Am modificat articolul ultima data pe: 26.10.21

 

Statii audio – Opinii si Recenzii in 2021

 

Daca iti place sa asculti muzica in conditii performante, atunci cu siguranta ai nevoie de o statie audio ce corespunde dorintelor tale. In caz ca vrei un model pentru acasa, simplu si usor de gestionat, atunci te poti opri la prima varianta Omnitronic CP-60P. Are un singur canal, cu o putere RMS de 60 W, cu MP3 player incorporat, cu intrare prioritara pentru microfon de tip XLR, receptor bluetooth pentru a putea avea conexiune cu mai multe device-uri si, in plus, este la un pret bun. Daca iti doresti ceva mai performant, profesional, iar pretul nu este un criteriu relevant de alegere, mergi pe Omnitronic MCD-4008

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Omnitronic CP-60P
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un mod simplu si comod de a amplifica si de a asculta muzica preferata in conditii placute, este si acest model de statie audio, dotat cu MP3 player integrat, cu un singur canal, cu o putere RMS de 60 W, cu bluetooth, cu telecomanda si interfata usor de gestionat, cu un design atractiv. 

Este un amplificator de tip mono, cu un singur canal la care se amplifica de obicei un subwoofer. 

Pret decent, bune calitati de redare a sunetului, conectivitate diversa, telecomanda sunt doar cateva motive pentru care recomandam acest tip de amplificator audio. 

A 2-A OPTIUNE!

Omnitronic MCD-4008
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Cu 8 canale, aceasta statie audio poate fi un mod elegant si comod de amplificare, avand posibilitatea de a alege mai multe moduri de functionare in raport cu puterea si impedanta, cu posibilitatea de a intra in modul bridge, intrari de tip XLR, ajustare de nivel pentru toate canalele, distorsionare de 0,003%, cu un design modern si foarte placut. 

Fiind un produs de top, din gama profesionala, multi - canal, are si un pret mai ridicat decat celelalte modele prezentate.

Acest amplificator performant iti va oferi un sunet de calitate si o auditie de exceptie, fiind o buna investitie pentru orice utilizator. 

A 3-a Optiune!

Yamaha PX3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Special dedicata pentru profesionisti, aceasta statie audio foarte performanta, ce foloseste tehnologie de ultima ora, cu o arhitectura cu un singur cip, cu functii avansate, cu o buna conectivitate, ofera putere mai mare, o calitate a sunetului de exceptie, cu zgomot redus, are protectie inalta, un design modern, fiind usoara si fiabila.

Daca esti incepator, vei putea folosi statia audio doar la un nivel redus al performantelor sale, asa ca pretul de achizitie ridicat nu se justifica. 

Un model de amplificator audio digital, de marca, care iti va satisface si cele mai exigente cerinte in domeniu. 

 

 

Pareri despre cele mai bune statii audio

Gasesti mai jos o serie de produse, incadrate pe anumite categorii, pentru a putea alege usor statii audio, ieftine si bune. 

 

 

Omnitronic CP-60P

 

Acest model de statie audio, la un pret bun, poate fi o alegere potrivita pentru tine, avand carateristici tehnice performante si cu un sunet placut, pentru auditii. Are o interfata prietenoasa, fiind usor de gestionat, cu butoane rotative bine conturate si telecomanda, pentru a putea sa-l controlezi si de la distanta.

In partea frontala ai MP3 playerul integrat, avand comenzile aferente, precum: control volum, inainte si inapoi, redare si memorie, mode pentru a selecta sursa de semnal care poate fi bluetooth, card SD, USB sau radio. Tot frontal sunt pozitionate si butonul on/off, indicatorii de stare de tip LED, controlul volumului pentru microfoane, pentru intrare in linie, pentru intrarea de telefon, controlul bass-ului si volumul semnalului mixt de iesire in difuzoare.

Ca si intrari, ai mai multe optiuni: una prioritara pentru microfon XLR, 2 intrari de linie jack mare, si doua intrari RCA duale. Iesirile sunt una de linie RCA duala si o amplificare, fiind de tip mono cu un singur canal. Puterea RMS este de 60 W. Are protectie la suprasarcina, la scurtcircuit, supraincalzire, pentru a te putea bucura de investitie pentru mai mult timp. Statia audio este de culoare neagra, cu dimensiuni reduse (32 x 23,8 x 9,3 cm) si are o greutate de 7 kg, putand fi mutat cu usurinta unde ai nevoie. 

 

 

 

 

Monacor PA-803 DMP 

 

Daca iti place sa asculti muzica de calitate si vrei o statie audio, la pret bun, te poti opri la acest model si nu vei fi dezamagit. Este incadrat din punct de vedere tipologic in clasa D, avand o eficienta ridicata, ceea ce se remarca prin reducerea costurilor energetice. Acest model este cu un singur canal, cu o putere de 30 W si racire silentioasa fara ventilator. Are 3 intrari de microfon si 2 de linie, precum si iesiri de difuzoare cu impedanta de 4 ohmi. 

Pe partea frontala ai butoanele de control, simplu si usor de utilizat, de volum, ajustare bass, indicatori de functionare de tip LED, pornire. Tot pe partea din fata ai si un ecran iluminat pentru a avea un control precis asupra MP3 player-ului incorporat. Butoanele aflate imediat sub ecran permit controlul volumului, inainte si inapoi etc.

De asemenea, este dotat cu tuner FM pentru a putea asculta emisiunile preferate si interfata bluetooth 3.0 ce permite si alte surse de redare (telefon mobil, tableta etc.). Este de culoare neagra, poate fi usor incadrat in decor si cantareste doar 3,93 kg. Functioneaza in bune conditii pe o plaja larga de temperatura, cuprinsa intre 0 si +40 de grade C. 

 

 

 

 

Statie audio 1000W

 

Omnitronic MCD-4008 

 

Destinat pentru profesionisti, acest model de statie audio iti va satisface si cele mai exigente cerinte, putand fi folosit atat acasa pentru a avea auditii de inalta clasa, cat si pentru o mica afacere in domeniu. Este o statie multi-canale, cu 8 canale, ce permite utilizarea pentru un sistem audio complet. Ca si putere ofera mai multe moduri: 8 la 500 W pentru o impedanta de 4 ohmi; 8 la 250 W pentru impedanta de 8 ohmi; si folosind modul bridge ai 4 la 1000W pentru o impedanta de 8 ohmi; avand astfel libertatea de a alege cea mai buna varianta de amplificare. 

De asemenea, are limitator integrat, protectie la soft-start, la scurt circuit, supraincalzire, supraincarcare, pentru a rezista cat mai bine in timp. Pe panoul din spate gasesti butoanele de ajustare de nivel pentru fiecare canal in parte. Ai 8 intrari de tip XL si 8 iesiri. Sunetul produs de acest amplificator este de acuratete si foarte clar, avand o rata de distorsiune de 0,003%. 

Cu un design foarte modern, combinatie de negru si argintiu in partea frontala, subtire, avand ca si dimensiuni o lungime de 48,3 cm, o adancime de 38,8 cm si o inaltime de 10,1 cm, cu manere mari pentru un transport cat mai confortabil, cu LED-uri de control, aceasta statie audio va fi o incantare pentru utilizator. Poate fi transportat avand o greutate de aproximativ 9 kg. 

 

 

 

Wharfedale Pro CPD-1000

 

Pentru profesionisti, o statie audio 1000W este ceea ce la trebuie, iar acest model nu te va dezamagi, fiind unul dintre cele de ultima performanta ale producatorului, de putere mare, ce se aude in toata incinta. Este o varianta cu 2 canale, stereo, oferind o putere RMS de 230W pentru o impedanta de 8 ohmi, si 350W RMS pentru 4 ohmi.

Se preteaza pentru sisteme de dimensiuni mici, pana la medii. In caz ca ai nevoie sa amplifici un subwoofer integrat de putere mare, poti trece in modul mono cu functia bridge la o impedanta de 4 ohmi, ce va oferi o putere RMS de 1000 W sau 700 W RMS la 8 ohmi. Ca si topologie se incadreaza in clasa AB, fiind unul dintre cele mai utilizate modele. Pentru o cat mai buna rezistenta in timp, amplificatorul este dotat cu mai multe tipuri de protectie precum: limitator comutabil, la scurtcircuit, la supraincalzire, la supracurent etc. 

Panoul frontal are un design aparte, cu butoanele asezate central, buton on/off, si doua butoane de control pentru fiecare canal – de dimensiuni mari pentru a face acest lucru clar si simplu, precum si indicatoare LED, pe patru segmente. In partea din spate sunt pozitionate 2 intrari de tip XLR, 2 iesiri XLR de serializare pentru a conecta alte echipamente audio si 2 iesiri SpeakON. Avand o curatare foarte la indemana, acest model de amplificator audio poate fi folosit si in medii mai ostile de lucru. 

 

 

 

 

Statie audio profesionala

 

Yamaha PX3 

 

Daca vrei o statie audio profesionala, un model puternic si eficient care sa iti ofere o auditie de inalta calitate, atunci aceasta optiune de la un producator de marca in domeniu, Yamaha, poate fi ceea ce iti trebuie. Este un amplificator digital din clasa D, ce foloseste o tehnologie performanta ce controleaza caracteristicile de transfer in timp real si utilizeaza un singur cip personalizat pentru toate functiile. Aceste imbunatatiri de ultima ora, folosite pentru acest model de statie audio, ofera o protectie superioara produsului, reducerea eficienta a zgomotului, ceea ce se traduce intr-o calitate superioara a sunetului. 

Sistemul se poate configura cu usurinta atat de incepatori, cat si de cei avansati, permitandu-le acestora sa aiba un control mai precis asupra fiecarui aspect al sunetului, selectand ruta de intrare si de iesire, avand nu mai putin de 15 moduri. Si din punctul de vedere al conectivitatii, este o statie audio performanta, avand intrari XLR si TRS, iesiri SpeekON si telefon, iesire pentru boxe, port USB 2.0 etc. Echipat cu modul Power Boost poate combina puterea a doua canale in unul singur, pentru a putea fi conectat si la difuzoare de mare putere.

Printre celelalte caracteristici mai amintim: 2 canale, impedanta 8 ohmi, indicatori cu LED-uri, circuite de protectie, 8 preseturi de amplificare, filtre, delay, functii de limiter etc. In plus, are o constructie robusta si maner pentru a putea fi transportat usor. Cu un design modern, cu afisaj generos, este o optiune bune pentru oricine. 

 

 

 

Audio NN_BT_326A 

 

Un amplificator din gama profesionala este de preferat, chiar daca vrei doar pentru acasa, oferindu-ti posibilitatea de a asculta muzica la un nivel de calitate superior, iar acest model de statie audio ieftina, poate fi exact ce ai nevoie. Este de culoare neagra si are un panou de comanda facil de folosit.

In partea frontala gasesti butoanele de control: 4 pentru a putea face cu usurinta anumite ajustari de volum general, pentru bass si inalte, balans; 3 pentru a potrivi nivelul ecoului, delay-ului si repetarea; 4 pentru ajustarea volumului, inalte, medii, joase pe microfon. Tot pe panoul din fata mai gasesti si intrarile pentru microfon in numar de 4, intrare USB si pentru card microSD, selectorul pentru a putea asculta radio, egalizator pe 5 benzi si 2 canale, precum si comutatorul on/off. In partea din spate ai intrarea de tip RCA.

Ca si caracteristici tehnice importante pentru tine, statia audio are o impedanta de iesire de 4 ohmi, 2 canale, putere RMS de 80W. Poate fi folosit si cuplat cu diferite alte device-uri precum telefon mobil, PC, laptop, tableta, MP3 player etc. Poti sa organizezi in cadrul unor intalniri sedinte de karaoke, atat la o petrecere pentru cei mici care vor fi foarte incantati, cat si pentru cei mari, fiind un mod foarte distractiv de petrecere a timpului.  

 

 

 

Audio statie_teli_329_xla_203 

 

Cu siguranta iti doresti o statie audio, ieftina si buna, iar acest model inclus in gama profesionala poate fi o alegere potrivita pentru a avea auditii de exceptie acasa. Este dedicata in special pentru boxe mici sau medii pasive si va amplifica sunetul la o calitate superioara. Este cu 2 canale, fiind de tip stereo si are impedante de iesire de 4, 8 si 16 ohmi, avand mai multe optiuni de conectare a boxelor. 

Puterea RMS a amplificatorului este de 80W, fiind pentru valori medii. Poti conecta diferite dispozitive de redare precum laptop, MP3 player, telefonul mobil, sistem stereo, tableta etc. avand intrare de tip RCA situata in partea din spate. In partea frontala ai la dispozitie butoanele de control, pentru volum, pentru bass si inalte, precum si de redare daca folosesti un MP3 player sau radio. Cele 17 butoane pentru ajustare sunt foarte prietenoase si vei putea sa asculti muzica asa cum iti place. Tot pe partea frontala ai intrare USB, pentru card microSD si 4 intrari pentru microfoane.

Statia audio iti ofera posibilitatea sa faci si karaoke, distrandu-te intr-o seara cu prietenii sau familia, putand sa controlezi microfoanele cu reglaje asupra volumului, ecoului si delay-ului. Este de culoare neagra si poate fi incadrat cu usurinta in decor. De asemenea, are protectie la supraincalzire si la scurt circuit, pentru a te putea bucura un timp mai indelungat de calitatile oferite. 

 

 

 

 

Statie audio cu boxe 

 

Focusrite Scarlett Production Set 

 

De multe ori nu stii exact ce sa alegi si cum sa iti faci singur un sistem de calitate, asa ca, daca intampini astfel de dificultati, poti opta direct spre un statie audio cu boxe, iar acest set, la un pret decent, poate fi ceea ce ai tu nevoie. Kitul de achizitie este compus din mai multe piese si anume: statie audio, 2 boxe si cablurile aferente.

Statia audio este deja un model la a doua generatie, mult imbunatatit, si care se adreseaza in mod special celor care isi doresc produse de calitate superioara. Are un design foarte placut, iar butoanele sunt situate in partea frontala, la indemana. Printre caracteristicile mai de interes mentionam: intrari de instrumente foarte puternice; protectie la supratensiune avand circuit analogic; interfata audio prin conexiune USB 2.0 cu latenta redusa, avand astfel posibilitatea de a face diferite efecte si de a monitoriza in timp real; 2 intrari RCA etc.

Boxele au o constructie solida, sunt din clasa AB, cu calota din matase, pentru un sunet cat mai profesional. Puterea fiecareia este de 25W, cu 2 intrari TRS balansate si 2 intrari RCA nebalansate, cu 2 iesiri (stereo si pentru casti). Au diferite protectii pentru a rezista cat mai bine in timp si pentru un sunet cat mai corect: la temperatura inalta, la interferente electro-magnetice, la tranzienti, filtru subtonic etc. In pachet mai ai la dispozitie si conexiunile aferente: cablu stereo RCA tata, cablu stereo TS tata. Cablurile sunt cu conductori placati cu aur, ce asigura o buna conductivitate. Au o lungime de 3 m. 

 

 

 

 

Ghid de cumparare 

 

Unul dintre componentele de baza ale unui sistem audio de calitate este amplificatorul, acesta avand un rol important in producerea si puterea sunetului. Cu siguranta poti opta pentru variante gata configurate, sub forma de seturi, sau, daca esti pasionat, poti opta sa iti alegi singur componentele, si cu siguranta vei gasi o statie audio, la preturi bune, care sa corespunda exigentelor tale. 

La achizitionarea unui amplificator trebuie sa iei in calcul cateva criterii mai importante care fac diferenta, pe care le vom prezenta in continuare, tinand cont de o varietate de pareri despre cele mai bune statii audio ale utilizatorilor. 

Numarul de canale: Inainte de a achizitiona un model de amplificator audio, trebuie sa stii foarte bine ce vrei sa faci cu el, si, in functie de acest criteriu, vei alege si numarul de canale potrivit. 

Statii audio cu un singur canal: acestea au un singur element de amplificare si se folosesc de regula pentru subwoofer. 

Statii audio cu doua canale: pentru a putea asculta muzica la o calitate superioara a sunetului acasa, poti opta pentru aceste modele, ce au doua canale amplificate si isi vor face treaba foarte bine.

Statii audio multi-canal: sunt dedicate in special pentru profesionisti, si cele mai uzuale sunt cu 5 canale, dar poti fi si mult mai performante, cu 11 canale de amplificare sau mai mult. 

 

Impedanta: Acest aspect se refera la buna functionare a sistemului si necesita ca impedanta amplificatorului sa fie in concordanta cu impedanta boxelor. Se masoara in ohmi si este specificata de producator la datele tehnice. 

Astfel, daca difuzoarele au impedanta mai mare decat impedanta de iesire a amplificatorului, puterea acestuia scade, iar in cazul in care au impedanta mai mica risti sa arzi dispozitivele. 

 

Puterea amplificatorului: Se masoara in Watti (W) si iti da o idee despre cat de tare vei putea asculta muzica in difuzoare. Se refera la puterea reala RMS, si este specificata in fisa tehnica a produsului.

Pentru sisteme audio de acasa sau pentru scena, puterea insumata a difuzoarelor poate fi mai mare decat puterea reala a amplificatorului, dar nu poate fi mai mica, deoarece risti sa arzi echipamentele. 

Amplificatoarele, din punctul de vedere al puterii RMS, se pot clasifica in 3 categorii: de putere medie cuprinsa intre 50 – 100 W, de putere mare 100 – 150 W si foarte mare 400 – 500 W. 

 

Alte functii: Pe langa functia de baza de amplificare a sunetului, statiile mai pot avea si alte optiuni interesante, precum:

Modul direct: se refera la eliminarea functiilor digitale si se regaseste doar pe o parte din modelele existente pe piata. La aceasta optiune ramai doar cu un control redus si poate fi o buna optiune atunci cand nu vrei sa iti fie modificate setarile, putand controla doar volumul, nivelul de amplificare si preamplificare.

Crosstalk: este o functie care te ajuta sa separi complet doua canale stereo si se masoara in dB. Cu ajutorul acestei functii, sunetele emise de cele doua canale sunt tinute la distanta pentru a nu interfera, avand astfel un sunet de calitate. Pentru o buna auditie, ai nevoie de un crosstalk de minim 100dB. 

Bluetooth: este o interfata des intalnita la modelele de ultima generatie, ce iti permite conectarea usoara cu alte device-uri precum telefon mobil, tableta etc. Astfel scapi de cablurile din casa, dar redarea este putin mai slaba calitativ.

Panou frontal cu butoane: aceasta functie tine mai mult de design si de gusturile utilizatorului, unele persoane preferand in continuare sa faca reglajele cu mana, pentru a “simti” sunetul. Aparatele au un aspect mai retro la care reglezi fizic calitatea frecventelor ce sunt redate.   

Telecomanda: dotarea cu telecomanda pentru a avea acces la anumite comenzi de la distanta este de asemenea o problema ce tine de fiecare utilizator in parte, cu ajutorul acesteia fiind mai comod de gestionat anumite functii. 

Producator: Cu siguranta este un criteriu important atunci cand vine vorba de calitate, si iti vei dori sa alegi un brand cunoscut la nivel mondial, ce are ani de experienta in spate, pentru a te putea bucura de un amplificator de calitate si cu un sunet de exceptie.

Printre firmele de top care ofera si produse pentru profesionisti vei gasi firmele: Yamaha – ce nu mai are nevoie de nici o prezentare; Pioneer – cu o lunga experienta in spate in domeniul electronicii, de peste 80 de ani; Omnitronic – desi mai recenta pe piata, din 1981, are produse de exceptie, fiind cunoscuta la nivel mondial; Marantz – ce prezinta o varianta optima, cu un raport calitate – pret foarte bun etc.

 

 

 

Intrebari frecvente 

 

Cum functioneaza amplificatorul audio?

Rolul unui astfel de dispozitiv este de a mari semnalul sonor pe care il preia de la intrare, pentru a putea fi redat apoi, la un volum mai mare prin boxe. Indiferent ca ai o statie audio auto, pentru acasa sau profesionala, acestea vor genera un semnal mai puternic si la o calitate buna a sunetului.

Circuitul de iesire, dupa ce preia semnalul mai slab de intrare, care poate fi de la instrumente muzicale, de la un laptop sau alta sursa, se moduleaza si elibereaza puterea ce este stocata in condensatori si transformator, si amplifica semnalul pentru a fi redat prin boxele conectate. 

 

Ce trebuie sa stiu despre specificatiile amplificatoarelor audio?

In functie de specificatiile tehnice poti sa alegi cea mai buna statie audio pentru tine, coreland nevoile tale cu ceea ce ofera modelul dorit. Accentul se pune pe impedanta, puterea RMS, numarul de canale, banda de frecventa etc. 

Cum sa combin boxele cu amplificatorul?

Atunci cand iti faci singur sistemul audio, combinand una dintre cele mai bune statii audio cu boxele dorite, trebuie sa ai grija la cateva aspecte si anume: puterea boxei trebuie sa fie mai mare sau cel putin egala cu puterea oferita de amplificator pe iesirea fiecarui canal; pe de alta parte impendanta de pe amplificator este de dorit sa fie egala cu impedanta boxelor. 

 

 

 

Ce trebuie stiut despre impedanta difuzoarelor

 

O caracteristica de care trebuie sa tii seama atunci cand combini amplificatoarele cu boxele este impedanta. Aceasta se masoara in ohmi, are ca sursa de curent alternativ amplificatorul si variaza in functie de frecventa.

Cum aflu ce impedanta au boxele? 

De obicei in fisa tehnica producatorul specifica impedanta difuzoarelor, care poate fi 4, 6, 8 sau mai mult, fiind o valoare nominala ce se masoara in ohmi. Aceasta este de interes atunci cand iti achizitionezi separat amplificatorul si boxele si trebuie sa corespunda pentru a functiona in bune conditii.

 

Ce relatie trebuie sa fie intre impedanta boxelor si cea a amplificatorului?

Pentru o buna functionare, cel mai indicat este ca impedanta amplificatorului sa fie egala cu impedanta boxelor. Astfel, cele mai noi modele de amplificatoare, din gama profesionala, au o plaja larga de impedanta, ajungand si pana la 2 ohmi si pot fi cuplate cu o mare varietate de boxe.

Daca impedanta amplificatorului este mai mare decat cea a boxelor (spre exemplu: 8 ohmi si 4 ohmi) atunci, in functie de volum, amplificatorul va incerca sa de-a mai mult si in cel mai bun caz va intra in modul de protectie. La volum maxim se pot arde boxele.

Daca impedanta amplificatorului este mai mica decat cea a boxelor (spre exemplu, 4 ohmi la 6 ohmi) atunci sunetul va fi incomplet, mai slab decat posibilitatea difuzoarelor, dar nu vor fi probleme majore cu dispozitivele folosite. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu