Cei mai cunoscuti producatori de piane din lume

Am modificat articolul ultima data pe: 23.05.24

 

Dupa un anumit nivel de performanta, ai nevoie de un pian cu adevarat bun, pentru a putea merge mai departe. Exista in lume cativa producatori cu experienta care creeaza adevarate opere de arta, lucrate in cele mai mici detalii, in mare parte manual, si care pot oferi calitatea necesara profesionistilor.

 

Pianul este un instrument pretentios atat din punctul de vedere al interpretarii, cat si al constructiei. Daca vrei sa faci performanta in acest domeniu, ai nevoie de un model de cea mai buna calitate, care sa iti ofere sunete curate, clare si puternice. Afla din acest articol care sunt producatorii care s-au remarcat prin experienta lor si nivelul tehnic al produselor oferite si care ti-ar putea oferi pianul pe care il cauti.

 

Bösendorfer

Infiintata in Viena in anul 1828, Bosendorfer este una dintre cele mai vechi firme producatoare de piane din categoria lux. A fost recunoscuta inca de la inceputul activitatii prin calitatea produselor sale, primind deja, la doi ani de la infiintare, titlul onorific de “producator oficial de piane” din partea imparatului Austriei. 

Printre artistii care au ales sa cante la pianele Bosendorfer se numara Tori Amos, Paul Badura – Skoda, Leonard Bernstein, Placido Domingo, Carlo Grante, Peter Gabriel, Aleksandra Mikulska, Konstantin Weker.

Aceste brand este cunoscut pentru ca a fost primul care a creat conceptul de pian cu tastiera extinsa, cu 97 de clape, care acopera 8 octave. Bosendorfer produce doar cateva sute de piane in fiecare an, ceea ce transforma aceste produse, pentru multi artisti, intr-un obiectiv maret care trebuie atins. Fiecare pian este lucrat manual si ofera un sunet mai bogat si mai profund decat cel al altor marci.

  

 

Schimmel

Infiintata in anul 1885 in Leipzig, Schimmel este astazi cea mai mare si mai apreciata firma producatoare de piane din Germania. Din gama de produse prezentata sub aceasta marca, cea mai cunoscuta este cea de piane verticale Konzert, care a fost construita pentru a reda cat mai bine tonalitatea si performantele unui pian orizontal. 

Lista de produse mai include seriile Classic, Wilhelm, Fridolin si Meisterstuke. Sub brandul Wilhelm sunt disponibile modele de calitate foarte buna, construite pentru tinerii artisti care le pot achizitiona la un pret mai accesibil. Brandul Fridolin include versiuni educationale, fabricate in China, destinate scolilor care pregatesc viitorii pianisti.

In anul 1979 firma s-a extins si in Suedia, achizitionand Sabel, un brand deja recunoscut de piane, sub care Schimmel comercializeaza si astazi produse pe cate piete selecte.  

 

Stuart and Sons

Marca Stuart and Sons este una dintre cele mai noi nume de pe lista producatorilor de piane. Infiintata in New South Wales, Australia, compania produce doar 55 de piane pe an, fabricate manual si la comanda, confectionarea unui pian putand sa dureze pana la doi ani. 

Si-au definit inca de la inceput imaginea printre pasionatii acestui instrument, prin intermediul modelelor cu 97 si 102 taste, iar in anul 2012 au lansat versiunea cu 108 taste, care acopera 9 octave, sub numele de Beleura, in versiunea Studio Grand si Concert Grand.

Se mai diferentiaza de asemenea si prin folosirea esentelor exotice de lemn (artar rosu, sassafras tasmanian si pin Houn tasmanian), precum si prin inlocuirea clasicului negru cu finisaje care transfoma pianele in adevarate opere de arta. Corzile sunt realizate din fire speciale placate cu nickel si din otel inoxidabil, pentru a limita riscul de oxidare si a asigura o viata cat mai indelungata instrumentului.

 

Shigeru Kawai

Sub brandul Shigeru Kawai se produc cele mai bune piane japoneze la care pot aspira artistii acestui instrument. Firma a fost fondata in anul 1927 si este recunoscuta pentru placile acustice realizate din lemn de molid Ezo de 10 ani, copac rar, care creste in varfurile muntilor Hokkaido, cea mai nordica insula a Japoniei. Toate pianele Shigeru Kawai ofera o tonalitate profunda si foarte bogata, in fiecare an producandu-se doar 250 de bucati.

Shigeru Kawai produce sapte tipuri de piane: Concert grand, Semi-concert grand, Orchestra grand, Chamber grand, Conservatory grand si Classic salon grand, ultimele doua fiind versiunile cele mai mici, potrivite pentru spatii intime si un public restrans. 

Printre pianistii care au folosit instrumentele create sub acest nume se numara David Lanz, Scott Watkins, Dave Bradshaw, Diego Caetano, Makito Hirata.

 

 

Grotrian Steinweg

Daca te intereseaza sa cumperi un pian Grotrian Steinweg este bine sa stii ca vorbim despre o afacere de familie cu vechime de 157 de ani si 6 generatii. Poti gasi in oferta lor atat pianina, cat si pian mare, din ultima categorie producand doar 100 de bucati pe an. 

Procesul de fabricatie imbina masini automatizate, folosite pentru taieturile si modelarile de precizie, cu maiestria umana care intervine la combinarea pieselor si acordarea corzilor, astfel incat totul sa sune perfect.

Elementele din structura de rezistenta sunt confectionate din fag rosu, iar placa acustica este realizata din fag de munte, de cel putin 250 de ani, pentru ca inelele sale fine sa creeze o sonoritate cat mai uniforma. 

Mai intai se construieste interiorul si se finalizeaza tot ce inseamna functionalitate si apoi se asigura aspectul. Din acest motiv multe din pianele Grotrian Steinweg pot fi personalizate usor. Marca este recunoscuta pentru crearea pianului dublu, format din doua piane orizontale.

 

Bechstein

Infiintata in anul 1853 in Berlin, compania Bechstein isi deschide in anul 1885 primul magazin din Anglia, pas care a dus la achizitionarea unuia dintre piane de catre Regina Victoria. In prezent, punctul de vanzare din Londra este cel mai mare showroom de profil din Europa. 

Pe langa tehnica impecabila investita in fiecare produs, modelele Bechstein mai sunt cunoscute si pentru originalitatea finisajelor exterioare, realizate manual, care transforma fiecare pian intr-un obiect de arta unicat. 

Printre personalitatile muzicale care si-au combinat talentul cu calitatea acestor instrumente se numara Elton John, The Beatles si Freddy Mercury. Numarndu-se printre fanii primilor ani de productie, Chopin spune ca “ar trebui sa compui muzica doar pentru un Bechstein”. Lista de produse include piane verticale si grand piano, grupate in seriile C. Bechstein Concert, C. Behstein Academy, W. Hoffman, Zimmermann.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu