Am modificat articolul ultima data pe: 21.10.19

 

Cum alegi un microfon wireless, bun

 

Ghidul cumparatorului

Daca te intereseaza microfoane care iti permit sa preiei semnalul acustic vocal si sa il transmiti sistemului de sunet fara sa fie necesare cabluri, e cert ca trebuie sa procuri niste modele wireless. Cel mai important merit al acestor dispozitive  este faptul ca permit utilizatorului sa se miste liber pe scena. Chiar si asa, raza de receptie a semnalului va fi diferita de la un model la altul, necesitand o distanta minima de transmisie.

Recomandam aceasta solutie pentru toate situatiile in care cablurile ar putea sa incurce buna desfasurare a activitatilor si cu precadere pentru utilizatori foarte dinamici, preferand multa miscare scenica. In continuare, vom incerca sa explicam unele repere pentru selectie, care nu numai ca vor permite oricui sa identifice modelul potrivit, ci vor arata la final si unde gasesc microfoane wireless la preturi bune multi alti cumparatori interesati.

Modele: Pe piata se comercializeaza dispozitive de mana si microfoane pentru lavaliera. Aceasta a  doua categorie inglobeaza mai multe alternative: cele conventionale, produse cu casti si modele de montat pe instrumente. Mai exista “variatiuni” pe aceasta tema, cand vorbim despre un microfon wireless pentru camera video sau de unul spion.

Microfonul fara fir de mana este cel ideal pentru spectacole muzicale si petreceri. Se foloseste foarte frecvent la nunti si ar trebui sa intre in componenta kitului de aparatura pentru orice local in care se tin concerte sau se organizeaza evenimente. Un produs conventional este format din microfonul propriu-zis si dintr-un receiver wireless care se conecteaza la sistemul de sunet.

Un  microfon wireless de lavaliera va fi preferat in cazul talk show-urilor, pe scena pentru piese de teatru, la prezentari si in cadrul discursurior publice. Kitul este format din microfon si transmitator, legate intre ele prin fir. Transmitatorul are dimensiuni cat se poate de mici si se va securiza intr-un buzunar sau la curea.

Microfonul cu casti este derivat din cel de lavaliera si constituie varianta preferata de artistii care canta si danseaza in acelasi timp pe scena, pentru ca le permite miscare nelimitata, iar mainile raman libere. Si aici exista un transmitator care se ataseaza pe corp, ce va trimite semnalul catre un receiver specific, la sistemul audio principal.

Pentru instrumente muzicale(de exemplu, un microfon wireless pentru saxofon  sau acordeon) se foloseste un kit similar cu cel de lavaliera, numai ca transmitatorul este purtat de catre instrumentist, iar receptorul de sunet este fixat pe intrumentul muzical. Unitatea de transmisie va prelua prin cablu semnalul de la microfon si il va trimite wireless la amplificatorul de sunet.

Cand amintim despre un  microfon wireless spion, bineinteles ca ne referim la modelele cu interceptare localizata, care se plaseaza in locul de unde se doreste preluarea sunetului si pot fi accesate prin SIM, pe baza unui simplu apel telefonic. Piesele de lavaliera cu receiver wireless compatibil cu interfata camerelor video pot transmite acestora facil semnalul acustic.

 

Directia de transmisie: Alternativele de baza sunt dispozitivele unidirectionale si cele omnidirectionale. Fiecare varianta va avea avantajele si dezavantajele sale. De pilda, intr-o sala de conferinte sau intr-un amfiteatru, un microfon unidirectional va fi suficient. Care e diferenta? Primul tip preia sunetul dintr-o singura directie, iar al doilea il poate recepta din orice directie.

Marele dezavantaj al celor unidirectionale este faptul ca pot interfera cu alte microfoane, cu aparatura si apare fenomenul de “proximitate”, efect ce presupune cresterea substantiala a sensibilitatii dispozitivului, daca este prea aproape de sursa sonora. Cele omnidirectionale se recomanda pentru concerte cu sonorizare buna, unde pot prelua semnal de la grupuri de instrumente sau coruri de voci , insa aici se pot infiltra si sunete nedorite, canalele sonore putand interfera(fara a fi precis separate).

 

 

Tipul: Exista doua modalitati de operare si transmisie: analogica (VHF sau UHF) si digitala wireless.

Transmisia analogica poate fi pe frecventa inalta(VHF – de la 174, la 216MHz) sau pe frecventa ultra-inalta(UHF), cu specificatia ca aceasta din urma(de la 470, la 805MHz) se preteaza pentru aplicatii high end, exclusiv profesionale. Asta se datoreaza faptului ca raza de semnal este mai extinsa in UHF, iar numarul de frecvente disponibile va fi mult mai mare. Problema la semnalul analog este intotdeauna riscul de interferenta, asa ca, mai nou, multi cauta pareri despre cele mai bune microfoane wireless digitale.

Pentru acestea, semnalul analogic este convertit la transmitator in semnal digital si trimis catre receiver, unde va fi decodat. Riscul de interferenta radio cu acesta nu exista. Totusi, drept concluzie la acest parametru, se poate scpune ca un dispozitiv UHF analog de inalta performanta va fi la fel de bun sau chiar mai performant ca acustica decat unul digital, ramanand la latitudinea viitorului utilizator sa decida ce prefera mai mult.

 

Parametrii de functionare: Aici amintim rapid distanta de transmisie, raspunsul in frecventa, raportul semnal/zgomot si modul de alimentare cu energie. Pentru sali cu suprafata medie, transmisia trebuie sa se poata face eficient pana la circa 30m. Pentru incaperi mai restranse se pot alege piese cu aproximativ 10m distanta de transmisie.

Ca la orice dispozitiv ce lucreaza cu semnal acustic, raspunsul in frecventa pentru microfoane trebuie sa fie unul adecvat, avand valori de circa 100Hz – 10000Hz. Ca raport dintre semnal si zgomot, valoarea se exprima in decibeli si trebuie sa fie cat de mare posibil, indicand sunet cat mai clar perceput.

Valori sub 30dB sunt intalnite la modele conventionale si de circa 60dB la aparatura semi-profesionala. E firesc ca pentru un microfon wireless profesional, aceste valori sa depaseasca lejer 60dB. Cele mai multe produse necesita baterii pentru a functiona in mod corespunzator si ar fi util sa se verifice si compatibilitatea cu acumulatori, inainte de cumparare.

Conform ofertelor online, putem oferi si o lista celor care cauta sa descopere unde gasesc microfon wireless la un pret bun. Recomandam produse comercializate pe Internet deoarece sansele unor reduceri de pret sau costurile mai scazute decat in magazine sunt ocazii frecvente. In materie de branduri, un  microfon wireless Sennheiser, Behringer, Shure sau Sony va face parte din seria aparatelor performante, in timp ce pentru preturi mai scazute, te poti multumi si cu oferte de la firme mai putin cunoscute.

 

 

Modele recomandate in 2019

 

 

Show UP 8DR / UP 83H 

 

Pe baza functionalitatii adecvate si a posibilitatii de a candida la titlul de cel mai bun microfon wireless, aceasta oferta isi gaseste un loc printre preferintele cumparatorilor, dar si in topul pe care il oferim cititorilor nostri. Este un model profesional, ale carui caracteristici tehnice demonstreaza ca ofera sunet la cele mai inalte standarde.

Foloseste frecventa UHF pentru transmisie, reducand la minim riscul de interferenta radio cu semnalul produs. Beneficiaza de modulare FM si de posibilitatea sa stabilesti frecventa de operare dorita cu cea mai mare precizie.

Are un raport de tip semnal/zgomot mai mare de 90dB, deea ce inseamna clar fidelitate acustica ireprosabila. Se poate utiliza cu sursa de putere de 12V, dar si cu adaptor AC. Pentru utilizare cu fir foloseste o mufa jack. Modelul este dinamic, insemnand ca poate capta sunet din surse puternice si nu va face zgomot cand e manevrat(util pentru solisti vocali).

 

Avantaje:

Risc redus de interferente, caci este un model UHF.

Semnal/zgomot mai mare de 90dB – sunet clar, de calitate.

Posibilitati diverse de alimentare si conectare(AC/DC, cu sau fara fir).

Recomandat pentru solisti vocali, fiind microfon dinamic.

 

Dezavantaje:

Necesita ceva mai multi bani investiti la cumparare.

 

 

 

 

K&K AT-309 

 

Fie ca te intereseaza un microfon wireless de karaoke sau pur si simplu cauti o solutie avantajoasa de a echipa o sala pentru petreceri, acest dispozitiv poate fi o alegere facuta in mod inspirat. Iti poti da seama ca nu este un produs high end, datorita pretului redus, insa consideram ca, pentru majoritatea necesitatilor de sonorizare conventionale, isi va face bine treaba.

Modelul este unidirectional si include un receptor wireless din gama FM VHF de emisie, garantand totodata si posibilitatea de a fi utilizat cu fir, la nevoie, Asta se datoreaza interfetei cu port jack de 6.3mm pe care o are.

Ca distanta de transmisie, va putea lucra eficient pana la 30 de metri de sistemul de sunet, alimentandu-se pe baza de baterii. Are sensibilitate buna si un raport semnal – zgomot de 60dB, oferind sunet clar, cu cat mai putin zgomot de fundal. Este si construit pentru a rezista la socuri, avand carcasa metalica.

 

Avantaje:

Indicat pentru petreceri, nunti si karaoke, cu emisie VHF.

Utilizabil cu sau fara fir, dupa preferinte.

Raza de semnal de pana la 30m.

Raport optim semnal-zgomot – deci asigura sunet clar.

Microfon wireless At-309 ieftin si bun.

 

Dezavantaje:

Produsul nu este unul profesional.

 

 

 

 

K&K AT 306 

 

Ca exemple pentru cateva dintre cele mai bune microfoane wireless iti propunem acest kit format din doua unitati identice. La sedinte, petreceri si chiar nunti, utilizarea acestor piese se va dovedi foarte inspirata.

Emisia este FM cu frecventa inalta(VHF), existand si posibilitatea ca microfoanele sa fie conectate la statie prin fir(jack 6.3mm). Sub aspect al performantei de sunet, amintim o putere de emisie de 8mW si o sensibilitate de circa 30dB, ambele valori ce asigura un sunet indeajuns de clar.

Chiar si asa, distanta de operare wireless specificata va fi de circa 10m, deci se pot utiliza aceste produse in incaperi cu spatiu limitat, sau cand nu este necesara distantarea foarte mare a utilizatorului de amplificator. Se vor alimenta cu baterii de 9V si rezista la temperaturi extreme, de la 0, la 50 de grade Celsius, fiind bine construite si durabile. Pretul calculat per unitate va fi unul cat se poate de bun.

 

Avantaje:

Kit cu 2 microfoane.

Ofera putere de emisie si sensibilitate la valori medii, asigurand performante adecvate de sunet.

Produse utilizabile cu sau fara fir, adaptabile conform situatiei.

Pret considerat foarte atragator.

 

Dezavantaje:

Raza de emisie pana la 10m.

 

 

 

 

WG 3080E

 

Am gasit un mini microfon wireless la un pret bun, pe care il putem da drept exemplu tutturor celor cu buget limitat. In primul rand, amintim ca va oferi inclusiv posibilitatea sa fie conectat prin fir la statia de amplificare. Pachetul iti furnizeaza, asadar, microfonul, receptorul de transmisie, o antena, cablu de conexiune directa de 3m, cutie de transport si bateriile pentru alimentare.

Ca performante de sunet, remarcam sistemul de transmisie VHF, cu frecventa in raspuns conventionala pentru astfel de dispozitive(100Hz – 10000Hz). Va permite o distanta de operare pana la maxim 30m. Pana in 60dB se poate identifica rata semnal/zgomot(deci  asta ar indica o claritate sonora suficient de buna).

Este prevazut cu functie On/Off, pentru evitarea momentelor cand s-ar produce efectul de proximitate. In mod firesc, carcasa asigura protectie minima componentelor interne. Interfata prezinta si mufa de conexiune jack 6.3mm(pentru integrarea cu fir in sistemul de sunet). La pretul acesta, consideram ca multi potentiali cumparatori care doresc sa-l utilizeze la nunti si petreceri se vor declara interesati.

 

Avantaje:

Raza de operare pana la 30m.

Functie pornit/oprit, utila cand vrei sa dai microfonul pe mute.

Costuri foarte scazute de achizitie.

Kitul oferta include si cablu, baterii, cutie de transport.

 

Dezavantaje:

Produs conventional, doar cu performante medii.

 

 

 

 

Samson Stage XPD1

 

Iata un microfon digital wireless cu conexiune prin USB, pe care il recmandam tuturor celor care cauta modele de lavaliera. Include in sistem de prindere dupa urechi, pe baza caruia cel mai util se intrebuinteaza la seminarii, prelegeri sau in orice situatie cand utilizatorul doreste sa aiba mainile libere.

Functioneaza cu semnal Bluetooth in frecventa standard de 2.4GHz si lucreaza cu un receptor integrat intr-un stick cu interfata USB, care se ataseaza la sistemul de sunet. Transmitatorul este inserat intr-o unitate legata prin cablu de microfon, care se prinde la curea si are o micro antena.

Cu o raza de transmisie pentru semnal de circa 30m, acest mic dispozitv rivalizeaza cu alte microfoane de mana mai sofisticate. Unitatea de transmisie necesita doar baterii AA pentru a functiona corespunzator, in sa acestea nu sunt incluse in pachet. Ergonomia la purtare si utilizare face din acest produs unul dintre cele mai apreciate din gama aparatelor tip lavaliera sau cu casti.

 

Avantaje:

Confortabil la utilizare – lasa maninile utilizatorului libere si se prinde cu casti.

Raza de semnal extinsa pana in 30m.

Compatibil cu orice sistem de sunet cu interfata USB.

Necesita exclusiv baterii simple, AA, pentru alimentare optima.

 

Dezavantaje:

Uneori pot aparea interferente cu alte dispozitive similar configurate, in banda de 2.4Ghz.

 

 

 

 

Leave a Reply

avatar
  Subscribe  
Notify of