
Amplificatoare de chitara – Opinii si Recenzii in 2023
Spre deosebire de modelele acustice, chitara electrica are nevoie de un amplificator bun pentru a se face auzita. De la modele micute si discrete, pentru cei care canta in propriul apartament, si pana la versiuni generoase, care fac aerul sa vibreze la scena deschisa, aceste produse nu sunt intotdeauna usor de ales. Afla din acest ghid ce criterii trebuie sa te ghideze daca vrei sa cumperi un astfel de accesoriu sau evalueaza direct doua dintre cele mai populare modele. Fender Mustang I V2 este o optiune potrivita pentru cei care cauta o versiune combo, de 20W, pentru repetitii de calitate si interpretari in cadre intime. Pentru solistii care ar prefera o varianta de 10W cu posibilitate de personalizare a modurilor de amplificare, recomandam ca alternativa Roland CUBE-10GX.
Contents
Tabel comparativ
Versiune cu structura compacta, tip combo, care face mai facila amplasarea si usureaza transportul, prevazuta cu difuzor de 8 inch si amplificare digitala. Pune la dispozitie 24 de efecte care extind posibilitatile de interpretare si include iesire pentru casti, care faciliteaza folosirea si in interiorul locuintei, fara a deranja vecinii.
Este un model cu putere de 20W, recomandat in special pentru interpretarile realizate in spatii mici, si mai putin pentru concertele de anvergura, care au loc in sali spatioase.
Amplificator pentru repetitiile de chitara electrica, cu optiuni multiple de modulare a sunetului si design care asigura mobilizarea fara efort.
Amplificator cu design robust si compact, cu difuzor de 8inch si mufa AUX IN, potrivit pentru repetitiile impreuna cu prietenii, jamming pe un player extern si reprezentatiile in spatii de mici dimensiuni. Pune la dispozitie trei tipuri predefinite de amp plus posibilitatea de a conecta telefonul si a include o multime de alte variante, prin aplicatia CUBE KIT pentru Android si iOS.
Este o versiune de putere mica, conceputa pentru cei care doresc sa poata exersa in propriul apartament si mai putin pentru interpretari de scena.
Model cu optiuni de control al tonului, efecte si mai multe tipuri de amp, ideal pentru cei care sunt inca la inceput in deprinderea secretelor chitarei electrice.
Este un amplificator puternic, din categoria celor concepute pentru scena si studio, cu design compact, de timp combo, mai usor de transportat si instalat in locatie. Include difuzor de 12inch, pentru volum ridicat si sunet de calitate, si se adapteaza usor la profilul muzical abordat, fiind potrivit pentru o varietate de stiluri.
Pentru ca sunetul emis de difuzor este destul de puternic, nu il vei putea folosi in apartament decat in varianta cu casti.
Varianta tehnica conceputa pentru interpretarile care implica sunet puternic si clar, indiferent de genul de muzica abordat, recomandat pentru concerte.
Cum alegi un amplificator de chitara bun
Ghidul cumparatorului
Fie ca urmeaza sa urci pe scena sau abia ti-ai cumparat prima chitara electrica/electro-acustica, iti doresti, cu siguranta, ca totul sa sune perfect. Daca vrei sa te faci remarcat vei avea nevoie de un amplificator de chitara la un pret bun, care sa-ti confere un ton puternic si original.
Nu ne dorim sa ai experienta unui produs de proasta calitate sau pur si simplu nepotrivit nevoilor tale, intrucat stim cat de descurajator poate fi, asa ca in cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva criterii de selectie pe care trebuie sa le ai in vedere, precum si o lista de recomandari. Studiul in propriul dormitor, repetitiile cu trupa si concertele vor deveni intr-adevar memorabile.
Tipologia: In functie de de tehnologia pe care se bazeaza, putem distinge mai multe modele de amplificatoare.
Amplificatoarele cu lampi sunt, fara indoiala, cele mai laudate cand vine vorba de calitatea sunetului. Adaptabilitatea acestor modele, precum si claritatea tonului, le confera statutul de “favorite” in randul muzicienilor profesionisti. Cu toate acestea, aparatele mai sus mentionate, reprezinta cea mai costisitoare si totodata, pretentioasa optiune.
Ne simtim datori sa mentionam faptul ca intretinerea/mentenanta acestor modele presupune cheltuieli suplimentare, astfel incat, uneori vei fi nevoit sa investesti sume de bani, deloc neinsemnate, pentru a te bucura de potentialul maxim al dispozitivului tau. Nu te ingrijora, asa cum ti-am promis, te vom ajuta sa gasesti amplificatoare de chitara la preturi bune care sa se adapteze tuturor nevoilor tale.
Amplificatoarele pe tranzistori – daca esti constrans de buget sau de genul pe care doresti sa-l abordezi, s-ar putea sa descoperi ca aceste modele reprezinta o alternativa viabila.
In majoritatea cazurilor, amplificatorul tau va veni impreuna cu o serie de efecte digitale incoporate si presetari — toate menite sa-ti usureze munca si sa te apropie de sound-ul idolilor tai. Sunt ideale atat pentru incepatori, cat si pentru cei ce au deslusit deja tainele chitarei. Iti poti pune baza intr-un astfel de aparat, atat in garaj, la repetitiile cu trupa, dar si pe scena. Nu uita totusi, sa-ti repeti piesele!
Amplificatoarele hibrid imbina cele doua tehnologii prezentate mai sus, astfel incat contin lampi, pentru a crea acel sound unic, dar si tranzistori, pentru a te putea bucura in continuare de zeci de preset-uri si efecte digitale. Nu sunt cu mult mai scumpe decat amplificatoarele exclusiv pe tranzistori si intetinerea lor nu atrage costuri atat de mari precum a celor pe lampi.
Mai trebuie sa vezi ce model se preteaza genului muzical pe care doresti sa-l abordezi si te poti urca pe scena. Nu te grabi insa, intrucat urmeaza sa trecem in revista mai multe criterii care te vor ajuta in alegerea celui mai bun amplificator de chitara.
Puterea: este unul dintre cei mai importanti parametri pe care trebuie sa-i ai in vedere. Daca doresti sa exersezi in propriul apartament, un amplificator de 100W va atrage o serie de reclamatii de la vecinii tai si posibile amenzi pentru deranjarea linistii publice, insa daca urmeaza sa te urci pe scena, un combo de 10W este total inadecvat.
Prin urmare, trebuie sa alegi un amplificator care sa corespunda intrebuintarii sale primare. In concerte, ar fi recomandat sa folosesti un amplificator de cel putin 30W, insa uneori poti obtine rezultate neasteptate si cu un model ceva mai mic. Pentru repetitii si studiu individual, iti recomandam sa alegi un aparat care sa beneficieze de macar 15W.
Difuzoarele: Desi multa lume trateaza acest amanunt cu superficialitate, difuzoarele fac de cele mai multe ori diferenta, astfel incat ar trebui sa acorzi la fel de multa importanta acestui aspect ca si celor mentionate mai sus.
La fel ca in cazul puterii, cu cat dimensiunea componentei in cauza este mai mare, cu atat sunetul va putea umple incaperi mai voluminoase.
Totul depinde, in continuare, de scopul pentru care achizitionezi un amplificator. Difuzoarele cu dimensiunii medii, de 8-10 inch, sunt ideale atat pentru studiul individual, cat si pentru repetitii. Bineinteles, exista amplificatore cu difuzoare ceva mai mari, gata sa te sustina si in concerte.
Design/Portabilitate: In functie de configuratie, putem distinge mai multe tipuri de amplificatoare: cele alcatuite din doua piese si modelele combo.
In cazul celor dintai, amplificatorul si difuzoarele vin separat, acest lucru imbracand uneori forma unui avantaj, alteori dovedindu-se a fi un inconvenient. Pentru inceput, sunt mult mai usor de adaptat cerintelor, astfel incat poti opta, in functie de intrebuintare, pentru cabinete de 2×12(cu doua difuzoare de 12 inch) sau de 4×12(cu patru difuzoare de 12 inch).
Insa, este de la sine inteles ca aceste modele sunt ceva mai costisitoare. Mai mult decat atat, s-ar putea sa ai unele dificultati in ceea ce priveste transportul aparaturii, intrucat sunt mult mai voluminoase si mult mai grele decat modelele combo.
Acestea din urma, pe langa faptul ca sunt portabile, pot fi si destul de zgomotoase, desi nu se ridica la nivelul unui cabinet 4×12. Poti opta pentru variante mici, de tipul 1×8 sau 1×10, ideale pentru studiul individual, insa daca esti in cautarea unui amplificator serios, iti recomandam configuratiile de tipul 1×12 sau 2×12. Daca urmeaza sa pleci in primul tau turneu si ai nevoie de un dispozitiv compact, ar trebui sa investesti totusi, intr-un model 2×12, intrucat acesta iti va conferi o proiectie a sunetului ceva mai larga.
Caracteristici aditionale: Majoritatea amplificatoarelor dispun de doua canale(clean si overdrive), insa modelele mai noi se bucura de o gama extinsa de efecte digitale incorporate si permit emularea mai multor tipuri de amplificatoare, facand facila tranzitia intre genuri diametral opuse – de la jazz la metal, de la metal la country, totul intr-o fractiune de secunda.
De asemenea, poti opta pentru modelele care vin la pachet cu o pedala footswitch- ca sa poti comuta mai usor intre cele doua canale, in timp ce interpretezi piesele favorite
Parerile sunt insa, impartite. Foarte multi chitaristi prefera amplificatoarele clasice, modeland sunetul si tonul chitarii cu ajutorul pedalelor de efecte sau al procesoarelor de sunet; in timp ce unii sunt incantati de coeficientul de facilitate introdus de noile amplificatoare, declarandu-se multumiti de ceea ce propun branduri precum Fender sau Line6.
Dupa ce am trecut in revista toate aceste aspecte, de care ar trebui sa tii cont, esti la un search distanta de amplificatorul potrivit nevoilor tale, intrucat Internetul dispune de o gama larga de modele. In cele ce urmeaza, iti prezentam o lista de recomandari, precum si o serie de pareri despre cele mai bune amplificatoare de chitara.
Modele recomandate in 2023
Fender Mustang I V2
Cu putere de 20W, Fender Mustang I V2 este mai curand potrivit pentru repetii si concerte private, in spatii mici, decat pentru spectacolele mari. Este o versiune combo, care combina difuzorul de 8inch cu un sistem de amplificare digitala in acelasi design, fiind astfel mai usor de transportat si depozitat.
Iti pune la dizpozitie intrare 1/4 pentru instrument si iesire pentru casti 1/8, ceea ce inseamna ca poti exersa linistit in locuinta, fara ca vecinii sa stie macar cu ce te ocupi. In ceea ce priveste efectele disponibile, poti lucra cu 24 de optiuni, iar pentru corectia tonului lista include bass, gain, treble, master, tap tempo, delay/reverb si inca multe alte variante utile.
Lucreaza pe un singur canal, cu o impedanta de 8 ohmi si iti ofera in plus, fata de varianta I a modelului, cu care te vei intalni cu siguranta in cautarile tale, 5 efecte si 5 simulari de amplificare.
Roland CUBE-10GX
Construit cu carcasa rigida si rezistenta, cu protectie sporita pentru colturi, un format compact, de tip combo si difuzor de 8inch, acest model Roland CUBE poate fi considerat unul dintre cele mai potrivite amplificatoare pentru repetitii si concerte intre prieteni.
Este o versiune cu putere de 10W, recomandata deci pentru spatiile mici, si pune la dispozitie trei tipuri de amplificare presetate (Clean, Lead si Crunch) plus posibilitatea de inlocuire cu alte variante (ultra heavy-gain, bass, clasic de epoca etc.) prin intermediul aplicatiei CUBE KIT, disponibila pe Android si iOS.
La categoria efecte, iti putem spune ca include delay, reverb (plate si spring) si chorus, iar pentru controlul tonului ai la dispozitie optiunile Bass, Middle si Treble. Designul este prevazut de asemenea cu mufa de iesire, care permite conectarea telefonului si inregistrarea interpretarilor, precum si mufa AUX IN, pe care o poti folosi pentru jammimg in paralel cu un player extern.
Fender Rumble 100 V3
Este un amplificator combo puternic, de 100W, recomandat pentru bass, deci ideal pentru concerte, dar si pentru studioul tau/sala ta de repetitii. Noua serie Rumble de la Fender isi propune sa ofere nu doar amplificatoare puternice, ci si portabile, modelul mai sus mentionat fiind unul destul de usor(cantareste doar 9.97kg).
Circuitul de overdrive, comutabil de la footswitch, este bazat pe noua tehnologie dezvoltata de acest brand, conferindu-ti atat adaptabilitate, cat si tonuri puternice. Amplificatorul dispune de un difuzor Eminence de 12 inch, ce va transforma acest model in cosmarul vecinilor tai. Prin urmare, nu ti-l recomandam in cazul in care locuiesti la apartament si ai de gand sa studiezi zilnic sau daca doresti sa-ti perfectionezi tehnica slap.
Cu toate acestea, daca optezi pentru respectivul model, beneficiezi de o iesire pentru casti, ce iti permite totusi, sa exersezi in liniste, oriunde te-ai afla.
Avantaje
E foarte puternic (100W), garantand un sunet clar si bine definit atat in concerte cat si in studio.
Portabil, deci ideal pentru deplasari.
Se adapteaza usor necesitatilor, asa ca se preteaza oricarui gen muzical.
Are iesire pentru casti ce iti va permite sa exersezi in liniste.
Dezavantaje
Extrem de zgomotos, inadecvat pentru studiul instrumentului la domiciliu.
Fender Champion 100
Fender este un nume cu rezonanta in comunitatea muzicienilor de pretutindeni- un brand ce se lauda cu cele mai bune amplificatoare de chitara. Modelul Champion 100 vine asadar, sa ridice, standardele calitatii pana la cele mai inalte cote. Ne aflam in fata unui combo pe tranzistori, de 100W, care ofera emularea mai multor tipuri de amplificatoare. Cele 2 difuzoare de 12 inch il transforma intr-un model de buget potrivit pentru sala sau scena.
Dispune, de asemenea, de o paleta ofertanta de efecte(Reverb, Delay, Chorus, Tremolo, Vibratone si multe altele) ce te vor ajuta sa obtii un sound asemanator cu cel al idolilor tai. Pe langa o iesire pentru casti, acest model beneficiaza si de o intrare pentru media playere, astfel incat iti poti repeta repertoriul si fara colegii de trupa, cu ajutorul unui negativ.
Suna extraordinar, nu-i asa? Multi chitaristi cu renume plaseaza acest model in topul celor mai bune amplificatoare pentru chitare electrice. Ti-l recomandam cu incredere!
Avantaje
Este puternic, dispune de 100W, astfel incat sunetul va putea umple si cele mai voluminoase incaperi.
Demonstreaza fiabilitate, intrucat poate emula sunetul mai multor modele de amplificatoare.
Ofera tonuri complexe si diversitate, conferite de efectele digitale incorporate.
Are intrare pentru playere media/iesire pentru casti- un atuu studiul individual.
Dezavantaje
E relativ greu (18 kg) – portabilitate redusa.
Peavey VIP 1
Acesta constituie un amplificator, fara doar si poate, revolutionar – o spune si numele: VIP, de la Variable Instrument Performance. Ce inseamna asta? Pe scurt, fie ca detii o chitara electrica, o chitara bass sau un model electro-acustic, te poti baza pe cei de la Peavey, intrucat poti folosi acest amplificator pentru o gama variata de instrumente – totul datorita intrarii speciale Variable Instrument Input.
Avem de-a face, prin urmare, cu un combo de 20W, cu o configuratie a difuzoarelor de 1×8. Este potrivit pentru studiu, intrucat portul USB bidirectional iti va permite sa repeti folosind diverse negative; ba mai mult decat atat, acesta iti ofera o metoda simpla de inregistrare si de stocare a preset-urilor.
Pe langa emularea mai multor tipuri de amplificatoare, acesta dispune de 25 efecte digitale si 16 astfel de preset-uri care sa-ti confere un start in forta. Ce ti-ai putea dori mai mult de la primul tau amplificator?
Avantaje
Unii utilizatori il considera extrem de fiabil.
Este adecvat pentru o gama variata de instrumente.
Include o paleta ofertanta de efecte digitale si preset-uri, astfel incat iti poate conferi un sound unic si cat mai diversificat.
Are port USB bi-directional cu ajutorul caruia vei putea repeta folosind negative, inregistra compozitiile proprii sau stoca preset-urile tale.
Dezavantaje
Cu difuzoare de dimensiuni reduse(8 inch) – nu se preteaza repetitiilor cu formatia/reprezentatiilor live.
Vox VT20X
Cei de la Vox ne propun un amplificator de chitara ieftin si bun. VT20X reuseste sa emuleze asadar, 11 modele distincte de amplificatoare intr-un mod cat se poate de realistic. Totul se datoreaza unei analize minutioase si de lunga durata asupra componentelor si circuitelor provenite de la toate cele 11 amplificatoare de care ti-am vorbit putin mai sus.
In urma acestor cercetari, a luat nastere sofisticata tehnologie Virtual Element, cu care acest brand se mandreste. Au si de ce, nu-i asa? Desi dispune doar de 20W, lampile iti vor conferi un ton puternic si de o claritate iesita din comun, in timp ce tehnologia bazata pe tranzitori, iti pune la indemana o serie de efecte digitale pe care le vei putea personaliza foarte usor cu programul de editare VOX Tone Room.
Mai ai nevoie doar de ceva entuziasm si multa, multa creativitate, intrucat acest model iti va permite sa abordezi absolut orice gen.
Avantaje
Foloseste tehnologie hibrida, ce iti confera atat tonul inconfundabil al clasicelor amplificatoare pe lampi, cat si fiabilitatea amplificatoarelor pe tranzistori.
Are sound diversificat, determinat de efectele digitale incoporate.
Demonstreaza portabilitate – nu este deloc voluminos (41 x 22,5 x 34,6) si cantareste doar 7,3 kg.
Are un sound usor personalizabil cu ajutorul programului de editare VOX Tone Room.
Dezavantaje
Extrem de zgomotos, inadecvat pentru studiul instrumentului la domiciliu.
Fender Frontman 10G
Daca esti constrans de buget sau esti inca la inceput de drum si nu vrei sa investesti prea mult in aparatura, iti recomandam acest model combo. Pe langa un pret avantajos, iti va oferi un ton de calitate, inconfundabil. Cu o putere de 10W si un difuzor de 6 inch, poti exersa linistit la orice ora din zi si din noapte, fara sa primesti reclamatii de la familie sau vecini.
Poti fi impatimit de blues, sau de genuri ceva mai agresive, intrucat acest amplificator se va mula cu usurinta pe stilul si personalitatea ta. Ti-l recomandam pentru faimosul sau ton de clean Fender dar si pentru portabilitate – cantareste 3,8kg ceea ce il face ideal pentru deplasari.
Ne simtim datori sa mentionam faptul ca vei beneficia atat de o iesire pentru casti, cat si de o intrare prin Jack 1/8 destinata oricarui tip de player media. Vei putea astfel sa folosesti diverse negative pentru repetitiile individuale sau sa exersezi in liniste oricand, oriunde.
Avantaje
Ofera posibilitata de a aborda o gama variata de genuri muzicale.
Se caracterizeaza prin portabilitate (3,8 kg).
Are iesire pentru casti, ca sa poti exersa in liniste.
Include si o intrare destinata dispozitivelor de tip media, pentru studiu individual cu ajutorul negativelor.
Evaluat printr-un raport calitate-pret avantajos.
Dezavantaje
Extrem de zgomotos, inadecvat pentru studiul instrumentului la domiciliu.
Marci populare:
Dupa cum spune si numele rolul unui amplificator de calitate este acela de a da mai multa putere si profunzime sunetului, ajutand astfel orice chitara sa atinga amplitudinea necesara pentru spatii mai mari fara a modifica sonoritatea sa naturala. Pentru a surprinde cat mai mult din pasiunea si dedicarea pentru peformanta ce sta la baza modelelor pe care astazi le putem achizitiona dintr-o varietate de magazine, iti spune in acest articol cateva informatii relevante despre trei dintre cele mai cunoscute marci din industria instrumentelor muzicale: Fender, Marshall si Peavey.
Brandul Fender a fost lansat in anul 1946 de catre Clarence Leonidas Fender si este astazi sustinut de societatea Fender Musical Instruments Corporation cu sediul in Arizona, Statele Unite ale Americii. Marca este renumita prin chitarele sale electrice utilizate de nume celebre ale industriei muzicale precum Jimi Hendrix, Eric Clapton si Davi Glamour.
Compania se numara printre cele care au definit si stabilesc in continuarea standardele de calitate si tendintele in acest domeniu, lansand in anul 1940 primul amplificator din lume cu control de ton incorporat. In 1951 au adus pe piata prima chitara bass, numita Precision Bass care a oferit stilului rock and roll mai multa profunzime.
In aceeasi perioada a fost lansat si Bossman, primul amplificator bass la nivel mondial. Versiunile Telecaster si Stratocaster au dat tonul in domeniul chitarelor electrice, cea din urma, pusa in circulatie in 1954 fiind si astazi cel mai popular model si un nume de referinta in muzica. Printre cele mai cunoscute marci comercializate de companie se numara Fender, Squier, Gretsch, Jackson, Charvel si EVH.
In prezent firma are reprezentante si filiale in Anglia, Franta, Germania, Japonia, Mexico, Spania, Olanda, Suedia si dezvolta, produce si distribuie gama completa de instrumente si accesorii necesare chitaristilor si basistilor profesionisti.
Fondata in anul 1962 de catre Jim Marshall, compania si-a inceput activitatea sub forma unui magazin de instrumente muzicale ce comercializa in special alamuri, instrumente de suflat si tobe. Orientarea catre chitare si amplificatoare a fost determinata de interesul aratat de solisti renumiti precum Pete Townshend si Richie Blackmore pentru o modalitate de a intensifica puterea sonora cu pastrarea acuratetii sunetului.
In anul 1965, primul amplificator Marshall de 100W a fost folosit in cadrul concertului the Who, uo alta aparitie de rasunet fiind in anul 1969 la spectacolul sustinut de Jimi Hendrix la Woodstock.
Valorile care au condus si definesc strategia acestui brand sunt cuvintele fondatorului “intodeauna sa construiesti ce are nevoie clientul”. Acest concept a transformat compania intr-una dintre cele mai importante in industria muzicala. In anul 2012 firma extinde gama de produse adaugand linia de casti cu variante cu pozitionare in si pe ureche si cu prindere de pavilionul acesteia, care a cunoscut un succes rasunator datorat aceleasi preocupari pentru calitate.
In anul 2011 se lanseaza clasa 5 de amplificatoare de putere joasa (5 wati), iar in 2012 gama de difuzoare comercializata sub marcile Hanwell si Stanmore produse cu tehnologie Marshall. In prezent oferta companiei include amplificatoare, difuzoare, pedale si casti.
Peavey este unul dintre cei mai mari producatori si distribuitori de instrumente muzicale, amplificatoare si sisteme audio profesionale, recunoscut pentru inovatiile permanente, dedicarea fata de calitate, performanta si durabilitate. Compania a fost fondata in 1965 de catre Hartley Peavey si in prezent comercializeaza o gama de peste 2000 de produse in mai mult de 130 de tari.
Conceptul care sta la baza succesului acestui brand spune ca „pentru a fi mai bun, prin definitie, trebuie sa fii diferit”. Acest principiu a adus companiei numeroase premii de excelenta printre care mentionam premiul “Most Innovative Sound Reinforcement, DECA” acordat de Music & Sound Retailer Award in 1986, “Best Instrument Amp of 2014”, oferit de Music &Sound Retailer Award pentru ValueKing Combo 20 si cel pentru realizari deosebite de-a lungul activitatii acordat in cadrul galei AV Magazine Awards in 2015.
Gama de produse include in prezent instrumente muzicale (chitare electrice, bass si acustice, ukulele si tobe), amplificatoare pentru chitara, bass, pianine si pedale, linia profesionala cu difuzoare, mixere, microfoane, sisteme audio, sintetizatoare si aparatura de procesare audio si inregistrare, boxe, casti si accesorii.
De-a lungul timpului corporatia a preluat mai multi producatori mici si medii formand astazi un grup de divizii sin care fac parte Musical Instrument & Sound Reinforcement (chitare si amplificatoare), Budda (segmentul de amplificatoare de putere joasa), Crest Audio, Composite Acoustic, Trace Elliot, Architectural Acoustics si Media Matrix.
Lasa un comentariu
0 Comentariu