
Naiuri – Opinii si Recenzii in 2023
In muzica populara a multor tari, naiul este des intalnit, si daca te-ai hotarat sa mergi pe acest stil, ai nevoie si de un instrument pliat pe nevoile tale. In acest ghid, vei gasi cateva informatii de baza, care sa te ajute sa alegi cel mai bun nai pentru tine. Daca deja esti la un nivel mai avansat, si ai nevoie de un nai de calitate, poti sa mergi pe prima optiune, si anume Gewa Soloist Maple 22 G-major. Este realizat manual, cu 22 de tuburi din lemn de artar, acordat in sol major, cu dopuri de ceara pe fiecare tub. Are un finisaj simplu, natur, deschis la culoare, cu un brau cu motive geometrice. O alta varianta poate fi si Gewa Premium Bamboo 20 C-major, la un pret mai mic.
Contents
- Tabel comparativ
- Pareri despre cele mai bune naiuri
- Gewa Soloist Maple 22 G-major
- Gewa Premium Bamboo 20 C-major
- Hora Reghin Romanesc 22T Alto
- Hora Reghin Peruan 22 Paltin/Cires
- Gewa Premium Bamboo 18 G-major
- Hora Reghin Romanesc 25T Tenor
- Gewa Premium Bamboo 18 C-major
- Ghid de cumparare
- Intrebari frecvente
- 5 exemple de muzica de relaxare la nai
Tabel comparativ
Este un nai realizat manual, cu 22 de tuburi din lemn de artar cu finisaj natur, cu banda de sustinere in acelasi stil cu tuburile, cu motive simple si de efect, cu dopuri de ceara pentru un acordaj cat mai precis, in sol major, in gama sol de la G1 la G4, cu un sunet placut si puternic, cu tuburile asezate drept in partea superioara si curbat in cea inferioara.
Fiind un model profesional, confectionat manual, are si un pret ceva mai ridicat decat alte produse prezentate.
Cu un design simplu si placut, cu calitati sonore de exceptia, acest nai te va ajuta sa performezi si sa iti desavarsesti situl abordat.
Acest model de nai este in stil romanesc, usor curbat, pentru a fi cat mai comod de utilizat si pentru piese antrenante, ce au nevoie de viteza, cu 20 de tuburi din bambus ce sunt prelucrate manual, pentru o mai buna calitate a sunetului, finisate natur, cu banda de sustinere maro.
Este un model cu 20 de tuburi, mai potrivit pentru perioada de studiu si nivel intermediar.
Un instrument de calitate, de tip romanesc, de la un brand cunoscut, ce are un pret decent.
De origine romaneasca, in stilul traditional, acest model de nai cu 22 de tuburi, cu acordaj cu dopuri de ceara, in sol, confectionat din diferite tipuri de lemn, fie din paltin, fie din salcam sau nuc, cu un finisaj foarte placut in culoarea lemnului natur, lacuit, cu prindere in partea de jos pe maro, cu husa de protectie inclusa, poate fi o buna achizitie pentru tine.
Fiind cu 22 de tuburi, se adreseaza in special celor de nivel mai avansat care vor sa isi desavarseasca stilul.
Pret bun, confectionat cu grija, la un inalt nivel de performanta, sunt doar cateva motive care ne indeamna sa iti recomandam acest produs.
Pareri despre cele mai bune naiuri
Vezi, mai jos, o lista cu diferite modele de nai pe care le poti achizitiona usor din mediul online, pentru a-ti alege instrumentul dorit in functie de caracteristicile de interes pentru tine.
Gewa Soloist Maple 22 G-major
Cu siguranta muzica la nai este foarte placuta si, daca ai ales acest frumos instrument si iti doresti sa ai performante, poti sa mergi pe acest model profesional.
Este un nai cu 22 de tuburi, care asigura numarul optim de note si de game muzicale, pentru a putea interpreta un repertoriu vast. Se acordeaza in Sol major si este in gama sol (de la G1 la G4). Are dopuri de ceara pe fiecare tub, pentru un acordaj cat mai facil.
Acest model de nai este realizat manual, cu multa grija pentru a prelucra frumos lemnul de artar, cu o tonalitate placuta si un sunet de exceptie. Tuburile sunt libere si in partea de jos si au o banda de sustinere in aceasi nuanta, deschisa, cu finisaj natur, ca si tuburile. Banda prezinta motive geometrice.
Gewa Premium Bamboo 20 C-major
In caz ca iti doresti un nai, instrument din gama standard, atunci te poti indrepta spre acest model care iti va satisface si cele mai exigente cerinte si te va ajuta sa iti insusesti bine tehnica de executie.
Este de tip romanesc, cu 20 de tuburi ce sunt realizate manual, din lemn de bambus pentru a avea un sunet foarte placut, clar si constant. Se acordeaza in do major si este in tonul Fa’ – Do””.
Tuburile au finisaj natural, dispuse usor curbat, de culoare bej deschis iar banda de prindere situata spre partea superioara este maro inchis. Pe acesta este un detaliu argintiu, subtire, cu linii scurte paralele. De asemenea, are inscriptionata si sigla firmei.
Hora Reghin Romanesc 22T Alto
Daca l-ai ascultat de Gheorghe Zamfir la nai, si ai decis ca este instrumentul potrivit pentru tine, poti sa te indrepti spre acest model profesional, de tip romanesc, ce te va ajuta sa atingi cel mai inalt nivel de performanta pentru tine.
Este un nai la un pret bun, al cunoscutului brand romanesc Hora Reghin, confectionat din lemn de paltin, salcam sau nuc, lemne de esenta tare ce produc sunete intr-o tonalitate extrem de placuta.
In partea superioara, cele 22 de tuburi sunt situate la acelasi nivel, iar in partea inferioara sunt prinse mergand de la cel mai scurt pe grav, la cel mai lung pe inalte. Se acordeaza in sol, si are dopuri de ceara. Finisajul este natur, lacuit. Husa este inclusa in pret, pentru depozitare si transport in conditii bune.
Hora Reghin Peruan 22 Paltin/Cires
Cu siguranta un nai ieftin si bun iti va starni interesul, daca esti artist instrumentist, iar acest model creat de o firma romaneasca, in stil peruan, poate fi o alege interesanta pentru tine.
La nivel profesional, acest nai este confectionat din 22 de tuburi, dispuse semicircular, drept in partea superioara si crescator in partea inferioara, de la registrul grav, cele mai scurte, la cel inalt, cele mai lungi. Se acordeaza in sol, si este de la G- sol 1 la G- sol 4.
Este cu dopuri de ceara pentru a fi acordat cu usurinta. Are un design placut, fiind din lemn de paltin, salcam sau cires, cu finisaj natural si prindere la mijloc cu acelasi finisaj deschis la culoare si motive geometrice. Husa inclusa te va ajuta sa poti sa iti depozitezi instrumentul in siguranta si sa-l transporti usor.
Gewa Premium Bamboo 18 G-major
Cu siguranta un nai, instrument conceput pentru nivelul de studiu, este foarte util daca abia esti la inceput de drum, iar acest model cu 18 tuburi poate fi o alegere potrivita pentru tine.
Este de tip romanesc, usor curbat, ceea ce iti va permite sa te descurci mai usor si cand vei aborda piese ce necesita viteza. Acordajul se face in Sol major. Pentru un sunet curat si clar se foloseste lemnul de bambus.
Tuburile au lungimi diferite, de la cele mai lungi in registrul grav, la cele mai scurte situate in registrul inalt. Finisajul este simplu, natur, pastrand culoare de bej deschis a lemnului, iar banda de sustinere este maro.
Hora Reghin Romanesc 25T Tenor
Daca muzica la nai te fascineaza si esti deja cu studiul la un nivel mai avansat, poti sa optezi pentru acest model de nai, de productie romaneasca, care ar putea fi pe placul tau.
Este un model clasic, cu tuburile inchise in partea de jos, curbat fiind mult mai comod de utilizat. Are 25 de tuburi (D – Re 1 la G – Sol 4) ce sunt realizate fie din lemn de nuc, fie din paltin, lemne de esenta tare, cu o textura fina, cu un sunet extrem de placut.
Are si dop de ceara pentru a face reglajele dupa cum iti place cum suna. Designul este placut, cu tuburile usor rosiatice la nuc si mai aurii la paltin, cu banda de prindere inchisa la culoare (maro). De asemenea, la achizitie primesti si o husa pentru a putea depozita si transporta instrumentul in siguranta.
Gewa Premium Bamboo 18 C-major
In caz ca te intereseaza muzica si vrei sa mergi pe instrumente traditionale pentru a pastra si transmite aceasta minunata resursa, poti sa alegi acest model de nai la pret bun.
Construit in stil romanesc, naiul este confectionat din 18 tuburi din lemn de bambus, dispuse putin curbat. Se inscrie in modelele profesionale si poate fi utilizat de incepatori pentru a invata notiunile de baza si pentru a-si desavarsi stilul.
Tuburile sunt drepte in partea de sus si de lungimi diferite, in partea de jos, de la cea mai mica cu nota inalta, la cele mai lungi cu note grave, si este un model in Do-major. De mentionat ca este prelucrat manual, pentru a oferi cele mai bune tonuri instrumentului, iar legatura pozitionata in partea superioara este mai inchisa la culoare, fata de finisajul natural al tuburilor.
Ghid de cumparare
Muzica la nai, duioasa si plina de trairi si sentimente, atrage tot mai multi adepti si, daca te numeri printre acestia, trebuie sa iti alegi cu grija instrumentul pentru a te putea desavarsi ca si artist. Pe piata sunt multe modele de naiuri la preturi bune, asa ca nu va fi o investitie foarte costisitoare intr-un instrument performant.
Numarul de tuburi: ai mai multe optiuni si anume:
Naiuri comerciale: ce se adreseaza amatorilor, celor care isi doresc sa cante la acest instrument pentru linistea lor si nu vor sa ajunga la un nivel foarte inalt. Acestea sunt, in general, cu un numar mai mic de tuburi, pentru a fi mai usor de insusit tehnica: cu 8 sau 12 tuburi.
Naiuri profesionale: destinate artistilor instrumentisti ce au ales acest minunat instrument, fie pentru a oferi concerte solistice, fie in duete, muzica cu nai si vioara, spre exemplu, fiind foarte apreciata de publicul larg. Pot avea un numar diferit de tuburi de 18, 22 sau 30, in mod uzual. Conform mai multor pareri despre cele mai bune naiuri, acestea sunt cele cu 22 de tuburi, dintre cele mai performante, avand un numar de note corespunzator si gamele muzicale necesare.
Nivelul utilizatorului: poti sa optezi pentru:
Naiuri pentru incepatori: acestea sunt destinate predarii si primelor introduceri in studiul naiului, sunt de dimensiuni mai reduse, cu 12 tuburi in general, cu o constructie robusta, usor de acordat, de cele mai multe ori deschise in partea de jos, si la preturi mai accesibile.
Naiuri standard, pentru nivel intermediar: dupa ce ai trecut de primele lectii si deja esti stapan pe tehnica, poti trece la stadiul urmator si iti poti achizitiona un nai din clasa de mijloc, cu 18 – 19 sau 23 de tuburi, dedicate pentru o redare usoara, avand nevoie de minimul de aer pentru a produce sunete clare si concrete, in mod constant. Au, de obicei, carcasa din lemn, care poate fi indepartata, pentru a face reglajele necesare cu ajutorul dopurilor din ceara.
Naiuri profesionale: se adreseaza profesionistilor, sunt de dimensiuni mai mari, cu 22 de tuburi sau mai mult, prelucrate manual, oferind o tonalitate bogata, cu multe nuante si o gama dinamica larga. Pot fi cu rama in partea de jos, sau fara, si se acordeaza cu ajutorul dopurilor de ceara. Sunt printre cele mai bune naiuri si te ajuta sa sustii concerte de calitate.
Tipuri de naiuri: avand o lunga istorie in spate, naiul s-a dezvoltat independent in anumite zone, fiind un instrument de baza pentru cultura multor popoare. Astfel, in functie de forma si dispunerea tuburilor, exista mai multe stiluri de naiuri, printre care amintim:
Naiul chinezesc (paixioan): este diferit de cele europene si din sud-america, deoarece in partea superioara, tuburile sunt taiate in unghi sau au crestaturi.
Naiul romanesc: este in general cu mai mult de 20 de tuburi, ce sunt dispuse curbat, ceea ce permite o viteza mai mare pentru interpret. Sunt mai lungi in partea grava si mai scurte pentru inalte, de la dreapta spre stanga. Se fac reglaje cu ajutorul dopurilor din ceara de albine.
Sunt acordate in sol (G) pentru muzica populara si in do (C ) pentru muzica clasica. Pentru a mentine nivelul volumului in raport cu lungimea tubului, acestea au pe interior diametre diferite, producand o foarte buna calitate a tonului.
Naiul peruan (siku): ce este impartit pe doua randuri de tuburi, fiind destul de complicat sa alternezi sirurile, ce sunt dispuse drept, din acest motiv sunt si modele traditionale ce impart in doua instrumentul, pentru a putea sa fie interpretata melodia de doua persoane.
Materiale folosite: in mod traditional, naiul se confectioneaza manual din lemn, cele mai folosite fiind bambusul, lemnul de nuc, de salcam, de paltin, cires etc., ce poate fi usor prelucrat si are un sonoritate foarte placuta. De mare importanta este ca lemnul sa fie uscat bine, fara fisuri sau alte defectiuni care ar influenta in mod neplacut sonoritatea instrumentului.
Ceara de albine este folosita pentru acordaj, mai multa pentru sunetele inalte si mai putina pentru grave. Se mai pot folosi si dopuri de pluta sau de cauciuc, mai ales pentru variantele de nai pentru incepatori, fiind mai comod de utilizat.
Naiurile pentru copii, pot fi si din material plastic, fiind mult mai ieftine.
Accesorii: la achizitia instrumentului poti sa primesti si o husa dedicata in care sa iti tii la pastrare naiul, sau sa il transporti in conditii cat mai sigure.
Intrebari frecvente
Care sunt cei mai celebri solisti ai naiului?
Daca il asculti pe Gheorghe Zamfir la nai, cu siguranta te vei lasa vrajit de acest mare artist ce a ajuns recunoscut la nivel mondial, sustinand concerte in toata lumea. Un alt mare artist instrumentist este si Radu Nechifor, tot de origine romana, ce a studiat cu maestrul Zamfir, precum si: Damian Draghici, Dana Dragomir, Constantin Moscovici etc.
E greu sa canti la nai?
Ca orice instrument de suflat, pentru a invata si ajunge la performanta, ai nevoie de studiu si perseverenta. Daca vrei doar la nivel de amator poti sa inveti si dupa tutoriale on-line, dar daca vrei sa te dezvolti, atunci cel mai bine este sa apelezi la un profesor care te poate indruma. Pentru inceput, poti gasi usor naiuri ieftine si bune care sa te ajute in primii pasi.
La ce varsta se incep lectiile de cantat la nai?
Fiind un instrument de suflat ai nevoie de plamani dezvoltati, asa ca cel mai devreme se pot incepe cursurile de nai de la varsta de 11 ani. Cand copilul este mai dezvoltat si a indragit acest instrument, are deja cel mai bun nai pentru el, poate sa inceapa si ceva mai devreme 9 – 10 ani.
5 exemple de muzica de relaxare la nai
Muzica la nai este foarte apreciata in intrega lume, avand un timbru foarte placut, linistitor, cu posibilitati sonore multiple, din acest motiv fiind si multe optiuni de relaxare. Daca esti interesat de acest domeniu, iti prezentam, in continuare, cateva optiuni care sa iti aduca o stare de spirit buna si sa iti ofere momente de liniste.
1. “The House of the Rising Sun” The Andes – este o interpretare de exceptie a unei melodii foarte cunoscute care iti va insenina seara, dupa o zi zbuciumata la munca.
2. ”O melodie superba (vioara si nai)” – cu siguranta muzica inspirata de frumusetea naturii are un efect foarte linistitor, iar aceasta interpretare, muzica cu nai si vioara, cu sunete calde si placute va fi bine venita.
3. “Der einsame Hirte” Leo Rojas – o interpretare foarte reusita la nai cu sunetele naturii in fundal, care iti vor aduce o stare de pace si liniste.
4. “Hallelujah beautiful” Wuauquikuna – doi artisti ce interpreteaza in duo melodii calde si placute, o muzica de relaxare pe care o poti asculta in fiecare seara.
5. Mix Gheorghe Zamfir – si nu in ultimul rand muzica lui Gheorghe Zamfir, cu cele mai reprezentative melodii, iti va aduce o stare foarte buna.
Lasa un comentariu
0 Comentariu