
Sintetizatoare – Opinii si Recenzii in 2023
Cei din domeniul muzical cunosc importanta unui sintetizator, instrument din ce in ce mai prezent in aproape orice stil, atat pe scena, cat si in studiourile de intregistrari. Totusi, pentru a putea alege cel mai bun sintetizator pentru tine, din gama larga de oferte existente pe piata, trebuie sa cunosti cateva caracteristici de interes, iar acest ghid iti vine in ajutor. Un model portabil, cu claviatura (37 de clape mini), digital, precum Novation MiniNova, poate fi o varianta potrivita. Are un pret bun si functii de interes, 256 de preseturi si pana la 5 efecte de aplicat pe voce, avand si microfon inclus. Daca vrei un model fara claviatura, poti sa mergi pe Novation Peak.
Contents
Tabel comparativ
Cu siguranta ca un sintetizator super portabil poate fi de interes pentru tine, iar acest model digital, cu 37 clape de tip mini, cu butoanele aranjate pe categorii, ce permite modificarea in timp real a sunetelor, cu 256 de preseturi si 5 efecte de voce, cu intrare - iesire de tip MIDI, microfon inclus, poate fi de mare interes pentru tine.
Este un model de sintetizator mono timbral, care nu iti permite sa redai sunete diferite pe canale MIDI separate.
Pret bun pentru categoria sa, portabil, dar robust, functii de interes, sunt doar cateva motive pentru care iti recomandam acest produs.
Este un sintetizator cu 40 de butoane, aranjate pe diverse categorii pentru o gestionare facila, cu ecran pe care sunt afisate informatii de interes, cu librarie de 256 de sunete si sloturi libere pentru a crea altele, cu trei osciloscoape, filtre si efecte de interes, conectivitate diversa.
Fiind doar cu butoane, ce se pot actiona si prin combinatii, trebuie sa fii mai avansat in lumea muzicala pentru a le gestiona cu usurinta.
Robust si compact, foarte bine dotat, acest model de sintetizator cu butoane poate fi o varianta buna pentru tine.
Acest sintetizator este standard, cu 88 de clape, cu conectivitate de tip USB si MIDI, cu ecran de 7” cu touchscreen, cu polifonie de 128 de voci pe fiecare generator de ton (FM-X, AWM2), cu preseturi si librarii de mare diversitate, cu efecte, memorie, si se alimenteaza la retea, avand cablu inclus.
Fiind un produs performant, de marca, dedicat pentru avansati, are si un pret mai ridicat decat alte produse prezentate.
Este un sintetizator din gama celor profesionale ce te va ajuta sa performezi in cadrul concertelor si sa iti creezi cu usurinta propriul stil de redare.
Pareri despre cele mai bune sintetizatoare
Pentru a-ti usura munca de cautare a unui produs bun, ai mai jos o lista cu cateva modele alese de noi dupa popularitate si un raport calitate – pret avantajos.
Novation MiniNova
Daca ai nevoie de un sintetizator la pret bun, robust si usor de gestionat, poti sa te indrepti si spre acest model ce poate fi o alegere interesanta pentru tine.
Este un model digital, cu 37 de clape de tip mini, ce va fi comod de utilizat. Butoanele sunt situate in partea superioara a sintetizatorului, grupate pentru a fi usor si logic de utilizat. Are nu mai putin de 256 de preseturi ce le vei gasi cu usurinta si 5 efecte pentru voce.
Dispune de efecte de vocoder ce pot fi aplicate peste alte instrumente in timpul interpretarii. Sunetele pot fi modificate in timp real si are microfon inclus. Polifonia este de 8 note, este mono timbral si are afisaj de tip LCD. Intrare si iesire de tip MIDI ce iti va permite sa te conectezi cu usurinta la alte device-uri. Usor si compact, este foarte portabil.
Novation Bass Station II
Cu siguranta un sintetizator la un pret bun este de interes, iar acest model analogic poate fi o optiune potrivita pentru tine.
Producatorul cauta sa acopere cerintele clientilor prin acest sintetizator cu clape, ce beneficiaza de cele mai avansate functii pentru a te ajuta sa creezi muzica care iti place. Astfel, are trei osciloscoape de tip analogic, precum si generator de zgomot; diferite filtre; efecte analogice de caldura, denaturare, distorsiune etc.; unelte de interpretare si de productie.
Pentru a te cupla cu usurinta la un calculator are intrare – iesire de tip MIDI, precum si USB. Dispune de 25 de clape, precum si zona extinsa de butoane ce se pot actiona fie prin rotire, fie prin glisare.
Korg PA4X 76 International
Daca vrei sa compui muzica si sa inregistrezi in acelasi timp, ai nevoie de un sintetizator din gama profesionala, si poti sa apelezi la acest produs, care iti va oferi satisfactii maxime.
Are 75 de clape, peste 1500 de sunete si peste 500 de stiluri, cu o polifonie de 128 de sunete, cu procesor de efecte si de voce, memorie interna de 400 MB. La achizitie, pe langa instrumentul propriu-zis, mai primesti cablul de alimentare, manual de utilizare, CD, precum si un suport pentru partituri.
Conectivitatea este foarte diversa, avand la dispozitie intrare – iesire MIDI, USB, RCA video, jack de 6,35 mm balansat si nebalansat, jack de 3,5 mm balansat, XLR balansat, precum si optiuni de pedale.
Roland SE-02
Un sintetizator analogic, fara clape, de la un producator de marca din lumea muzicala, precum acest produs, poate fi o varianta de interes pentru tine.
Este de tip monofonic, cu un sunet vintage si cu posibilitatea de a-l programa complet, de mare ajutor in timpul unui concert. Butoanele sunt aranjate logic pentru a fi usor de gestionat, robuste si cu raspuns bun. Calitatea sunetului este foarte performanta, cu bass puternic si inalte clare.
Poti sa folosesti si alte surse de sunet prin filtrul sintetizatorului, avand intrare dedicata, standard MIDI, USB – MIDI si USB audio, 3 oscilatoare, 384 de preseturi de sunete cu tonuri clasice si moderne, 128 de spatii pentru a salva creatiile proprii.
Teenage Engineering PO-20 arcade
Pentru cei care creeaza muzica fie in concerte, fie in cadrul unor sesiuni de inregistrari, este si acest model de sintetizator, special pentru a obtine rapid beaturi, foarte comod de utilizat.
Este un model fara claviatura, doar cu butoane, oferind cai rapide de accesare, cu ecran de tip LCD pentru a afisa informatiile de interes. Printre caracteristicile oferite mentionam: 128 de tipare, 16 sunete sintetizate ce provin din jocurile de arcada, secventiator in 16 pasi, 2 parametri pe fiecare sunet etc.
Acest model de sintetizator este de dimensiuni mici, putand fi tinut cu usurinta in mana, functioneaza pe baza de baterii (2 de tip AAA) ce iti permite o mare libertate de miscare, are difuzor incorporat, intrare si iesire jack de 3.5 mm.
Waldorf cmp1
Daca iti doresti un sintetizator ieftin si bun poti sa te opresti la acest model, fara claviatura, ce are un design atractiv, fiind argintiu, vopsit in camp electrostatic, cu finisaj metalic.
Este un model cu 8 butoane rotative, usor de utilizat, iar prin balansul ajustabil ai la dispozitie o gama larga de posibilitati modulare. Ofera doua moduri (RMS si Peak) cu trecere usoara de la unul la altul printr-un buton de comutare.
Fiind un modul de compresie de tip analogic, are nevoie de o sursa de alimentare Eurorack. Eliberarea si atacul se pot face fie manual, fie automat, dupa cum iti este mai comod la un moment dat.
Sintetizator voce
Novation Peak
In caz ca iti doresti un sintetizator voce poti sa te indrepti cu incredere spre acest model, care poate fi o alegere potrivita pentru tine, de tip analogic – hibrid, fara claviatura.
Butoanele de control sunt in numar de 40 si sunt usor de controlat si utilizat. Sunt foarte bine asezate pe sectiuni ce iti permit o manipulare facila si logica. Sunt de culoare alba si negra, cu scrisul situat sub acestea pe alb pentru a fi cat mai vizibil. Ecranul cu care este dotat afiseaza in mod real functiile butonului accesat. Sintetizatorul are in componenta trei oscilatoare digitale, dar care prezinta un sunet foarte realist.
Ai de asemenea la dispozitie sectiunea de mixer, filtre si efecte, care iti vor oferi posibilitatea de a crea usor sunetele preferate. Libraria de sunete contine nu mai putin de 256 preprogramate, dar si sloturi libere pentru altele pe care le vei descoperi singur. Conectivitatea este foarte diversa cu USB, MIDI, iesire de casti, intrari de pedala etc. Este un sintetizator robust si compact, cu un design placut ce iti va fi de mare ajutor.
Sintetizator Yamaha
Yamaha Montage 8
Daca esti la un nivel avansat si ai nevoie de un instrument pe masura ta, iti recomandam acest sintetizator Yamaha care cu siguranta iti va oferi ceea ce este mai bun pentru a performa in stilul dorit.
Este un model standard, cu 88 de clape, ce are generator de sunet si sinteza precum si modulatoare de frecventa, cu polifonie de 128 de note, cu posibilitatea de comprimare si redare cu sunete foarte realiste, cu posibilitatea de a controla in acelasi timp parametrii diferiti, cu ecran de 7” color, cu touchscreen etc.
Permite efectuarea mai multor efecte pentru a-ti putea personaliza muzica, precum: reverb ce pastreaza o claritate foarte inalta, efecte de vinil, dar si de bitcrusher pentru muzica moderna, multiple simulatoare de amplificator. Conectivitatea este pe USB si MIDI, putand transforma usor sintetizatorul intr-o uzina de muzica. Se alimenteaza de la retea si are cablu incorporat.
Yamaha MODX6
In mod cert un sintetizator Yamaha isi va confirma in timp valoarea, iar acest model iti va oferi multiple posibilitati pentru a putea sa iti creezi sunetul unic pe care ti-l doresti.
Este cu claviatura, cu 61 de clape ce sunt semi-grele pentru o experienta cat mai apropiata de cea a pianului. Dotat cu tehnologie de ultima generatie iti va oferi o polifonie de 64 de voci cu generatorul de ton FM-X si de 128 de voci prin AWM2. Acesti parametri pot fi controlati in paralel avand Super Knob.
Sintetizatorul are ecran de 7” color, cu touch, 4 potentiometre de ajustare si 4 butoane de tip slider. Cu cele 2000 de preseturi si 640 pentru utilizator, cu memorie de 5,67 GB, cu 2 intrari si 10 iesiri USB si MIDI, sintetizatorul va fi o mica industrie ce se poate lega la diferite alte device-uri.
Yamaha Reface CS Mini Control Synth
Cu siguranta acest model de sintetizator analogic cu claviatura cu 37 de clape te va ajuta sa iti creezi muzica preferata si sa poti performa in stilul ales.
Clapele sunt de tip mini, iar restul butoanelor de control sunt situate in partea de sus pentru a avea control simplu si comod. De asemenea, ai pedala pentru a controla volumul, mainile fiind astfel libere pentru alte comenzi. Functioneaza cu alimentator sau 6 baterii AA, reincarcabile, pentru a te putea deplasa cat mai usor.
Dispune de polifonie de 8 sunete, cu 5 voci, precum si o serie de efecte care sa te ajute in muzica: distorsiune, intarziere, phaser, cor etc. Puterea de amplificare este de 2 x 2W, si are doua difuzoare de 1,2”. Din punctul de vedere al conectivitatii este foarte bine dotat cu iesire de casti stereo, iesire L nebalansata, iesire R nebalansata, intrare mini stereo auxiliara, USB si MIDI.
Ghid de cumparare
In mod special daca vrei sa iti achizitionezi primul model de sintetizator, este bine sa te informezi inainte pentru a sti ce optiuni ai, mai ales ca pretul nu este de neglijat. In mediul online poti sa citesti si pareri despre cele mai bune sintetizatoare ale altor artisti, poti sa asculti cum suna pe diferite inregistrari, sa te consulti cu specialisti inainte de a face comanda. Mai jos ai cateva caracteristici la care sa fii atent si anume:
Tip: Un prim pas pentru a putea alege cele mai bune sintetizatoare pentru tine este sa iti clarifici ce doresti: un model analogic sau unul digital, fiecare avand caracteristicile lui de interes.
Sintetizator analogic: sunt mai putin folosite in ultima perioada, utilizeaza semnale si circuite analogice pentru a reda sunetul. Din acest motiv, in ceea ce priveste frumusetea sunetului este de neegalat, acesta fiind mai cald si mai autentic. Se preteaza si pentru incepatori, fiind mai usor si mai intuitiv de invatat.
Sintetizator digital: acestea sunt tot mai prezente in lumea muzicala, si spre deosebire de cele analogice, functioneaza pe baza de preseturi, si reda intregistrari acustice sau electronice prin procesarea digitala a semnalului. Poate reda cu usurinta sunetele diferitelor instrumente comune precum chitara, vioara, trompeta etc.
Poti sa gasesti si variante hibride, combinatie intre cele doua modele.
Cu sau fara tastatura: In functie de necesitati, poti gasi cu usurinta sintetizatoare ieftine si bune cu sau fara tastatura.
Cele fara tastatura au doar butoane, ce se utilizeaza fie prin rotire, fie prin glisare, si sunt de obicei grupate pe categorii pentru a fi cat mai comod de gestionat. Marea majoritate au si ecran pentru a vedea cu usurinta informatiile necesare atunci cand activezi un buton. De obicei, prin combinatii de taste poti ajunge in meniul mai avansat, din acest motiv fiind mai dificile pentru incepatori.
Sunt mai portabile decat cele cu clape, de dimensiuni mai mici si mai usoare, unele modele avand dimensiunile unui smartphone, foarte comod de gestionat pentru a obtine beaturi foarte rapid.
Cele cu tastatura sunt de obicei de dimensiuni mai mari, dar poti opta pentru variante mini cu pana in 40 de clape, sau standard, intre 40 si 88 de clape. Cele care au intre 61 si 88 de taste sunt din categoria superioara in ceea ce priveste calitatea sunetului. Unele companii ofera acelasi tip de sintetizator in ambele versiuni, pentru a putea alege ceea ce se potriveste cu nevoile tale.
Soft sau hard: Sintetizatoarele soft sunt o varianta foarte comoda pentru incepatori, mai ales datorita pretului si utilizarii mai facile. Astfel poti sa testezi inainte pentru a vedea daca te poti familiariza cu un astfel de instrument si este ceea ce iti doresti, avand inclusiv versiuni gratuite in mediul online.
Sintetizatoarele hard sunt prezente inclusiv fizic, si iti permit o mai mare diversificare, precum si lucrul la un nivel profesional. Ai si aici modele mai simple pe care le pot accesa inclusiv cei incepatori, gasind sintetizatoare la preturi bune, dar si modele avansate pentru profesionisti.
Conectivitate: Chiar daca esti la inceput, trebuie sa gandesti pe termen lung atunci cand iti achizitionezi un sintetizator, pretul fiind uneori semnificativ, si sa alegi un model care sa iti permita sa te dezvolti ulterior, adaugand si alte module de interes.
Astfel conectivitatea devine un factor definitoriu si iti vei dori sa fie cat mai complexa pentru a nu avea probleme de conectare cu alte aparate mai tarziu: conexiune USB fie pentru alimentare, fie pentru a te lega la PC, tableta etc.; conexiune MIDI foarte utilizata la ora actuala: jack de 3.5 mm pentru aparate model mai vechi sau pentru casti; intrare mini stereo, intrare pentru pedale etc.
Alte caracteristici de interes: Sunt si alte caracteristici care fac diferenta intre sintetizatoare si avem:
Tip de alimentare: Cele mai multe variante sunt cu alimentare la retea sau prin USB, dar poti sa ai si modele ce functioneaza pe baza de baterii (2 sau 3 baterii) ceea ce iti permite o libertate mare de miscare.
Memorie: cele care au memorie interna iti permit sa iti salvezi sunetele si momentele create, pentru a le putea reda mai tarziu, sau doar ca si modele pe care sa lucrezi.
Polifonia este o functie de interes care te ajuta sa redai la un moment dat mai mult de o nota, fata de un model monofonic ce permite doar redarea unei singure note.
Secventiator incorporat: acesta are rolul de a aranja notele muzicale si de a le pregati pentru redare intr-un mod structurat. Este de interes mai ales pentru modelele monofonice, si de preferat mai ales pentru un incepator.
Efecte: cu cat mai multe cu atat mai bine, fiind un mod sigur si comod de a adauga un plus de personalizare muzicii tale. Astfel poti avea efecte de intarziere, de reverberatie, denaturare etc., iar adaugarea unei pedale pentru acestea iti vor lasa mainile libere pentru alte comenzi.
Desi nu pare important si aspectul este de interes pentru anumite persoane care pot alege, atunci cand calitatea sunetului este asemenatoare, un design potrivit cu stilul muzical pe care il practica. Desi cele mai multe modele sunt cu carcasa neagra, poti gasi si variante pe gri sau metalice, mai elegante. Ecranul poate fi discret sau mai mare pentru a fi in evidenta, liniile pot fi rotunjite, sau din contra, cu un aspect mai patratos etc.
Intrebari frecvente
Cum functioneaza un sintetizator?
Fiind un instrument muzical de tip controler, cu clape si butoane, sintetizatorul este folosit pe scara larga atat in timpul concertelor pe scena, cat si pentru productia muzicala. Are foarte multe functii incorporate si biblioteci mari de sunete, efecte si setari care iti permit cele mai uimitoare inovatii din acest domeniu.
Cele de tip analog creeaza sunetele manipuland semnale electrice si sunt actionate in principal de clape, cele de tip sample merg pe baza de esantioane intregistrate in prealabil, sau create si salvate.
Ce sunete scoate sintetizatorul?
Chiar daca nu ai cel mai bun sintetizator de pe piata, iti va aduce o bogatie de sunete care te vor ajuta sa creezi si sa generezi aproape orice iti doresti.
Astfel de la instrumentele traditionale precum vioara, pian, trompeta, corn etc., la sunete precum pasi, tunete, triluri, totul este posibil, avand o baza de esantioane foarte larga.
Cand a fost inventat sintetizatorul?
Sintetizatorul are o lunga istorie in spate, fiind prezent inca din 1876, cand Elisha Gray, care a inventat si prototipul telefonului, construieste primul model electric. Pentru publicul larg acesta va fi cunoscut abia in 1969, cand Robert Moog realizeaza un sintetizator electronic ce este folosit pentru inregistrarea unui album.
Genuri muzicale pentru care se foloseste sintetizatorul
Aparand tot mai multe modele, datorita evolutiei tehnologiei, atat sintetizator voce, cat si instrumental, multi artisti au optat pentru acesta minunata inventie, atat pe scena, in concerte, cat si in studiouri pentru productia muzicala.
Un domeniu in care este foarte des utilizat este muzica de film, dar si pentru editarea sunetului, putand atauga tot felul de sunete care sunt necesare pentru a marca sau evidentia anumite momente.
In muzica rock, chiar si inainte marii artisti cautau metode pentru a scoate sunete unice, care sa le completeze bogatia muzicii, din acest motiv sintetizatorul a fost foarte bine primit. De asemenea, un mare interes au aratat si cei din sfera pop, putand crea tot felul de combinatii, inclusiv cu instrumente si fragmente clasice, ce adauga un plus de farmec.
Desi mai conservatori, preferand instrumentele clasice, si cantaretii de jazz au introdus acest mijloc in cadru, putand sa treaca anumite limite si ajutand la diversitatea sonora a trupelor.
Muzica electronica a beneficiat din plin de acest vast instrument muzical, cu ajutorul caruia au putut fi create diferite efecte sonore ce au adus un mare plus genului, usurand mult munca artistilor.
Lasa un comentariu
0 Comentariu