Cele mai bune chitare electroacustice

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

Cea mai buna chitara electroacustica – Recomandarile noastre pentru 2023

 

Daca iti place sunetul chitarei acustice, dar vrei sa ai in acelasi timp si posibilitatea de a interpreta in locatii unde volumul pur al cutiei de rezonanta nu este suficient, probabil cauti o versiune electroacustica care sa iti ofere calitatea de care ai nevoie. Pentru ca modelele sunt foarte diverse si in acelasi timp, disponibile la un pret deloc de neglijat, iti recomandam sa folosesti informatiile din acest ghid pentru a evalua corect toate optiunile care iti atrag atentia. Daca deja stii ce parametri cauti, poti analiza direct doua dintre versiunile care au reusit sa intre in topul listei noastre de recomandari. Yamaha AC1M este un model din mahon si molid Sitka, care pune la dispozitie o acustica ofertanta atat pe frecvente joase si medii, cat si pe inalte, cu preamplificator integrat pentru controlul avansat al sunetului. Pentru pasionatii de blues si muzica veche, care apreciaza volumul unei optiuni cu corp jumbo, recomandam ca alternativa Epiphone AJ-100 CE Natural.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Yamaha AC1M
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Chitara profesionala cu doze piezolectrice active si preamplificator cu control al volumului, tuner integrat si EQ pe trei benzi, potrivita pentru concerte indoor si outdoor si inregistrari in conditii de studio. Este confectionata din materiale de calitate, avand corp din mahon si molid Sitka si este o varianta cu scala lunga, de 650mm, care permite mai multa flexibilitate in interpretare.

Pentru ca face parte din categoria optiunilor de instrumente dotate cu doze active, necesita baterie pentru alimentarea elementelor electrice.

Versiune tehnica pentru avansati, cu posibilitatea de adaptare a sunetului inainte de iesire si elemente constructive care asigura o acustica foarte buna.

A 2-A OPTIUNE!

Epiphone AJ-100 CE Natural
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model de tip jumbo, realizat din mahon si molid, cu corzi confectionate din nichel, care il recomanda pentru piese din stiluri de muzica vechi sau/si soft ce se regasesc in tonurile calde si pline ale acestui tip de chitara. Este dotat cu doze piezoelectrice NanoFlex, mici si flexibile, care ofera o acuratete foarte buna a sunetului si protectie fata de interferente.

Versiunile jumbo sunt mai putin populare datorita dimensiunilor mari, care fac dificila interpretarea pentru unii cantareti.

Chitara hibrid, cu doza performanta de tip Nanoflex, volum puternic si sunete bogate, potrivite pentru stiluri muzicale mai putin energice.

A 3-a Optiune!

Fender Squier SA-105 CE NAT
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model de chitara cu corp dreadnought 4/4, construit din lemn laminat, cu rezistenta superioara la factorii de mediu, potrivita pentru interpretii de nivel incepator si intermediar si cantaretii care calatoresc mult. Include tastiera din artar, care contribuie la generarea unui sunet clar si bine definit si doza activa cu preamplificator, cu optiuni avansate de control al volumului si profilului audio generat.

Proprietatile acustice ale materialului laminat, utilizat in realizarea corpului, ofera o calitate a sunetului sub versiunile confectionate din lemn masiv.

Este o optiune electroacustica, cu corp de tip dreadnought si preamplificator integrat, potrivita pentru concerte si deplasari frecvente.

 

 

Modele recomandate in 2023

 

 

Yamaha AC1M

 

Model profesional care impresioneaza prin calitatea sunetelor redate, aceasta versiune tehnica face parte din seria A de chitari electroacustice Yamaha, dotate cu preamplificator System 66 Analog, fiind deci o optiune cu doze active, de tip piezoelectric, care iti permite sa modifici volumul si sa lucrezi cu filtre EQ pe trei benzi si tuner integrat.

Are corp tip dreadnought, cu sunet bogat, volum ridicat si frecvente ofertante de bass, si este definita de o scala lunga, de 650mm. Se comporta exemplar atat in reprezentatiile de scena, in concerte, cat si in timpul inregistrarilor din studio.

Este confectionata din molid Sitka (fata) care ofera sunet clar pe frecventele inalte si mahon (spate, laterale, gat), esenta care completeaza placut zonele de joase si medii, oferind tonuri calde si pline. Tastiera este din palisandru, iar cordarul este confectionat din abanos, materiale care asigura rezistenta foarte buna in timp si suportul necesar pentru ca corzile sa vibreze optim la fiecare miscare a mainii.

 

Avantaje:

Versiune profesionala realizata din lemn de molid Sitka si mahon, cu rezonanta superioara.

Este un model cu doze active si preamplificator care permite prelucrarea sunetului.

Corp tip dreadnought potrivit pentru o varietate de stiluri.

Dotata cu tastiera durabila din palisandru si cordar rezistent din abanos.

 

Dezavantaje:

Sistem cu preamplificator care necesita alimentare cu baterie.

 

 

Epiphone AJ-100 CE Natural

 

Cantaretii care isi aleg instrumentul dintre cele mai bune chitare electroacustice, disponibile la costuri accesibile, pot trece pe lista de optiuni promitatoare si acest model de la Epiphone, din seria AJ, cu forma cutaway care permite accesul mai usor la corzi. Construita cu format jumbo, gat din mahon SlimTaper si doza NanoFlex, aceasta versiune este potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru profesionistii care apreciaza un format mare cu volum generos.

Este conceputa pe o scala lunga, de 25.5inch (65cm), cu corzi din nichel care dau nastere unor sunete pline, calde, perfecte pentru stiluri soft, precum bluesul si pentru a defini ritmul melodiei si a da forma cantecului intr-un mix de instrumente. Fata este realizata din molid selectionat, iar spatele si lateralele din lemn de mahon, astfel incat vei avea la dispozitie cele mai bune optiuni calitative din acest punct de vedere.

Dozele NanoFlex integrate se numara printre cele mai mici si mai flexibile tipuri, asigurand contact complet chitara-doza-calus. Includ 7 straturi de senzori, inregistrand atat vibratia corzilor, cat si a chitarei si incorporeaza direct tehnologia de amplificare, facand astfel posibila cresterea volumului, fara a trece semnalul deloc prin cablu si pastrand foarte bine calitatea naturala.

 

Avantaje:

Corp format jumbo si corzi din nichel care o recomanda pentru stilurile soft care necesita sunete calde.

Scala lunga de 25.5inch, care ofera mai multa flexibilitate in interpretare.

Model realizat din mix de mahon si molid, cu caracteristici acustice bune.

Doza NanoFlex care asigura un volum ridicat, fara interferente si cu pastrarea profilului acustic natural.

 

Dezavantaje:

Este o versiune de dimensiuni mari, cu specific pe frecventele joase, potrivita doar pentru anumite stiluri si interpreti.

 

 

Fender Squier SA-105 CE NAT

 

Daca esti in cautarea unei variante de chitara electroacustica, ieftina si buna, potrivita atat pentru incepatori, cat si pentru cantaretii cu experienta, iti recomandam sa iei in considerare aceasta optiune marca Fender, cu corp laminat. Este o versiune dreadnought, marimea 4/4, potrivita pentru adulti, cu fata confectionata din molid, iar spatele si lateralele din nato, o specie de lemn din copac de Mora, similara ca acustica cu mahonul si utilizata prin urmare ca inlocuitor avantajos.

Tastriera si bridge-ul sunt confectionate din lemn de artar, mai dens decat palisandrul, care creeaza note precise si clare. La capitolul durabilitate, corpul iti ofera un nivel excelent, materialul laminat fiind cel mai potrivit daca vei fi pus in situatia de a transporta frecvent chitara.

Face parte din categoria optiunilor cu doze piezo active, fiind dotata cu preamplificator cu tuner integrat, contour (intensifica inaltele sau joasele, dupa necesitati) si control pentru volum, care iti permite sa gestionezi intensitatea sunetului.

 

Avantaje:

Model accesibil la pret, potrivit pentru nivel incepator si intermediar.

Corp din lemn laminat, cu rezistenta superioara la umiditate si schimbari de temperatura.

Tastiera din artar cu tonuri clare si precise, avantajoase in etapele de invatare.

Versiune cu doza activa si preamplificator cu control volum, tuner si optiune contour pentru o gestionare cat mai precisa a sunetelor.

 

Dezavantaje:

Desi mai rezistent, lemnul laminat nu ofera aceeasi calitate acustica precum optiunile din lemn masiv.

 

 

Cort AD810E BKS

 

Cu bridge si tastiera de palisandru, gat de mahon si corp combinat cu fata din lemn de molid, spate si laterale din esenta de mahon, aceasta versiune tehnica de la Cort pune la dispozitie o chitara electroacustica, la un pret bun, potrivita pentru incepatori si interpretii de nivel intermediar.

Este un model de tip dreadnought, cu adaptabilitate buna la o varietate de stiluri de muzica, cu corzi 80/20 Bronze Light, realizate din 80% cupru si 20% zinc, cu sunet inalt si puternic, care asigura o buna acoperire atat pe frecventele medii si joase, cat si pe cele inalte.

Faca parte din categoria versiunilor cu scala standard de 25.5inch si este prevazut cu cheite turnate, placate cu nichel, care asigura o fixare si tensionare eficienta a strunelor. Include doze active si preamplificator Cort CE304T cu tuner integrat, mecanism de gestionare a volumului si EQ cu trei benzi pentru flexibilitate tonala care ofera o gama de mijloc bogata si frecvente inalte clare.

 

Avantaje:

Model hybrid cu format dreadnought potrivit pentru cei care interpreteaza o varietate de genuri musicale.

Include corzi 80/20 cu sunet clar si puternic.

Este realizata din lemn de mahon si molid cu gat rezistent din palisandru.

Versiune dotata cu preamplificator cu tuner, EQ cu trei benzi si control volum.

 

Dezavantaje:

Fiind o versiune cu preamplificator si doza active, necesita baterie pentru alimentare pentru a putea fi folosita.

 

 

Yamaha APX T2 OVS

 

Potrivita pentru cei care calatoresc frecvent si au nevoie de o versiune de dimensiuni mai mici, usor de transportat, Yamaha APX T2 OVS este un model traveler, de tip 3/4, cu fata confectionata din lemn de molid si spatele si lateralele din fibre de Meranti, un lemn popular in productia de astfel de instrumente, care ofera o rezistenta buna si o rezonanta ceva mai ridicata decat mahonul.

Este dotata cu doze active si preamplificator cu tuner incorporat, controler pe frecvente inalte, medii si joase si mecanism de modificare a volumului. Marimea mai redusa a corpului face ca si scala corzilor sa fie una scurta, de 580mm, care favorizeaza persoanele cu degete mici si ofera tonuri mai calde si pline, decat alternativele mai lungi.

Bridge-ul si tastiera sunt realizate din lemn de palisandru care ofera rezistenta buna in timp si fixarea necesara pentru un acordaj corect. Se numara printre optiunile care sunt comercializate impreuna cu husa de transport.

 

Avantaje:

Chitara model traveler, marime ¾ potrivita pentru cei care calatoresc mult si pentru copii.

Confectionata din molid si lemn de Meranti cu acustica foarte buna.

Include preamp care permite gestionarea frecventelor inalte, medii si joase si controlul volumului.

Este insotita de o husa utila pentru depozitare si transport.

 

Dezavantaje:

Model cu scala mica care genereaza sunete calde si pline, mai putin potrivita pentru genuri tari stil rock sau metal.

 

 

Cum alegi o chitara electroacustica buna

 

Ghidul cumparatorului

Chitarele electroacustice reprezinta modele mixte care permit atat utilizarea cu amplificare prin cutia de rezonanta, cat si prin conectare la o varianta electronica, daca se doreste un volum mai ridicat. Cand cauti sa achizitionezi cea mai buna chitara electroacustica pentru stilul tau de muzica, este deci important sa fii atent atat la corzi si corp, care conditioneaza formarea sunetului si redarea naturala, cat si la componentele electronice care influenteaza preluarea si transmiterea notelor prin boxe.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa intelegi suficient de bine tipurile de corzi, modelele de corpuri si punti, variantele de doze, categorii de amplificatoare si alte detalii tehnice de care ai nevoie pentru a putea lua o decizie corect.

 

 

Materiale: Majoritatea modelelor profesionale sunt confectionate din cel putin doua tipuri de lemn, ale caror caracteristici acustice combinate dau profilul final al instrumentului. Printre cele mai folosite se numara cel de molid Sitka, popular in constructia fetei, cu un interval dinamic larg si nivel bun de reactie, oferind sunete clare pe frecventele inalte, potrivit pentru strumming si lead playing.

Molidul Engelmann este similar, dar are reactii mai bune pe interpretari soft, fiind potrivit pentru fingerpicking (intrepretare prin ciupirea corzilor intre degete). Tot pentru acest stil de muzica este recomandat si cedrul, un lemn de ton cald, moale, apreciat pentru sunetul sau dulce.

Folosit in special pentru spate si laterale, mahonul ofera cele mai placute rezonante pe frecvente joase si medii, desi in unele cazuri poate suna mai inchis decat palisandrul, care este ceva mai focusat din punct de vedere acustic. Este o esenta preferata pentru instrumentele utilizate pentru a da ritmul unui mix si mai putin pentru fingerpicking si lead playing, pentru ca iese cu greu in evidenta din ansamblu.

Artarul este apreciat in mod special pentru tonul plat, fiind utilizat preponderent pentru modelele de mari dimensiuni, de genul jumbo, pentru a tempera sunetele foarte bogate pe frecvente joase. Palisandrul este caracterizat de o reprezentare foarte buna pe toate nivelurile (joase, de mijloc si inalte). Este mai focusat decat mahonul, sustinand in acelasi timp bine notele, ceea ce il face potrivit atat pentru fingerpicking, cat si pentru flatpicking. Dezavantajul sau este reprezentat de costurile ceva mai mari.

Versiunile pentru incepatori si intermediari sunt confectionate partial sau total din lemn laminat. Acestea arata la fel de bine ca cele din lemn masiv, avand uneori un aspect chiar mai placut, datorita texturilor variate care se obtin si sunt mai rezistente, fiind preferate de cei care calatoresc mult. Modul de prelucrare face lemnul laminat mai putin influentabil de diferentele de temperatura si umiditate din aer, dar nu ofera aceeasi calitate a sunetului emis.

 

Cutie de rezonanta: Tipul de corp indica marimea cutiei de rezonanta si iti spune cat de multa putere iti ofera produsul in forma sa pur acustica. Vei gasi in magazine optiuni din categoria parlor (Grand Concert) care include cele mai mici modele, notate 0, 00 si 000, care sunt mai confortabile pentru tineri si potrivite pentru fingerpicking (ciupirea fiecarei corzi cu degetele) pentru ca iti permit sa lucrezi suficient de tare strunele, incat sa obtii cea mai ridicata intensitate a vibratiilor pe care o poate oferi instrumentul pe toata gama.

Modelele clasificate OM (Orchestra Model) sau GA (Grand Auditorium) se afla la mijloc intre optiunile parlor si cele dreadnought, imediat urmatoare. Sunt potrivite atat pentru fingerpocking, cat si pentru strumming (note abordate legat, prin lovirea continua a corzilor cu pana), fiind recomandate pentru cei care doresc sa abordeze ambele stiluri. Au insa dezavantajul de a nu oferi performante de exceptie pentru nici una dintre cele doua abordari.

Dreadnought este probabil cel mai intalnit format. Are o cutie de rezonanta mai mare decat versiunile mentionate pana acum, uneori fiind construita cu spate convex pentru mai mult volum. Atinge cele mai multe frecvente de bass, ofera un sunet bogat, interval dinamic ridicat si lucreaza foarte bine in formatii.

Cel mai mare model este cel jumbo, care are cutie de rezonanta generoasa si un volum ridicat al sunetelor create. Unii chitaristi il gasesc insa dificil de utilizat din cauza dimensiunilor mari.

 

Tipuri de corzi: Pentru ca o chitara electro-acustica este in esenta un model acustic, corzile vor fi confectionate fie din otel si placate cu alama sau bronz, fie din nailon. Cele din a doua categorie sunt recomandate daca doresti sa interpretezi piese clasice sau flamengo, pentru ca ofera un sunet plin si rotund.

Dintre variantele metalice, cele versiunile de chitare electroacustice, la preturi bune, cu strat de cupru, ofera un sunet inalt si puternic si sunt recomandate pe chitare de marime mare (OM, dreadnought sau jumbo), pe cele mici dand tonuri subtiri si firave. Le vei regasi marcate sub denumirea 80/20 bronz, care inseamna de fapt 80% cupru si 20% zinc.

Cele cu bronz genereaza tonuri caldde, moi, bogate, cu inalte fine si sunt mai potrivite pentru stiluri de genul blues-ului si instrumente mai mici, desi merg bine si pe cele mari.

 

Scale: Daca stii deja din ce sunt confectionate, este important sa cunosti si tipurile de scale, care iti spun cat din lungimea efectiva a corzilor va vibra, contribuind activ la generarea sunetului.

Cele mai populare pe care le vei intalni in aceasta categorie sunt: varianta scurta, de 24inch sau 610cm, cu tonuri mai calde, moi, modele care favorizeaza degetele mai scurte, si cea lunga, de 25.5inch sau 25.6inch (648cm sau 650cm), cu note mai inalte, care ofera o mai multa libertate de miscare intre armonii si este mai confortabila pentru mainile cu degete lungi.

Pentru parintii care doresc sa cumpere o chitara electroacustica la un pret bun, recomandam optiunile cu scala 23inch (58cm) care sunt destinate copiilor si cantaretilor care calatoresc mult si au nevoie de un instrument mai usor de transportat.

 

 

Doze: Exista trei tipuri de dispozitive care se utilizeaza pentru a prelua vibratiile emise de strune: doze magnetice, piezoelectrice si microfoane. Prima categorie presupune existenta unei bobine care preia vibratiile magnetice produse de corzi si le transforma in sunet. Avantajul acestor modele consta in faptul ca nu necesita preamplificator, dar sunetul emis seamana cel mai putin cu cel natural si nu se oot folosi la modele cu corzi din nailon.

Cele piezoelectrice sunt pozitionate sub bridge, au o tonalitate mai naturala, dar necesita preamplificator din cauza volumului redus emis. A treia varianta este cea a microfoanelor care preiau sunetele din interiorul instrumentului. Se apropie cel mai mult de tonurile naturale ale instrumentului, dar sunt si simtitor mai scumpe. Ultimele doua optiuni se folosesc si in chitarele cu strune din nailon.

Din punctul de vedere al modificarile pe care le pot face asupra sunetului emis de chitara, dozele mai pot fi pasive si active. Primele receptioneaza semnalul audio si il trimit prin cablu la amplificator sau la DI box, nu necesita alimentare si sunt cele mai asemanatoare ca functie cu un microfon simplu.

Daca chitara ta este dotata, pe una din partile laterale, cu un panou de control, cunoscut si sub denumirea de preamplificator, cu mecanism de gestionare a volumului, glisiere sau butoane pentru filtre EQ, anti-feedback si chiar tuner, atunci probabil detii un model cu doze active. Acestea au posibilitatea de a intensifica volumul sunetului preluat si de a-l modifica adaugand diverse efecte (ex. mai mult bass) si sunt recomandate de cele mai multe pareri despre cele mai bune chitare electroacustice pentru concerte in locatii mari.

Cauti o alta sursa de achizitie in afara de magazinul cu specific muzical din oras? Nu ezita sa folosesti internetul pentru a gasi cea mai buna oferta pentru bugetul tau si stilul de muzica care te defineste. Incepe chiar acum, evaluand exemplele de mai jos.

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu