Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Mixere audio – Opinii si Recenzii in 2020

 

Mixerul audio este un element indispensabil pentru cei care lucreaza in domeniul muzical, fiind util pentru un studio de inregistrari, pentru spectacole live sau integrat in echipamentul unui DJ, dar si pentru acasa daca esti pasionat de acest domeniu. Pentru cei mai pretentiosi profesionisti, care merg in turnee sau participa la tot felul de evenimente, Yamaha EMX 5016CF poate fi o alegere potrivita. Are 16 canale (12 mono si 4 stereo), doua amplificatoare de 500W, egalizator pe 9 benzi, si numeroase alte imbunatariri pentru a produce un sunet de calitate. Daca vrei in schimb un model analogic, poti sa te indrepti spre Behringer Xenyx 1002FX, unul dintre cele mai populare mixere audio din categoria sa.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Yamaha EMX 5016CF
Click aici pentru pret!

Daca ai nevoie de un mixer audio performant, te poti indrepta spre acest model, cu doua amplificatoare puternice, 16 canale, egalizator cu 9 benzi, procesor de efecte, care va satisface si cele mai pretentioase cerinte, dedicat pentru turnee sau spectacole fixe, pentru trupe sau pentru diferite evenimente.

Are un pret destul de mare, fiind un model cu performante ridicate si compact, pentru a putea fi usor de transportat si in turnee.

Cu multiple imbunatatiri aduse pentru o calitate deosebita a sunetului, puternic si robust, este un model preferat de profesionisti.

A 2-A OPTIUNE!

Behringer Xenyx 1002FX
Click aici pentru pret!

Unul dintre cele mai populare modele, acest mixer audio este preferat de cei care isi doresc o varianta analogica, are 2 intrari de microfon si 2 canale stereo duale, egalizator cu 3 benzi (pe frecvente inalte, medii si joase), procesor de efecte cu 100 de preseturi, compact si usor de transportat.

Este un model analogic, mai simplu si dedicat pentru activitati de mici dimensiuni sau de tip hobby.

Pret bun, brand recunoscut la nivel mondial, calitate ridicata - sunt doar cateva motive pentru care recomandam acest produs pentru acasa sau evenimente mici.

A 3-a Optiune!

Presonus StudioLive 16.0.2 USB
Click aici pentru pret!

Acest model de mixer audio hibrid, imbina cele doua tehnologii pentru a-ti oferi o calitate ridicata, este cu 16 canale, cu 2 procesoare de efecte, cu control wirelles, vine dotat cu numeroase softuri pentru a-ti usura munca, cu butoane dedicate pentru fiecare canal, pentru a fi intuitiv, compact si practic, atat pentru evenimente live, cat si pentru inregistrari in studio.

Fiind un model cu performante ridicate, cu interfata simpla si prietenoasa, are si un pret mai mare decat alte modele prezentate.

Dedicat pentru profesionisti, acest model de mixer audio te ajuta sa performezi, mai ales daca lucrezi in industria muzicala.

 

 

Pareri despre cele mai bune mixere audio

Te poti inspira din lista de mai jos sau poti gasi direct ceea ce ai nevoie, avand mai multe produse prezentate, de diferite tipuri, cu preturi diverse, atat pentru profesionisti, cat si pentru hobby.

 

 

Mixer audio cu amplificare

 

Yamaha EMX 5016CF 

 

Dedicat pentru profesionisti acest mixer audio cu amplificare de la Yamaha, iti va oferi putere si confort in timpul utilizarii. Este un model compact si portabil, ce se poate monta si in rack, fiind util pentru tot felul de evenimente.

Ca si dotari are: 16 canale (12 canale mono cu egalizator; 4 intrari stereo); egalizator general pe 9 benzi; procesor de efecte dual; doua amplificatoare de 500W; filtru hi-pass pentru fiecare canal; vumetru cu 12 LED-uri; compresor; feed-back automat ce elimina microfoniile; oferind multiple imbunatatiri in ceea ce priveste calitatea sunetului, design-ul si functionalitatea mixerului.

Pentru performantele pe care le ofera este incredibil de compact, avand dimensiuni reduse pentru gama sa (15,5 x 44,4 x 49,3 cm) si cantarind 11 kg. Va satisface chiar si pe cel mai pretentios inginer de sunet, fiind util atat pentru turnee cu diferite evenimente, cat si pentru locatii fixe.

 

 

 

Yamaha EMX5 

 

Daca vrei un mixer audio cu amplificare, robust, care sa reziste de-a lungul anilor la utilizari frecvente pe scena, atunci poti sa te indrepti cu incredere spre acest model de la Yamaha.

Dotat cu 12 canale, printre care 8 mono si 4 stereo, cu egalizator pe 3 benzi (pe frecvente joase, medii, inalte) pentru modelarea sunetului, functie de comanda – foarte usor de accesat prin intermediul unui buton – pentru voce, amplificator de inalta eficienta, procesor de efecte, este usor de utilizat si iti ofera multa putere. Avand multiple iesiri (pentru monitor stanga/dreapta, pentru subwoofer, pentru difuzoare) este usor de conectat la diverse dispozitive.

Poate fi asezat pe o masa, pe jos sau pe un suport dedicat, iar sasiul metalic, rezistent la impact il fac preferat pentru cei care transporta mult si in conditii diverse aparatura necesara pentru scena.

 

 

 

 

Mixer audio Behringer

 

Behringer Xenyx 1002FX

 

Un mixer audio Behringer iti ofera garantia calitatii, iar modelele din aceasta serie (Xenyx) sunt printre cele mai populare in intreaga lume. Este un model analog ce iti ofera posibilitatea de a participa la evenimente live, pentru un mic studio sau pentru acasa.

Are 2 intrari de microfon si 2 canale stereo duale, precum si egalizator pe 3 benzi pentru frecventele inalte, medii si joase. Vine dotat cu procesor de efecte cu 100 de preseturi, cu reverb, delay, chorus, flanger etc.

Este un model practic si comod de transportat, este foarte usor cantarind doar 2,3 kg si ocupa putin loc avand o inaltime de 4,7 cm, o latime de 18,9 cm si o lungime de 22 cm. Fiind un mixer audio la pret bun, este o achizitie favorabila pentru a anima petrecerile cu karaoke si pentru auditii de calitate impreuna cu prietenii.

 

 

 

Behringer Xenyx 302USB

 

Daca ai nevoie de un mixer audio, ieftin si bun, te poti baza pe acest model, ce iti ofera garantia calitatii prin prisma producatorului, recunoscut la nivel mondial. Este un model analogic potrivit pentru hobby, pentru un mic studio acasa sau pentru inregistrari pe teren.

Are in dotare 2 intrari stereo RCA, o mufa combinata XLR/ 1/4”, 2 iesiri RCA, iesire pentru casti, canal stereo USB/ linie si o intrare dedicata cu doua piste, precum si egalizator pe doua benzi. Site-ul producatorului iti pune la dispozitie o serie de aplicatii gratuite, necesare pentru inregistrare, procesare si editare.

Fiind un mini mixer audio, este suficient de compact pentru a putea fi asezat pe un birou (4,6 x 11,4 x 13,6 cm), usor cantarind doar 1,5 kg, dar robust pentru a putea fi folosit pentru inregistrari in miscare.

 

 

 

 

Mixer audio profesional

 

Presonus StudioLive 16.0.2 USB 

 

Pentru cei care lucreaza in industia muzicala si au nevoie de un mixer audio profesional acest model poate fi o oferta buna. Are o interfata familiara si usor de utilizat, fara a avea butoane ascunse sau submeniuri, cu butoane alocate pentru fiecare canal, codate pe culori si care se manevreaza prin rotire.

Are de asemenea afisaj mare si luminos, pentru fiecare canal, fiind cu 16 canale dintre care 8 canale mono de intrare, 4 canale stereo si 4 AUX, cu 60 mm pe fender. Este un model hibrid, ce imbina cele doua tehnologii, avand putere de mixare digitala moderna, posibilitatea de inregistrare multitrack, telecomanda, control wireless etc.

Vine dotat cu softuri performante de analiza si control, precum si cu 2 procesoare de efecte de reverb si delay, fiecare cu biblioteca de preseturi. Este un model compact si nu foarte mare pentru gama sa (39,7 x 40,6 x 14 cm), ce cantareste 9 kg.

 

 

 

 

Mixer audio digital

 

Soundcraft Ui12 

 

Incadrat in clasa de mixere audio la preturi bune, acest model digital poate fi controlat simultan de 10 dispozitive, prin intermediul unei aplicatii ce ruleaza de pe tableta, calculator sau de pe telefonul mobil. Este o varianta cu 12 canale: 8 intrari de microfon (4 XLR si 4 combo), 2 intrari de instrument si 2 intrari RCA.

Este compatibil cu mai toate sisteme de operare (iOS, android, windows, mac OS, linux) si are wireless incorporat. Are in dotare preamplificatoare si egalizator in 4 benzi. Prin intermediul conexiunii USB iti ofera posibilitatea de a face inregistrari si playback (compatibil cu formatele MP3, WAV si AIFF).

Iti pune la dispozitie, de asemenea, si o iesire HDMI pentru a te conecta la display. Este usor (cantarind doar 2,29 kg) si compact (8,5 x 17,7 x 32 cm), fiind facil de transportat pentru repetitii si pentru a anima petrecerile.

 

 

 

 

Mixer audio PC

 

Behringer Xenyx QX1202USB 

 

In caz ca vrei sa optezi pentru un mixer audio pc poti sa alegi acest model analogic, fiind unul dintre cele mai performante din clasa sa. Il poti folosi pentru spectacole live, dar si pentru inregistrare si editare audio, deoarece vine la pachet cu programe dedicate (de exemplu Traktion 4).

Are 4 canale mono si 2 stereo, egalizator de sunet pe 3 benzi pentru frecvente joase, medii si inalte, precum si procesor de efecte. Este dotat cu interfata USB pentru a te putea conecta usor la un calculator, pe care il poti transforma intr-un studio performant.

Ca si conectori are XLR, RCA si jack de 6,3 mm. Interfata este prietenoasa si poti invata usor sa utilizezi un mixer. Este compact si nu ai nevoie de mult spatiu pentru a-l amplasa, avand dimensiuni medii, inaltime de 5 cm, si o forma patrata aproximativ cu latura de 25 (24,8) cm.

 

 

 

 

Mixer audio 8 canale

 

Soundking SK-KG08

 

Daca ai nevoie de un mixer audio la un pret bun te poti orienta catre acest produs. Este o alegere potivita pentru evenimente de mici dimensiuni, spectacole solo, prezentari, karaoke sau pentru acasa.

Acest model cu 8 canale si procesor de efecte te va ajuta sa oferi evenimente de calitate si, de asemenea, poti face si inregistrari. Este dotat cu 4 intrari de microfon, cu egalizator pe 3 benzi (pentru frecvente joase, medii si inalte), 2 canale stereo echipate cu egalizator pe doua benzi. De asemenea, are doua iesiri (AUX si Control room), buton de mute si indicator de suprasarcina.

Procesorul de efecte permite adaugarea de volum la sunet, iar cursa lunga a potentiometrelor liniare, de 60 mm, adauga confort in utilizare. Poti face usor inregistrari in timpul repetitiilor si poti de asemenea sa adaugi muzica pe fundal cu ajutorul interfetei MP3/ USB/ SD. Este un model compact, ce nu ocupa mult loc (28,3 x 7 x 35,9 cm).  

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Un mixer audio are rolul de a prelua semnalul acustic ce provine de la diferite surse, il proceseaza si apoi il trimite spre difuzoare. Este un aparat indispensabil pentru cei care lucreaza in industria muzicala, dar este util si pentru a anima petrecerile sau chiar pentru auditii de calitate acasa.

Fiind o oferta bogata pe piata, atunci cand faci alegerea trebuie sa tii cont de anumite aspecte pentru a putea achizitiona cel mai bun mixer audio pentru tine. Astfel, iti prezentam, in continuare, cateva criterii de alegere:

 

 

 

Tipuri de mixere audio: Exista trei tipuri principale de mixere audio si anume: analog, digital si hibrid.

Mixer audio analog – este o tehnologie mai veche si se preteaza cel mai bine pentru acasa. Are butone si functii bine organizate, pentru a fi intuitive, fiind un dispozitiv usor de manevrat chiar daca nu esti in domeniu. Ofera un sunet optim si sunt preferate inca de multi profesionisti. Au avantajul de a fi mixere audio ieftine si bune.

Mixer audio digital – este o tehnologie moderna, considerata a fi superioara celei traditionale, si se recomanda celor care sunt la inceput in industria muzicala, oferind si efecte interesante. Pretul este mai ridicat decat al celor analogice.

Mixer audio hibrid – mai multe pareri despre cele mai bune mixere audio potrivite pentru spectacole live sau pentru studiouri profesionale de inregistrari recomanda modelele hibrid ce permit prelucrare atat a semnalului digital, cat si a celui analogic. Aceste modele sunt prevazute cu amplificatoare si dispun de multiple efecte de sunet.

 

Utilitate: Inainte de achizitie este bine sa iti fixezi ce vrei sa faci cu acest dispozitiv, pentru a alege un model care sa corespunda nevoilor tale si sa nu platesti mai mult decat iti este util. Astfel, putem imparti mixerele audio pe urmatoarele categorii: pentru inregistrari, pentru evenimente live sau pentru karaoke.

Mixere audio pentru inregistrari: sunt modelele profesionale, ce permit realizarea unor proiecte ample si o aranjare corecta in cadrul studioului. Trebuie sa urmaresti sa ai un numar cat mai mare de intrari si diversificate, semnalul sa poata fi dirijat catre mai multe surse, si, de asemenea, sa poata fi conectat la diverse surse. Pretul este in general ridicat, fiind produse performante.

Mixere audio pentru evenimente live: sunt asemanatoare cu cele dedicate pentru inregistrari, dar au un sistem de gestionare a intrarilor/ iesirilor mai simplu. Este indicat sa alegi un model dotat cu preamplificare, pe care sa il poti utiliza cu orice tip de boxe (atat active, cat si pasive).

Mixere audio pentru karaoke: sunt de obicei mici si compacte, cu amplificare proprie, fiind utile pentru persoanele care lucreaza ca si DJ. Se preteaza pentru petreceri mai restranse, pentru baruri sau cafenele, unde poti anima atmosfera cu karaoke. Poti alege si un kit mixer audio cu 2 microfoane si cablurile aferente, pentru duete sau pentru un mic cor.

 

Numarul de canale: Este de asemenea un aspect foarte important, un canal fiind calea prin intermediul careia se transmite semnalul acustic.

Acestea pot fi de doua tipuri: mono – o singura iesire a sunetului; stereo – doua iesiri, de preferat pentru prelucrarea sunetului provenit de la instrumente muzicale complexe.

 

 

Cu cat numarul de canale este mai mare, cu atat mixerul audio este mai performant. De preferat este sa alegi un model care are cel putin un canal separat pentru microfon, unul pentru instrumente, si, in cazul in care modelul ales nu este dotat cu amplificare proprie, mai ai nevoie de cel putin un canal pentru amplificare.

Pentru spectacole live, spre exemplu, ai nevoie de un mixer audio 8 canale pentru microfon, care sa iti asigure preluarea sunetului de la toate instrumentele muzicale prezente si a vocii.

 

Alte caracteristici: Mai sunt si alte aspecte pe care le poti lua in seama, pentru a gasi cele mai bune mixere audio, la preturi convenabile.

Egalizator – acesta are un rol important in calitatea rezultatului acustic, deoarece ajuta la eliminarea zgomotelor de fond nedorite si ofera un sunet concret si clar. De preferat este sa alegi modele cu cel putin trei benzi EQ, care permit modularea pe frecvente joase, medii si respectiv, inalte.

Grupe si subgrupe: sunt utile mai ales pentru cei care lucreaza in televiziuni sau pentru spectacole live de mare amploare. Acestea permit gruparea pe anumite categorii, pentru a le putea manevra mai usor, pentru lavaliere si microfoane, astfel fiind mult mai usor de controlat.

Conectori – si acest aspect este foarte util si este bine sa tii cont de tipul de conectori oferiti pentru a te putea cupla la alte dispozitive, mai ales pentru cele de studio. Pot avea iesire pentru monitor, pentru casti, pentru conectare la calculator, porturi USB si MIDi etc.

Procesorul de efecte – acesta are rolul de a modifica sunetul intrat in mixer, pentru a oferi la iesire o varianta schimbata. Printre cele mai uzuale efecte de sunet pe care le poti avea pe un mixer audio sunt: reverb, delay, ecou, chorus, flange, harmonizere etc.

 

Brand: Bineinteles, ca si firma producatoare joaca un rol important in alegerea produsului. Unele persoane sunt deja fidele unei anumite marci si nu isi vor schimba optiunile deoarece au deja incredere in calitatea oferita si sunt de acord cu pretul.

Daca, in schimb, nu esti fidel unui anumit brand iti recomandam noi cateva firme cu experienta indelungata in domeniu, recunoscute la nivel international si care ofera un raport calitate – pret bun.

O alegere optima este un mixer audio Behringer, care ofera atat modele analogice, cat si digitale, pentru profesionisti sau pentru acasa. Este o firma de origine germana, ce a luat fiinta in 1989, consolidandu-si rapid pozitia pe piata, datorita calitatii produselor.

 

 

Un alt brand care nu mai are nevoie de alte prezentari este Yamaha, care ofera de asemenea produse profesionale, de o calitate exceptionala. Produsele Phonic au, de asemenea, mare cautare, deoarece sunt eficiente si la un pret avantajos. Soundcraft vine cu oferte de o calitate superioara la preturi competitive, fiind extrem de eficiente.

Mai sunt si alte branduri care au produse de calitate la un pret decent, dar este bine atunci cand faci o alegere, sa tii cont de criteriile prezentate mai sus, sa cauti si alte informatii sau recenzii pe care le poti gasi usor in mediul online, mai ales daca esti incepator, pentru a gasi un model care sa se plieze pe nevoile tale, si cu care sa obtii muzica dorita.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

E mai rentabil sa cumpar un mixer audio second hand? Ce argumente pro si contra ar fi?

Oferta de mixere audio este foarte bogata, si pe piata de second hand, unde gasesti nenumarate anunturi, ai posibilitatea sa achizitionezi un model mai performant la un pret bun. Ca si avantaje mai poti gasi oferte de schimburi, sau de sisteme audio dedicate pentru diferite utilizari si nu mai ai batai de cap cu compatibilitatea, mai ales daca esti mai la inceput.

 

 

Dar la achizitie trebuie sa fii atent la starea aparatului, sa fie perfect functional, sa nu aiba piese lipsa etc., asa ca daca poti mergi pe anunturile care iti ofera o mica garantie (3 – 6 luni macar).

 

Ce inseamna mixer audio cu putere? E vorba despre amplificare?

Sunt mixere audio cu amplificare dedicate pentru orice tip de aplicatie audio profesionala, ce iti ofera aceeasi fidelitate ca a boxelor. Pot fi de diferite puteri (de la 250W la 800W), cu unul sau doua difuzoare in mod uzual.

 

Ce program mixer audio sa folosesc? Gasesc mixer audio online gratis?

Sunt mai multe programe dedicate in mediul online si printre cele mai uzuale amintim: DJ Mixer Expres, DJ Studio 5, Acoustica Mixcraft, Soft4Boost Audio Mixer etc. Unele soft-uri iti permit o perioada limitata de timp sau pentru un numar finit de utilizari, sa il accesezi gratuit pentru a vedea daca este ceea ce ai nevoie, dupa care il poti achizitiona in caz ca se pliaza pe dorintele tale.

De asemenea, noile variante la unele softuri pot fi updatate gratuit, daca ai achizitionat deja o versiune anterioara. Poti accesa si programe gratuite precum: Audio Mixing Software; DJ Mixer Pro; Easy Audio Mixer etc.

 

Cat costa, in medie, un mixer profesional audio? Cat sa investesc?

Pretul unui mixer audio profesional este destul de variat si tine de mai multi parametri, precum: la ce vrei sa il folosesti – pentru spectacole live, sunt modele la preturi mai bune sau pentru un studio de inregistrari unde ai nevoie de performante mult mai ridicate; tip – cele digitale fiind mai scumpe decat modelele analogice; cele cu amplificare au un pret mai ridicat decat cele fara; complexitate si chiar brand.

 

 

Astfel, cei de la Yamaha ofera modele performante cu preturi ce depasesc 4000 lei, dar poti gasi si variante mai convenabile in jur de 2000 lei. Cei de la Behringer ofera si modele analogice utile pentru spectacole live la preturi decente, spre exemplu Behringer Xenyx QX 1002 USB mixer il poti gasi la 390 – 400 lei.

 

 

 

Notiuni de baza despre utilizarea unui mixer audio

 

Desi la o prima vedere chiar si cel mai simplu model de mixer audio pare ceva foarte complicat, cu multe butoane, daca o iei pas cu pas ai sa vezi ca nu este atat de dificil sa controlezi un astfel de aparat. Desi sunt multe butoane, marea majoritate sunt duplicate si fiecare linie are aceleasi butoane, mai multe sau mai putine, in functie de complexitatea mixerului.

 

 

Ce este un canal?

Un canal este format dintr-o banda de potentiometre si diverse butone de control, pentru a procesa semnalul intrat, pe care apoi il conduce spre iesire. Un mixer audio poate avea de la 4 canale la zeci, in functie de model si de complexitate.  

 

Tipuri de butoane

Buton de gain – are rolul unui buton de volum, care egalizeaza toate sunetele si semnalele intrate, pentru a putea controla mai usor volumul.

Buton de Low Cut – pentru microfoane in mod normal nu este nevoie de sunete joase, iar acest buton are rolul de a reduce zgomotele nedorite precum fasaitul sau respiratia celul care tine microfonul.

Butoane pentru tonalitate – acestea controleaza tonalitatea pe inalte, medii si joase. Modelele mai performante au egalizatoare parametrice pentru un control mult mai bun asupra frecventelor.

Alte butoane – in functie de complexitatea mixerului mai putem avea butoane auxiliare pentru semnalul care il conduce din mixer catre alte dispozitive (monitoare, calculator etc.); butoane de efect (ecou, reverb, delay etc.); buton solo pentru a asculta doar un singur canal; buton de mute; buton care trimite semnalul doar la casti etc.

 

Intrari

Pot fi de impedanta mica dedicate pentru microfoane de tip XLR, intrari de linie pentru semnale mai puternice de tip jack sau intrari stereo. Pot fi tipuri de intrari combinate de exemplu: cu 12 canale 8 pentru microfon si 4 stereo, 16 canale 8 XLR si 8 intrari de linie de tip jack si diverse alte combinatii.

 

Iesiri

Cele mai simple modele au doar doua iesiri care trimit semnalul catre boxe. Cele mai avansate mai sunt dotate si cu alte tipuri de iesiri precum cele auxiliare, care preiau semnalul si il trimit in alte dispozitive conectate.

Cel mai adesea se folosesc iesirile auxiliare pentru monitoarele de scena, eliminand riscul microfoniei. Iesirea de casti are un potentiometru separat pentru a putea asculta la ce volum vrei fara a influenta transmisia in boxe. Unele mixerele audio mai au si alte tipuri de porturi precum USB, HDMI, precum si conexiune wireless.

Masurarea iesirilor se face cu ajutorul unui display, la modelele performante fiind display-uri pentru fiecare canal in parte. Acesta este format din mai multe LED-uri (cel putin 10) care in functie de culorile afisate iti transmit plajele volumului: verde este o stare normala, galben inseamna ca starea se apropie de suprasarcina, rosu inseamna suprasarcina, si pot aparea distorsiuni.

 

Mono sau stereo

Daca vrei sa organizezi un concert intr-o sala este de preferat sa alegi un mixer mono pentru ca semnalul sa fie uniform pentru toata lumea care este prezenta. In caz ca il vei configura stereo, doar persoanele situate in partea centrala a salii vor auzi sunetul corect.

 

 

Functii de baza

Unele dintre cele mai importante functii ale unui mixer sunt cele cu ajutorul carora poti curata o piesa de zgomotele de fond care pot aparea la o inregistrare, dar si de ajustare a inaltimii unei note. Pentru corectarea inaltimii se pot folosi programe speciale care sa te ajute (spre exemplu Antares Auto-Tune, Melodyne Celemony etc.). Poti folosi modul Auto-corect, dar uneori ai nevoie si de o ajustare manuala, si o poti realiza folosind modul grafic.

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments