
Cea mai buna boxa de podea – Recomandarile noastre pentru 2023
Contents
Modele recomandate in 2023
AKAI SS006A-305C
Cand cauti cele mai bune boxe de podea, cei de la Akai au suficiente alternative pentru acest tip de montaj, dar poate ca cea mai convenabila astfel de oferta este pentru modelul aici inclus. Piesele sunt doua la numar si se incadreaza in categoria produselor fara amplificare integrata, deci pasive. Vor putea fi conectate la un sistem audio sau utile in cadrul unei amenajari pe modelul Home Cinema, intrucat acopera un spectru de frecventa de 55 – 20000Hz si transmit sunetele pe trei canale: pentru tonalitate joasa, inalta si medie.
Se obtine astfel un sound complex si unitar cu aceste bucati de boxa Akai de podea, iar puterea RMS de 150W le face adecvate si pentru auditii pline de volum. Pe baza unei impedante mici, de 4 ohmi, aceste piese se potrivesc eficient unui amplificator cu aceleasi valori asigurate. Eficienta la consumul energetic este una moderata, rezultand pe baza sensibilitatii de 89dB. Cu incinte mari, ce ating inaltimea de 1060mm si cantarind 20.5Kg, aceste boxe pot fi integrate cel mai optim intr-o sufragerie spatioasa sau intr-un salon.
Consideram emblematic raportul dintre costul necesar achizitionarii, puterea oferita si indicatorii de functionare tehnica, pe baza caruia recomandam oricarui meloman aceste boxe standfloor de la Akai.
Avantaje:
Ofera valori RMS mari, de 150W, demonstrand sunet puternic redat
Boxe cu o eficienta energetica optima, avand o sensibilitate de 89dB
Sunetul preluat se va auzi la calitate inalta, fiind integrate difuzoare pentru toate frecventele
Costurile, in raport cu capabilitatile, indica o oferta atractiva
Dezavantaje:
Piesele nu au amplificator intern, necesitand conectarea cu o sursa de amplificare suplimentara externa.
Magnat Monitor Supreme 802
Daca exista amatori interesati sa stie care sunt cele mai bune boxe de podea Magnat, care sa coste relativ putin, avem acest exemplu pentru persoanele vizate. Deschidem lista capabilitatilor prin a mentiona ca piesele sunt pasive, deci n-au amplificare interna, insa data fiind o putere RMS de 170W, putem declara din start ca avem de-a face cu niste difuzoare proiectate pentru utilizatorii care asculta mereu muzica la maxim.
Pentru a demonstra totala transparenta, producatorii specifica si valorile PMPO, putandu-se astfel face o comparatie pentru cei interesati de acest coeficient. Acoperind tot spectrul frecventei perceptibile de auzul uman, difuzoarele au un raspuns in frecventa de 22 – 40000Hz.
Sunt clar facute pentru auditii pline de volum, intrucat si eficienta energetica e ridicata, cu 92dB in registrul sensibilitate. Trebuie conectate la un sistem acustic ce are amplificator compatibil, in acest sens fiind util sa stii ca impedanta necesara este de 8 ohmi. Boxele au dimensiuni moderate, de 215 x 850 x 273mm, putand fi integrate relativ usor in orice incapere.
Oferind una dintre cele mai ridicate valori de putere RMS din acest clasament, boxele Magnat sunt recomandate tuturor potentialilor utilizatori care vor nu numai un sound de calitate, ci si cat mai multi decibeli degajati.
Avantaje:
Redau sunetul cu multa putere, avand ca indice RMS 170W
Ofera un fond sonor plin, complex, avand raspuns in frecventa adecvat posibilitatilor de perceptie umane
Valorifica eficient puterea consumata, asigurand o sensibilitate mare, de 92dB
Se integreaza facil in ambient, dimensiunile fiind moderate
Dezavantaje:
Necesita conexiunea cu un amplificator cu impedanta mare, avand la randul lor aceasta valoare specificata la 8 ohmi
Pioneer CS-5070
Aceste boxe de podea Pioneer sunt recomandate de un raport cost-capabilitati suficient de optim. Dimensiunile compacte si niste performante foarte bune iti vor permite sa le integrezi intr-un sistem audio de inalta tinuta. Ofera o putere RMS de 140W, sunt in numar de doua, iar numarul de canale integrat este de 3, corespunzand frecventelor de orice tip: medii, joase si inalte.
Nu numai ca poti folosi o treapta de volum ridicata, ci poti asculta toate melodiile beneficiind de finete in redare, intrucat raspunsul in frecventa de 40 – 20000Hz acopera aproape complet spectrul corespunzator auzului uman. Cu sensibilitatea de 90dB data ca valoare, putem intui o excelenta eficienta energetica.
Boxele sunt fiabile, construite cu ecranare magnetica, iar difuzoarele sunt corect plasate, in functie de dimensiuni. Cu o impedanta specificata la valori de 8 ohmi, e util sa le adaptezi unui amplificator corespunzator, caci fac parte din categoria modelelor pasive. De asemeni, garantia pe care o primesti e de 2 ani.
Toti cei care prefera ofertele brandului Pioneer au acum sansa de a-si cumpara boxe de inalta calitate pentru sistemul audio detinut, beneficiind de un cost moderat si de performante ridicate.
Avantaje:
Puterea cu care este redat sunetul poate fi intuita vazand indicatorul RMS, cu 140W
Calitatea la redare este asigurata, oferindu-se raspuns in frecventa adecvat pentru urechea umana
Piesele au o constructie robusta si fiabila, conurile difuzoarelor avand dimensiuni diferite si fiind plasate corect in interior
Sensibilitatea de 90dB indica un consum optim in raport cu zgomotul produs
Dezavantaje:
Unii utilizatori ar fi apreciat o garantie mai extinsa
Cum alegi o boxa buna pentru podea
Ghidul cumparatorului
Spre deosebire de situatia cand alegi niste boxe satelit sau niste difuzoare de etajera, atunci cand te gandesti sa cumperi boxe audio de podea vei avea in vedere in principal spatiul in care trebuie sa le montezi si sa le utilizezi. Aceste variante mai voluminoase de piese integrate unui sistem audio sunt recomandate celor care prefera o experienta a sunetului mai pregnanta, mai impresionanta din punct de vedere acustic, la fel de bine cum se intampla in cazul unui sistem audio 5.1.
Alegand alternativa difuzoarelor standfloor, nu numai ca poti asculta muzica preferata la volum mare, ci te poti si bucura de filme in mod apropiat de experienta pe care o ai intr-un cinematograf. Totusi, cand multe persoane nu stiu unde gasesc boxe de podea la preturi bune sau care sunt criteriile de selectie pentru o pereche de componente de calitate, identificarea unei oferte adecvate poate fi un proces dificil si indelungat. Ca sa nu trebuiasca sa fii un expert in sonorizare, dar sa stii ce indicatori de performanta trebuie sa ai in vedere la alegerea itemilor adecvati pentru sufrageria ta, iti recomandam analiza urmatorului ghid de selectie:
Tipul: In functie de prezenta sau absenta amplificarii integrate, poti avea modele pasive si modele active. Daca deja detii un sistem audio corect amplificat, boxele pe care le alegi pot fi pasive, adica vor avea numai rolul de a prelua semnalul si de a-l reda, fara sa ii aduca modificari. Majoritatea ofertelor pe care le intalnesti recomandate la boxe de podea sunt incadrate in aceasta categorie, deoarece se considera ca necesarul de putere util in cazul unui utilizator conventional nu este foarte mare.
In situatia contrara, cand cauti boxe de podea cu amplificator, trebuie sa te asiguri ca acestea sunt catalogate la categoria “active”. Respectivele modele pot fi la fel de bine integrate in sisteme audio de interior sau de exterior, multe variante facand parte din recuzita organizatorilor de evenimente, unde se urmareste obtinerea a cat mai multi decibeli in redarea sunetului.
Puterea: Este firesc faptul ca, pe cat de multa putere iti ofera un set de difuzoare, pe atat de tare sa poata fi percepute sunetele redate. Totusi, exista doi indicatori de putere diferiti pe care trebuie sa ii verifici si sa-i compari: PMPO(puterea maxima) si RMS(puterea medie). Ca strategie de marketing, cifra mentionata de catre multi producatori este cea pentru un output maxim de putere – Peak Musical Power Output, dar nu reflecta capacitatea efectiva de redare in mod constant. Valoarea maxima poate fi atinsa, dar va fi sustinuta numai pret de o milisecunda, drept pentru care, poate fi clar scoasa din schema noastra de calcul.
Ceea ce trebuie sa te intereseze din postura de potential cumparator la cea mai buna boxa de podea este puterea Root-Mean-Square(RMS), adica media ce poate fi obtinuta la functionarea continua. Din pacate, nu exista o formula fixa, care sa te ajute sa-ti dai seama de valorile RMS, cunoscandu-le doar pe cele PMPO, iar din aceasta perspectiva, cel mai important sfat pe care ti-l putem da este sa alegi cu precadere produsele pentru care se va specifica RMS, intrucat furnizorii acestora pot fi considerati mai de incredere. Daca te gandesti la boxe de apartament, te poti multumi cu un RMS de 50 – 100W. Pentru sonorizari in spatii inchise, 150 – 170W pot fi considerati foarte buni.
Terminologia tehnica:La acest capitol vom nota frecventa in raspuns, impedanta si sensibilitatea unei boxe de podea, ieftine si bune. Primul aspect poate fi cel mai usor inteles, intrucat reprezinta gama de frecventa a sunetelor redate, aceasta trebuind sa corespunda cu cea perceptibila de urechea umana. Valorile ce pot fi corect percepute de om sunt de la 20Hz si pana la 20kHz, iar cei mai multi producatori de boxe ofera produse care chiar depasesc aceste frecvente.
Despre impedanta se poate spune ca este un indicator al rezistentei. Pot exista impedante de 4, 6 sau 8 ohmi, iar cand vorbim de boxe pasive, trebuie sa potrivesti practic impedanta data pentru amplificator cu cea oferita de difuzoare. Daca atasezi boxe cu impedanta foarte scazuta la un amplificator cu impedanta mare, acesta se suprasolicita, incalzindu-se si deteriorandu-se. Daca situatia e inversa, sunetele nu vor fi redate foarte bine.
Eficienta cu care un difuzor converteste puterea consumata in sunet este reflectata de indicatorul numit sensibilitate. Cu cat este mai mare aceasta, cu atat mai putina putere consuma boxa pentru a oferi un sunet puternic. Sensibilitatea se calculeaza pentru cate 100W si se specifica in decibeli. Aceiasi 100 de watti vor fi consumati deopotriva de o boxa cu sensibilitate de 85dB sau de una cu 95dB, numai ca in cazul celei de-a doua, sunetul se aude mai puternic. Daca te axezi pe muzica zgomotoasa, e suficient sa te gandesti la niste boxe cu peste 90dB la capitolul sensibilitate.
Interfata: ne referim aici in special la interfata de conectare cu sursele de semnal si cu restul sistemului audio. Trebuie sa te uiti in principal la setul de conectori si sa te asiguri ca televizorul, sistemul audio deja detinut sau orice alt dispozitiv la care planuiesti sa conectezi difuzoarele iti ofera porturi compatibile. In plus, mai exista si alternativa unor boxe de podea wireless sau o boxa de podea Bluetooth, optiune pe care poti sa o iei in considerare, dar te costa mai mult, fiind si foarte posibil ca sursa de semnal pe care deja o detii sa nu fie echipata pentru acest mod de comunicare.
Alcatuirea si designul: trei aspecte trebuie identificate si cuantificate aici: numarul de difuzoare incluse intr-o singura boxa de podea, ieftina si buna, dimensiunile si materialul incintei si aspectul estetic al pieselor. Toate modelele care trebuie sa ofere un sunet complex vor trebui sa incorporeze trei difuzoare diferite, pentru fiecare canal acustic redat: pentru frecvente joase, inalte si medii. Apoi, calitatea incintei si marimea acesteia trebuie atent analizate. Desi lemnul este un material rezistent, care permite reverberatii acustice interesante, poti sa optezi si pentru variante din plastic, mai nou foarte apreciate de multe pareri despre cele mai bune boxe de podea .
Cu cat sunt mai mari difuzoarele, cu atat mai mare trebuie sa fie incinta, pentru ca intre centrele lor trebuie sa se formeze anumite distante minime. Dimensiunile si, mai ales, inaltimea unei boxe trebuie comparate cu spatiul de care dispui, pentru a putea fi integrate cat mai usor intr-o incapere. Sub aspect estetic, te sfatuim sa alegi produsele cu bun gust, in culori potrivite cu restul aparatelor electronice detinute si cu un design apropiat de cel al sistemului audio in care vrei sa integrezi itemii.
Brandul: Exista o lista foarte ampla cu producatori ce ofera boxe de calitate, dar printre cei mai populari si la noi putem enumera: Sony , Pioneer, Akai, Magnat, JBL sau Yamaha. De la Akai poti alege produse considerate accesibile pentru orice cumparator, in timp ce Magnat se axeaza pe oferte cu putere RMS mare si foarte mare. Daca te intereseaza foarte mult raportul pret – calitate, Pioneer si Taga se numara printre cele mai pomenite nume.
Celor ce asteapta sa descopere unde gasesc boxe de podea la un pret bun le sugeram neaparat achizitionarea direct pe Internet. Lasand la o parte faptul ca diversitatea ofertelor este cu mult mai buna online decat in magazine, pana si cheltuielile pot fi mai reduse. O demonstreaza asta si lista de boxe pe care ti le propunem in cele ce urmeaza.
Lasa un comentariu
0 Comentariu