Cea mai buna muzicuta

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

 

Muzicute – Opinii si Recenzii in 2023

 

Muzicuta e instrumentul accesibil, redus ca dimensiuni si care scoate sunete desavarsite in mainile unui profesionist, asa ca de ce sa nu incerci si tu sa detii unul? Iata cateva informatii privitoare la criteriile de selectie si doua exemple care se vand bine pe piata autohtona, primul fiind Hohner Silver Star C, un model destinat incepatorilor, care are 10 gauri si 20 de lamele rezonatoare (e capabil sa scoata 20 de note), fiind acordat in gama C (Do), pentru a invata mai usor, fiind de tip diatonic. O alternativa pentru cei gata de o provocare este articolul Hohner Chrometta 8 C.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Hohner Silver Star C 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru a invata cum se foloseste instrumentul acesta, un model precum cel cu 10 gauri si 20 de note este suficient, prezentand destule informatii ce trebuie memorate, asa cum designul diatonic va fi mai potrivit unui novice, acordajul fiind unul standard, realizat in cheia C, produsul adresandu-se atat tinerilor, copiilor, cat si adultilor care doresc sa se familiarizeze. 

Poate sa nu fie pe gustul celor care nu indragesc ritmurile de blues, folk sau pop, acolo unde se intalneste, de obicei, sunetul sau specific. 

Datorita pretului accesibil si a specificatiilor tehnice, dar si a brandului cunoscut, modelul acesta se situeaza pe pozitii fruntase in topurile de vanzari. 

A 2-A OPTIUNE!

Hohner Chrometta 8 C
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Desi este cel mai mic instrument de tipul sau de pe glob, detine suficienta putere pentru a scoate sunete clare, specifice muzicii clasice, dispunand de 32 de lamele rezonatoare responsabile cu emiterea a tot atator note muzicale, conferind suficienta varietate stilistica si dificultate in invatarea manipularii si a obtinerii semnalelor auditive dorite. 

Un incepator care nu a mai pus mana pe un astfel de instrument va avea o curba de invatare ridicata, modelele cu schimbator fiind mai dificil de stapanit. 

Se adreseaza segmentului de piata format din iubitorii muzicii jazz sau a celei clasice, prezentand particularitati ce ii evidentiaza natura plapanda, dar potenta. 

A 3-a Optiune!

Walther Diatonic 
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Pentru cei mai mici dintre noi, si nu doar pentru ei, este util un articol precum acesta, care se bucura de un pret rezonabil si de numarul standard de gauri de suflat, si anume 10, in format diatonic, astfel ca invatacelul va avea de lucru cu 20 de note muzicale acordate dupa cheia Do major. 

Nu este tocmai o jucarie, prezentand un instrument functional, la care copilul ar putea sa invete sa cante cu adevarat, fiind de ajutor atentia la manipulare, mai ales in cazul celor mai mici de 3 - 4 ani, carora nu li se adreseaza. 

Se vor bucura de un astfel de cadou micutii cu afinitati pentru muzica, ce stiu deja ce inseamna un instrument muzical si cum poate fi valorificat. 

 

 

Pareri despre cele mai bune muzicute

Inainte de a alege un produs pe baza infatisarii sale, petrece cateva minute intelegandu-i caracteristicile principale si trage cu ochiul la exemple populare din comert. 

 

 

Muzicuta Hohner:

 

Hohner Silver Star C 

 

Pentru calitate si preturi accesibile tuturor categoriilor de utilizatori se va mentiona oricand o muzicuta Hohner, modelul Silver Star fiind unul de tip diatonic, asadar care se va preta muzicii in stil blues, pentru note specifice rock-ului, R&B-ului, muzicii pop sau blues-ului si folk-ului. 

E un produs de calitate standard, cu o infatisare simpla, dar frumoasa, in note argintii, cu un corp usor, din plastic, care se recomanda novicilor, fiind acordat in cunoscuta gama C (Do). Are 10 gauri, detaliu ce reflecta posibilitatea intrebuintarii sale de catre cei ce acum invata cum sa tina o muzicuta, fiind capabila sa scoata 20 de note, avand in vedere cele 20 de lamele rezonatoare din alama, ce masoara 0.9 mm fiecare. 

Are un pret accesibil pentru grupa de utilizatori careia i se adreseaza, formata din tineri si adulti, prezentand o afacere buna, sunetul fiind clar si neavand nevoie de efort sporit in ce priveste suflatul. 

 

 

 

Hohner Ocean Star C 

 

Pentru incepatorii intr-ale modelelor tremolo, aceasta muzicuta Hohner cu nu mai putin de 48 de lamele din alama, de 0.9 mm, care vor rezista bine in timp, e de apreciat. Sunetul calitativ este dat de constructia interesanta, fiecare gaura avand propria nota desemnata, astfel ca exista nu mai putin de 48 de gauri, pozitionate pe 2 randuri, lungimea instrumentului fiind de 18 cm. 

Modelul tremolo va fi folosit pentru muzica folk de provenienta asiatica, precum si in cea scotiana sau irlandeza, imbinand exoticul cu familiarul in melodiii puternice si linistitoare, deopotriva. Reprezinta alegerea potrivita pentru invatarea muzici folk celtice sau asiatice, prezentand cateva familiaritati si cu notele folclorice romanesti. 

Acordajul este cel clasic, fiind realizat in nota C, pentru ca trecerea de la un alt tip de instrument la acesta sa nu fie dificila. Exteriorul este realizat din ABS rezistent. Luand in considerare forma, dimensiunile si specificatiile, conchidem ca se adreseaza in special segmetului de piata format din adulti, dar si tinerii ar putea sa ii fata fata. Nu este, totusi, o jucarie pentru cei mici. 

 

 

 

Hohner Special 20 C

 

Muzicuta Hohner Special 20 detine un loc special in inima celor care au deprins o pasiune pentru astfel de instrumente, fiind foarte des recomandata drept piesa cu care sa incepi sa inveti sa canti, desi, la origine, este un model profesional din care ies triluri de rock, blues si country. Nici nu este de mirare, caci apartine tipologiei diatonice, cea spre care sunt indreptati, de regula, invataceii. 

Totusi, nu are cea mai simpla schema de armonizare, prezentand 10 orificii, dar fiind capabila de reproducerea a 20 de note, acordajul fiind clasic, in nota C, pentru ca majoritatea cantecelor sa poata fi incercate fara a fi necesare tehnici complicate de “indoire” (bending). 

In ce priveste aspectul, dimensiunile reduse, cu lungimea de doar 10 cm, ies in evidenda, culoarea principala fiind argintiul cu care brandul de renume pe aceasta nisa de piata ne-a obisnuit. Iar pretul, nici cel mai scazut, dar nici unul piperat, merita investitia, dupa cum vei afla din recenziile de pe internet ale altor curiosi. 

 

 

 

Hohner Discovery 48 – C 

 

Daca prima muzicuta cromatica a brandului Hohner a iesit pe piata tocmai la inceputul secolului 20, modelul acesta este un omagiu adus aceleia, Chromatica Discovery 48 defiland cu un design ergonomic si note clasice metalice, ascunzand 48 de lamele rezonatoare din alama, groase de 1.2 mm, lungimea produsului fiind de 14.5 cm, usor mai mare, reflectand cele trei octave pe care le poate atinge. 

Sunetele rezultate sunt calde si linistitoare, invocand esenta tipologiei instrumentului cromatic, fiind recomandat si drept un bun mediu de invatare pentru novici sau intermediarii pasionati, in timpul liber. In pachet se va gasi si o husa in care sa tii instrumentul, si atunci cand il iei cu tine undeva, si cand il lasi acasa. 

Articolul este acordat clasic, in C, avand 12 orificii mici, de 0.9 mm, si schimbator pe partea dreapta, un detaliu specific tipologiei acesteia de muzicuta. Desi e frumoasa si interesanta, pretul piperat poate opri unii doritori sa o incerce. 

 

 

 

 

Muzicuta cu schimbator:

 

Hohner Chrometta 8 C

 

Printre cele mai bune muzicute cromatice cu schimbator, pentru incepatori, se afla modelul acesta cu opt orificii care se dedica novicilor ce nu au mai avut de-a face cu modelele de acest tip. Asta nu inseamna, neaparat, un novice in tot ce inseamna instrumentul respectiv. E mult mai dificil sa tii minte cu functioneaza articolul cu schimbator decat cel diatonic. 

Chrometta 8 este acordata in C, asa cum era de asteptat, pornind de la gama de baza Do major, atingand doua octave intregi. Are 32 de lamele rezonatoare din alama, groase de 1.05 mm, gaurile fiind dreptunghiulare, in zig-zag, pentru a putea sufla si a permite curentului de aer sa circule mai usor. 

Este, in acelasi timp, cea mai mica optiune din seria cu acelasi nume si detine titulatura de cea mai mica muzicuta cromatica din lume. Indiferent de stilul muzical preferat, sunetele scoase vor reusi sa se apropie de ce doresti sa iti iasa. 

 

 

 

SWAN SW-1040 

 

Desi are doar 10 orificii, modelul acesta de muzicuta cu schimbator acordata in cheia C este capabil sa emita 40 de note muzicale, avand tot atatea lamele rezonatoare robuste, din bronz zincat, prezentand suficienta complexitate incat sa nu fie tocmai recomandat novicilor, ci mai degraba acelora care au puse la punct informatiile de baza referitoare la cum se canta. In general, adultii se vor indrepta spre un astfel de produs usor specializat. 

Pentru ca e un model cromatic, cu schimbator, va fi mai dificil de manevrat spre a scoate exact nota dorita, in special la inceput, genurile muzicale ce pot beneficia de pe urma sa fiind, totusi, variate, de la rock, pop, blues, country, si pana la jazz sau muzica de animatie, din filme ori tv. Asadar, se potriveste majoritatii stilurilor si cantecelor de pe piata. 

Infatisarea exterioara este clasica, dar si eleganta, in acelasi timp, corpul din plastic fiind rezistent, iar placile cromate dandu-i acea alura premium. 

 

 

 

Tower GM-8 

 

Vrei o muzicuta cu schimbator pentru avansati, care sa iti puna la incercare cunostintele? Aceasta oferta de tip cromatic, care, evident, nu va incanta o persoana care nu a mai suflat niciodata in astfel de instrumente, poate fi intrebuintata pentru orice tip de muzica, de la blues, jazz si country, pana la cantece de origine celtica, sau clasice. 

Are nu mai putin de 24 de orificii, dar e capabila sa emita 48 de note deoarece schimbatorul de semiton se activeaza prin apasarea micului buton lateral. Cele 48 de lamele rezonatoare sunt confectionate din cupru, rezistand cu eficienta in timp, ca si dimensiuni fiind vorba despre un instrument mare, de 20 cm lungime. 

Din pacate, avand in vedere ca e o muzicuta la pret accesibil, de provenienta chinezeasca, controlul calitatii poate fi deficitar, existand cazuri in care au fost gasite reziduuri in urma acordajului pe lamele, existand pericolul ca acestea sa fie aspirate in timpul folosirii. 

 

 

 

 

Muzicuta copii:

 

Walther 1020 Diatonic 

 

Pentru toate genurile de muzica este suficienta aceasta muzicuta pentru copii care este in format diatonic, model cu acordaj Richter, deci care va impune invatarea tehnicilor de bending pentru a obtine mai multe note muzicale. 

Este recomandata celor care doresc sa invete sa cante blues sau care, pur si simplu, cauta un instrument mai putin complicat de suflat, dar cu 10 gauri, specificatiile ideale pentru a incepe sa canti. Acordajul este realizat in C, urmand reteta clasica, in asa fel incat piesele sa poata fi memorate cu usurinta si sa existe varietate. Cele 20 de lamele rezonante asigura numarul de 20 de note disponibil. 

Pentru ca optiunea aceasta are un pret accesibil si e destinata celor mai mici care si-ar dori sa devina specialisti in cantatul la muzicuta, va reprezenta un cadou ideal pentru un micut sau o micuta ce si-au exprimat dorinta de a incerca un instrument muzical, prezentand o investitie minima. 

 

 

 

MicroZece MC16A 

 

Modelul acesta de muzicuta pentru copii poate fi folosita de cei peste 3 ani, desi constructia pare a desemna mai degraba un articol de tip diatonic complicat, de care s-ar bucura si adultii. Are lungimea de 12.5 cm, detaliu evident din pozitionarea si numarul gaurilor de suflat, facand parte din categoria articolelor mai mari. 

Are nu mai putin de 16 gauri, ceea ce indica faptul ca poate reproduce 32 de note, putand reprezenta, inainte de toate, o modalitate pentru ca cei mici sa isi arate afinitatea (sau lipsa acesteia) pentru muzica. Este evident ca, daca au varste fragede, tehnicile de lucru si invatarea notelor nu vor prima, ci mai degraba distractia si deprinderea dexteritatii la nivelul mainilor. 

Obiectul are o carcasa din metal, in nuante argintii, lamele fiind standard, din cupru, iar interiorul e din plastic, fiind o muzicuta, la pret bun, pentru toate varstele, atata timp cat este acordata cum trebuie. 

 

 

 

Melissa and Doug MD1456 

 

Vrei o muzicuta, ieftina si buna, pe care sa o faci cadou copilului tau, unui nepot sau fin? Daca stii ca unui micut ii place muzica si este mereu in cautarea urmatorului instrument gata de cucerit, de ce sa nu incerci cu un articol distractiv, precum acesta? 

Ofera Melissa and Doug este clasica, nemuritoare si se potriveste oricarui stil muzical. Are 13 cm lungime si nu mai putin de 16 gauri, apartinand tipologiei diatonice, simple si compacte, acordajul fiind in gama Do. Lamele dintr-un aliaj metalic vor vibra la suflare, astfel incat sa produca tonuri muzicale ce amintesc de blues sau jazz, cand se afla in mainile unui cunoscator. 

Desi e un instrument practic, pentru copiii de peste 4 ani, pentru care este recomandat, va ajuta mai degraba la dezvoltarea creativitatii si le va starni curiozitatea. Aspectul deosebit, unde predomina culorile inchise, va fi adecvat jocurilor de rol, detaliul ce iese in evidenta fiind numele brandului inscriptionat pe carcasa. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Muzicuta pare a fi un instrument simplu de incercat, in primul rand datorita pretului redus comparativ cu alte instrumente, si mai apoi pentru ca forma si dimensiunile sale nu sunt deloc intimidante. In plus, produce niste sunete extraordinare in maini dibace, fiind capabila sa educe publicul in materie de genuri muzicale. 

Pe scurt, este un instrument de suflat in forma dreptunghiulara, prevazut cu niste canale prin care aerul este dirijat, iar la trecerea curentilor de aer prin interior niste fise (lamele) vibreaza si se produce sunetul. Se crede ca a fost produs mai intai in Europa secolului 19, fiind initial conceput pentru muzica clasica. In timp, insa, gusturile s-au ramificat, existand in prezent variate tipologii de produs. Cand cauti muzicute, la preturi bune, dai peste tot felul de modele, dar de unde poti sti care din ele e cel mai potrivit pentru un incepator? Iata cateva criterii ce ti-ar putea elucida curiozitatile. 

Tipuri: Exista variate instrumente de suflat de specialitate, dar cele mai frecvent intalnite pe piata vor face parte dintr-una din urmatoarele categorii, si anume diatonica, cromatica, tremolo, de orchestra. 

Muzicuta diatonica este cea mai comun intalnita, fiind compacta si simpla. Sunetele emise sunt specifice muzicii blues, pop sau folk. Este acordata pe o singura gama, pentru incepatori aceasta fiind C (Do), cu 10 gauri. Poate contine cateva game majore sau minore, fiind cu gama completa sau cu acordare Richter. In primul caz (cu gama completa) exista majoritatea majora, adica sunt puse la dispozitie toate notele gamei majore respective. Cand este vorba despre o muzicuta, la un pret bun, cu acordaj Richter, nu va exista o gama completa, iar interpretul va fi nevoit sa obtina sunetele prin tehnica (bending de tonuri). 

Muzicutele cromatice sunt potrivite jazz-ului si muzicii clasice mai complexe, avand o greutate mai mare decat prima formula, astfel incat sunt capabile de producerea unor sunete mai pline, bogate. Mai sunt cunoscute si sub denumirea de muzicute cu schimbator. Pot avea intre 8 si 16 gauri, fiind mai dificil de invatat pe ele, motiv pentru care sunt recomandate modelele diatonice pentru novici. 

La nivel stilistic se caracterizeaza printr-o succesiune de semitonuri, prezentand intreaga gama cromatica muzicala. Accesul la semitonuri se face prin apasarea intr-un glisor care va deschide un nou set de lamele (un nou registru). Cea mai buna muzicuta cromatica poate fi folosita, de catre un profesionist, pentru orice stil de muzica, putand reproduce mai multe elemente ale unei melodii. 

Varianta cu tremolo emite un sunet mai placut, asemanator acordeonului, ce se potriveste muzicii folk. Este posibil pentru ca exista gauri verticale duble, fiecare din ele avand doua ancii (lamele) specifice diezului si bemolului. Nu se intalneste des la incepatori, fiind specifica celor cu gusturi distincte. 

Cea de orchestra a fost conceputa pentru a se canta la ea in cadrul unui grup de muzicute, impartindu-se, la randul ei, in variante orchestrale sau cu acord. Primul exemplu e conceput pentru a canta intr-un ansamblu, existand in format diatonic si cromatic, iar cel de acord este de dimensiuni mai mari si va conferi ritmul si sustinerea in ansamblu. 

Se mentioneaza si modelul echo, ce produce sunete mai reci, asemanatoare orgii, instrumentul fiind conceput in asa fel incat in spatele melodiei se aude si un ritm difuz. 

Note si orificii: Numaratoarea porneste de la 4 si poate ajunge pana la 48 lamele rezonatoare interne carora le corespund niste note muzicale. Cu cat numarul acesta este mai mic, cu atat mai simplu va fi sa inveti sa canti, dar si sunetele emise vor fi mai goale. 

Versiunile care au pana la 10 orificii sunt recomandate invataceilor, in timp ce celelalte vor fi mai degraba potrivite pentru cunoscatori intr-ale muzicii, variantele duble, de 48 de orificii, reprezentand cele mai dificile instrumente de controlat, pe aceasta nisa. 

Cand cantatul la muzicuta este un hobby, nici nu se justifica investitia intr-un model cu mai mult de 10 orificii, pentru inceput. Acestea vor reprezenta 20 note muzicale pe care e util sa le stapanesti mai intai. 

 

Acordaj: Cel de baza este in gama C (Do major), de aici pornind invatarea. Daca o muzicuta este acordata intr-o anumita nota, sa spunem Do major, vei putea canta mai usor orice melodie in aceasta gama. Exista si variante acordate in alte game majore sau minore, asa ca putina atentie cand citesti descrierea unui produs nu strica. 

 

Utilizator: Poate fi copil sau adult, incepator ori cunoscator. 

Pentru copii exista atat versiuni de tip jucarie, din plastic colorat sau cu minimul de lamele, pentru ca acestia doar se obisnuiesc cu scoaterea sunetelor, cat si variante standard, pentru invatacei, din materiale rezistente si cu o structura calitativa. 

Pentru adulti vor exista atat muzicute, ieftine si bune, mai simple, cu 10 ancii, acordate in Do major, pentru invatare, cat si versiuni profesionale cu schimbator, de exemplu, cu acordaj intr-o gama minora ori cu un numar ridicat de gauri. 

 

Branduri: Nu vor lipsi intrebarile privitoare la cele mai bune produse din comert. Printre numele reputate se afla modele de Hohner, Fender, Swan, Suzuki, Johnson sau Seydel, ale caror oferte se indreapta atat spre categoriile de incepatori, cat si spre cei profesionisti. 

In consecinta, alaturi de informatiile de mai sus, si de cateva pareri despre cele mai bune muzicute, care te asteapta oricand online, gasirea instrumentului potrivit lectiilor parca nu mai pare la fel de grea. Iar in magazinele online te asteapta cu bratele deschise o varietate de modele si oferte numai bune de profitat. 

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Gasesc online cursuri de muzicuta?

Din fericire, pe internet se gasesc tot felul de informatii pretioase si tutoriale, la doar cateva cautari si click-uri, asa ca nu iti va fi dificil sa descoperi clipurile care sa te ajute sa inveti sa canti la muzicuta intr-un timp scurt. 

Pe YouTube, de exemplu, iti vor fi puse la indemana sute de astfel de colectii informative, chiar si in limba romana, iar pe unele portaluri academice ai acces la zeci de lectii cu suport video si audio, unele avand preturi foarte bune. 

Se poate canta muzica populara la muzicuta?

Da, acest lucru este posibil cu suficient antrenament, in special pe o muzicuta de tip tremolo sau octave, variante care prezinta doua randuri de gauri, asadar sunt mai dificil de stapanit de un novice. 

 

Care sunt cele mai frumoase melodii celebre la muzicuta?

Printre cantecele care suna foarte bine la muzicuta si care sunt invatate cel mai des se afla Amazing Grace (John Newton), Oh Susanna (Stephen Foster), Piano Man (Billy Joel), Carolina Blues (Blues Traveler), For Once In My Life (Stevie Wonder) si Once Upon A Time In The West (Ennio Morricone). 

Cu ce incep sa cant muzica la muzicuta?

Pentru incepatori este recomandat adesea modelul de muzicuta Hohner Special 20, care este cel mai cunoscut design diatonic, fiind insotit de un sunet cald si moale. Investeste si intr-o carte sau o alta metoda de a invata tehnicile initiale, pornind chiar de la cum citesti tabulatura, in functie de tipul instrumentului, caci va fi diferit fata de altele. 

 

 

 

Cum se canta la muzicuta 

 

Cand doresti un nou hobby si te intrebi cum sa canti la muzicuta, ce investitii presupune si cat de greu poate fi, ai in vedere ca si pasiunea joaca un rol in aceasta activitate. Nu va fi simplu, cel putin la inceput, asa cum se intampla in cazul oricarui instrument muzical. 

Mai intai, vei cumpara muzicuta si o carte in care sunt descrise tehnicile de suflat si modul in care se citesc partiturile, daca nu doresti sa investesti in niste lectii. Mai apoi, te vei inarma cu rabdare (si, poate, cateva clipuri cu lectii de pe Internet). 

Tabulatura se citeste in acelasi mod, indiferent de simboluri, care pot fi diferite de la o muzicuta diatonica la una cromatica. Mai intai este mentionat numarul gaurii si apoi directia in care se va indrepta aerul (inhalare sau expirare). Diferitele simboluri si sageti vor indica daca aerul este tras cand sufli sau impins, iar numerele constituie ordinea in care se folosesc respectivele gauri. 

Pozitia muzicutei este perpendicular pe gura, nu oblic sau inclinata intr-o parte sau in cealalta. Presiunea aerului este controlata din diafragma, motiv pentru care vei invata sa respiri din diafragma, acesta fiind, poate, cel mai important pas, si pentru a scoate note curate, si pentru  a nu obosi repede cand canti. 

 

 

Lasa un comentariu

2 Comentarii

ion dragos SirEteanu

February 24, 2022 at 12:55 am

pentru tot ce e rock va sfatuiesc AKLOT — cerd ca e gindita de METALICA …incearca si vei fi surprins — in afara de pretul foarte scazut — 20 $ —

Raspunde
ion dragos sireteanu

February 24, 2022 at 12:53 am

nu cumpara decit muzicute made in usa sau germany — daca nu vrei sa cinti muzica orientala …

pentru blues — va sfatuiesc hohner blues harp …fara comentarii – toate muzicutele harine suna ca la armata — asa cum arata numele ..cristal e f armonica iar comet – imita acordeonul pt cumbia sau muzica franceza

PT BLUES numai HOHNER BLUES HARP …tine-o in mina dreapta ca pe un bat si sufla cit poti — vei capata ceea ce se numeste FALSETT – asta e tot farmecul muzicutei in BLUES

Raspunde