Cel mai bun bass

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

 

Bass – Opinii si Recenzii in 2023

 

Chitara bas, inca de la aparitie din anii 1930, a fost un instrument de baza in cadrul unui ansamblu muzical, fiind la granita dintre sectia ritmica si armonica. Daca vrei un model clasic de chitara bas electrica, produs de o firma renumita in domeniu, iti recomandam prima optiune a noastra, si anume Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red. Dedicata in special pentru trupe de jazz, poate fi folosita si pentru alte genuri muzicale, are 4 corzi si doua doze single coil. Design-ul este mai special, cu finisaj rosu, hardware cromat si cheitele de acordaj situate pe o singura parte. O alta varianta de luat in calcul este si Yamaha TRBX 174 BL.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Unul model standard, din clasa Jazz Bass, cu 4 corzi, scala lunga de 864 mm, cu doua doze single coil, cu 3 butoane situate la indemana pentru a putea controla cu usurinta volumul (2) si tonul, cu corpul din lemn de arin, tastiera din palisandru si gat de artar, cu hardware cromat si finisaj rosu.

Fiind un model de chitara bas electrica de culoare rosie, poate sa nu fie agreat de cei care canta in trupe de metal.

Este o chitara bas electrica de marca, la un pret bun, cu un finisaj placut ce poate fi folosita si de incepatori.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha TRBX 174 BL
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de chitara bas electrica, iti va permite sa obtii performante ridicate ca si instrumentist, avand in compozitie diferite texturi de lemn specifice, des folosite la constructia acestui tip de instrument (corp din arin, gat din artar, tastiera din palisandru indian), si este cu 4 corzi, 2 doze pasive single coil, 24 de taste.

Daca esti membru al unei formatii de metal, unde ai nevoie de volum mare, este mai indicat sa alegi un model de chitara bas cu doze active, acesta avand pasive.

Producatorul iti ofera un model performant de chitara bas electrica, la un pret bun pentru clasa din care face parte.

A 3-a Optiune!

Fender Squier Vintage Modified J-Bass 70s RD
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Bazat pe un model initial de chitara bas electrica, cu un design vintage ce aminteste de anii ‘70, acest instrument este confectionat in intregime din lemn de artar (corp, gat si tastiera), ceea ce ii confera un ton foarte deschis, cu 4 corzi, 2 doze single coil, 20 de taste si hardware cromat.

Pretul este ceva mai ridicat decat al altor produse prezentate, fiind bazat pe performantele ridicate ale instrumentului.

Daca esti nostagic si iti doresti un model de chitara bas electrica vintage, poti sa alegi acest model.

 

 

Pareri despre cele mai bune bass-uri

Pentru a te putea hotari ce model este mai potrivit pentru tine, in continuare iti prezint o lista cu modele din diferite categorii, pe care le poti gasi cu usurinta in magazinele online de specialitate.

 

 

Chitara Bass:

 

Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red

 

Daca vrei sa ai garantia calitatii poti opta pentru un bass Fender, iar acest model este dedicat in special pentru jazz, dar poate fi folosit si la alte stiluri muzicale. Are un sunet puternic, fiind un bass electric cu 4 corzi (045, 065, 080, 100).

Combinatia de lemn folosita determina un sunet placut, fiind cu corpul din lemn de arin – cu un ton deschis, agreabil; tastiera din lemn de palisandru – cu sunet rotunjit, sustain prelungit si caracter unic; gat de artar – cu un aspect frumos, cu o dinamica crescuta a frecventelor inalte. Are 21 de taste si o scala lunga de 864 mm.

Vine cu doua doze single coil, doua butoane pentru controlul volumului si unul pentru ton. Finisajul este rosu, lucios cu hardware cromat, cu cheitele de acordaj situate pe aceeasi parte.

 

 

 

Hora Regin Jumbo Bass EQ

 

In caz ca te-ai hotarat sa alegi un model de chitara bas electro-acustica, acesta poate fi potrivit pentru tine, fiind un produs romanesc de calitate. In plus este un bass la pret bun, cu un design clasic, placut, cu finisaj natural.

Ca si model, este de tip Jumbo, avand dimensiuni mai mari pentru a obtine un sunet profund, de mare intensitate si cu o sustinere buna. Corpul este cu fata de molid – este foarte rezonant si emite un ton echilibrat si luminos; lateralele si spatele din paltin; iar gatul tot din paltin. Bass-ul are doza piezoelectrica cu preamplificator si egalizator grafic.

Scala este lunga de 864 mm, cu 24 de taste, cu 4 corzi, cheitele de acordaj fiind situate doua cate doua pe fiecare parte, cu o forma placuta si comod de utilizat.

 

 

 

Cort AB590MF BOP with bag

 

Daca trupa in care esti afiliat are des concerte unplugged, cel mai bine ar fi sa optezi din prima pentru o chitara bas acustica care va echilibra ansamblul total. Acest model este cu un desgin clasic, cu patru corzi si scala scurta (628 mm).

Fiind o chitara bas acustica din clasa superioara, materialele folosite sunt de calitate, asigurand performantele deosebite ale instrumentului. Corpul este confectionat din mahon, in totalitate (fata, spate si parti laterale) – un lemn usor, indicat pentru modelele de bass acustice, ce emite sunete calde si concentrate pe frecvente joase. Tastiera si bridge-ul sunt din lemn de merbau, un material exotic, aspectuos, rezistent, cu o textura mai aspra.

Este un model cu 18 taste, cu doza si electronica marca Fishman. La achizitie primesti si o husa cadou, pentru a putea depozita si transporta in siguranta instrumentul.   

 

 

 

Cort Action PJ OPB

 

Este un model de bass ieftin si bun, recomandat pentru incepatori, dar care nu face rabat de la calitatea materialelor folosite. Ca si constructie este de tip bolt-on (cu gatul prins cu surub) si este din lemn in totalitate.

Bass-ul are corpul din lemn de plop – de esenta moale, la un pret accesibil; gatul din lemn de artar – are un ton deschis; tastiera din palisandru – puternic si dens, cu un sunet cald si rotunjit, un ton echilibrat si placut la atingere. Este un model cu 4 corzi (medium 105 – 045), cu 24 de taste mari, doza humbucker.

Ca si design se inscrie in gama Precision Bass, este de culoare neagra, are cheite de acordaj turnate situate cate doua de fiecare parte, iar hardware-ul (bridge-ul, knob-uri etc.)  este cromat contribuind la aspectul placut al instrumentului.

 

 

 

 

Bass Yamaha:

 

Yamaha TRBX 174 BL

 

Un bass Yamaha este o solutie potrivita pentru un basist cu experienta, care pune accent pe performantele instrumentului, fara a fi influentat de pret. Acest model de chitara bas este electric, cu 4 corzi si scala lunga de 863,6 mm cu 24 de taste.

Corpul instrumentului este din lemn de arin, un lemn de origine europeana deschis la culoare ce produce un ton deschis. Gatul este prins in suruburi (bolt on) si este confectionat din lemn de artar avand cel mai deschis ton, iar tastiera din palisandru indian (Sonokeling) preferata de multi instrumentisti datorita texturii placute la atingere si fiind responsabil de un ton echilibrat.

Bass-ul este dotat cu doua doze pasive single coil de la acelasi producator. Ca si design are un finisaj negru cu partile componente ale hardware-ului cromate, cu cheitele de acordaj cu o forma placuta, situate doua cate doua de fiecare parte.

 

 

 

Yamaha BB 234 YNS

 

Daca preferi un design mai clasic, cu finisaj de lemn natural, bridge-ul de tip vintage, cheitele de acordaj situate pe aceeasi parte, poti sa alegi acest bass Yamaha. Este un model standard cu 4 corzi, echipat cu 2 doze cu magneti ceramici, cu un potentiometru pentru controlul tonului si 2 pentru controlul volumului pentru fiecare doza.

Gatul este imbinat de corpul chitarei prin 2 suruburi, avand o constructie bolt on. Are scala lunga si este cu 21 de taste.

Pentru a realiza corpul chitarei s-a folosit lemn de anin – ce confera un ton deschis, pentru gat lemn de artar – cu cel mai deschis ton, si pentru tastiera lemn de palisandru – cu un ton echilibrat si foarte placut la atingere. Cheitele de acordaj au o greutate redusa ceea ce ajuta la un balans bun al chitarei, pe intreg ansamblul sau.   

 

 

 

 

Bass Fender:

 

Fender Squier Vintage Modified J-Bass 70s RD

 

Inclus in tipul Jazz Bass, unul dintre modelele internationale standard, acest bass Fender este potrivit pentru mai toate stilurile de muzica, cu precadere pe jazz. Cu un sunet caracteristic puternic este recomandat atat pentru instrumentistii experimentati, cat si pentru incepatori.

Ca si design se apropie foarte mult de bass-urile produse la inceputurile anilor 1970, des intalnite in acea perioada in trupele de punk si funk. Are 2 doze single coil produse tot de Fender, si tastiera cu 20 de taste.

Pentru constructia instrumentului se foloseste lemn de artar, cu corpul din artar moale, ce confera un ton general foarte deschis, cu gat dintr-o singura bucata si tastiera tot din artar. Cheitele de acordaj sunt cromate, cu o forma mare, placuta si situate de aceeasi parte. Este un bass electric, cu 4 corzi, cu finisaj rosu lucios pentru corp si lemn natur in rest.

 

 

 

Fender Squier Affinity PJ Bass Black

 

Daca iti cauti bass-uri la preturi bune, cu un raport cost calitate superior, produse de Fender, acest model poate fi o alegere potrivita. Se incadreaza in clasa chitarelor bass electrice si are 4 corzi (045, 065, 080, 100).

Scala este lunga de 864 mm si are 20 de taste fiind de nivel mediu. Are butoane de control pentru volum si ton, si doua doze single coil configuratie P/J. Cheitele de acordaj sunt situate de o singura parte, si sunt cromate, la fel ca si bridge-ul.

Corpul instrumentului este din lemn de arin – pentru un ton deschis; cu gat din artar prins in suruburi – lemn cu cel mai deschis ton; tastiera din lemn de palisandru – des folosit pentru tastiera datorita texturii placute la atingere si tonului sau echilibrat. Finisajul este negru la nivelul corpului si natur in rest.

 

 

 

 

Accesorii:

 

Difuzoare bass:

 

Warwick BC 10 Combo

 

In caz ca ai nevoie de difuzoare bass la preturi bune si de la firme specializate care sa iti garanteze calitatea, poti sa alegi acest model. Poate fi folosit si de incepatori, avand o putere de 10 W, spectru de frecventa extins, difuzor de 8” si incinta bass reflex.

Egalizatorul are 3 cai de control pentru inalte, medii si joase. Poti conecta simultan doua  instrumente, avand o iesire activa si una pasiva. Are preamplificator, amplificator integrat pentru casti, intrare stereo auxiliara si mini jack. Racirea se face natural prin circulatia aerului si cantareste 6,5 kg.

 

 

 

 

 

Fender Bronco 40 

 

Pentru profesionisti ce au nevoie de difuzoare bass puternice, iar pretul nu este un criteriu de selectie, acest model poate fi o optiune de luat in seama. Este un model cu amplificator digital, de 40 W, cu difuzor de 10”. Soft-ul Fender Fuse ™ este gratuit si, conectandu-l la calculator, prin portul USB, poti cu usurinta sa salvezi si sa editezi muzica creata.

Iti ofera mai multe posibilitati de control asupra tonului si volumului, efecte, o multitudine de tonuri presetate, simulare de amplificatoare. Are iesire de casti, iesire XLR, intrare pentru instrument si intrare auxiliara pentru alte device-uri (casetofon, CD, MP3 player etc.).

 

 

 

 

 

Yamaha HS8

 

Cei care au un mic studio de inregistrari, fiind pasionati de compozitii muzicale, pot opta pentru acest model de monitor activ produs de Yamaha. Este un model de putere, avand doua difuzoare: unul pentru sunete de frecventa joasa de 75W si unul pentru inalte de 45W.

Are o carcasa cu bass reflex, ce ajuta la imbunatarirea sunetelor joase, ecranare magnetica, comutator direct pentru a suprima frecventele joase, control de volum pentru intreg sistemul. Ca si intrari are mufe XLR si TRS, ce ofera posibilitatea de a primi atat semnal balansat, cat si nebalansat. Este de culoare neagra si cantareste 10,2 kg.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pana in anii 30, in cadrul trupelor de muzica precum jazz si rock era folosit contrabasul, destul de greu de manipulat din cauza constructiei masive si dimensiunilor mari, dar si cu capacitati acustice limitate. Astfel, odata cu aparitia primelor chitare amplificate, au aparut si modelele bas, care s-au impus incet, incet, inlocuind in totalitate folosirea contrabasului, mai ales in trupele de rock.

Constructia tot mai diferita, si multitudinea de modele existente pe piata pot pune probleme serioase mai ales unui incepator care doreste sa achizitioneze cel mai bun bass, iar in acest ghid vei gasi informatii relavante care sa te ajute in cautarile tale.

 

 

Parti componente: este asemanatoare cu o chitara acustica, avand: corp, gat, tastiera, cheie de acordaj, bridge, butoane pentru prinderea curelei de sustinere.

Modelele electrice mai au in plus dozele (single coil – cu o singura bobina, ce ofera un sunet curat, fara zumzaitul produs de corzi; sau humbucker – prezinta un magnet mai mare si doua bobine infasurate diferit pentru un semnal mai puternic si fara distorsiuni), iesirea pentru cablu si butoanele de control, daca este cazul.

 

Tipologie: o prima delimitare se poate face intre chitara bass electrica si modelul acustic.

Chitara bass electrica: este de mai multe tipuri printre care:

Jazz Bass – prescurtat JB, este un model international standard, introdus initial de producatorul Fender si preluat apoi si de altii. Desi are in denumite termenul de jazz, nu este dedicat doar acestui stil de muzica, fiind des intalnita in mai toate stilurile muzicale. Se recomanda si incepatorilor, are un sunet puternic si doua doze single coil.

Precision Bass – este cel mai vechi model, produs de Fender la inceputul anilor 50 si preluat apoi si de alte firme de marca, fiind un reper in acest domeniu. Are o singura doza single coil, si emite un sunet mai agresiv, mai putin rotund si placut decat modelul JB.

Modern Bass – este un model mai nou decat cele doua prezentate anterior si este dotat cu doze humbucker si electronica activa, avand inserat un preamplificator. Astfel ai control asupra egalizatorului pe bas, medii, inalte, direct pe chitara.

Sunetul produs este mai gros, foarte dens dar mai putin concret. Ca si design este mai mare si mai robust, cu taieturi adanci si colturi lungi.

Hard and Heavy – sunt preferate de basistii care canta in trupe de muzica mai agresive, avand o forma dedicata acestui gen muzical, cu linii dure si taioase, forme ascutite, decupaje adanci.

Mai sunt si alte tipuri de bas deosebite prin design si forma, unele mai clasice atemporale, alte destinate unor genuri muzicale specifice.

Chitare bass acustice: apar mult mai tarziu, pe la inceputul anilor 70, fiind echivalentul chitarelor acustice, recomandate in primul rand pentru unplugged, unde toti membrii componenti ai ansamblului se folosesc de instrumente ce produc sunete prin mijloace acustice.

 

 

 

Electronica folosita: ai doua optiuni, astfel ca poti alege usor un bass la un pret bun si pe gustul tau.

Bass cu electronica pasiva – este primul model aparut, sunetul este preluat de la vibratia corzilor si dus in amplificator. Sunetele emise sunt concrete si distincte.

Bass cu electronica activa – este mai modern si dispune de un preamplificator situat pe chitara. Astfel semnalul emis spre amplificator este deja mai puternic, mai ferm fata de cele cu electronica pasiva.

Pareri despre cele mai bune bass-uri cu electronica activa le recomanda pe cele cu potentiometru pentru reglarea egalizarii sunetului, pentru a putea seta raportul inalte/ mediu/ bas direct de la nivelul instrumentului. Dezavantajul acestora este ca functioneaza cu o baterie de 9V si daca nu esti atent, sa fie mereu incarcata sau sa ai la schimb, te poate lasa chiar in momentul interpretarii.

 

Numarul de corzi: cele mai uzuale modele sunt cele cu 4 corzi, acordajul fiind preluat de la contrabas in cvarte (Mi, La, Re, Sol). Sunt recomandate si pentru incepatori, deoarece sunt mai facil de insusit.

Chitarele bass cu 5 corzi, apar mai tarziu prin anii 1970, avand pe langa cele 4 corzi de la modelul de baza, inca una profunda in Si bemol, si permite o interpretare mai larga, cu un ton mai grav.

Pe langa acestea mai sunt si alte modele cu numar diferit de corzi fiind dedicate profesionistilor, pentru partituri solistice de exceptie: cu doua corzi cu intervale mari intre coarde; cu 7 – 8 corzi, cu in interval redus intre acestea ce permit tapping cu degetele (ritmuri foarte rapide specifice in muzica dura).

 

Tastiera: chitarele bass pot fi cu taste ce impart in intervale, recomandate pentru incepatori sau amatori; fara taste pentru interpreti profesionisti, cu experienta, folosite mai ales in muzica de jazz, fiind inspirate de contrabas, cu tastiera goala.

 

Accesorii: Daca ai reusit sa iti achizitionezi unul dintre cele mai bune bass-uri, atunci ai nevoie si de accesorii pe masura. Printre cele de baza sunt:

Curea: are rol de a sustine chitara bas in timpul utilizarii, se prinde in doua puncte de corpul instrumentului cu sisteme de prindere speciale, care impiedica desprinderea acesteia la miscare. Este confectionata din materiale dure, in general din material textil sau piele/ imitatie piele, si iti ofera posibilitatea de a o regla pentru a avea o pozitie confortabila. Poate avea diferite grosimi, uni sau colorate.

 

 

Husa: in caz ca transporti chitara bas, dar si pentru depozitare ai nevoie de o husa, care poate fi:

Moale – confectionata din materiale textile, fiind dedicata pentru transportul zilnic al instrumentului, atunci cand nu exista riscul unor accidentari. Este usoara si dotata cu maner si bretea de purtat pe umar. Poate fi din materiale impermeabile si intarite cu spuma pentru o mai buna protectie. De asemenea, poate avea buzunare mari pentru partituri si compartimente pentru alte accesorii.

Dura – din material plastic, ce asigura o protectie maxima instrumentului, chiar si in cele mai dificile deplasari. Este indicat sa alegi husa in functie de modelul chitarei bass. Pretul este mai ridicat la aceste modele.

Suport: un stativ de calitate nu trebuie sa lipseasca din echipamentul unui basist, si poate fi: pentru perete, de tip A clasice, suport pentru combo etc.

Pentru chitara bass mai ai nevoie de cablu pentru instrument si amplificator. Un acordor este bine venit, cel mai uzual fiind de tip clips.

 

 

 

 

5 secrete ale cantatului la bass

 

Ca la orice instrument, si la bass, sunt cateva mici trucuri care sa te ajute sa evoluezi si sa te perfectionezi, chiar daca esti la inceput si cu cat iti vei insusi mai repede o tehnica buna si corecta, cu atat vei putea improviza mai usor si te vei putea bucura de muzica, oferind calitate ascultatorilor.

 

In caz ca esti la inceput si abia inveti sa canti la chitara bass sau chiar daca ai trecut de primele lectii, cateva sfaturi nu strica niciodata pentru a te ajuta sa iti perfectionezi tehnica si sa reusesti sa iti creezi un stil propriu care sa te ridice in topul celor mai buni basisti. 

Multi artisti instrumentisti care canta la chitara bas au un stil personal, inconfundabil, dar ca sa ajungi la aceasta performanta ai nevoie de timp, de daruire si mult studiu, pentru a putea alege trupa in care sa evoluezi si pentru a fi pregatit pentru orice ocazie ti se iveste de-a lungul vietii.

 

Sa folosesc sau nu pana?

Alegerea tine de mai multe criterii si sunt adepti si de o parte si de alta, multi basisti de marca au folosit pana macar la un moment dat. Daca vrei sa te axezi pe o muzica puternica precum metal, rock sau funck, cu toate subcategoriile care s-au desprins din aceste stiluri, vei alege sa canti cu pana pentru a avea un ton puternic, agresiv, potrivit pentru acestea genuri muzicale. 

 

 

Daca in schimb vrei sa mergi spre muzica de jazz, blues sau pop, unde pui mai mult accent pe fluiditatea, linia melodica, unde vrei sa atingi tonuri silentioase, este mai bine sa iti folosesti degetele si sa canti fara pana. 

Poti sa incerci ambele variante daca inca nu esti hotarat si sa vezi cum te simti mai confortabil, cum suna mai bine si ce tonuri poti atinge, si apoi sa alegi stilul cel mai potrivit pentru tine.

 

Ma ajuta perfectionarea tehnicii?

Raspunsul este DA. Ai nevoie de o tehnica buna care te poate ajuta sa te perfectionezi in cel mai scurt timp. O tehnica buna nu inseamna doar rapiditate in cantare, ci a reusi sa articulezi bine notele, sa fie o linie clara, cu o dinamica fluida, pentru a putea transmite cat mai exact mesajul muzical catre ascultatori. 

O tehnica buna are la baza mai multe principii, de care e bine sa tii intotdeauna seama: nu trebuie sa executi mai repede sau avand o pozitie care sa iti afecteze articulatiile sau musculatura; cauta sa obtii rezultate maxime cu efort minim de miscare; incearca sa fii cat mai eficient si sa obtii rezultate maxime in timp cat mai scurt; pasajele muzicale trebuie executate cat mai fluent, muzica sa fie cursiva si bine articulate notele; sa oferi claritate pe tot discursul tau muzical si, de asemenea, sa poti rezista fizic indiferent cat de multe piese ai de cantat in timpul unui concert, cu aceeasi precizie si claritate la final ca si la inceput. 

Este bine sa cunosti de la inceput toate lucrurile ce tin de mana stanga (pozitie, digitatie etc.) si sa treci prin cat mai multe tehnici (fingerstyle – ciupirea corzilor cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu de la mana dreapta; slap si pop – foarte raspindita si populara printre basisti; palm muting – cu care poti sa obtii un ton inchis, concis si scurt etc.) care te vor ajuta sa intelegi mai bine instrumentul si sa il poti folosi la adevarata lui valoare. 

 

Ma ajuta sa experimentez?

Este foarte bine sa fii curios si dupa ce stapanesti bine tehnica sa faci tot felul de experimente care iti vin in cap, deoarece poti descoperi singur mici trucuri care sa te ajute sa obtii un ton unic la chitara ta bas. De asemenea, este bine sa fii pregatit in orice stil muzical, pentru a putea face fata unei situatii mai speciale. 

In muzica nu se stie niciodata ce ocazie se poate ivi (o trupa de renume are nevoie de un basist pentru un concert, deoarece artistul lor a suferit un mic accident etc.), unica in viata si este bine sa o poti gestiona cu succes.

 

Cand sa incep impovizatia?

Desi multi care practica stilul blues sau jazz merg mult pe improvizatie si considera ca tehnica nu este atat de importanta, este o abordare gresita. Dupa ce ti-ai insusit bine tehnica, ai invatat ce suna bine, ce chei sa folosesti, ce note si ce tonuri se potrivesc poti incepe sa improvizezi. 

 

 

Este nevoie de timp si multa munca pana sa ajungi sa performezi, de aceea nu trebuie sa te lasi descurajat daca nu iti place ce a iesit la primele incercari. Fii creativ si bazandu-te pe tehnicile insusite lasa-te purtat de muzica si vei ajunge la rezultate mai ridicate decat iti poti inchipui, deoarece improvizatia sta la baza formarii unui mare muzician. 

In mod special la acest instrument, improvizatia te ajuta sa creezi linii de bas si sa pastrezi impreuna cu bateristul in cadrul unei trupe, o linie ce va fi coloana vertebrala a piesei. Unind improvizatia cu experimentul vei putea fi creativ si vei descoperi noi posibilitati de exprimare la bas.

 

Cate degete sa folosesc?

La inceput, cat esti in perioada de invarate vei folosi mai mult degetul aratator si pe cel mijlociu, acestea fiind mai des folosite in viata de zi cu zi si mult mai puternice. 

Cu cat mai multe degete folosesti, adica pe toate patru, cu atat vei avea un sunet mai plin cu note pronuntate si clare, avand si rapiditate. Degetul inelar si cel mic, sunt mai putin folosite si mai slabe, dar cu mult exercitiu si rabdare, vei putea sa te antrenezi chiar daca la inceput va fi obositor si poate uneori chiar dureros. 

 

Sunt multe modele de chitare bas dintre care poti sa legi, atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti si dupa ce iti vei insusi bine tehnica, cu mult curaj si creativitate vei putea sa te perfectionezi si sa ajungi un basist de marca la nivel national sau de ce nu international. 

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce inseamna Bass Boosted?

Bass Boosted poate fi tradus mai simplu ca “marirea bass-ului”, multi prefera in timpul auditiilor un bass puternic, un mod de a creste vibratia difuzoarelor. Poate fi sub forma unui soft sau a unui circuit specializat pentru a imbunatati sunetul auditiilor in casti sau difuzoare.

Functioneaza ca un simplu egalizator audio, care iti pune la dispozitie mai multe setari prin actionarea unui simplu buton. Desi la inceput soft-ul era dedicat doar pentru aplicatia YouTube, avand un feedback bun de la utilizatori a fost extins pentru orice site web: Netflix, SoundCloud etc.

Iti imbunatateste auditia, fara a distorsiona piesele, in timp real, oferind posibilitatea de a seta sunetul bass-ului dupa cum iti place.   

 

 

Ce este Button Bass?

Button Bass este un set de programe ce pot fi descarcate online, de pe site-ul www.buttonbass.com care te ajuta sa produci, intr-un mod placut si amuzant, muzica.

Poti simula cu ajutorul acestor soft-uri diferite instrumente muzicale, precum: pian, chitara, chitara bas, percutie etc. si mixere pentru mai multe stiluri de muzica: reggae, pop, hip-hop, trap, house, techno, rock.

Soft-ul are o interfata prietenoasa, fiind facil de utilizat, iar partea grafica contine animatii sugestive si o bogatie de culori. Piesele compuse se pot partaja, copia si transmite pe diferite canale de socializare si pe Youtube, pentru a le impartasi prietenilor din experienta ta.

 

Ce este Hardbass?

Hardbass-ul este un gen muzical si totodata o forma de protest si de petrecere a timpului pentru adolescenti, care realizeaza flashmob-uri cu dans in cele mai inedite locuri. A aparut initial in Rusia, la inceputul anilor 2000, apoi cu ajutorul retelelor media de socializare a inceput sa se extinda prin 2010, ajungand sa cuprinda mai toata Europa.

Tinerii sunt imbracati in trening-uri de marca si pe muzica executa un dans agresiv, de preferat in locuri publice, avand ca scop atragerea atentiei asupra unei probleme sociale (marirea taxelor scolare, protest pentru Kosovo, impotriva extremistilor islamisti, impotriva drogurilor etc.), dar si de promovare (prezentarea atractiilor si obiectivelor turistice din oras, strangerea de gunoaie etc.) sau pur si simplu pentru distractie.

Se poate desfasura in grupuri mici de 2 – 3 persoane sau mari de zeci de persoane.

 

E corect termenul “chitara bas” sau “bass”?

Termenul corect este de chitara bas, fiind un instrument muzical cu coarde fara arcus, o varianta de chitara cu un sunet mai grav, dar tot mai des se foloseste prescurtarea de bass pentru a se deosebi in cadrul trupei de ceilalti chitaristi.

Este singurul instrument care are o denumire prescurtata aparte, in rest folosindu-se denumirea completa, de exemplu la clarinet bas sau saxofon bas etc. In cadrul unei formatii este la granita dintre componentele ritmice si melodice ale acesteia, impreuna cu percutia sustine ritmul, contribuind simultan impreuna cu chitarele sau cu alte intrumente la structura melodica a piesei.

Artistii instrumenstisti care interpreteaza la chitara bas sunt numiti pe scurt basisti, la fel ca cei care utilizeaza contrabasul intr-o orchestra simfonica sau de jazz in special.

 

 

Ce canale de muzica cu bass pot urmari?

Ai mai multe optiuni de a urmari canale de muzica cu bass online :

The bass channel – pentru a te familiariza cu tipurile de bass, fiind prezente esantioane de demonstratii; tutoriale de invatare; cover-uri dupa piese celebre;

Bass Nation – pentru ore de muzica de ambianta, in special electronica;

BassTheWorld.com – este un loc unde basisti din intreaga lume, cu diferite stiluri de interpretare si genuri muzicale, isi incarca productiile proprii, si unde au loc discutii despre instrumente, accesorii pentru bass.

 

 

Notiuni de baza despre liniile de bass

 

Daca nu ai experienta, dar iti doresti sa inveti sa canti la chitara bas, cel mai indicat este sa apelezi la un profesor care sa te ajute sa iti insusesti usor primele notiuni de baza. Daca vrei sa incerci singur, poti apela la tutoriale gratuite, dar sunt putine si destul de sumare, sau poti achizitiona un pachet cu carte si CD-uri/DVD-uri cu exemple.

Ca si rol intr-o trupa, chitara bas face legatura intre sectia ritmica (percutia) si sectia armonica (chitara). Foarte important este sa urmaresti ritmul dat de percutie, fiind mai bine sa-l urmezi cu o singura nota bine sincronizata cu tobele, decat sa incerci de la inceput mai multe note care sa fie in afara ritmului.

 

 

Ce sunt liniile de bass?

Liniile de bass sunt secvente de note care creeaza linia melodica sau completarea acesteia, sunt repetitive pe diferite game si octave. Bass-ul este responsabil in interiorul unei trupe cu tonul, basistul avand tot timpul in minte nota la care trebuie sa ajunga, pe langa cea pe care o canta. Cand planifica linia de bass, interpretul trebuie sa puncteze care sunt notele obligatorii.

 

Cand incepi sa lucrezi cu liniile de bass?

Desi liniile de bass sunt trecute la primele niveluri de invatare, mai intai trebuie sa iti insusesti alte notiuni cum ar fi: acordarea bass-ului, care se poate face cu sau fara tunner, sa ai o pozitie corecta a mainilor, citirea notelor muzicale in cheia Fa si interpretarea lor in primele pozitii ale instrumentului, simbolurile muzicale, dupa care poti incepe cu initierea in liniile de bass si ritm.

 

Ce tipuri de linii de bass sunt?

Printre cele mai usor de invatat sunt liniile clasice de blues (terta, cvinta plus o alta nota), apoi dupa ce ai inteles si aprofundat din punct de vedere stilistic alte stiluri muzicale precum: rock, pop, soul, funk, slap, swing, etc., poti merge spre linii de bass cover-uri. Cel mai util este sa iti insusesti bine linia, ritmul, repetand nota cu nota, apoi pe secvente, repetate zilnic pentru a deveni o rutina pe care sa poti, mai tarziu, se o dezvolti in partituri solistice complexe.

In general bass-ul da prima bataie a masurii, iar tipurile de linii de bass definesc stilul muzicii pe care il reproduci.

 

 

Foarte importanta este pozitionarea mainilor, mana stanga fiind responsabila cu tensionarea sau relaxarea corzilor, actionand ca o pedala pentru a obtine armonia sunetelor.

Cele mai simple linii de bass sunt: making the changes – intalnita in orice interpetare contemporana, usor de invatat, formata din note intregi sau jumatati, cu sunete lungi, pentru a produce sunetele puternice ale masurii; playing time – fiecare timp al masurii este articulat, concret, fiind format cel mai adesea din note repetate, folosit in special in jazz.

Dupa ce capeti experienta, combinand tehnicile de baza, cu stilurile de muzica, ascultand mari basisti pe care ii admiri, experimentand ce iti este comod, poti ajunge sa interpretezi solo-uri de calitate care sa bucure publicul si sa iti satisfaca gustul pentru frumos.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu