
Cea mai buna consola DJ – Recomandarile noastre pentru 2023
Consola pentru DJ este piesa de echipament care defineste aceasta meserie – de la ea porneste totul, utilizatorului permitandu-i-se sa proceseze muzica in timp real, cu foarte multe efecte si optiuni la mana sa. Analizand oferta pietei, putem spune ca Pioneer DDJ-1000 este considerata cea mai buna optiune pentru anul curent – poate fi folosita fara ca utilizatorul sa stea cu ochii si pe laptop, afisand toti parametrii pe propriile ecrane din interiorul jog-urilor. Include si doua intrari pentru microfon, iar vu-metrele sunt usor de monitorizat. Are port USB, placa de sunet, conectori pentru boxe XLR si RCA, Rekordbox DJ si propriul alimentator livrat in cutia produsului. A doua recomandare pe care o putem face este Roland DJ-505, cu doua canale, patru deck-uri, compatibil cu cateva modele de drum machine-uri de la aceeasi firma. Ofera doua iesiri pentru casti, intrare la microfon si foarte multe efecte de sunet.
Contents
Tabel de comparatie
Pe langa o paleta ampla de functii, include doua afisaje, in interiorul jog-urilor, pe care apar parametrii melodiilor. Astfel, nu va trebui sa va impartiti atentia intre consola si laptopul din dotare, cand mixati.
Un astfel de aparat de calitate vine cu un pret pe masura - pregatiti-va sa scoateti o suma destul de ridicata pentru a-l achizitiona, acest produs fiind adresat cumparatorilor exigenti.
DJ-ii ce mixeaza la cluburi mari nu pot face compromisuri in ceea ce priveste echipamentul, iar consola aceasta reprezinta una din cele mai atractive optiuni din gama high-end a pietei.
Utilizand tehnologia Analog Circuit Behaviour, consola poate reproduce sunete de diverse instrumente de percutie (drum machine-uri), ceea ce este foarte util in meseria de DJ. Platter-ele sunt proiectate pentru scratching, iar conectivitatea multipla permite multe posibilitati de mixare.
Poate fi utilizat numai cu software-ul Serato DJ. Alte console suporta multiple tipuri de software pentru acest scop, iar in cazul modelului de fata, axarea numai pe unul singur este considerata dezavantajoasa de catre unii utilizatori.
Daca sunteti in cautarea consolei care sa ofere un echilibru foarte atractiv intre calitate si pret, nu ezitati sa luati in considerare acest model printre primele optiuni din oferta pietei.
Un produs de ultima generatie, care iti asigura experinte de neuitat in spectacolele live, avand multiple imbunatatiri si carateristici performante, cu 4 canale, egalizatoare de 3 benzi, secventiator de tambur in 16 trepte, conectivitate diversa, control bun asupra ascultarii la casti, precum si un set de sunete de tobe legendare, utila producatorilor si artistilor ce activeaza in zona house si tehno.
Pretul este pe masura performantelor oferite, fiind ceva mai ridicat decat alte modele prezentate.
Un produs de nisa, dedicat pentru cei mai indrazneti DJ, care vor sa ofere spectacole de inalta calitate, dar potrivit si pentru studiouri.
Cum alegi o consola DJ buna
Ghidul cumparatorului
Consolele de DJ reprezinta standardul zilelor noastre pentru meseria de Disc Jockey. In trecut, diverse echipamente de redare a muzicii erau utilizate (pick up-uri, chiar si magnetofoane) iar de-a lungul timpului, tehnologia a permis imbunatatirea acestor mijloace de mixare, astazi era digitala fiind o parte esentiala in organizarea petrecerilor din cluburi ori la concerte in aer liber. Pentru cei dintre dumneavoastra care nu sunt foarte familiari cu modul in care functioneaza consolele DJ, mai jos prezentam cateva din aspectele principale ale acestora si modul in care ele ar putea influenta achizitia unui model:
Software: in zilele noastre, cei ce mixeaza muzica utilizeaza si software-uri speciale. Multe pareri despre cele mai bune console DJ spun ca un model ce este compatibil cu mai multe din aceste programe este de preferat in defavoarea altuia care poate functiona doar cu un singur tip de program. De exemplu, Roland DJ-505 este compatibil doar cu platforma Serato DJ, pe cand Numark Mixtrack Pro III suporta si Serato DJ dar si Virtual DJ 8, pe langa alte software-uri similare.
Avand in vedere ca licentele pentru aceste programe costa bani, veti putea opta pentru testarea gratuita a acestora (variantele free trial) pentru a descoperi cum va descurcati pe ele ori daca dau dovada de compatibilitate cu consola. Cele mai cautate software-uri de DJ sunt Traktor Pro, RekordBox DJ, Serato DJ si Virtual DJ.
Numar de canale: determina cat de multe surse de sunet veti putea mixa. Fireste, “a mixa” vine din termenul englezesc pentru “a amesteca” – iar orice consola DJ, la un pret bun, sau nu, va avea cel putin doua canale.
Puteti gasi si modele cu patru canale, pentru utilizatorii cu mai multa multa experienta si cu abilitati mai ridicate de a controla si modifica sunetul de la patru surse diferite. Insa mai mult nu inseamna neaparat mai bun – in functie de stilul in care lucrati, genul de mixuri pe care le creati si propriul talent, s-ar putea sa preferati un model cu doua canale, care insa sa aiba alte proprietati si specificatii pe care le doriti.
Ca sa oferim si exemple de produse, Pioneer DDJ-1000 contine patru canale, iar Roland DJ-505 are doar doua, ambele insa fiind modele de foarte inalta calitate si prestigiu.
Numar de intrari: un controller DJ (alt termen pentru consola) poate avea doua canale, dar patru intrari diferite. Acest lucru poate fi explicat prin faptul ca fiecare din cele doua canale are un intrerupator prin care utilizatorul va putea selecta din doua intrari diferite. Insa, in orice moment, nu veti putea mixa decat cu doua surse deodata, iar daca doriti mai multe, va trebui sa va orientati catre un model cu patru canale.
Egalizator: butoanele pentru egalizator vor permite DJ-ului sa ajusteze cat de pronuntate vor fi anumite frecvente in sunetul de pe fiecare canal. In cele mai multe cazuri, egalizatoarele pe trei benzi sunt de preferat: o banda pentru frecventele joase (bas), una pentru cele medii si una pentru cele inalte.
Exista si console doar cu doua benzi (joase si inalte), iar in cazuri rare, cu mai mult de trei benzi. Unele modele au si egalizator global, care permite operarea frecventelor pe toate canalele deodata, pentru uniformizarea sunetului rezultat din mixarea multiplelor surse.
Console modulare sau nu: foarte multe console DJ la preturi bune, pe care le putem gasi in oferta actuala a pietei, sunt ne-modulare. Asta inseamna ca produsele respective vor avea toate elementele intr-un singur corp ori carcasa (placa de sunet, elementul mixer, controalele pentru deck-uri). Astfel, aveti toate instrumentele necesare pentru a trece la treaba cat mai repede cu putinta.
Utilizatorii cu experienta, insa, ar putea fi atrasi de modelele modulare, cu elemente separate, la care se pot adauga mixere analogice si nu digitale, ori placi de sunet separate. Este o problema de gusturi, la urma urmei, intrucat unii DJ ar putea prefera echipamente adiacente separate de un anumit fel, iar un controller modular va permite conectarea si utilizarea acestora. Majoritatea modelelor pe care le vom prezenta in partea a doua a ghidului nostru vor fi ne-modulare, intrucat acestea sunt cele mai cautate pe piata in momentul actual.
Iesiri: standardul obligatoriu pentru absolut orice consola DJ este iesirea Master Out – din care iese sunetul final – si iesirea pentru castile care vin la urechile persoanei care mixeaza. Pe langa acestea, mai puteti gasi si o iesire pentru inregistrare (recording output), cu ajutorul careia sa se conecteaza diverse echipamente de inregistrat, iar monitor output functioneaza tot ca o iesire aditionala pentru boxe.
Aproape toate modelele noi includ si iesiri USB pentru conectarea de MIDI, laptopuri, placi audio externe, ori alte echipamente adiacente.
Placa sunet inclusa: interfata sau placa de sunet poate fi intalnita la unele modele, in timp ce altele vor necesita conectarea externa la un astfel de dispozitiv. Ca regula, acest accesoriu este destul de des intalnit la modelele mai noi de console, in timp ce cele mai vechi nu au asa ceva.
O interfata de sunet elimina nevoia de a conecta un laptop la controller, acesta scotand propriul semnal audio, care va veni la casti, amplificatoare, monitoare active sau la sistemele de inregistrare pentru muzica. Consolele modulare sunt cele la care nu veti intalni interfata de sunet, acestea fiind gandite pentru a conecta accesorii separate, alese special de catre utilizatori.
Detector de tempo: acest element mai poarta numele de “BPM counter” – adica numarator de batai pe minut. Este o aplicatie care analizeaza ritmul melodiei de pe unul din canale, anuntand astfel daca aceasta se va potrivi cu ritmul melodiei care este redata in acel moment. Astfel, DJ-ul isi va da seama daca va iesi tranzitia de la o melodie la cealalta.
Pe langa detectorul de tempo, mai exista si alte efecte digitale ce pot fi redate, cum ar fi reverberarile. Cand cautati cea mai buna consola DJ, nu uitati ca efecte sonore pot fi redate si cu ajutorul unei placi video externe ori a unui laptop conectat.
Conform multor recenzii, atat din partea pasionatilor de mixare, dar si din partea site-urilor specializate ce analizeaza echipamente de DJ, am selectat un numar de console pe baza popularitatii si specificatiilor pe care le ofera. Le descriem in detaliu mai jos, subliniind factorii care le fac atractive, dar si cei care, din contra, le-ar putea descalifica in ochii unor cumparatori, in favoarea unor produse concurente. Actualizam periodic ofertele noastre, asa ca merita sa reveniti mai tarziu, pentru a vedea daca am inclus produse noi in listele cu prezentari.
Modele recomandate in 2023
Pioneer DDJ-1000
Puteti gasi o gama larga de produse tip consola DJ Pioneer pe piata, iar printre acestea, modelul DDJ-1000 se face remarcat prin calitatea ridicata si performantele pe care le ofera.
Ofera 16 pad-uri cu efecte (8 pentru fiecare deck), are patru canale, iar cele doua (nu una!) placi de sunet incorporate permite sa folositi consola impreuna cu un alt DJ in acelasi timp. Unul din cele mai notabile avantaje sunt display-urile color aflat in interiorul jog-urilor, in care sunt afisati toti parametri de playback si mixare, asta insemnand ca nu va trebui sa mentineti atentia catre laptop-ul conectat.
Fiecare canal are intrari phono, iar pe langa acestea beneficiati si de doua conectiuni de tip USB. Desi este un controller ne-modular, suporta compatibilitate cu foarte multe alte module separate. Jog-urile sunt garantate la 10 milioane de miscari inainte sa se strice, iar printre efecte se pot enumera ecouri si sampler cu 16 slot-uri, de pe care puteti incorpora manual beat-uri alese.
Avantaje:
Microfon cardioid, perfect pentru studiouri personale, amenajate in propria casa.
Calitate audio superioara, fiind folosit de numerosi “youtuberi” cunoscuti.
Are sistem de montaj pivotant, pentru prindere fixa pe stativ.
Reduce zgomotul de fond, fiind ideal pentru utilizare impreuna cu sistemele de inregistrare digitala.
Dezavantaje:
Nu il poti conecta direct la PC, intrucat nu are USB si necesita utilizarea unei placi externe de sunet, cu phantom power.
Roland DJ-505
Cu doua canale si patru deck-uri, acest controller cu doua canale de la Roland se face remarcat prin jog-urile sale, special construite pentru scratching, dat fiind diametrul mare si latenta scazuta. Cele opt touch pad-uri suporta multiple moduri de control (roll, hot cue, pattern, sampler, TR).
Are intrare de microfon, intrari stereo RCA si Phono, iesire master de tip XLR si RCA (doua de fiecare, pentru fiecare canal), conectori casti si MIDI si un port de USB pentru conectarea la un computer. Intrarile sunt de tip RCA. In materie de software, suporta doar Serato DJ, fapt ce poate fi atractiv pentru fanii acestui program, insa descurajant pentru utilizatorii ce cauta console compatibile cu mai multe software-uri deodata.
Controllerul este foarte usor, ceea ce inseamna portabilitate ridicata (3,5 kilograme), iar compatibilitatea cu cele mai bune drum machine-uri Roland este un alt plus remarcabil.
Avantaje:
Recenziile spun ca este unul din cele mai bune controllere pentru reprezentatii live, data fiind usurinta cu care este folosit si jog-urile gandite special pentru scratching.
Are intrari multiple, chiar daca are doar doua canale.
Greutarea redusa il face usor de transportat (3,5 kilograme).
Se impaca excelent cu drum machine-urile de la Roland (modelele TR-808, TR-707, TR-606 si TR-909).
Dezavantaje:
Suporta doar pachetul de software Serato DJ, unii cumparatori preferand console compatibile cu software-uri multiple.
Roland DJ-808
Daca esti DJ profesionist si ai ajuns la un nivel de performanta in care calitatea este cel mai important aspect, atunci te poti indrepta spre acest produs de ultima generatie, care va satisface si cele mai exigente cerinte in domeniu.
Este cu 4 canale, dedicat pentru Serato Pro, cu secventiator de tambur integrat ce are 16 trepte ce iti permite sa programezi sunete de tambur si mostre in timpul utilizarii, cu sunete de tobe legendare, cu egalizator pe trei benzi, buton FX pentru fiecare canal, 4 fadere de volum, precum si o sectiune a microfonului foarte bine controlata.
Nici in partea de conectivitate nu ai de ce sa te plangi, cu iesiri de tip master XLR, mufe RCA master si Both, intrari RCA, doua mufe USB precum si priza USB. De asemenea, are mufe pentru casti cu tot felul de butoane aferente precum de volum, de amestecare si comutare mono split. In conluzie, este o consola DJ potrivita atat pentru productia de studio, cat si pentru evenimente live.
Avantaje:
Este o consola DJ cu 4 canale si procesare vocala.
Se potriveste foarte bine cu Serato DJ.
Este un model cu o conectivitate diversa si foarte utila.
Include sunete de tobe care au facut senzatie de-a lungul timpului.
Dezavantaje:
Are un pret mai ridicat, fiind un produs performant.
Roland DJ-202
De multe ori ai un buget limitat dar totusi iti doresti un produs de calitate, asa ca nu ezita sa treci pe lista acest model de consola DJ, care poate fi ceea ce iti doresti.
Este un produs de calitate care contine toate elementele de baza pentru a-ti putea desfasura activitatea de DJ in cele mai bune conditii: discurile sunt receptive si se simt foarte bine la utilizare, putand sa le reglezi sensibilitatea in functie de cum esti obisnuit; butoanele sunt solide si comod de folosit; functiile sunt diverse si te vor ajuta sa treci cu brio peste orice eveniment la care participi; efecte vocale incorporate, filtru pentru reducerea zgomotelor.
Ca si conectivitate, te poti baza pe aceasta consola avand intrare microfon, iesire master de tip RCA, jack stereo pentru casti, port USB de tip B, iesire MIDI. Cantareste 2,1 kg si are dimensiuni medii (47,8 x 29,7 x 6,2 cm).
Avantaje:
Foarte bine echilibrat in ceea ce priveste raportul calitate – pret, oferind performanta si pentru un buget mai restrans.
Poti regla sensibilitatea platanelor, pentru o experinta cat mai placuta in timpul utilizarii.
Este dotata cu functii diverse, de baza pentru un DJ.
Conectivitatea este foarte buna.
Dezavantaje:
Crearea de secvente este mai dificila, mai putin intuitiva decat la alte modele.
Numark Mixtrack Pro FX
Daca te simti atras de profesia de DJ si vrei sa incerci sa vezi daca te descurci si ti se potriveste, atunci te poti indrepta spre acest model de consola DJ, cu discuri mari (6 inch) pentru clasa din care face parte pe care poti exersa si te poti perfectiona.
Este dotat cu intrari si iesiri de baza pentru un DJ: microfon, iesire RCA, prize pentru casti, conexiune USB pentru alte dispozitive. Ca si soft este compatibil cu Serato Pro pe care il poti achizitiona ulterior, dar vine cu Serato DJ Lite pentru a putea sa te pui la punct, usor si comod de utilizat.
Butoanele sunt foarte intuitive, cu slide-uri pitch de dimensiuni mari, pentru a putea sa ai control simplu si comod, cu placa de sunet incorporata. Are egalizatoare pe trei benzi, butoane de filtrare si de castig, pentru controlul comod al castilor, pentru controlul volumului etc.
Avantaje:
Este o consola ce se adreseaza si incepatorilor.
Platanele sunt de dimensiuni mari si comod de utilizat.
Ai la dispozitie intrari si iesiri de baza, pentru a te conecta usor si comod la alte dispozitive.
Butoanele sunt de dimensiuni mari si intuitive, pentru o experienta cat mai buna.
Dezavantaje:
Pentru softul Serato Pro trebuie sa platesti suplimentar.
Native Instruments Traktor Kontrol Z1
In caz ca esti foarte solicitat si ai nevoie de libertate de miscare, atunci poti sa optezi pentru acest produs, considerat unul dintre cele mai mici si portabile console pentru DJ.
Deoarece Traktor Pro este foarte raspandit in lume DJ-ilor, acest produs este special dedicat pentru aceasta aplicatie, precum si pentru Traktor DJ, aplicatia pentru telefoane. Are butoane de egalizare robuste si usor de folosit, pe trei benzi. Faderele au raspuns imediat si sunt comod de citit.
Comenzile sunt dedicate pentru doua canale si ai control intuitiv si foarte comod asupra volumului, pentru efecte, fitre. Cu placa de sunet integrata esti pregatit pentru club, avand un sunet puternic si foarte clar. Fiind de tip modular, poti lua cu tine doar ceea ce ai nevoie, fara a te incarca inutil. Are o conectivitate buna si este stabil pe masa, avand picioruse antialunecare.
Avantaje:
Special dedicat pentru cele mai utilizate softuri pentru DJ, Traktor pro si Traktor DJ.
Este comod si intuitiv de folosit.
Faderele au raspuns instant vizual.
Mic si foarte portabil, pentru a te putea deplasa cat mai comod cu el.
Dezavantaje:
Este potrivit in general pentru petreceri de mici dimensiuni sau pentru pregatirile anterioare.
Akai APC Mini
Este o consola DJ dinamica, conceputa special pentru artistii foarte mobili, de dimensiuni mici, dar puternica si compacta, cu foarte bune caracteristici tehnice.
Foarte usor de manipulat, are o grila de 8×8, iluminata diferit pentru a putea sa-ti dai seama in ce stadiu esti fara a mai verifica si pe computer. Cu 9 fadere de canal, dispuse in partea de jos, ai acces usor la diferite efecte, volum, mixare etc. Deja din contructie vine gata echipat pentru interfata Ableton Live, si poti sa iti personalizezi configurarile cum iti este mai comod.
Are interfata USB si se pot lega mai multe in paralel in caz ca ai nevoie de aceasta optiune. Vine la pachet cu Ableton Live, un sintetizator virtual foarte performant ce te va ajuta sa compui, sa inregistrezi, sa remixezi, sa fii creativ. Este foarte usor (0,6 kg) si de dimensiuni reduse (25,4 x 23,8 x 2 cm).
Avantaje:
Foarte portabil, putand fi usor transportat intr-un rucsac.
Puternic si robust, cu o constructie decenta.
Grila de butoane este iluminata pentru a o controla usor si in conditii de lumina scazuta.
Conectivitate buna.
Dezavantaje:
Este concentrat pe Ableton Live, asa cum declara producatorul.
Bibliografie:
3) https://youtubemusicsucks.com/the-dj-controller-and-how-to-use-it/
4) Tutorial DJ
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Numark Mixtrack Pro III
Desi aceasta consola DJ, ieftina si buna, are trecut numele “Serato” pe partea de dreapta jos, suporta nu doar programul sotware respectiv, ci si Virtual DJ ori alte versiuni. In ciuda pretului foarte atractiv, calitatea si functionalitatea sa au fost laudate in mod repetat de catre cumparatori.
Printre cele mai des mentionate avantaje putem mentiona calitatea sunetului (are o placa audio eficienta incorporata), fader-ele de dimensiuni mari (100 milimetri), ce permit un control extrem de fin asupra pitch-ului, knob-uri pentru filtre pe fiecare canal (o raritate la consolele din gama respectiva de preturi) si cele 16 pad-uri luminate (8 pe canal, avand doua canale), pentru redare sunetelor ca la o claviatura.
In plus, designul super subtire face produsul usor de transportat cu dumneavoastra la concerte si petreceri.
Avantaje:
Are pretul extrem de mic, dar si calitatea ridicata a produsului ce contrasteaza cu acesta.
Fader-ele de 10 centimetri, ce permit un control precis asupra pitch-ului.
Are knob-uri dedicate pentru fiecare canal – putine modele au asa ceva, in gama aceasta de preturi.
Designul consolei este foarte subtire (6 centimetri), prin urmare ofera portabilitate ridicata.
Dezavantaje:
Este excelent pentru incepatori, dar pentru utilizatorii avansati, controllere mai complexe sunt de dorit.
Pioneer DDJ-SR2
Compatibila cu Serato DJ si Pitch-N-Time, doua din programele cele mai cautate de catre DJ, controllerul prezentat aici este solid, compact si usor de transportat, iar jog-urile de diametru mare si latenta scazuta sunt special gandite pentru scratching. Un eventual dezavantaj, citat pe site-urile de recenzii, este faptul ca slider-ele pentru pitch sunt mici (5 centimetri), ceea ce nu permite foarte mare precizie in reglaje.
Totodata, unii dintre utilizatori sunt de parere ca exista prea multe butoane inghesuite pe suprafata consolei, ceea ce devine obositor uneori. Are doua canale, se poate alimenta prin adaptor dar si prin USB, include placa de sunet, egalizator, filtre, efecte, 16 pad-uri (opt pe canal), intrari RCA si microfon, iesiri RCA si XLR, precum si jack pentru casti.
Canalele au terminale pentru impamantare iar vu-metrele au cate doua randuri de LED-uri pentru fiecare canal. Producatorul pioneer citeaza si greutatea redusa a produsului sau (3,7 kilograme), pentru un plus de portabilitate la petreceri sau concerte.
Avantaje:
Marimea compacta si greutatea mica (553 x 65 x 334 milimetri si 3,7 kilograme).
Pad-urile si jog-urile excelente, gandite pentru reprezentatii live.
Suportul pentru software-uri multiple, in special Serato DJ si Pitch’N’Time.
Include mixer pe hardware, cu egalizator pe trei benzi pentru fiecare canal.
Dezavantaje:
Butoanele sunt foarte multe, inghesuite pe un spatiu mic, iar sliderele sunt destul de mici, ne-permitand multa precizie.
Numark MixDeck Express Black
Aici prezentam o consola DJ, la un pret bun, destinata fanilor brandului Numark, care si-a stabilit o reputatie solida in acest domeniu. Are doua canale, include drivere pentru CD-uri si MP3-uri (adica DJ-ul poate conecta CD playere ori stick-uri USB cu muzica, cand are nevoie), iar o alta particularitate este conexiunea auxiliara pentru muzica ambientala.
Suporta si conectarea la MP3 playere, iPod-uri, iPhone-uri sau chiar televizoare, preluand muzica de la acestea in vederea mixarii. Totodata, se pot conecta si doua microfoane la sistem. Egalizatorul pe trei benzi este prezent iar software-ul Serato DJ este livrat o data cu produsul – desi acesta suporta si Traktor ori Virtual DJ.
Un alt avantaj este prezenta display-urilor cu cristale lichide, cate unul pentru fiecare canal, pe care se pot urmari diversi parametri de playback. Este putin mai greu decat alte modele (4,4 kilograme). are conectori RCA pentru pick-up-uri, Stereo TRS si XLR, si doua iesiri pentru casti.
Avantaje:
Poate reda muzica de pe CD playere, sau formate digitale (WAV, MP3, AIFF).
Ofera si doua display-uri cu cristale lichide pe care se pot urmari parametri de playback.
Se livreaza impreuna cu programul Software DJ Intro, insa suporta si Traktor ori Virtual DJ.
Include mixer integrat, pe trei canale.
Dezavantaje:
Nu are buton de functie “sync”, pentru potrivirea automata a ritmurilor de pe doua melodii.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
0 Comentariu