pe grif).
Acest semiton determina cum suna cele doua tipuri de acorduri, si anume: cel major este mai vesel, cel minor mai trist. Sunt facil de invatat si cu disciplina si perseverenta vei putea sa ti le insusesti intr-un interval de timp scurt.
Ce sunt acordurile de chitara cu barre?
Barre inseamna folosirea unui deget pentru a apasa mai multe corzi simultan. Sunt de asemenea acorduri majore si minore si se recomanda invatarea acestora dupa insusirea acordurilor de baza.
Acestea sunt de fapt extinderi ale celor din prima categorie, pozitionate mai sus pe grif. Deoarece necesita mai multa forta pentru a putea reproduce clar si relaxat aceste acorduri este posibil ca la inceput sa nu ai destula putere in degete, care se capata pe parcurs prin exercitiu.
Artistii experimentati recomanda pentru a invata mai facil acordurile cu barre, mai intai pozitionarea degetelor necesare formarii acordului din prima pozitie si arpegierea notelor respective, dupa care fixarea degetului aratator pentru a compensa corzile libere.
Ce sunt diagramele?
Cel mai adesea in cursurile de chitara, pentru a invata acordurile, vei avea la dispozitie diagrame, mult mai usor de citit, in care vezi exact cum sa pozitionezi degetele si pe care corzi.
In general diagramele se citesc de sus in jos, pornind de la coarda cea mai subtire la corda cea mai groasa. Notatiile sunt facute cu litere mari, utile si pentru cei care nu stiu sa citeasca partituri.
Pozitionarea degetelor este marcata prin puncte de culoare rosie cel mai uzual, ce indica denumirea notei si locul pe grif, unde trebuie apasata corda. Corzile care nu prezinta nici o marcatie sunt lasate libere, nu se folosesc in acordul respectiv.
Trucuri pentru a-ti insusi cat mai rapid si mai bine acordurile.
Pentru primele lectii mergi pe acordurile simple fara barre, dupa ce ai reusit sa le reproduci usor si clar, le-ai memorat ca si denumire, poti trece la etapa urmatoare.
Acordurile trebuie invatate pe rand, dupa ce il poti canta usor, inveti urmatorul. Pentru a invata cat mai corect si mai clar, te ajuta sa descompui miscarea pe etape si anume: dupa ce ai ales acordul dorit, asaza in pozitie intai mana stanga si incepe sa canti fiecare nota in parte, pana obtii un sunet clar fara zumzaitul corzilor; stai pe fiecare nota pana devine familiara pozitia si poti reproduce sunete clare si uniforme; treci la faza finala in care lovesti simultan corzile notate si obtii acordul.
Indiferent ca alegi o chitara clasica sau una acustica, electrica sau bass, primul pas este insusirea acordurilor, o operatie migaloasa si de finete, care te ajuta sa obtii performante. Pe internet ai la dispozitie tutoriale si cursuri daca alegi sa inveti singur, dar poti opta si pentru profesori mai ales pentru copii, care avand metoda si experienta te pot ajuta sa iti eficientizezi si sa iti scurtezi timpul de invatare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu