Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Exista probabil multi tobosari in trupele de rock care iti vin in minte cand te gandesti la acest subiect, si sunt numeroase nume legendare care au devenit modele pentru generatii intregi de instrumentisti, care au adus un aport important in dezvoltarea acestui gen muzical, iar noi, in continuare, iti prezentam cativa artisti dintre cei mai reprezentativi.

 

Daca esti fan al muzicii rock, cu siguranta ca stii membrii componenti, inclusiv tobosarii care au un rol determinant in cadrul trupelor, sunt adevarati metronomi umani si contribuie la imbogatirea substantiala a piesei. De-a lungul vremii, datorita unor tobosari de exceptie, seturile de tobe au evoluat, si incet, incet, acestia au devenit indispensabili in cadrul formatiei. 

Cu siguranta lista este mult mai vasta decat ceea ce putem prezenta noi in acest articol, iar ordinea este aleatorie, doar pentru a-ti starni curiozitatea in legatura cu acest aspect. 

 

John Bonham

Considerat de multi numarul 1, acest tobosar de exceptie a inceput de mic sa simta ritmul, joaca lui preferata fiind sa bata in diferite obiecte pe care le gasea in casa. Observand perseverenta si daruirea cu care acesta se juca, la 10 ani primeste primul sau set de tobe si incepe studiul singur, urmarind tobosari consacrati ai vremii ce proveneau din trupele de jazz. 

 

 

Chiar daca initial a fost privit cu suspiciune de membrii componenti ai formatiei britanice Led Zeppelin, dupa inregistrarea primului album, au fost fascinati de stilul sau inconfundabil si de puterea impregnata pieselor. Desi avea doar o singura toba bas cu loviturile rapide si puternice pe care le aplica, a facut impresia ca are doua instrumente la dispozitie. Cei mai multi instrumentisti care au luat exemplu de la el si vor sa ii practice stilul au nevoie de o pedala suplimentara de contrabas pentru a obtine ceea ce scotea Bonham cu o singura pedala.

A aplicat tehnici inovatoare si in timp a ajuns la un sunet inconfundabil, ceea ce il face unic in lumea tobosarilor. Din pacate, datorita vietii zbuciumate pe care a avut-o, a murit de tanar, la doar 32 de ani, lasand totusi in urma sa o bogata colectie muzicala si este un exemplu pentru toate generatiile de tobosari rock.

 

Keith Moon

Pe langa ca a fost un desavarsit tehnician, Moon a fost omul spectacolului, un excentric care a adaugat culoare si ritm. Membru al celebrei trupe de rock The Who, a cunoscut succesul in aceasta formula, cucerind cu piesele lor topurile din intreaga lume si avand vanzari importante de discuri la nivel mondial. Desi viata lui a fost foarte tumultoasa, fiind dependent de alcool si droguri, cand trecea la tobe se schimba radical, devenind un adevarat perfectionist, aplicand o tehnica de artist din cadrul orchestrelor simfonice, revolutionand rolul bateristului in cadrul trupelor de rock. 

Din cauza unei supradoze moare de tanar, la doar 32 de ani, ramanand pana in ziua de azi unul dintre cei mai influenti si mai amuzanti tobosari. 

 

Neil Peart

Este o adevarata controversa in lumea muzicii, cu privire la numarul 1 printre tobosarii de rock, Peart sau Bohnam. Acesta este incontestabil un adevarat muzician si un instrumentist de exceptie, ce isi merita un loc important in dezvoltarea acestui gen muzical. Influentat puternic in tinerete de Moon si Bohnam, continuand apoi cu tobosari celebri din lumea jazz-ului, Peart a reusit sa isi dezvolte un stil inconfundabil, modificandu-si bateria pentru a putea canta asa cum isi dorea.

Inconjurat de multe elemente de percutie, stiind sa le gestioneze armonios si echilibrat, utilizand tobe electrice, dar si traditionale, deschide o intreaga gama de posibilitati pentru tobosari. Alaturi de trupa canadiana Rush, isi pune puternic amprenta schimband rock-ul progresiv. 

Are un parcurs foarte lung alaturi de trupa (peste 35 de ani), cu o pauza importanta de aproximativ 4 ani din cauza unor evenimente dramatice in familie (ii moare fiica de 19 ani, iar la un an dupa, si sotia). Revine si reuseste sa isi gaseasca echilibrul in muzica, aducand o noua sursa de inspiratie pentru tobosarii tineri ai genului.

 

Ginger Baker

Membru al unor trupe de seama in lumea rock-ului, printre care Cream si Blind Faith, Baker este un nume bine cunoscut, dotat cu foarte mult talent, lasand in urma materiale de valoare in lumea muzicii rock. Pe langa acest stil a mai cochetat cu jazz-ul, cu muzica africana, imbinand cu succes stilurile cu tehnica si virtutile sale. 

 

 

A performat alaturi de nume celebre din muzica, si chiar daca avea renumele de scandalagiu si se lucra destul de dificil cu el, a avut numeroase concerte si multe albume de calitate. Folosea doua tobe de bas in acelasi timp, iar pasiunea pentru stilul de muzica african i-a desavarsit modul de a bate, devenind unul dintre marii tobosari ai rock-ului.

 

Ringo Star

Un artist complex, care pe langa un bun tobosar, a avut rezultate remarcabile si in alte domenii artistice, a compus muzica, a cantat, a regizat si a aparut ca actor in filme. Dar ceea cea i-a adus cea mai mare notorietate a fost rolul de tobosar al celebrei trupe britanice The Beatles, care a cucerit lumea cu piesele pline de energie si culoare, cu turnee si albume de mare succes la public. 

Cu stilul sau sigur si tehnic, a dat incredere trupei, mentinand o bataie constanta, cu un rol crucial in calitatea pieselor oferite de-a lungul timpului de The Beatles. A inceput de timpuriu ca membru al unei trupe ce folosea obiecte in loc de instrumente, mai apoi primeste un set de tobe de la parinti si isi incepe cariera de tobosar. Dupa anii de glorie alaturi de ceilalti membri, artistul isi continua cariera solo, cucerind si din aceasta ipostaza publicul. Piesele compuse se bucura de succes si datorita calitatilor sale de tobosar, iar Ringo isi cucereste un loc de frunte in lista celor mai buni. 

 

Cu siguranta nu toti au beneficiat de cele mai bune tobe, dar cu mult curaj si imaginatie, cu daruire si studiu, cu o tehnica desavarsita si cu improvizatii de mare valoare, aceste nume s-au impus in lumea muzicii, au avut o contributie importanta la dezvoltarea stilului si pot fi modele care sa te ajute ca artist. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments