
Orgi – Opinii si Recenzii in 2023
Orga electronica este o alternativa moderna, performanta si mult mai portabila a versiunii clasice, cu tuburi inalte, folosita frecvent in lacase de cult. Poate reda cu fidelitate sunetele emise de mai multe tipuri de orgi standard, fiind dotata cu optiuni suplimentare de prelucrare a sunetului, cum sunt efectele de reverb sau distorsiune. Ofera asadar mai multa libertate in interpretare, ceea ce o face potrivita pentru o varietate de stiluri de muzica. Pentru cei care cauta o orga compacta si performanta, potrivita pentru deplasari, recomandam modelul Yamaha Reface YC Mini Virtual Organ, cu 37 de clape Mini, 9 potentiometre liniare si efecte de reverb, percutie si distorsiune. Daca ai nevoie de un sintetizator performant care sa iti permita sa integrezi sunetele de orga in compozitii complexe, iti recomandam pachetul Roland JD-XA + Free M-100 Aira, cu casti profesionale incluse.
Tabel comparativ
Model de dimensiuni reduse, cu clape de tip Mini, ce poate fi alimentat alternativ la priza sau cu ajutorul bateriilor, potrivit pentru cei care au nevoie de mobilitate sporita. Combina cinci tipuri de orga si pune la dispozitie efecte acustice diverse si 9 potentiometre care creeaza o varietate de posibilitati creative la capitolul interpretare.
Pentru ca este o versiune mini, poate fi inconfortabila pentru persoanele cu maini mari, obisnuite sa foloseasca variantele standard, mai ales cand exerseaza pentru perioade lungi de timp.
Este o orga performanta si compacta, livrata impreuna cu cablu de conectare si pedala de control.
In afara de faptul ca primesti la pachet si o pereche de casti profesionale, de calitate foarte buna, sintetizatorul in sine iti ofera o lista impresionanta de dotari si posibilitati de prelucrare a sunetului si conectare la alte dispozitive. Poti folosi peste 100 de efecte acustice, memorie externa de tip USB si pedalier pentru controlul intensitatii sunetelor.
Din cauza caracteristicilor tehnice premium, se numara printre sintetizatoarele care presupun o investitie destul de mare la achizitie.
Model profesional conceput in mod special pentru cei avansati, cu format compact, mobilitate ridicata si tehnologie de ultima generatie.
Versiune inclusa in gama cu scop educational a producatorului, cu claviatura usoara, formata din 61 de clape, cu polifonie de 32 de note si cu biblioteca de 102 melodii presetate, potrivita pentru initierea persoanelor care doresc sa invete sa cante la orga. Are difuzoare integrate si include metronom pentru pastrarea facila a ritmului corect in timpul lectiilor.
Polifonia este destul de limitata fata de alte versiuni, dar suficient de bogata pentru cei care sunt la inceput in familiarizarea cu claviatura si cele mai simple piese.
Produs conceput special pentru incepatori, cu accent pe instrumentele necesare deprinderii abilitatilor de baza.
Contents
Pareri despre cele mai bune orgi
Le gasesti in variante de mici dimensiuni, usoare si la un pret accesibil, destinate copiilor, dar si in versiuni performante, cu caracteristici tehnice impresionante si preturi pe masura, concepute pentru profesionisti. Pentru ca sunt atat de variate ca elemente oferite, este adesea destul de greu pentru o persoana care nu este familiarizata cu aceasta categorie de produse sa aleaga cea mai buna orga pentru necesitatile sale.
Folosese exemplele de mai jos pentru a-ti forma o imagine cat mai clara asupra modelului optim pe care il cauti.
Yamaha Reface YC Mini Virtual Organ
Pentru cei care doresc sa achizitioneze o orga Yamaha, care imbina in mod optim calitatea acustica cu mobilitatea ridicata, recomandam acest model mini, cu 37 de clape si dimensiuni de 53 x 17.5cm. Poate fi alimentata de la priza sau folosind sase bateriii AA care iti asigura independenta pentru o buna perioada de timp.
Lista functiilor puse la dispozitie de acest instrument include sistem de redare stereo, cu control dedicat pentru volum, inclus in designul claviaturii, cu 9 potentiometre liniare, plus varianta pentru picior, cu pedala inclusa in pachetul de livrare. Ofera polifonie cu 128 de sunete si 5 voci, pe baza carora poti interpreta o varietate de piese, punand in acelasi timp la dispozitie efect de percutie, vibrato, distorsiune si cor.
Modelul combina cinci variante de orgi (American tonewheel, British, Italian, Japanese transistor și Yamaha YC-45D), folosind un generator de sunet perfomant. Permite conectarea la un model de tastatura mai mare, daca formatul redus este neobisnuit pentru tine, atunci cand exersezi acasa sau in spatiul alocat pentru pregatire.
Aranjor Profesional – Korg Pa4X 76
Cu claviatura semi-grea, cu 76 de clape si polifonie cu 128 de note, acest model de aranjor marca Korg este destinat profesionistilor care au nevoie de un instrument de calitate, cu multa libertate de actiune. Asigura o interpretare confortabila, fara efort sustinut din partea mainilor, clapele reactionand usor la apasare.
Asa cum este de asteptat, este un model de dimensiuni destul de mari (119 x 36.4cm), potrivit mai mult pentru folosire statica si mai putin pentru deplasari frecvente. Marimea vine insa la pachet cu o multitudine de avantaje tehnice, printre care se numara cele 1500 de tonuri si 500 de stiluri preconfigurate, memorie de 400MB si display digital tip TFT TouchView de 7inch.
La categoria conectivitate pune la dispozitie port USB si DIMI, doua intrari jack 3.5 si doua de tip 6.35mm, precum si patru iesiri jack 6.35mm si una de tip RCA video. Suporta fisiere MP3 si WAV si este livrata impreuna cu manual de utilizare, cablu de alimentare si suport pentru partitura.
Orga electronica:
Roland JD-XA + Free M-100 Aira
Pentru profesionistii care vor sa aiba acces la optiunile extinse ale unui sintetizator profesional recomandam acest pachet, care include ca bonus si o pereche de casti dinamice overear Aira M-100, cu spate inchis, diafragma dubla de 50mm si sensibilitate de 103dB/mW.
Sintetizatorul este un model Roland JD-XA, cu format compact, definit de o dimensiune de 89,9 x 38,8cm si claviatura cu 49 de taste. La capitolul dotari, iti va intrece cu siguranta multe dintre asteptari, dispozitivul incluzand, printre altele, motor analogic cu amplificator, filtru, doua oscilatoare si patru envelope-uri, si digital cu 64 de sunete, secventiator cu 16 piste, un procesor MFX cu 64 de efecte si doua TFX cu cate 29 de efecte. Printre instrumentele ale caror sunete pot fi redate si folosite in compozitii se numara si orga electronica, cu efectele cele mai familiare.
Polifonia acestei versiuni inseamna 64 de voci in modulul digital si 4 analogice, iar in ceea ce priveste memoria, ai la dispozitie posibilitatea de a conecta USB extern pentru a salva melodiile compuse. Este prevazut cu intrare pentru casti, microfon si pedalier si porturi MIDI si USB. Pachetul de livrare include cablu de alimentare, manual de utilizare cu toate detaliile tehnice si alimentator AC.
Xiaomi CelsM98.05M
Incepatorii care cauta versiuni de orgi la preturi bune, care sa le ofere suficiente optiuni tehnice pentru a-si putea dezvolta aptitudinile, pot include pe lista de poduse si acest model Xiaomi. Este o versiune cu claviatura grea, cu 61 de taste, dimensiune de 96.5 x 36.5cm si reprezinta o combinatie echilibrata de complexitate functionala si mobilitate.
Ofera polifonie de 100 de note si include 128 de tonuri in memorie, pe care le poti folosi pentru a interpreta partituri cunoscute sau a crea propriile compozitii. Include de asemenea 102 melodii demo pe care le poti utiliza pentru a studia si a-ti imbunatati abilitatile muzicale.
Pe lista functiilor pe care ti le pune la dispozitie se numara metronomul – esential pentru deprinderea ritmului, posibilitatea de a alterna intre gestionarea acompaniamentului cu un singur deget sau cu mai multe, si optiunea de a inregistra ceea ce canti si a reda apoi pentru a-ti evalua prestatia. Modelul este prevazut cu display LCD multifunctional si posibilitatea de a conecta SD card, USB si MP3 player pentru a suplimenta melodiile. Structura sa include difuzoare stereo si stativ integrat pentru partituri.
Orga Yamaha:
Yamaha YPT-255
Din gama educationala, dedicata incepatorilor, iti recomandam acest model de orga Yamaha, cu 61 de clape care raspund usor la apasare, polifonie de 32 de note, 372 de voci plus tobe si 102 melodii presetate, care te vor ajuta sa faci primii pasi in studierea acestui instrument modern si ofertant.
Se numara printre versiunile care includ acompaniament automat concretizat in 100 de stiluri diferite pe care le poti folosi pentru a intepreta piesele dorite, in versiuni simple sau complexe. Conceptul prevede doua difuzoare integrate, metronom cu tempo de la 11 la 280 si acordor necesar pentru a echilibra cu precizie nivelul acustic. Orga este prevazuta in plus cu buton care iti permite sa accesezi si gama de sunete specifice unui pian clasic.
Din punctul de vedere al conectivitatii, iti pune la dispozitie o iesire pentru casti, intrare jack pentru a conecta si alte surse de melodii si intrare pentru pedala. Are o lungime de 94cm, latimea de 106cm, si cantareste 4kg, fiind o versiune medie in ceea ce priveste mobilitatea.
Orga copii:
Yong Mei YM-323
Cand cei mici sunt pasionati de muzica, au nevoie de instrumente pe masura. In aceasta categorie incadram si orga pentru copii Yong Mei YM-323, cu claviatura usoara si 54 de clape, suficiente pentru a permite deprinderea facila a acordurilor fara a fi descurajat de numarul de taste, dar avand in acelasi timp la dispozitie suficient de multe pentru compozitii complexe.
Este un model cu polifonie de 54 note, pevazut cu 100 de ritmuri si timbre incluse, 8 tipuri de percutie, 51 niveluri tempo si control al volumului. Pune la dispozitie 8 piese pentru exercitii si posibilitatea de a conecta surse audio prin USB. Include ecran LED, stativ integrat pentru partituri, iesire microfon si pentru conectare boxe, si functie de inregistrare si playback, pentru ca tanarul artist sa isi poata evalua singur prestatia.
Functioneaza cu baterii sau cu alimentare de la priza (alimentator inclus in pachet), are dimensiunile de 75.5 x 28.9cm si exterior vopsit in arginitiu, cu design modern si atragator.
Orga profesionala:
Orga electronica profesionala XY-218
Potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru intermediari si integrand functii suficient de ofertante pentru a testa si abilitatile celor avansati, aceasta orga profesionala face parte din categoria modelelor cu claviatura grea, cu 54 de clape. Este prevazuta cu slot USB pentru MP3 player, iesire pentru microfon si boxe, functie de control volum, bass, reverb, ton si treble si ofera posibilitatea de a inregistra si reda piesele cantate.
Pentru cei aflati la inceputul carierei, pune la dispozitie 8 melodii demonstrative si metronom pentru controlarea ritmului. Poti programa un anumit ritm din cele 100 disponibile si folosi, dupa preferinte, variante de acompaniament controlate cu un singur deget sau cu mai multe. Include difuzoare, porturi USB si MIDI si este compatibila cu formatele MP3 si WAV.
Modelul este dotat cu ecran LED, iar impreuna cu dispozitivul electronic primesti in pachet adaptorul AC, microfonul si stativul pentru partituri. Cantareste 6.5kg si are dimensiunile de 75.5 x 28.9cm, orga fiind suficient de usor de transportat pentru a-ti permite sa o iei cu tine la petreceri.
Orga Korg:
Korg Pa300 International
Daca esti cat de cat familiarizat cu modelele de orga Korg, stii deja ca instrumentele muzicale comercializate sub acest brand se ridica la cel mai inalt nivel de calitate. Aranjorul profesional Korg Pa300 nu face nici el exceptie. La nivelul caracteristicilor de baza iti putem spune ca ai parte de o claviatura usoara, cu 61 de clape integrate intr-un design compact, care depaseste cu foarte putin lungimea de 1m.
Oferta acustica este pe masura cerintelor la nivel de expert, aducand cu sine polifonie de 128 de note, 310 ritmuri si 950 de sunete, pe care le poti combina pentru a obtine piese de diferite grade de complexitate.
Structura integreaza doua difuzoare de cate 13wati fiecare, trei pedale si conectivitate USB si MIDI. Controlul este alocat unui panou digital, cu doua moduri de functionare: Easy (doar cu setarile de baza) si Expert (cu toata gama de functii), facand astfel posibila adaptarea rapida la nivelul de pregatire al utilizatorului.
Suport orga:
Clavia Nord Keyboard Stand EX
Este un stativ pentru orga cu structura metalica si patru picioare, livrat impreuna cu toate accesoriile necesare montajului. Se instaleaza rapid si usor, cantareste 5.5kg si asigura o stabilitate foarte buna pentru dispozitivul acustic, in timpul folosirii.
Face parte din categoria produselor compatibile cu o serie limitata de claviaturi. In acest caz este vorba despre cateva dintre modelele produse si comercializate sub marca Nord: Electro 3HP, 4HP si 5HP, Stage Classic 88 & 76, Stage 2 HA76 & HA88, Stage EX 76 & 88 si Stage 2 EX HP76 & 88, Piano 88, 3, 2HA88 si 2HP.
Tempo Stativ Orga in Z
Pentru ca indiferent de modelele de orga catre care te orientezi, pentru a folosi cum trebuie acest instrument, ai nevoie de un stativ pe masura, iti propunem ca solutie acest model cu profil tip Z, care poate fi utilizat atat pentru claviatura, cat si ca masa DJ.
Este confectionat din metal rezistent, cu suprafata vopsita in negru si face parte din categoria versiunilor reglabile, permitand adaptarea inaltimii in intervalul 50 – 80cm. Pentru ca este un stativ pentru orga prevazut cu picioare fixe, care nu permite rularea dintr-o zona in alta, este bine sa il aranjezi din prima in pozitia dorita.
Orga de lumini:
Eurolite RFL-6
Pentru cei care doresc un acompaniament vizual la piesele interpretate sau ascultate, am inclus in lista de produse recomandate si aceasta orga de lumini. Este o versiune modulara pe baza de lampi, cu 6 culori, format hexagonal, dimensiunile de 35 x 35cm si cantareste 2kg.
Dinamica culorilor este controlata de acordurilor acustice din mediul ambiant, percepute cu ajutorul microfonului integrat. Se alimenteaza direct de la priza, la tensiunea de 240V si nu include varianta de functionare pe baza de baterii, deci mobilitatea si amplasarea sa depind in foarte mare masura de accesul la o sursa de curent electric.
Ghid de cumparare
Instrument cu clape si sistem digital de generare a sunetelor, orga este o inventie a tehnlogiei moderne menita sa sustina creativitatea si flexibilitatea interpretarii. Este utila elevilor si studentilor care doresc sa invete sa cante la varianta clasica si ofera o multitudine de optiuni ce au rolul de a sprijini incepatorii si de a stimula talentul celor profesionisti.
Rolul acestui ghid este acela de a detalia cele mai importante criterii necesare pentru a evalua corect modelele disponibile in magazine.
Nivel de experienta: Fiecare etapa de invatare are propriile sale cerinte. Daca esti incepator, iti va fi mai usor sa inveti pe un model de orga, la pret bun, cu modul integrat de lectii pe care le poti efectua singur acasa, lumini care iti arata pe ce clape sa apesi si metronom pentru deprinderea ritmului.
Un model cu 61 de clape este suficient, dar vei avea nevoie de o versiune cu jack pentru casti care sa iti permita sa exersezi cat de mult consideri ca ai nevoie fara a deranja vecinii.
O data cu trecerea la nivelul intermediar sau avansat, cerintele se schimba. Vei fi mult mai sensibil la raspunsul clapelor la forta atingerii si la sensibilitatea cu care instrumentul sesizeaza viteza interpretarii.
Calitatea sunetului devine de asemenea mai importanta, fiind data atat de memoria interna disponibila pentru a retine undele acustice la o rezolutie cat mai ridicata, cat si de performantele tehnice ale echipamentelor de redare a sunetului (casti, boxe etc.).
Polifonia si numarul de sunete incluse: Termenul de polifonie se refera la numarul de tonuri sau note pe care orga le poate genera in acelasi timp si influenteaza complexitatea sunetelor pe care le poate reda.
Pentru a nu fi limitat in mod frustrant de posibilitatile tehnice ale unui astfel de produs, iti recomandam sa te orientezi intotdeauna catre versiuni care permit un minim de 32 de note, versiunile cu 64 fiind solutia optima la categoria buget mediu. Cele mai bune orgi din categoria premium ofera polifonie de 128 pana la 264 de tonuri.
Numarul de sunete este un indicator care iti spune cate mostre audio generate de alte tipuri de instrumente sunt stocate in memorie si pot fi redate (orga, flaut, toba, chitara etc.). Este un parametru important daca vrei sa interpretezi melodii cu muzica de fundal generata direct de orga.
In afara cazului in care vrei sa compui muzica foarte complexa, nu este nevoie sa ai la dispozitie zeci sau sute de instrumente muzicale existente, ci doar pe cele de baza, polifonia fiind o caracteristica mai importanta decat numarul de sunete.
Tipuri de orga: Sub denumirea generala de orga electronica vei gasi trei categorii principale de produse: orgi, sintetizatoare si aranjoare sau statii de lucru (workstation) si versiuni care combina functiile acestora.
Orga digitala reda in principal sunetele emise de variantele clasice ale acestui instrument, la trecerea aerului prin tuburi, inlocuind insa corzile metalice cu inregistrati digitale si cutia de rezonanta cu amplificatoare. Este mai compacta decat o versiune clasica, si mai usor de transportat si folosit in casa, cele pentru utilizare in spatii mici fiind dotate cu speakere integrate, iar cele de concert, cu posibilitatea de conectare la boxe externe.
Sintetizatorul poate reproduce electronic sunetele unei multitudini de instrumente si are de asemenea capacitatea de a crea tonuri ce nu pot fi generate de instrumentele muzicale obisnuite. Se conecteaza la calculator si permite programarea tonurilor inregistrate.
Aranjorul sau statia de lucru este o varianta mai sofisticata de sintetizator care permite inregistrarea pieselor si generarea de sunete sintetice in conexiune cu computerul.
Numar clape, dimensiune si mobilitate: Multe pareri despre cele mai bune orgi spun ca numarul de clape trebuie sa iti ofere suficient spatiu de interpretare, tinand cont in acelasi timp de suprafata disponibila pentru depozitare si necesitatea de transport.
Variantele disponibile pot include de la 37 pana la 88 de clape, iar numarul acestora influenteaza raza de acoperire a instrumentului. Astfel, cu 37 de clape ai la dispozitie 3 octave, cu 49 de clape vei putea interpreta pe 4 octave, un model cu 61 de clape include 5 octave, cele de 76 de clape acopera 6, iar versiunile de 88 iti pun la dispozitie 7.
Atunci cand alegi numarul de clape trebuie sa tii insa cont si de spatiul pe care il ai in casa pentru a instala instrumentul, pentru ca o versiune cu 88 ajunge pana la 150cm lungime (intre 14 si 15kg), in timp ce una de 49 ajunge la aproximativ 80cm (intre 3 – 4kg). Cele mai folosite sunt cele de 61 clape, cu lungime de 90 – 100cm (4 – 6kg).
Marimea si greutatea sunt de asemenea importante daca ai nevoie sa te deplasezi impreuna cu instrumentul la diverse petreceri, concerte sau chiar catre locatia in care iei lectii.
Grad de confort: Tipul clapelor influenteaza usurinta cu care poti canta la claviatura si este definit de gradul de sensibilitate la atingere si “greutatea” clapelor.
Prima caracteristica este disponibila in general doar la modelele medium sau premium de sintetizator si aranjor si inseamna ca intensitatea sunetului este redata in functie de puterea cu care apesi tastele, similar unui pian clasic. Tot pentru a pastra mai mult sau mai putin senzatia naturala a clapelor cu corzi, se folosesc sisteme de ajustare a greutatii acestora si a vitezei de revenire dupa apasare.
Modelele de orgi ieftine si bune din categoria celor usoare, sau unweighted, nu opun deloc rezistenta la apasare, sunt usor de folosit de catre incepatori, insa mai putin satisfacaoare pentru cei obisnuiti sa simta putin forta din partea instrumentului.
Versiunile semi-grele includ arcuri si greutati care confera tastelor un nivel redus, dar semnificativ de rezistenta la apasare, fara a necesita insa mult efort din partea utilizatorului. Revenirea la orizontala se face insa destul de incet pentru a nu permite exersarea de tehnici care implica viteza ridicata si repetitii.
Variantele grele de claviatura au o rezistenta mai mare la apasare si un arc mai puternic, care asigura intoarcerea rapida. Printre avantajele acestor instrumente digitale se numara si posibilitatea de a ajuta la dezvoltarea fortei musculare in degete, care ajuta mult la interpretarea pe o orga clasica.
Dincolo de acuratetea cu care permit interpretarea diferitelor tipuri de partituri, este bine sa stii cu un model cu clape unweighted va avea o greutate mai redusa decat unul semi-greu sau greu, deci ia in considerare si acest aspect daca tii la mobilitate.
Functii si accesorii: Printre functiile de baza oferite se mai numara colectia de ritmuri si efecte sonore diferite, inregistrate in memorie, care iti permit sa abordezi usor stiluri variate, si cea de melodii demostrative, pe care iti poti testa si imbunatati abilitatile.
La categoria conectivitate este bine sa verifici daca ai posibilitatea de a folosi casti sau boxe, precum si existenta de port USB sau/si MIDI, cel din urma permitand conectarea la calculator pentru mai multe optiuni de prelucrare si de descarcare a melodiilor dorite. Posibilitatea de a inregistra piesele cantate ofera o modalitate in plus de evaluare a acuratetii interpretarii si de a corecta greselile, iar un metronom inclus ajuta la mentinerea ritmului.
Pe lista de accesorii se numara cablul de alimentare, stativul, de care ai nevoie pentru a amplasa corespunzator orga, scaun, pedala si husa pentru a proteja suprafata de praf, in perioadele in care nu folosesti orga, si pentru a o transporta in siguranta.
Intrebari frecvente
Care e varsta maxima la care poti incepe sa cant muzica la orga?
Nu exista o varsta maxima pentru a incepe sa canti la un instrument muzical asa cum este orga. Poti face acest pas la 20, 40 sau 70 de ani, in fiecare caz exercitiile aducand imbunatatiri semnificative calitatii vietii, de la simpla relaxare si placere care survin prin practicarea unui astfel de hobby si pana la mentinerea sanatoasa a creierului.
Este bine insa sa fii constient de limitarile care apar o data cu inaintarea in varsta si care variaza de la programul incarcat, cu loc de munca si familie, care iti permite putin timp pentru exersat, si pana la dificultati de vedere si diminuarea mobilitatii incheieturilor, in cazul persoanelor varstnice.
Daca vorbim de performanta, iti putem spune ca cei mai mult specialisti recomanda inceperea lectiilor de orga de la 5 – 7ani, cand creierul asimileaza foarte usor notiunile.
Cat costa o orga de vanzare second hand, in raport cu una noua?
Daca doresti sa cumperi o orga la un pret bun si nu te deranjeaza sa lucrezi cu un model care a mai fost folosit de altcineva inainte, te poti orienta catre versiunile second hand, care iti pot aduce o economie de pana la 50% la versiunile functionale si nedeteriorate, in functie de actualitatea modelului si nivelul de performanta oferit.
Tinand cont ca o varianta profesionala standard depaseste 5.000 de lei si ca modelele premium trec usor de 10.000 de lei, aceasta optiune se poate dovedi cea mai potrivita pentru persoanele care nu dispun de bugetul necesar pentru o orga noua, care sa le ofere caracteristicile tehnice de care au nevoie.
Gasesc sa iau lectii de orga online?
O data ce ai achizitionat o orga ieftina si buna, este destul de usor sa inveti sa o folosesti. Gasesti inca de la prima cautare o varietate de site-uri si canale Youtube care includ lectii online. Unele sunt gratuite, altele necesita abonament dupa primele lectii care sunt de testare, pentru a vedea daca stilul predarii iti este potrivit.
Si daca iti faci griji ca va fi nevoie sa inveti in engleza, iti putem spune ca optiunile in limba romana sunt suficiente pentru a te aduce la nivel intermediar.
Unde gasesc cantece pe note muzicale pentru orga?
Sursele de partituri sunt variate si includ unele site-uri ale producatorilor de instrumente muzicale, pagini special create pentru claviaturi electronice si in magazinele online second hand. Le mai poti gasi in anticariate si in magazinele traditionale de specialitate.
Cei care folosesc deja o orga recomanda ca solutie de eficientizare a cautarii identificarea melodiile dorite si interogarea in motorul de cautare folosint direct denumirea piesei.
Care sunt caracteristicile de baza la o orga electronica pentru incepatori
Specialistii recomanda pentru incepatori modele 49 sau 61 de clape si cat mai multe sunete integrate pentru a nu limita evolutia elevului si a pastra lectiile interesante. Pe lista caracteristicilor de baza se numara lectiile integrate, care suplinesc prezenta profesorului in confortul locuintei si iti permit sa exersezi mai usor atunci cand esti singur.
De foarte mare ajutor este si prezenta portului de tip DIMI care te lasa sa conectezi orga la laptop pentru a descarca noi piese care sa te ajute sa iti exersezi tehnicile de interpretare. Pentru ca ai nevoie de timp pentru a invata sa stapanesti ritmul, iti este necesat si un metronom, care poate fi integrat in orga sau achizitionat separat.
Pot downloada gratis muzica de petrecere la orga?
Da, gasesti online, pe forumuri si site-uri de profil, fisiere tip MIDI, pentru orga, pian digital, sintetizator sau aranjor cu aceasta optiune de conectivitate. Poti descarca melodii de muzica populara, manele, muzica usoara si cam tot ce ai nevoie pentru a putea asigura fundalul muzical la petreceri de diverse tipuri. Nu te astepta sa gasesti gratis chiar tot ce iti doresti, dar vei putea sa iti siguri o biblioteca multumitoare.
Care e diferenta dintre sintetizator si orga
Atat sintetizatorul, cat si orga electronica intra in categoria instrumentelor muzicale cu componenta digitala si optiuni acustice semnificativ superioare versiunilor clasice.
Sunt similare ca format si aspect, ambele fiind produse in versiuni cu 37, 49, 61, 76 sau 88 de clape si amandoua mizeaza destul de mult pe mobilitate si pe un format cat mai compact raportat la ceea ce ofera din punct de vedere tehnic. Exista insa si cateva deosebiri importante.
Gama de sunete disponibila
In cazul modelelor de orga electronica, biblioteca de sunete include diferite tipuri de orgi, deci mostre sonore ce redau sunetele emise de variantele clasice ale acestui instrument, plus o serie de efecte care pot fi aplicate asupra lor.
In contrast cu acest profil destul de limitat, sintetizatorul are la dispozitie sute de mostre de la zeci de instrumente muzicale, printre care si orga, la care poate apela atat pentru linia melodica de baza, cat si pentru acompaniament.
Mod de utilizare
Orga este in principal un instrument de interpretare si secundar un dispozitiv pentru a crea noi compozitii. In cazul sintetizatorului, lucrurile stau putin altfel, acesta fiind unul dintre principalele dispozitive utilizate in domeniul productiei muzicale.
Este si motivul pentru care a fost creat si pentru care include in acelasi loc atat de multe tonuri muzicale, ritmuri si efecte acustice, care fac posibila crearea de melodii complexe, fara a fi nevoie de folosirea unui alt instrument. Orga are deci o flexibilitate sonora mai redusa decat sintetizatorul, dar compenseaza prin polifonie.
Structura
Din punct de vedere tehnic, orga va include aproape intotdeauna difuzoare, in timp ce sintetizatoarele sunt prevazute de multe ori doar cu port de conexiune la boxe externe, pentru ca cele mai complexe modele sunt de obicei folosite cu echipamente independente de redare a sunetului.
In acelasi timp, aceste produse integreaza cele mai noi tehnologii, unele folosind ecrane digitale, cu meniuri intuitive pentru controlul unei parti din functiile disponibile si toate avand panouri de control mult mai complicate decat o orga.
Nu toate claviaturile de tip orga sunt sensibile la forta cu care le lovesti, intensitatea sunetului fiind controlata in general prin intermediului potentiometrelor si a pedalei. In plus, interpretarea se bazeaza pe reactiile in timp real ale utilizatorului, fara optiunile extinse de programare disponibile in tehnologia sintetizatorului.
Nivel de cunostinte
Marea majoritate a versiunilor de orga electronica sau pian digital sunt concepute astfel incat sa fie usor de folosit si sa nu necesite multe informatii suplimentare, dincolo de cele necesare pentru a folosi alternativa clasica.
Sintetizatorul duce interpretarea la un cu totul alt nivel, implicand cunostinte de folosire si combinare a mai multor tipuri de instrumente si abilitatea de a lucra cu sunete pure, in combinatii moderne, care nu suna uneori ca niciunul dintre instrumentele clasice cunoscute.
Pretul
La acelasi nivel de performanta, sintetizatoarele vor fi mai scumpe pentru ca includ un numar mai mare de functii si o baza de date mai bogata decat modelele echivalente din categoria produselor de tip orga electronica. Analizeaza deci cu atentie scopul pentru care vrei sa iti cumperi un astfel de instrument, pentru a preveni cheltuielile inutile.
Lasa un comentariu
0 Comentariu