Cel mai bun violoncel

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

 

Violoncele – Opinii si Recenzii in 2023

 

Violoncelul este un instrument cu coarde si arcus, cu un sunet grav, placut, ce isi face simtita prezenta, tot mai mult, si in muzica moderna. Prima optiune din lista noastra de recomandari este Petz YB40-VCS 4/4 Cello, un violoncel traditional, cu un ton deschis si echilibrat. Este o marime pentru adulti sau copii mai mari de 12 ani, fiind 4/4. Pentru corp producatorul imbina doua feluri de lemn, molid pentru partea din fata, artar pentru spate si eclisa. Vine la pachet cu husa pentru transport si depozitare, arcus si sacaz. Daca vrei un instrument pentru un copil cu varsta cuprinsa intre 9 si 12 ani poti alege Hora Reghin Student Rhapsody Laminat 3/4, la un pret bun.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Petz YB40-VCS 4/4 Cello
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Daca pentru tine calitatea este un factor important, te poti indrepta spre acest model de violoncel, cu un design traditional, confectionat din lemn de molid (partea din fata) si artar (spatele si eclisa), cu arcus si sacaz, cu husa din material textil necesara pentru a depozita si transporta in siguranta instrumentul.

Pretul este destul de ridicat, dar vine cu toate accesoriile necesare pentru inceput, asa ca nu ai alte cheltuieli extra.

Este un set ce contine pe langa instrumentul propriu-zis si alte accesorii necesare, un violoncel cu un ton deschis si sunet placut.

A 2-A OPTIUNE!

Hora Reghin Student Rhapsody Laminat 3/4
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Acest model de violoncel, produs romanesc, este pentru copii cu varste intre 9 si 12 ani, fiind marimea 3/4, construit din placaj laminat din molid pentru partea din fata, placaj de paltin pentru spate si eclisa, cu gat din fag si accesorii din abanos, ce ii confera un aspect traditional.

Desi are un pret avantajos, nu vine dotat cu nici un accesoriu, asa ca trebuie sa mai iei in calcul si costuri suplimentare.

La un pret bun, acest violoncel este potrivit pentru adolescentii ce isi doresc sa invete sa cante pe acest instrument.

A 3-a Optiune!

Gewa Pure Cello Set 4/4 HW
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Este un violoncel de marime mare, intreg (4/4), confectionat din materiale de calitate: fata din lemn de molid, spate si laterale din lemn de artar, cu fixuri pentru un reglaj fin, cu arcus cu par natural si husa din material textil impermeabil, cu buzunar pentru arcus, ce asigura protectia instrumentului atat la depozitare, cat si la transport.

Fiind un set ce contine pe langa instrument si alte accesorii, din materiale de calitate are si un pret mai ridicat.

Un instrument potrivit pentru un adult sau adolescent, cu un sunet placut si cu accesoriile de care ai nevoie.

 

 

Pareri despre cele mai bune violoncele

In continuare, iti prezint cateva produse alese pe baza mai multor recenzii, dupa popularitate si cu un raport cost – beneficiu bun. Le poti achizitiona din magazinele online de specialitate.

 

 

Violoncel:

 

Petz YB40-VCS 4/4 Cello

 

Daca vrei un instrument de clasa, chiar daca esti la un nivel intermediar sau incepator in invatarea violoncelului, poti sa te indrepti spre acest model care iti va oferi satisfactii pe parcursul utilizarii. Violoncelul are un design traditional, cu finisaj lucios si este marime intreaga (4/4) pentru adulti sau adolescenti (peste 12 ani).

Corpul este confectionat din lemn de artar (partea din spate si partile laterale) – un lemn foarte deschis la culoare, ce confera instrumentului un ton deschis si puternic; cu fata din lemn de molid – considerat cel mai rezonant lemn, ce emite un ton echilibrat si deschis, avand si avantajul de a-si imbunatati calitatile pe parcursul timpului.

Vine la pachet cu arcus si sacaz. De asemenea, are si husa pentru protectia instrumentului la depozitare si transport, din material textil, cu manere solide si buzunare.

 

 

 

Hora Reghin Student Rhapsody Laminat 1/4 

 

Incadrat in gama de violoncele ieftine si bune, acest instrument este un produs 100% romanesc, din clasa Student Rhapsody. Pentru a avea un cost cat mai mic si pentru a fi usor are corpul confectionat din placaj laminat, cu un finisaj lacuit, cu aspect traditional, culoare roscata si elemente negre.

Partea din fata este din placaj de molid ceea ce asigura o rezonanta buna, partea din spate si partile laterale sunt din placaj de paltin. Pentru gat se foloseste lemn de esenta tare, fag, si restul accesoriilor sunt din abanos.

Este un model de marime mica de 1/4 (sfert) ce este dedicat pentru cei mai mici interpreti, cu varste cuprinse intre 8 si 10 ani, o perioada buna pentru a incepe studiul pe acest instrument, acum avand abilitatea de a invata mai usor tehnicile, pozitia, intonatia etc.

 

 

 

 

Violoncel 3/4:

 

Hora Reghin Student Rhapsody Laminat 3/4

 

Daca copilul tau are simt artistic si vrei sa faca un instrument, poti opta pentru acest model de violoncel 3/4, potrivit pentru 9 – 12 ani sau pentru persoane adulte mai mici de statura (fete) cu o deschidere a bratelor de 130 – 140 cm. Este incadrat in clasa Student Rhapsody, avand un pret accesibil si fiind un instrument potrivit pentru primii ani de invatare.

Pentru corpul instrumentului se foloseste placaj laminat, ce ii confera un cost mai mic si un sunet bun. Partea din fata este din laminat de molid – pentru o rezonanta buna; partea din spate si eclisa fiind din placaj de paltin. Gatul este din lemn de fag, un lemn de esenta tare, cu rezistenta crescuta la presiune. Celelalte elemente sunt din lemn de abanos.

Are un design clasic, cu finisaj lucios, de culoare brun roscat si cu parti negre.

 

 

 

Leonardo LC1034

 

Util pentru un incepator, acest violoncel ieftin si bun va fi un instrument de baza pentru primele lectii, si te va ajuta sa iti insusesti tainele interpetarii. Este marimea 3/4 si se adreseaza copiilor cu varste cuprinse intre 10 si 12 ani, fiind un model putin mai mic fata de unul de adulti.

Corpul instrumentului este construit din lemn laminat, un material ce are in compozitie lemn in diverse proportii si este in mai multe straturi. Sunetul este mai slab calitativ, dar avand un pret bun se potriveste pentru perioada de inceput. Tastiera si cheile sunt din lemn de esenta tare.

Are un finisaj lucios, roscat. Vine la pachet cu arcus si husa pentru a putea fi transportat usor. Cu totul cantareste 7,6 kg asa ca nu va fi greu adolescentului sa isi duca singur instrumentul.

 

 

 

 

Violoncel 4/4:

 

Gewa Pure Cello Set 4/4 HW

 

Daca vrei sa iti schimbi instrumentul sau treci la o marime superioara poti alege acest set ce cuprinde violoncelul, arcus si husa. Violoncelul este marime mare, de 4/4, potrivit pentru persoanele adulte sau adolescenti.

Este confectionat din lemn de molid pentru partea din fata  – ce determina o rezonanta buna; cu spatele si partile laterale din lemn de artar  – cu un ton deschis. Poti acorda perfect instrumentul, de la cheite pentru acordajul brut, de la fixuri pentru reglaje fine. Are un design clasic, cu un finisaj lucios, rosu brun.

Arcusul este cu par natural pentru a asigura un sunet de calitate. Husa este de culoare bleumarin, din material textil, impermeabil si rezistent, ce asigura protectie la transport inclusiv pe o vreme mai umeda. Se poate purta pe spate, avand bretele de tip rucsac si are buzunar special pentru arcus.

 

 

 

Yamaha VC 5S44 Cello 4/4

 

Pentru artistii instrumentisti profesionisti ce au nevoie de un violoncel performant, acest model ar putea fi o alegere inspirata. Este marimea 4/4 asa ca este potrivit atat pentru adulti, cat si pentru copii cu varsta mai mare de 12 ani.

Fiind fabricat manual va avea un sunet placut, cu piese imbinate perfect, potrivit pentru orchestre simfonice sau camerale. Fata este din lemn de molid solid – un material foarte rezonant cu un ton echilibrat si luminos; spatele din lemn de artar solid – un lemn frumos, cu o dinamica crescuta pentru frecventele inalte; cu tastiera din lemn de abanos – cu aspect placut si catifelat la atingere.

Pe langa cheitele de acordaj, are si fixuri necesare pentru reglajul fin al instrumentului. Vine la pachet cu husa pentru protectia violoncelului, din material textil, cu bretele pentru a putea fi transportat usor pe spate; arcus si sacaz pentru coarde si arcus, necesar pentru imbunatatirea calitatilor sonore ale instrumentului.

 

 

 

 

Accesorii:

 

Corzi violoncel:

 

Thomastik Spirocore Cello G/Sol S32 M 

 

Daca ai un violoncel 4/4 sigur vei avea nevoie si de accesorii pentru instrument, asa ca nu ocoli acest produs.

Este o coarda pentru nota Sol (G in notatie engleza) si este de tensiune medie, fiind utila atunci cand ai nevoie sa inlocuiesti coarda veche care s-a deteriorat din diverse motive.

Coarda este confectionata din materiale de calitate, avand miezul din funie spiralata si invelis din Tungsten, un metal foarte dur, ce nu este casant, avand o durabilitate mare si fiind unul dintre cele mai rezistente materiale le rupere. Chiar daca pretul este ceva mai ridicat, sunt corzi pe care te poti baza si cu o viata lunga.

 

 

 

 

 

Muzica violoncel:

 

Brilliant Classics Antonin Dvorak – Complete Concertos

 

Cei care vor sa asculte un concert pentru violoncel Dvorak se pot indrepta spre aceste doua CD-uri audio de muzica clasica, interpretate de artisti de renume mondial.

Albumul a fost lansat in 2008, cu Rudolf Firkusny la pian – de origine ceha, ce a trait, a profesat si a decedat (1994) in SUA; Ruggiero Ricci la vioara – din SUA, decedat in 2012; Zara Nelsova la violoncel – nascuta in Canada, ce a trait in SUA si a decedat in 2002; artisti de o inalta tinuta, acompaniati de Orchestra Simfonica din Saint Louis sub bacheta dirijorului Walter Susskind.

Cd-urile contin unele dintre cele mai cunoscute concerte de Antonin Dvorak, si poti asculta muzica violoncel si orchestra intr-o interpretare de exceptie ce te ajuta sa te destinzi si sa iti umpli sufletul de frumos.

 

 

 

 

Calus violoncel:

 

Aubert Cello Luthier 

 

Pentru cei care cauta un calus violoncel pentru un instrument de marimea intreaga (4/4) acest produs poate fi o alegere inspirata. Avand un rol important, de sprijinire a corzilor intinse, ai nevoie de calitate si te poti baza pe acest model produs in Franta.

Este atent confectionat din lemn tratat, pentru a avea o buna rezistenta in timp, si ofera o structura bine gandita pentru un violoncel de dimensiuni mari. Este de culoarea lemnului natur, usor inchis la culoare, cu tuse bine conturate, margini rotunjite sau ascutite dupa cum este necesar.  

 

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Violoncelul este un instrument cu corde si arcus din familia viorii, fiind ca si dimensiune situat intre viola si contrabas. Daca esti pasionat de acest instrument desigur ca iti vei dori cel mai bun violoncel si ai nevoie de cateva informatii pentru a sti ce sa alegi, mai ales daca esti la inceput de drum.

 

 

Parti componente: Violoncelul are doua parti importante si anume: instrumentul propriu – zis si arcusul.

Corpul instrumentului este confectionat in mod traditional din lemn pentru a asigura un sunet placut, acesta fiind responsabil cu transmiterea si amplificarea vibratiei produse de coarda. Are fata si spate, precum si parti laterale denumite si eclise, care pot fi confectionate din acelasi tip de lemn sau diferite in functie de cum vrei sa fie tonul si sunetul.

Lutierul este cel care se preocupa de cutia de rezonanta, de lacul cu care este acoperit lemnul, de popic, acestea fiind elemente importante pentru a obtine cele mai bune violoncele. Corpul mai insumeaza si limba, gatul precum si capul instrumentului.

Pe corp mai sunt prinse cordarul cu fixuri, butucul, calusul. Pe cap sunt si cheitele de acordaj. Instrumentul prezinta in partea de jos piciorul necesar pentru sustinerea violoncelului pe podea.

Arcusul este responsabil cu producerea sunetelor, fiind trecut peste corzi violoncel si are ca si parti componente: bagheta  – ce are la baza (numita si talon) inelul de prindere, capra si surubul; si parul.

 

Tipuri de violoncel: Sunt doua mari tipuri de violoncele: cele traditionale si cele electrice.

Violoncelul traditional sau acustic este des intalnit in orchestrele simfonice si de camera. Se sustine intre genunchi si are sprijin pe podea. Importanta este cutia de rezonanta ce transmite vibratiile coardelor.

Violoncele electrice sunt aparute mai nou, pot avea un design futurist, nu au cutie de rezonanta, amplificarea sunetului fiind cu ajutorul unui combo sau mixer. Au mai multe tipuri de intrari sau iesiri, casti, diferite efecte si control asupra volumului. Sunt mai des intalnite in trupe de rock sau pop si poti achizitiona un model de violoncel la un pret bun potrivit cu dorintele tale.

 

Dimensiuni: Conform mai multor pareri despre cele mai bune violoncele, trebuie sa ai grija sa alegi marimea potrivita pentru a avea o pozitie corecta in timpul interpretarii.

Astfel, pentru cei mai mici muzicieni vei alege: intre 4 si 7 ani un model de 1/16 sau 1/8; pentru cei de 8 – 9 ani se recomanda folosirea unei variante de 1/4  sau 1/2; pentru 10 – 12 ani un violoncel 3/4 este foarte potrivit.

Adultii sau copii cu varste mai mari de 12 ani pot folosi un model de violoncel 4/4, care este si cea mai mare marime.

 

 

Second hand versus nou: Un instrument nou are avantajul de a beneficia de ultimele inovatii in domeniu, este intr-o stare perfecta si poti gasi violoncele la preturi bune ce beneficiaza de legea cererii si ofertei. Ca si dezavantaj un instrument nou nu a fost folosit, asa ca sunetul trebuie lucrat, si ai nevoie de un timp pentru a ajunge la perfectiune.

Pe piata second hand vei gasi multe oferte de la persoane care vand violoncel, unele fiind mult mai ieftine decat ce se gaseste pe piata ca si instrumente noi, dar trebuie sa faci distinctie intre un model de ocazie, fabricat intr-un an anterior si un violoncel vechi.

Cele vechi sunt fabricate anterior anului 1950 si datorita modului de confectionare din acea perioada, mesterilor lutieri, lemnului folosit, pot avea o sonoritate net superioara modelelor actuale, dar si un pret mult mai ridicat. Poti gasi violoncel de vanzare si de ocazie, la un pret mai mic, dar ai grija la starea instrumentului, sa nu fie deteriorat.

 

Accesorii: Daca ai gasit un violoncel la pret bun mai ia in calcul si accesoriile pe care trebuie sa le achizitionezi pentru a stabili costul corect. Printre cele mai importante sunt:

Corzile: vei avea intotdeauna nevoie de corzi de rezerva, pentru a face inlocuiri in caz de nevoie. Poti achizitiona seturi de cate 4 corzi sau te poti indrepta pentru modele la bucata pentru a lua doar coarda deteriorata (Sol, Do, Re, La). De asemenea, ai grija la marimea instrumentului, deoarece corzile sunt dedicate pe dimensiuni. Pot fi de tensiuni diferite: slab, mediu si puternic.

Cutie: Pentru depozitare si transport ai nevoie de cutii speciale si ai la dispozitie o gama foarte larga, la diferite preturi si calitati, pentru a gasi ceva pe placul tau. Astfel, poti alege o cutie tip toc, din materiale plastice dure, cu finisaj mat sau lacuit, de diverse culori, care iti va oferi o protectie superioara chiar si in conditii mai dificile de transport.

 

 

La un pret mai accesibil gasesti variante din material textil, dublate cu spuma, cu interior cu locuri speciale pentru instrument si accesorii. Daca transporti des instrumentul, un aspect important este modul de prindere, util fiind cel de tip rucsac ce asigura comoditate.

Stativ: Este necesar pentru a lasa instrumentul in siguranta inainte de un concert sau pentru perioadele de pauza.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

Care e cea mai potrivita muzica la violoncel?

Acest instrument a aparut in perioada baroca si a fost folosit initial pentru acompaniament in muzica de camera si in cea simfonica. La finalul perioadei clasiciste, violoncelul incepe sa fie din ce in ce mai utilizat de compozitori, incepand sa aiba partituri solistice. Fara a prinde foarte mult, violoncelul a fost folosit si in muzica traditionala, atat in Europa, cat si si Romania.

In perioada actuala, pe langa partiturile din muzica clasica, putem asculta muzica de relaxare la violoncel, dar si prelucrari dupa piese celebre de actualitate, fiind si utilizat de mai trupe de rock, jazz sau pop pentru anumite lucrari.

 

 

Cat costa sa iau lectii de violoncel? Cand si cum sa incep?

Pentru a lua lectii de violoncel te poti indrepta spre un profesor privat care are, in general, preturile fixate in functie de notorietatea acestuia. Daca esti la inceput poti apela la cluburi unde pot participa persoane cu varsta mai mare de 6 – 7 ani.

Pentru a ajunge la un nivel performant este bine sa incepi lectiile de mic (6 – 8 ani), poti sa te apuci si mai tarziu, chiar ca adult, dar pentru placerea ta personala. In primele lectii se insusesc notiunile de baza precum pozitia corecta la violoncel, tehnici de baza, intonatie, producerea sunetului, tehnica arcusului.

Pe masura ce se avanseaza se trece la frazare, tehnici speciale de arcus si interpretarea diferitelor piese cu grade crescatoare de dificultate. Cel mai indicat este sa iei lectii individuale, si pretul acestora poate varia de la 50 de lei per ora la 100 de lei per ora sau mai mult.

 

 

Pot invata in acelasi timp sa cant la violoncel si contrabas?

Ca la orice instrument, pentru a ajunge la performanta trebuie sa te dedici trup si suflet acestuia si sa exersezi cateva ore zilnic. Desi sunt din aceeasi familie, atat violoncelul cat si contrabasul au diferente ce tin de tehnica si interpetare.

Poti migra de la un instrument la altul in perioda de inceput. Pentru placerea personala, ca hobby poti incerca si sa inveti in acelasi timp ambele instrumente, pana poti alege pe cel care ti se potriveste cel mai bine.

 

 

 

Contrabas vs violoncel

 

Ambele fac parte din familia viorii, fiind instrumente cu corzi si arcus, si au aparut in perioada baroca. Pana la forma lor actuala au trecut prin mai multe incercari experimentale, avand numar de corzi variabile, dimensiuni si forme diferite, dar care nu au rezistat de-a lungul timpului din diverse motive.

 

 

Asemanari:

La inceput ambele instrumente erau folosite pentru acompaniament, facand parte din orchestre mari, adesea contrabasul dubland linia violoncelului. In perioada baroca tarzie au aparut delimitarile clare intre aceste doua instrumente, cu partituri diferite. Constructiv sunt asemanatoare, si au de regula cate 4 corzi.

 

Deosebiri:

In perioada clasicista contrabasul avea rolul de a mentine balansul orchestral, mai tarziu apare si cu partituri solistice. Violoncelul era folosit pentru a completa basul continuu, impreuna cu clavecinul.

Diversi compozitori din acea perioada au descoperit posibilitatile muzicale de exceptie ale acestor instrumente si au compus concerte cu partituri solistice (pentru contrabas din perioada romantica, pentru violoncel in perioada baroca tarzie).

Ca si dimensiuni contrabasul este cel mai mare instrument cu coarde, fiind urmat de violoncel. Violoncelul are 4 coarde ce se acordeaza in cvinte, do, sol re, la, acordajul fiind identic cu al violei insa la o octava inferioara.

Contrabasul este cel mai grav din familia viorii, are tot 4 corzi dar acordate in cvarte fiind similar cu cel al chitarei bas.

 

Stiluri de muzica:

Atat violoncelul, cat si contrabasul sunt intalnite in orchestrele simfonice si de opera, avand un rol important in crearea atmosferei si redarea anumitor stari. Violoncelul este prezent si in muzica de camera, fiind cel mai grav instrument folosit in cvartetele de coarde.

 

 

Contrabasul are un rol deosebit de important in istoria jazz-ului, cu urcusuri si coborasuri, fiind inlocuit la un moment dat (prin anii 60) de chitara bas, mult mai usor de transportat.

Totusi datorita sonoritatilor deosebite, ambele instrumente revin in muzica de actualitate, putand fi intalnite alaturi de trupe consacrate de rock, pop sau jazz.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu