
Contents
Microfoane studio – Opinii si Recenzii in 2023
Tabel comparativ
Versiune profesionala, de studio, cu diafragma mare si format polar cardioid, care asigura receptia foarte buna a sunetelor emise din fata microfonului si izoleaza sunetele venite din laterale, pentru cat mai putin zgomot de fundal. Lucreaza in intervalul de frecventa 20Hz – 20kHz si este livrat impreuna cu sistem de prindere, adaptor si geanta de protectie si transport.
Nu se numara printre versiunile care permit conectarea la PC, deci daca vrei sa il folosesti cu calculatorul vei avea nevoie de o placa externa de sunet.
Microfon potrivit atat pentru studio, cat si pentru cei care doresc sa se poata inregistra singuri, in propria locuinta.
Produs din categoria microfoanelor dinamice, tip condensator, cu capsula hipercardioid, care asigura preluarea clara a sunetului din zona frontala si elimina zgomotele de fundal din laterale. Este o versiune disponibila la un pret accesibil, prevazuta cu USB, potrivita atat pentru studio, cat si pentru podcasturi si clipuri muzicale pentru youtube.
Pachetul de livrare nu contine si un stativ potrivit pentru acest microfon, accesoriu pe care va trebui sa il achizitionezi separat.
Se numara printre cele mai bune variante recomandate pentru inregistrari care presupun utilizarea calculatorului si un microfon care reduce in mod eficient zgomotul de fundal.
Este un microfon tip condenser, cu capacitatea de a suprinde sunetul intr-o forma clara si naturala, potrivit pentru inregistrari de studio, dar si pentru cele realizate in locuinta sau la birou. Pachetul de livrare include un minitripod pentru asezare stabila, iar microfonul este prevazut cu conexiune USB, fiind usor de folosit impreuna cu laptop-ul pe Windows sau Mac.
Garantia produsului acopera de aceasta data doar o perioada de 12 luni, deci daca acest criteriu este important pentru tine, analizeaza cu atentie produsul.
Varianta tehnica conceputa pentru a usura munca celor care creeaza podcasturi si materiale audio/video cu difuzare online, cu tripod pentru birou si functionare plug&play.
Cum alegi un microfon de studio bun
Ghidul cumparatorului
Avansul tehnologic din prezent iti permite sa faci continut multimedia doar cu camera telefonului inteligent sau cu un DSLR. Aceste echipamente pot fi suficiente, daca esti la inceputul carierei tale de “youtuber”, insa, daca deja ai o audienta si vrei sa o cresti, ori esti un muzician incepator si vrei sa te lansezi, e cazul sa treci la urmatorul nivel si sa investesti intr-un microfon de studio.
Nu il poti compara cu unul profesional, folosit in studiourile mari de muzica, insa reuseste sa capteze toate frecventele si intonatiile vocii, cu claritate, fiind mai accesibil si potrivit pentru inregistrare la tine acasa, intr-un spatiu special amenajat.
Asadar, vrei sa creezi podcast-uri, sa faci muzica, voice-over-uri, streaming online de jocuri pe Twich sau orice alt tip de continut audio-video? – nu trebuie decat sa afli unde gasesc microfon de studio, la preturi bune, alti creatori de continut online.
Ti-e greu sa identifici care produs din comert corespunde exact nevoilor tale? – poti incepe prin parcurgerea ghidului de cumparaturi de mai jos, ce contine informatii de baza privind dispozitivele si numeroase sfaturi utile si obiective.
Tipuri: Exista microfoane dinamice, tip ribbon (cu panglica), condensatoare si cu USB, fiecare cu caracteristici diferite, responsabile de modul in care e capturat si redat sunetul. Daca planuiesti sa inregistrezi muzica live, voce sau instrument, iti recomandam un model dinamic, care ofera feedback bun in mai tot spectrul de frecvente audio. Cele ribbon sunt mai pretentioase, in sensul ca vor oferi rezultate optime doar intr-un spatiu perfect controlat si izolat fonic, – mai dificil de obtinut intr-un studio amenajat la tine acasa.
Condensatoarele sunt foarte apreciate, conform celor mai multe pareri despre cele mai bune microfoane de studio, fiind cautate de majoritatea creatorilor de continut pe Youtube si nu numai. Acestea au senzitivitate inalta si un raspuns larg in frecventa, calitatea inregistrarii vocale fiind principalul avantaj detinut. Intrucat vor fi folosite pe un stativ vor fi mai protejate, iar alimentarea acestora se face printr-un acumulator intern, cu incarcare la 12V sau la 48V (Phantom Power).
Microfoanele cu USB sunt ideale pentru amatori si pentru utilizare acasa, intrucat incorporeaza preamplificator al sunetului si convertor. Astfel, transformarea semnalului audio intr-unul digital se face mai usor, fara a fi nevoie de cine stie ce cunostinte tehnice. Nu-ti trebuie decat un calculator si un software dedicat pentru inregistrare digitala.
Caracteristica polara: Cardioid (undifirectional), omnidirectional sau bidirectional – arata care parte a microfonului preia sunetul, asa incat sa stii la ce conditii de utilizare se preteaza fiecare.
Caracteristica polara cardioid capteaza vocea din fata, luand doar sunetul emis de vorbitor si lasand sa se piarda zgomotele de fond. E ceea ce-ti doresti intr-un studio, fie ca vei prelucra inregistrarea sau faci o transmisiune live. Cu o zona de captare mai ingusta, se deosebesc microfoanele supercardioid sau hypercardioid, ideale cand vrei sa individualizezi vocea unui singur cantaret dintr-o trupa. Sunt potrivite si in sesiunile de inregistrare, de exemplu in cazul unei competitii de streaming, cand esti inconjurat de mai multi jucatori.
Caracteristica polara omnidirectionala nu ofera o directie precisa de capturare a sunetului, ci lucreaza pe toate unghiurile. Vrei sa transmiti un recital live, pe Facebook, Youtube sau Skype? Sau un podcast ori o emisiune radio cu mai multi invitati? – e ceea ce ai nevoie, deoarece va lua sunetul din intreaga incapere.
Caracteristica polara bidirectionala prinde sunetele din fata si din spate, cele provenind de pe lateral fiind respinse. Ofera feedback vocal bun in timpul transmisiunilor live, a interviurilor sau duetelor.
Conexiuni: Daca alegi un microfon profesional, precum cele folosite in studiourile mari, conexiunea digitala necesita o interfata audio (o placa de sunet onboard). Pentru acasa, insa, poti utiliza lejer un microfon semi-profesional, pe care il conectezi rapid la portul USB al calculatorului (sau laptopului, tabletei, telefonului inteligent, etc.), printr-o simpla operatiune de tipul plug and play. Nici macar nu iti vor trebui drivere de conectare, indiferent ca lucrezi cu sisteme de operare Windows sau Mac OSX.
Diafragma: Ne intereseaza, mai exact, marimea acesteia, existand diafragme mari si mici, precum si unele de dimensiune medie.
Microfoanele cu diafragma sunt preferate cand vine vorba de inregistrarea vocii intr-un studio; utilizatorul va trebui sa cante sau sa vorbeasca intr-o parte, iar sunetul va fi unul mai cald. Dispozitivul e de preferat si pentru captarea instrumentelor de suflat, cu corzi, cu percutie (fiind folosit aici un condensator) ori a unui set de tobe (in caz ca e folosit un model dinamic).
Microfoanele cu diafragma mica au capacitatea de a reda sunetul cu mai multa acuratete. Sunt, asa cum iti dai seama, mai mici si mai fine, putand fi puse chiar in apropierea instrumentelor muzicale. Intr-un studio, le poti aseza chiar langa corzile unei chitare acustice sau deasupra tobelor.
Accesorii: Un instrument esential e stativul pentru microfon de studio (plus diferite cleme de prindere), acesta fiind cel care tine dispozitivul intr-o pozitie fixa si il protejeaza. Pe langa el, sunt de dorit cateva accesorii necesare intr-o camera de inregistrari, precum un filtru-pop, un paravan ori un ecran de difuzie, o montura anti-soc, precum si un cablu USB.
Acum, ca ai ajuns la finalul ghidului nostru de cumparaturi, putem trage concluzia ca detii suficiente informatii pentru a face o alegere documentata. Iar daca esti nerabdator sa-ti dotezi studioul cu scule de calitate si sa impresionezi prin sunetul filmuletelor tale, iti sugeram sa nu mai pierzi timpul si sa profiti de ofertele prezente pe site-urile de cumparaturi.
Online, nu doar ca e locul unde gasesc microfon de studio, la un pret bun, majoritatea cumparatorilor, insa orice interesat poate analiza promotiile de pe diferite pagini de Internet, asa incat sa gaseasca produsul perfect. In plus, spre deosebire de magazinele conventionale, in care e greu sa-ti faci o idee in legatura cu calitatea modelului ce ti-a atras interesul, online gasesti casute de comentarii, care te ajuta sa identifici avantajele si dezavantajele produsului ales. Pe langa toate acestea, sa nu uitam nici de perioadele de reducere, care sunt oferite des. Nu ne crezi? Te poti convinge singur, printr-o simpla cautare.
Modele recomandate in 2023
Audio Technica AT2020
Popularitatea produsului Audio Technica AT2020, considerant de numerosi creatori de continut digital drept cel mai bun microfon de studio existent pe piata, se explica atat prin calitatea audio pe care o ofera, dar si prin pretul avantajos, comparativ cu alte astfel de modele de pe piata. E perfect pentru inregistrari vocale, avand o constructie robusta si caracteristici care il recomanda pentru a da randament intr-un home studio.
Are o diafragma mare, side-address (vocea poate fi transmisa dintr-o parte), iar intrucat e un model polar cardioid, sunetul e preluat din fata, cele care provin laterale si din spate fiind respinse, ceea ce duce la o izolare fonica a sursei de sunet dorite. Mai mult, claritatea si dinamicitatea vocala se datoreaza si raspunsului in frecventa extins (20 Hz – 20000 Hz), precum si capacitatii de evitare a zgomotului de fond. Pe langa acestea, e usor de manevrat, avand o greutate de doar 345 g si dimensiuni de 162 x 52 mm, si vine accesorizat cu un sistem sigur de prindere, cu adaptor pentru filet si o geanta protectoare.
Se aude fara lag, nu produce zgomote de fundal si ofera un sunet clar si dinamic – iata principalele aspecte pentru care merita sa investesti in acest produs.
Avantaje:
Microfon cardioid, perfect pentru studiouri personale, amenajate in propria casa.
Calitate audio superioara, fiind folosit de numerosi “youtuberi” cunoscuti.
Are sistem de montaj pivotant, pentru prindere fixa pe stativ.
Reduce zgomotul de fond, fiind ideal pentru utilizare impreuna cu sistemele de inregistrare digitala.
Dezavantaje:
Nu il poti conecta direct la PC, intrucat nu are USB si necesita utilizarea unei placi externe de sunet, cu phantom power.
Behringer C-1U
Behringer C-1U, in special varianta dotata cu USB, se regaseste printre cele mai bune microfoane de studio, iar asta o poate confirma multi dintre utilizatorii care au achizitionat produsul si au lasat comentarii pozitive. Cum se explica popularitatea sa? In primul rand, are o constructie solida si totusi eleganta, feedback-ul audio e impresionant, rapid, clar si profund, iar pretul intrece asteptarile.
Totusi, atuul modelului e reprezentat de posibilitatea de conectare usoara, prin intermediul portului USB, prin care poate fi legat rapid la calculator. Asadar, nu-ti ramane decat sa realizezi podcast-urile pentru emisiunile tale, sa le editezi, dupa care le poti da drumul pe Internet. E un model dinamic hipercardioid, lucreaza pe spectrul de frecvente 40 Hz-20000 Hz, e usor (0,88 Kg si 169 x 54 mm) si aspectuos, in baza formei fine si a culorii argintii.
Te afli la inceputul carierei tale de creator de continut digital online? Produsul de fata, compatibil cu USB, e tot ceea ce ai nevoie pentru a-ti dezvolta canalul de Youtube, fara a necesita cunostinte tehnice complexe.
Avantaje:
Microfon de studio, cu USB, Behringer C-1U .
Model condensator, perfect pentru inregistrare voce si podcast-uri in studioul personal.
Poate fi folosit imediat dupa simpla conectare la PC.
Dispune de sistem de infiletare, pentru montare sigura si facila.
E un produs ieftin, comparativ cu celelalte oferte din comert.
Dezavantaje:
Setul de livrare nu contine stativul de microfon, fiind necesara o alta achizitie.
Blue Microphones Snowball iCE USB
Iata un microfon condenser de studio, care poate inregistra vocea la o calitate foarte apropiata de cea dintr-un studio de inregistrari profesional. Utilizatorii care au optat pentru model au fost convinsi de calitatea inregistrarii, dar mai ales de usurinta de utilizare, atat in ceea ce priveste conexiunile, cat si transmisiunile digitale.
Produsul e echipat cu tehnologia capsulei condenser duble, multumita carei a reusit sa-si creeze un renume la nivel mondial, si care e responsabila de sunetul clar, natural si direct, ce poate fi obtinut chiar si fara prelucrarea materialului audio. Intrucat permite conexiune USB si se conecteaza la calculator printr-o operatiune simpla de plug and play, nu trebuie decat sa inregistrezi, iar fisierele vor fi primite pe laptop, dupa care le poti distribui pe postul tau de Youtube sau pe alt canal online. E mic si compact, avand un diametru de 325 mm, o greutate de 460g, iar pachetul include si un cablu USB, precum si un tripod.
Blue Microphones Snowball iCE, cu USB, e tot ceea ce si-ar putea dori un incepator care doreste sa faca sesiuni de inregistrare live, sa creeze productii multimedia sau sesiuni de gaming in retea.
Avantaje:
Microfon cardioid de studio, perfect pentru inregistrari acasa.
Are o portabilitate ridicata, datorita formei.
Dispune de o interfata USB, care faciliteaza conexiunea la echipamentul audio.
E usor de instalat, fara a necesita drivere pentru Windows sau Mac OSX.
E accesorizat cu un mini-tripod.
Dezavantaje:
Are garantie redusa, de doar 1 an.
T.Bone SC 440
Stii deja ca microfoanele pentru studio, care au interfata USB sunt de preferat, in cazul in care nu detii prea multe informatii tehnice, in ceea ce priveste modul de conectare si chiar utilizarea acestor dispozitive. Daca te afli in aceasta situatie, insa te-ai hotarat sa-ti cumperi propriul microfon, cu care sa realizezi podcast-uri, sa te inregistrezi cantand sau sa filmezi propriile emisiuni, recenzii sau alt tip de continut pe care-l distribui online, afla ca te vei descurca usor cu un model precum T.Bone SC440 USB.
Tot ce trebuie sa faci e sa il conectezi la portul calculatorului, cu ajutorul cablului USB pe care il primesti in pachet, fara ca macar sa fie nevoie sa instalezi driverele de functionare, compatibile cu sistemul de operare al laptopului (functioneaza pe Windows, cat si pe Mac OSX). De mentionat ca vorbim de un microfon cu caracteristica polara supercardioida, care preia sunetul din fata, si care are un raspuns larg in frecventa, de 20 Hz- 18000 Hz. Va capta, deci, toate intonatiile si subtilitatile vocale.
Din punctul de vedere al raportului calitate-pret, produsul T.Bone SC440, capabil de conexiune prin USB, reprezinta o investitie foarte avantajoasa.
Avantaje:
Microfon de studio USB, la un pret bun.
Poate fi conectat rapid la calculator, fara a necesita instalarea de drivere.
Model supercardioid, potrivit inregistrarilor de voce in studio.
Vine accesorizat cu o montura anti-soc, solida si protectoare.
Dezavantaje:
Pentru fixare, trebuie sa cumperi, separat, un stativ sau un tripod, ceea ce presupune costuri suplimentare.
Marantz Pro MPM 1000
Esti dispus sa nu sacrifici calitatea audio a filmuletelor pe care le realizezi si pe care intentionezi sa le distribui in comnunitatea de internauti in care esti popular? Nu-ti trebuie decat un microfon de studio, capabil sa ofere aceeasi claritate si profunzime a sunetului, indiferent ca vorbim de frecvente joase sau inalte, iar tocmai pentru asta a fost conceput modelul Marantz Pro MPM 1000.
Cei care se bucura deja de el sustin ca poate oferi un sunet mai mult decat decent, care se apropie serios de cel obtinut in studiourile profesionale de muzica. Nici nu ar trebui sa ne mire, intrucat exista aspecte si caracteristici care dovedesc calitatea promisa: e un microfon condensator, care poate fi incarcat cu un alimentator 48V Phantom Power, cu un raspuns larg in spectrul de frecvente 20 – 20000 Hz. Conectarea la PC se face printr-un cablu XLR, iar daca nu vrei sa investesti intr-o placa de sunet onboard, poti opta pentru inca un cablu Phantom Power, care sa fie prevazut cu USB la celalalt capat, asa incat sa-l conectezi rapid la calculator. De mentionat ca e accesorizat si cu un suport antisoc, un burete si un tripod pentru asezare pe birou.
Comparativ cu alte produse din comert care promit sa ofere aceeasi calitate, putem spune despre Marantz Pro MPM 1000 ca e un microfon de studio, ieftin si bun.
Avantaje:
Are un pret bun, avand in vedere ca e un produs profesional.
Ofera calitate audio de studio, fiind un microfon condensator, ideal pentru voce, dar si instrumente.
E accesorizat cu suport anti-soc, tripod, burete si cablu XLR pentru conectare.
Dispune de garantie extinsa pe 24 de luni.
Dezavantaje:
Nu e prevazut cu wireless.
Lasa un comentariu
0 Comentariu