Cel mai bun clarinet

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

 

Clarinete – Opinii si Recenzii in 2023

 

Clarinetul este un instrument de suflat cu un sunet deosebit de frumos, rotund, ce contribuie la realizarea armoniei in cadrul unui ansamblu orchestral. Este folosit cu precadere in muzica clasica, dar si in genuri mai noi precum jazz, pop, rock sau muzica populara. Daca esti fascinat de acest instrument si vrei sa incepi sa-l studiezi, poti sa alegi prima noastra optiune din lista de recomandari si anume J. Michael CL-450S. Pretul este accesibil si prezinta calitati decente, mai ales pentru studiu. Este un clarinet in Si bemol, model francez, cu corp din ABS, 6 inele metalice, 17 taste, cheite placate cu argint. Finisajul negru mat combinat cu argintiu ii confera si un aspect placut. O alta varianta ar mai putea fi si Roy Benson CB-217.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Michael CL-450S
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de clarinet in Si bemol, din sistemul francez, este indicat pentru nivelul incepatori, in primii 2 - 3 ani de studiu, avand corpul din rasina de ABS, cu cheite placate in argint, 6 inele metalice si 17 taste, ce vine la pachet cu mai multe accesorii, printre care si 2 butoiase, precum si geanta de transport dedicata.

Este un model din ABS, caracteristicile acustice fiind mai putin performante decat la modelele traditionale din lemn.

Un clarinet bun pentru cei aflati la inceput, cu un look placut si la un pret convenabil.

A 2-A OPTIUNE!

Roy Benson CB-217
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Producatorul iti ofera un clarinet in Si bemol dedicat pentru studenti, cu corpul din ebonita si partile metalice argintate, cu 6 inele si 17 clape, ce vine la pachet cu mai multe accesorii utile (capac, bratara, lubrifiant, tampon) atat pentru interpretare, cat si pentru intretinerea instrumentului, precum si cu geanta gen rucsac, usoara, pentru a-l transporta in siguranta.

Fiind un model dedicat pentru studenti, pe care il vei folosi doar cativa ani (2 - 3 ani), are un pret destul de ridicat.

Model de clarinet in Si bemol, varianta franceza, conceput de producator special pentru nevoile studentilor.

A 3-a Optiune!

Yamaha YCL-255 S
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Un model de clarinet in Si bemol, pe sistem francez din punct de vedere constructiv, dedicat pentru incepatori, cu corp din ABS, componente metalice nichelate, cu 6 inele si 18 taste, butoias de 65 mm, mustiuc de la acelasi producator, ce are inclus in pret geanta pentru transport din material textil cu bretea pentru umar, precum si alte accesorii.

Pretul este ceva mai ridicat fata de alte modele prezentate ce sunt dedicate pentru studenti, fiind un produs de marca.

Acest model face parte din linia de instrumente dedicate pentru studenti a producatorului, oferind calitate chiar de la inceput.

 

 

Pareri despre cele mai bune clarinete

Fie ca esti la inceput si vrei sa-ti cumperi primul tau instrument, fie ca esti profesionist si ai nevoie de o noua achizitie, consulta lista de mai jos in care vei gasi diferite categorii de clarinete, pentru toate buzunarele pe care le poti lua din mediul online.

 

 

Clarinet:

 

Michael CL-450S 

 

Daca ai nevoie de un clarinet la pret bun, calitate profesionala, pentru incepatori, poti sa te orientezi spre acest produs. Este un clarinet in Si bemol, des utilizat in orchestre, in general pentru tonalitati cu bemoli.

Corpul este contruit din rasina de ABS, cu 6 inele metalice si 17 taste. Cheitele sunt placate cu argint, oferind rezistenta in timp si un look placut. Este un clarinet de tip francez, Boehm.

Finisajul este negru mat. La achizitie primesti si o geanta de transport din material textil, dreptunghiulara, cu buzunar mare in partea exterioara pentru partituri sau alte accesorii necesare, cu maner solid din material plastic, ce se inchide cu fermoar; 2 butoiase (standard adecvate pentru sezonul rece sau cald) precum si alte accesorii care iti vor fi de folos in timp.

 

 

 

Dimavery K-17 Bb

 

In caz ca vrei sa te dedici studiului clarinetului, ai nevoie si de un instrument potrivit pentru incepatori si poti sa alegi acest model.

Este un clarinet acordat in Si bemol, des utilizat in orchestrele de camera sau simfonice, in special pentru lucrarile ce prezinta tonalitati de bemoli. De tip sopran, cu sistem Boehm, este foarte potrivit pentru a incepe sa ti-l insuseti ca si instrument. Prezinta 17 taste si 6 inele. Se poate ajusta cu pozitia de sprijin pentru degetul mare. 

Ca si design este foarte placut, in nuante de albastru inchis, cu tastele nichelate. Corpul este din material plastic. In pachetul de achizitie ai incluse si alte accesorii, printre care mustiuc, ancie din stuf de inalta calitate si toc rigid, cu spatii definite pentru fiecare componenta in parte, maner confortabil si sistem de inchidere, pentru a putea transporta si depozita instrumentul in bune conditii. 

 

 

 

 

Clarinet incepatori:

 

Roy Benson CB-217

 

Esti student si ai nevoie de un clarinet incepatori, la un pret bun, care sa te ajute in anii de studiu din perioada facultatii, atunci poti alege acest model de tip francez, in Si bemol. Te va ajuta sa interpretezi cu succes lucrarile cu tonalitati in bemoli si este foarte bine incadrat in orchestrele contemporane sau formatii de camera.

Corpul este din ebonita, un cauciuc dur ce se comporta bine in timp si este rezistent la umiditate. Are 6 inele si 17 clape, cu componentele metalice argintate. Pentru a nu mai avea o presiune pentru a alege diverse accesorii, producatorul iti ofera cateva piese mai importante precum: bratara pentru fixarea anciei de mustiuc, capac de protectie a mustiucului, tampon si lubrifiant pentru intretinerea instrumentului.

Deoarece trebuie sa-l porti aproape zilnic cu tine vine dotat cu toc dreptunghiular, usor, cu bretele de pus in spate, tip rucsac.

 

 

 

Cherrystone CH-80205

 

Pentru cei care sunt la primii pasi in insusirea acestui instrument sau pentru copii, care cauta un clarinet ieftin si bun, acest model poate fi foarte atractiv. Are o lungime totala de 67 cm, putand fi confortabil si pentru cei mici, si este din punct de vedere constructiv de tip francez, acordat in Si bemol.

Corpul clarinetului ca si butoiasul sunt din ebonita, un material din cauciuc dur, rezistent la umiditate si variatii de temperatura, cu elemente metalice argintii. Are 6 inele si 17 clape si ofera o sonoritate buna.

Producatorul iti furnizeaza pe langa instrumentul propriu-zis, dotat cu ancie si mustiuc, geanta pentru transport inclusa, cu bretea, precum si alte accesorii necesare pentru intretinerea instrumentului, ce sunt de folos mai ales unui incepator care nu stie ce sa aleaga: laveta pentru curatarea partilor componete atat pe interior, cat si pe exterior; unguent.   

 

 

 

 

Clarinet Yamaha:

 

Yamaha YCL-650

 

Un artist instrumentist, ce interpreteaza in cadrul unor concerte simfonice sau de camera, are nevoie si de un instrument profesional pentru a-l ajuta in prestatia sa artistica, iar acest clarinet poate fi o optiune buna pentru tine.

Firma producatoare are multa experinta in domeniul instrumentelor muzicale, asa ca si acest model de clarinet este la cele mai inalte standarde si satisface si cele mai pretentioase cerinte. Tubul este confectionat din lemn Grenadilla, folosit des in fabricarea instrumentelor de suflat datorita calitatilor sale, ce confera un sunet clar si stralucitor.

Este un clarinet de tip sopran, printre cele mai uzuale, acordat in Si bemol. Are 17 clape placate cu argint, si 6 inele, fiind in sistem Boehm, cu butoias de 65 mm. Ofera sprijin pentru degetul mare, confortabil, precum si un inel pentru ham. In pachetul de achizitie are incluse si musctiuc, precum si toc pentru a putea sa transporti instrumentul sigur si comod.

 

 

Yamaha YVS-100 Venova 

 

Daca vrei un clarinet la un pret bun, facil de folosit atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti, poti sa te indrepti spre acest model de la Yamaha. Ca si digitatie este foarte simplu, fiind similar cu fluierele, si ofera un sunet apropiat de clarinet sau de saxofon.

Este foarte usor si portabil, cantarind doar 180 de g cu tot cu mustiuc si capac, si avand o lungime totala de 46 cm. Este confectionat din rasina de ABS, fiind de culoare alba, cu elemente negre. Instrumentul are acordajul in Do si vine echipat cu mustiuc pentru saxofon alto.

Intreg pachetul la achizitie mai contine: ancie sintetica, capac pentru a proteja mustiucul, bratara de prindere a anciei pe mustiuc, husa pentru a putea depozita si transporta instrumentul in siguranta, manual de utilizare si un ghid pentru a te familiariza mai usor cu acest tip de clarinet.

 

 

 

 

Clarinet din lemn:

 

Leblanc CL-502

 

In caz ca esti artist instrumentist si ai nevoie de unul dintre cele mai bune clarinete care sa iti ofere performante deosebite in timpul interpretarii, te poti indrepta spre acest model. Ca si tip de clarinet din punctul de vedere al acordajului este in Si bemol, des intalnit in muzica clasica. Este in sistem Boehm (francez) si are 6 inele si 18 clape, precum si gaura deschisa de o clapa pentru Mi bemol, pentru mana dreapta.

Corpul este confectionat din lemn de grenadila – o specie de lemn de trandafir negru african – utilizat frecvent pentru instrumente deoarece imbunatateste tonul, se prelucreaza usor, este dens si stabil dimensional.

Elementele metalice sunt din nichel argint. Vine cu doua butoiase de diferite dimensiuni (64 si 66 mm) si cu mustiuc Primo, cu bratara si capac de protectie. De asemenea, are inclus tocul pentru transport, ce asigura siguranta instrumentului, usor si cu bretele de tip rucsac .

 

 

 

Yamaha YCL-450 

 

Chiar daca esti la un nivel intermediar, poti sa alegi un clarinet din lemn pentru studiu, care iti va oferi de la inceput un sunet clasic, plin si bogat in expresivitate, cum este aceasta varianta de la Yamaha. Acordajul este in Si bemol, fiind recomandat pentru tonalitati cu bemoli. Ca si sistem este de tip francez, avand 6 inele si 17 clape.

Partile metalice sunt placate cu argint, ce confera rezistenta si eleganta instrumentului, precum si functionarea perfecta a clapelor pentru obtinerea unor sunete curate. Butoiasul este de 65 de mm, are mustiuc, bratara de prindere a anciei si inel pentru a putea fi prins cu ajutorul unui ham de gat (acesta fiind inclus).

Corpul este din lemn de trandafir negru african (grenadilla), ce confera un ton bun, este rezistent la fisuri, la umezeala si la variatiile de temperatura. Vine dotat cu toc pentru transport si depozitare.

 

 

 

 

Accesorii clarinet:

 

Movie Duets for Clarinet & Piano

 

Pentru cei care vor sa treaca la un nivel superior de interpretare si au nevoie de o partitura de clarinet, aceasta poate fi o alegere inspirata. Este in limba engleza si contine 10 partituri complete si parti de solo. Sunt duete ce se canta pe clarinet si pian, dupa piese celebre, aranjate de Andrea Cappellari.

Pretul este bun, iar piesele continute te vor ajuta sa interpretezi corect si sa iti dezvolti abilitati pentru partile solo. Dintre cele mai cunoscute amintim: Do, Re, Mi; Gonna fly now – tema muzicala din Rocky; Never on Sunday; Over The Rainbow; Tequila etc. Partitura are 44 de pagini.

 

 

 

 

 

Gewa GF – Maxima Silver Clarinet

 

Daca ai un model de tip german in Si Bemol si ai nevoie de accesorii clarinet, poti sa te indrepti spre acest set ce contine capac pentru mustiuc si bratara de prindere a anciei. Capacul este confectionat din plastic rezistent si are rol de a proteja mustiucul, avand pe interior puncte adezive din spuma de cauciuc.

Bratara este din material rezistent, cu surub argintat, ce asigura o buna prindere a anciei. Dimensiunea este ajustabila pentru a se potrivi perfect, fiind dotata cu 3 perechi de role cu diametru variabil. Setul contine si o surubelnita mica pentru a putea schimba cu usurinta rolele la nevoie.

 

 

 

 

 

Deutsche Grammophon Wolfgang Amadeus Mozart Clarinet Concerto 

 

Mozart Clarinet Concerto este un CD cu muzica clasica lansat in 2011, ce contine piese interpretate de artisti instrumentisti celebri. Piesele marelui compozitor sunt printre cele mai ascultate si mai indragite de publicul larg, iar o interpretare buna te ajuta sa iti formezi si sa te inspiri pentru a-ti crea propriul stil.

Piesele sunt interpretate de Charles Neidich – clarinetist, dirijor, compozitor din SUA; Frank Morelli – clarinet bas, solist, membru in orchestre de camera, profesor; Randall Wolfgang – oboi, SUA; acompaniati de Orchestra de camera Orpheus infiintata in 1971 in SUA, ce are peste 71 de albume si numeroase premii.  

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Clarinetul este un instrument de suflat cu ancie simpla, din clasa lemnelor, cu o lunga istorie, ce apare in anul 1690 prin transformari aduse stramosului sau chalumeau. Primele tipuri aveau 7 gauri si doua clape, suferind numeroase transformari si imbunatatiri pe parcursul timpului, pana in forma sa actuala.

Din 1710 este introdus in orchestre si atrage tot mai mult atentia compozitorilor care il folosesc din ce in ce mai des si ii largesc considerabil posibilitatile expresive. La ora actuala, sunt multe modele pe piata si poti gasi clarinete la preturi bune si performante.

Mai jos, iti prezint cateva informatii pentru a te putea ajuta sa alegi o varianta pe masura necesitatilor tale.

 

 

Tipuri in functie de constructie: Din acest punct de vedere, exista doua mari categorii, si anume clarinetul francez si cel german, care sunt diferite prin pozitia si marimea gaurilor si a clapelor.

Mai multe pareri despre cele mai bune clarinete il recomanda pe cel francez, care beneficiaza de o intonatie mai buna, tehnica este mai facila, are o sonoritate mai clara si mai exacta in registrul mediu, fiind mai des utilizat.

 

Acordajul: exista mai multe tipuri si anume clarinete in Do, netranspozitoare; in Si bemol, traspozitoare la secunda mare descendenta; in La, transpozitoare la terta mica descendenta.

La momentul actual, atat in orchestrele simfonice, cat si in cele de camera sau de opera se utilizeaza ultimele doua cel mai frecvent, primul fiind mai rar in functie de tonalitatea lucrarii. Pentru lucrari ce prezinta tonalitati de bemoli se prefera clarinetul in Si bemol, pentru cele cu diezi fiind mai potrivit clarinetul in La.

 

Parti componente: din punct de vedere constructiv clarinetul este sub forma unui tub cilindric, confectionat in mod traditional din lemn (modelele pentru incepatori pot fi si din alte materiale precum ABS, ebonita etc.) cu o lungime in jur de 78 cm, cu un diametru interior de aproximativ 15 mm ce se compune din 5 parti.

Partea superioara, care intra in contact direct cu buzele, este compusa din mustiuc clarinet si ancie. Mustiucul poate fi din lemn, ebonita sau cristal, de preferat ultimele doua care nu sunt foarte influentate de variatiile mediului. Ancia este confectionata dintr-o trestie speciala si este responsabila cu transmiterea vibratiilor in tubul sonor. Se fixeaza de mustiuc cu ajutorul unei bratari cu suruburi.

Butoiasul este o piesa cilindrica, ce poate fi confectionata din material plastic rezistent sau din lemn, cu inele metalice pe capete. Nu este prevazut cu gauri sau clape si are un rol important in acordajul instrumentului.

 

 

Corpul superior al mainii stangi pe care se pozitioneaza in timpul interpretarii mana stanga, este prevazut cu 4 gauri libere care se acopera cu degetele: trei in partea din fata (Fa, Mi, Re) si una in partea opusa (Sol) pentru degetul mare. Intre gauri prezinta inele ce impiedica alunecarea degetelor. Mai prezinta 11 gauri acoperite cu pernite, dintre care 9 actionate cu clape (pentru diferite sunete iar ultima este clapa de duodecima).

Corpul inferior al mainii drepte are doar 3 gauri libere (Do, Si bemol, La) situate in partea din fata, pe partea din spate se asaza degetul mare cu rol in sprijinirea instrumentului. Intre gauri sunt de asemenea inele metalice. Mai are 5 gauri acoperite cu pernite, 4 actionate de 8 clape. Unele instrumente mai au o gaura deschisa de o clapa pentru sunetul Mi bemol.

Pavilionul: este partea inferioara a instrumentului ce are forma unei palnii. Are un rol important pentru intarirea sunetelor, mai ales a celor din registrul grav.

 

Alte tipuri de clarinet: Pe langa modelul clasic de clarinet mai sunt cateva tipuri care se folosesc in orchestre in functie de partituri si de timbru. Astfel avem:

Clarinet mic: este foarte asemanator cu cel mare, doar ca are un tub sonor de aproximativ 48 cm, si foloseste si ancii mai mici. Timbrul este mai aspru si mai strident, incisiv, ideal pentru momente zgomotoase, vesele, exuberante.

Clarinet alto: are in locul butoiasului un tub metalic usor curbat, iar partea inferioara (pavilionul) este intoarsa in sus. Are un timbru moale, catifelat.

Clarinet bas: este foarte asemanator cu cel alto, doar ca de dimensiuni mai mari (92 cm). Timbrul este sumbru, mohorat, utilizat cel mai des in registrul grav.

Mai sunt si alte tipuri mult mai rar utilizate in orchestre cum ar fi: clarinet contrabas sau cu pedala ce are aceeasi forma ca si clarinetul alto, dar mai masiv si cu un timbru grav; cornul de basset este un clarinet alto in Fa, cu un timbru solemn, voalat.

 

Accesorii: Daca abia incepi sa cochetezi cu acest instrument si vrei un clarinet incepatori, trebuie sa stii ca mai ai nevoie si de alte accesorii.

Capac clarinet: se folosesc pentru a proteja mustiucul cand nu este folosit instrumentul. Poate fi confectionat din plastic dur sau din metal, fiind dedicat pentru diferitele tipuri de clarinete in parte.

Bratara clarinet: are rolul de a prinde ancia de mustiuc, fiind raspunzatoare si de deschiderea sunetului. Poate fi confectionata din metal, din material plastic, sau textil, piele. Sistemul de stangere este in general cu surub metalic, si prezinta unul sau doua puncte de fixare. De asemenea, poti opta pentru seturi de bratara cu capac.

Ham: in caz ca ai modele de clarinet mai mari, precum cel bas, poti alege un mod de agatare pentru a fi mai usor de sustinut inclusiv in timpul pauzelor.

Un set de pernite pentru clarinet poate fi o necesitate la un moment dat, sunt din pasla, si trebuie sa fii atent sa alegi un set compatibil cu modelul tau de clarinet.

Produse pentru intretinere: poti apela si la diverse solutii pentru intretinerea si curatarea instrumentului, atat pentru mustiuc (care are nevoie de o igienizare buna avand in vedere ca intra in contact direct cu gura instrumentistului), cat si pentru celelalte parti componente, precum si lavete speciale dotate cu siret pentru a putea fi trecute cu usurinta prin interiorul partilor componente.

 

 

Huse sau toc pentru clarinet: necesare pentru protectia instrumentului, mai ales daca ai un model profesionist pentru care ai facut o investitie importanta. Pot fi sub forma de toc, dintr-un material dur, cu spatii dedicate pentru fiecare parte componenta si pentru accesorii, care asigura o protectie ridicata si pentru transportul in conditii mai dificile.

Pentru elevi sau studenti sunt si variante din material textil, cu bretele de tip rucsac, usor de transportat in fiecare zi. Oferta este foarte variata, atat din punctul de vedere al formei si bretelelor de transportat, cat si al pretului si sigur vei gasi un model care sa fie pe placul tau.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Cat costa, in medie, un clarinet de vanzare online?

In mediul online poti gasi diferite clarinete, atat noi, cat si second hand, pretul fiind diferit in functie de performantele instrumentului. Astfel, pentru incepatori sau copii, poti gasi clarinete ieftine si bune, mai convenabile cu preturi variind intre 500 si 1000 lei, din plastic cu un sunet placut.

Cele performante dedicate avansatilor ce interpreteaza in cadrul orchestrelor au preturi cuprinse intre 4000 – 6000 lei, dar si peste 10000 lei – spre exemplu un clarinet Yamaha profesional. Sunt din lemn, cele traditionale fiind din abanos. Varianta second hand este pentru cei care isi doresc un clarinet performant la un pret mai bun.

 

 

Ce e un butoias de clarinet si la ce foloseste?

Butoiasul este partea componenta a clarinetului situata intre partea superioara numita capul clarinetului si corpul superior al mainii stangi. Nu este prevazut cu gauri si are o forma mai rotunjita de unde i se trage si numele de butoias.

Are un rol important in acordajul instrumentului: introducandu-l mai mult, lungimea tubului sonor scade, iar inaltimea sunetului urca; scotandu-l, tubul sonor se lungeste, iar inaltimea sunetului coboara, putand face astfel reglajele dorite.

Poate fi confectionat din material plastic rezistent sau din lemn, si este prevazut cu inele metalice pe capete. Sunt dedicate pentru fiecare tip de clarinet.

 

Care e diferenta dintre taragot si clarinet?

Desi sunt instrumente inrudite, ambele sunt instrumente de suflat din clasa lemne, cu ancie simpla, la taragot gaura de duodecima este inlocuita cu gaura de octava, putand realiza atat armonicele pare, cat si cele impare, spre deosebire de clarinet care are doar armonicele impare.

Tubul la taragot este mai larg fata de clarinet. Taragotul este un instrument popular ce se intalneste adesea in ansamblurile din Ungaria si din Romania, mai ales in zona Banatului. Spre deosebire de acesta, clarinetul contribuie la realizarea armoniei in ansamblul ochestral, fiind o componenta de baza a orchestrelor simfonice, de camera sau de opera.

 

Exista clarinet electronic? Gasesc sa cumpar in Romania?

Exista modele electronice care pot fi utilizate pentru a emite sunetul mai multor instrumente inrudite, dintre cele mai des intalnite sunt combinatii de clarinet, oboi, flaut sau saxofon. In Romania poti achizitiona un astfel de instrument din mediul online, din magazinele virtuale de specialitate care ofera in general instrumente pentru profesionisti la preturi mai ridicate.

 

Cand e momentul potrivit sa iau meditatii la clarinet?

Pentru copii, studiul asupra unui instrument poate incepe de la varste fragede deoarece are o buna influenta asupra dezvoltarii acestuia. Dintre instrumentele de suflat, clarinetul este cea mai usoara varianta, copilul putind incepe mediatiile de la varsta de 7 – 8 ani. Deja este mai mare si are putere de concentrare si incet, incet isi poate insusi notele muzicale.

Din punctul de vedere al respiratiei, clarinetul nu este un instrument obositor, nu are nevoie de mult aer. Cea mai mare durata a suflului este 40 de secunde in piano si 25 de secunde in forte, micsorandu-se treptat spre registrul acut.

 

 

Cum invat usor notele la clarinet?

In primul rand trebuie sa inveti pozitionarea corecta a mainilor pe clarinet, acesta avand o parte superioara pentru mana stanga si o parte pentru mana dreapta situata inferior. Acestea prezinta: gauri libere, ce sunt inconjurate de inele metalice ce impiedica alunecarea degetelor, dedicate pentru anumite note; gauri acoperite cu pernite si actionate de clape.

Fiecare dintre acestea scoate o nota specifica si trebuie actionata de anumite pozitii ale degetelor. Pe partea mainii drepte este o portiune libera, fara gauri pe care trebuie pozitionat degetul mare ce ajuta la sustinerea instrumentului.

Recomandat este sa inveti cu un profesor, dar poti folosi si tutoriale din mediul online sau materiale tiparite care, cu ajutorul diagramelor si ilustratiilor, iti arata pozitia corecta a mainilor.

 

 

 

Cum reglezi clarinetul

 

Clarinetul este un instrument cu bogate resurse tehnice si expresive care a atras numerosi compozitori ce i-au dedicat un rol important in cadrul creatiilor orchestrale, dar si lucrari concertante. In cadrul orchestrelor simfonice se intalnesc minim 2 clarinetisti, putand ajunge la 3 sau 4, in care 2 interpreteaza cu acelasi acordaj de regula, iar ceilalti sunt de alt tip (alto, bas, ambii).

Daca esti pasionat de acest instrument si deja ai achizitionat cel mai bun clarinet pentru tine ai nevoie sa stii cateva lucuri care sa te ajute sa il reglezi si sa-l pastrezi in stare buna si functionala.

 

 

Mustiucul si ancia

Sunt piese ce intra in contact cu buzele si ajuta la formarea sunetului. Mustiucul se introduce putin in gura, cu ancia pozitionata in jos. Prin retragerea limbii, aerul expirat patrunde la ancie si o pune in vibratie, vibratia se transmite coloanei de aer si este amplificata de tubul sonor.

Pentru a realiza scara cromatica se actioneaza clapele si gaurile ce sunt prevazute pe instrument. Daca nu se actioneaza nimic, sunetul produs este Sol. Cu multa practica si incercand diferite fluxuri de aer vei putea gasi modalitati comode de a emite sunetele dorite fara efort si curate.

Pentru incepatori de recomanda o ancie mai usoara (cu dimensiune de 1 pana la 2,5 inch) si pe masura ce muschii de la gura devin mai antrenati se trece spre modele mai tari. Ancia trebuie udata inainte de folosire, si o poti face cu apa utilizand un borcanas.

Anciile sunt consumabile, in functie de utilizare pot avea o viata de la 3 saptamani in sus, asa ca trebuie sa ai mereu la indemana rezerve pentru a o putea inlocui.

 

Acordajul

Se realizeaza dupa o nota etalon (de la un alt instrument sau cu ajutorul unui program pe telefon etc.) prin intermediul butoiasului. Cu ajutorul acestuia, putem scurta lungimea tubului sonor pentru a obtine sunete mai inalte, sau il putem lungi pentru a cobori inaltimea sunetului.  

Corectarea intonatiei se face prin marirea sau micsorarea presiunii buzelor asupra anciei, ceea ce determina lungirea sau scurtarea portiunii de ancie care vibreaza, avand ca efect coborarea sau urcarea intonatiei.

Aceasta se poate modifica pe parcursul executiei fie din cauza variatiilor de temperatura, fie datorita tendintei de a urca pentru a sustine fraze lungi (in pianissimo) fie de a cobora in registrul grav (fortissimo).

 

 

Asamblarea instrumentului

Clarinetul este format din 5 parti distincte ce se desfac cu usurinta si este recomandat sa il cureti de fiecare data dupa ce il folosesti. Acest lucru se realizeaza trecand o bucata de material textil moale, ce are la un capat un siret, prin fiecare piesa componenta pentru a indeparta umiditatea acumulata la interior.

Daca ai dificultati la asamblare si dezasamblare, partile de imbinare trebuie lubrifiate, nu mai des de o data pe saptamana daca folosesti regulat clarinetul. Dupa folosire si curatare, instrumentul se depoziteaza in tocuri speciale, prevazute cu locuri pentru fiecare piesa in parte, ce le tine bine fixate. De asemenea, trebuie ferit de variatii mari de temperatura si de umezeala.

 

» Gasesti aici recomandari din anii anteriori

 

Lucien CL 480 – N

 

Vrei sa incepi studiul pe clarinet si nu stii ce model sa alegi, arunca o privire spre aceasta optiune si nu vei fi dezamagit. Pretul este decent si prezinta calitati bune pentru primii 2 – 3 ani de studiu. Este un clarinet in Si bemol, ce se utilizeaza des in ansambluri, fiind indicat pentru tonalitati de bemoli.

Din punct de vedere constructiv, are corpul din ABS, ce este rezistent la umiditate si la variatiile de temperatura, butoias tot din ABS, cu 17 clape nichelate si inele metalice.

Pentru a-ti fi mai usor la inceput, vine cu o serie de accesorii utile, precum: capac confectionat din material plastic ce asigura protectia mustiucului, bratara de prindere a anciei pe mustiuc argintata, produse pentru intretinerea instrumentului (laveta si vaselina), precum si geanta cu carcasa moale pentru depozitarea si transportul in siguranta al instrumentului.

 

Yamaha YCL-255 S

 

Pentru studentii care cauta un instrument bun, acest model de clarinet Yamaha le va safisface cerintele si va adauga un plus de valoare interpretarii, fiind dedicat pentru studiu. Este o varianta de tip francez, cu acordaj in Si bemol, des utilizat in orchestrele simfonice sau pentru muzica de camera. Cu aceasta linie dedicata studentilor, producatorul ofera instrumente de calitate la un pret bun.

Corpul este fabricat din ABS, fiind rezistent la umiditate si la variatiile de temperatura. Partile metalice sunt din nichel, argintii, ce ofera si un look placut instrumentului. Are 6 inele ce impiedica alunecarea degetelor de pe gauri si 18 taste. Butoiasul este de 65 mm, iar mustiucul este tot marca Yamaha.

Cutia pentru transport este rezistenta, din material textil, cu manere solide si bretea pentru umar, cu locuri speciale pentru fiecare parte a instrumentului, iar la achizitie mai primesti si accesorii pentru intretinere.

 

 

» Ascunde recomandarile anterioare

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu