
Cel mai bun monitor de studio – Recomandările noastre pentru 2023
Monitoarele de studio sunt difuzoare de tip boxa proiectate special pentru productia audio profesionala, precum cea folosita in studiourile de inregistrari, unde acuitatea reproducerii audio este la cel mai inalt nivel. Din punctul de vedere al ingineriei din spatele acestor difuzoare, termenul de monitor se refera la faptul ca redarea audio nu accentueaza anumite frecvente ale inregistrarii, oferind o reproducere exacta si naturala a tonalitatii inregistrarii originale. Chiar daca sunteti un audiofil entuziast sau pur si simplu doriti o schimbare in ceea ce priveste actuala configuratie audio, ghidul nostru va va ajuta sa alegeti cele mai potrivite monitoare studio, in functie de bugetul dumneavoastra. Prima parte va va oferi indicatiile necesare, dar daca doriti sa aflati direct parerea noastra in ceea ce priveste cel mai bun model de monitoare studio, recomandam Vlliodor 2062, o pereche de boxe active puternice de 600 W, cu amplificator incorporat si ecran LCD, ce permite un control foarte usor al tuturor functiilor. Daca acest model nu va multumeste, ca alternativa recomandam Behringer B1031A, o pereche de monitoare de 150 de Wati cu sunet excelent, un raspuns foarte bun in frecvente si un design placut.
Contents
Tabel de comparatie
Perechea de boxe vine cu amplificare incorporata, o putere de 600 W, intrare pentru USB, cititor de card SD si receptor Bluetooth. Are un echilibru bun calitate-pret si ofera posibilitati de conectare a microfoanelor pentru karaoke sau inregistrari.
Dimensiunea monitoarelor (103 X 41 cm) ii poate nemultumi pe unii cumparatori care doresc un set de boxe ce poate incapea cu usurinta pe un raft.
Sunt monitoarele studio potrivite pentru cei ce doresc o pereche de boxe active puternice cu posibilitati de conexiune pentru diverse dispozitive de stocare, Bluetooth, intrare microfon si amplificare proprie.
Perechea de monitoare studio Behringer prezinta un sistem bi-amplificat, cu fiecare boxa avand amplificare pentru fiecare difuzor individual (pentru tweeter si pentru woofer). De altfel, amplificarea de clasa A/B confera un consum redus, fara a diminua calitatea sunetului.
Aceste monitoare studio nu pot fi achizitionate ca pereche, ele fiind vandute separat la majoritatea retailer-ilor din domeniu (cu exceptia retailer-ilor care specifica vanzarea lor ca pereche).
Prezinta cea mai buna calitate a sunetului din categoria lor de pret. Recomandate pentru utilizatorul ce are in vedere o alegere ce implica un buget limitat, dar doreste o calitate ridicata.
Aceste monitoare studio detin certificarea THX pm3, ceea ce le face ideale pentru mixajul audio si productia de sunet pentru televiziune, muzica, jocuri si continut media de inalta calitate. De altfel, confera un raspuns liniar frecventelor cuprinse intre 70 Hz si 20 Khz, datorita frecventei de cross-over situata la 2.3 KHz.
Fiind orientate catre categoria profesionala in ceea ce priveste monitoarele studio, pretul poate fi putin descurajant pentru un studio cu buget redus sau pentru amatorul de echipamente Hi-Fi.
O pereche de monitoare studio excelente orientate catre consumatorii de Hi-Fi cu buget mai ridicat si ce doresc calitate de nivel profesionist la inregistrarile audio.
Modele recomandate in 2023
Vlliodor 2062
Setul de monitoare Vlliodor 2062 este alegerea potrivita pentru cumparatorul ce doreste o pereche de monitoare studio la un pret convenabil si care prezinta foarte multe functionalitati. Cu o putere de 600 de Wati, aceste boxe active se adreseaza atat studiourilor de inregistrari, cat si pasionatilor de muzica ce doresc sa se bucure de o calitate ridicata a sunetului.
Aceste monitoare sunt dotate cu cititor de card SD, Bluetooth si port USB, oferind multiple posiblitati de redare a muzicii. Ele pot fi folosite atat in interior, intr-un home studio, cat si la petreceri in incaperi mai mari. Boxele vin si cu port pentru microfon, fiind alegerea ideala pentru amatorii de karaoke. Setul de monitoare poate fi achizitionat impreuna in pachet, fiind convenabil pentru majoritatea cumparatorilor.
Datorita dimensiunii lor (103×41 cm), aceste boxe sunt mai potrivite pentru podea decat un set clasic de monitoare near-field ce pot fi usor asezate intr-o biblioteca.
Avantaje:
Aceste monitoare studio pot fi achizitionate la cel mai convenabil pret pentru dimensiunea, puterea si posibilitatile lor.
Recomandate pentru studioul sau amatorul de echipamente Hi-Fi.
Ofera suport pentru mp3 player, USB stick si card SD. De altfel, poti utiliza si Bluetooth-ul pentru device-uri wireless.
Poti conecta un microfon, fiind ideale pentru petrecerile karaoke.
Carcasa rezistenta si manerul incorporat le fac ideale pentru inginerul de sunet, ce se afla tot timpul in miscare.
Dezavantaje:
Sunt foarte mari, prin urmare veti avea nevoie de mult loc pentru a le amplasa. Dimensiunile lor sunt 103 centimetri inaltime, 43 latime si 41 adancime.
Behringer B1031A
Monitoarele de studio Behringer B1031A sunt alegerea potrivita pentru detinatorii unui studio, cu buget redus, dar care doresc un set de monitoare puternice. Acestea se pot optimiza cu usurinta pentru orice incapere, datorita optiunilor pentru controlul frecventei joase si a frecventelor inalte. Cu o putere maxima de 150 de wati, woofer din polipropilena de 8″ si tweeter din matase de 1″, aceste monitoare sunt ideale pentru un mixaj clar si de inalta fidelitate.
Puterea si dimensiunea difuzoarelor vine si cu o gama extinsa de frecvente (50 – 20000 Hz), oferind o performanta constanta pe toate nivelurile de volum si orice tip de produs audio. Acest lucru le face ideale pentru studioul de acasa, unde se doreste o monitorizare de calitate, dar la un nivel low cost.
Boxele beneficiaza de protectie activa pe circuite, acest lucru ajutand la evitarea posibilelor deteriorari cauzate de niveluri ridicate de sunet si interferente. Sistemul bi-amplificat de Clasa A/B asigura un consum redus.
Avantaje:
Monitoare studio puternice la un pret redus, pentru studioul cu buget low cost.
Protectie impotriva suprasarcinii ofera o viata indelungata boxelor dumneavoastra.
Intrarea pentru cablu de tip RCA permite conectarea acestor monitoare la diferite surse audio.
Se pot adapta usor la orice fel de incapere.
Dezavantaje:
Aceste monitoare studio nu vin impreuna in pachet, ele necesitand achizitia individuala pentru fiecare boxa.
JBL LSR6325P-1
Aflate printre cele mai bune monitoare studio, Monitoarele JBL LSR6325P-1 sunt modele compacte, destinate spatiilor de dimensiuni reduse, si prezinta caracteristici ce urmaresc minimizarea impactului negativ asupra calitatii sunetului, cauzat de proprietatile acustice ale incaperilor. Cu o putere totala de pana la 150 W, monitoarele ofera un sunet clar si de calitate prin intermediul difuzorului de 5.25″ si a driver-ului de 1.5″.
Dimensiunile reduse (173 X 269 X 241mm) fac aceste monitoare ideale pentru studiourile de dimensiuni mici, ce doresc instalarea unor boxe de tip near-field. Ele pot fi montate si pe pereti, ajutand la un bun management pentru spatiile reduse.
Desi spectrul de frecvente suportate de catre aceste boxe este mai putin generos cu frecventele joase (70 – 20000 Hz), frecventa de cross-over de 2.3 kHz confera un raspuns liniar pe toata aria cuprinsa. Aceste monitoare beneficiaza de certificarea THX pm3, fiind destinate mixajului profesional pentru filme de televiziune, jocuri, muzica si diverse aplicatii audio. Ele sunt destinate studioului cu buget putin mai generos.
Avantaje:
Sunt monitoare studio compacte, ideale pentru studiourile de dimensiuni reduse.
Frecventa de cross-over de 2.3 kHz confera un raspuns liniar pe frecventele cuprinse intre 70 – 20000 Hz.
Certificarea THX pm3 le face ideale pentru pre-mixajul filmelor, productia programelor de televiziune si a jocurilor.
Sunt protejate magnetic impotriva interferentelor cauzate de alte echipamente electronice.
Dezavantaje:
Pretul ridicat poate deveni o provocare pentru studioul sau inginerul de sunet cu buget redus.
Behringer Behritone C50A
Un alt model de monitoare studio compacte, ce impresioneaza prin raportul calitate-pret, sunt monitoarele Behritone C50A de la producatorul Behringer. Aceste monitoare active full range de tip near-field prezinta un difuzor de 5 1/4″, ce livreaza un spectru de frecvente de 90 – 17000 Hz.
In incinta fiecarei boxe se gaseste un amplificator de Clasa D, iar difuzorul livreaza o putere de 30 W. Amplificatorul de Clasa D ofera un management al consumului printre cele mai eficiente de pe piata, eliminand nevoia de adaptoare sau sisteme de racit in plus.
Monitoarele prezinta conectori XLR, jack 6.4 mm si RCA pentru a conecta mai multe surse audio, dar ele ies in evidenta prin dimensiunile compacte (165 X 165 X 198 mm) si greutatea redusa (4.4 Kg). Recomandate studioului de acasa pentru cei ce doresc sa fie economici cu spatiul si cauta boxe foarte reduse ca marime.
Avantaje:
Design compact si placut visual.
Difuzor full-range de 5 1/4” cu diafragma speciala si carcasa rezistenta la deformari.
Raspunsul in frecventa de 90 – 17000 Hz cu crossover ce confera o distorsiune zero.
Datorita driver-ului dotat cu o singura diafragma de dimensiuni reduse, dispersia sunetului este omogena.
Dezavantaje:
Aceste monitoare prezinta un singur difuzor spre deosebire de standardul de woofer + tweeter, ceea ce poate descuraja anumiti cumparatori.
ESI aktiv05
Monitoarele studio ESI aktiv05 sunt produsul ideal pentru cumparatorul ce doreste un sistem durabil si robust. Aceste difuzoare sunt putin mai mari decat boxele de biblioteca obisnuite si cu o greutate substantiala, de 4,5 Kg per piesa.
Structura rezistenta este un bonus pentru studioul ce doreste un monitor trainic, desi lipsa unei masti pentru partea frontala a boxelor expune membrana la posibile accidente, daca boxele sunt tinute la nivelul podelei.
Spre deosebire de majoritatea difuzoarelor hi-fi, monitoarele studio de acest tip nu sunt proiectate pentru a produce un sunet ce poate umple o incapere cu un sweet spot generos. Aceste monitoare sunt destinate ascultarii de tip near-field pentru productia de muzica. Designul creat de ESI pentru aceste boxe urmareste un raspuns de frecventa liniar (50Hz – 20kHz, cu frecventa crossover de 2.5 kHz), redarea audio find exacta si lipsita de anumite caracteristici specifice.
Avantaje:
Redarea semnalului audio este liniara si cu acuratete ridicata, destinata ascultarii near-field pentru productia de muzica.
Reproductie vocala excelenta pentru inregistrari, cu performanta ridicata in zona mid-range.
Pot fi folosite in configuratie 5.1 si 7.1, iar ESI ofera instructiuni pentru aranjarea acestora.
Bass bogat, potrivit pentru redarea percutiei, a instrumentelor cu corzi si a muzicii electronice ce pune accentul pe bass.
Dezavantaje:
Un singur input atat pentru XLR, cat si pentru jack, XLR / TS1/4\” combo, intrare balansata / nebalansata.
Cum alegi un monitor de studio bun
Ghidul cumparatorului
Monitoarele de studio sunt boxe de inalta calitate folosite deseori in studiourile de inregistrari, avand ca scop redarea clara a frecventelor de sunet pentru o buna mixare a produsului audio. Ele se diferentiaza de boxele normale prin precizia in redarea sunetului, deoarece nu pun accent pe anumite frecvente audio. Dar faptul ca aceste tipuri de difuzoare se folosesc de cele mai multe ori in studiourile de inregistrari nu trebuie sa inspaimante entuziastul Hi-Fi ce doreste o schimbare a sistemului audio de casa. De experienta audio de inalta calitate ne putem bucura si in propriul living-room, iar factorii enumerati mai jos va vor ajuta sa faceti alegerea potrivita:Frecvente: Spre deosebire de boxele obisnuite, monitoarele studio se diferentiaza prin precizia redarii audio. Datorita acestei caracteristici, printre primele lucruri ce va vor ajuta sa alegeti niste monitoare studio bune este capacitatea lor de a gestiona gama de frecvente a inregistrarilor dumneavoastra.
Majoritatea monitoarelor prezinta la specificatii frecventa cea mai mica in Hz (hertzi) si cea mai ridicata in kHz (kilohertzi). In ceea ce priveste inregistrarea audio, o frecventa cu un timp de raspuns de 50Hz – 20 kHz este potrivita. Cautati aceasta gama cand alegeti cel mai bun monitor studio.
Desi frecventa este un factor important, mai important poate fi nivelul de distorsiune sau variatie la care monitorul reproduce aceste frecvente. Desigur, monitorul studio pe care il veti alege poate reproduce inregistrarile la frecvente cuprinse intre 40Hz – 21kHz, dar mai importante sunt variatiile la care sunetul va fi reprodus si daca el va fi reprodus uniform, conform multor pareri despre cele mai bune monitoare studio.
Aceste variatii se exprima in decibeli (dB). Spre exemplu, niste monitoare studio ce specifica 40Hz-21kHz ± 2dB , vor indica faptul ca anumite frecvente vor fi mai slabe sau mai puternice cu pana la 2 decibeli, pe anumite portiuni. Este de preferat ca monitoarele dumneavoastra sa confere o specificatie de ± 3 dB sau mai putin.
Distorsiune: Distorsiunea armonica totala (total harmonic distortion, THD) este o specificatie relevanta pentru acuratetea generala a monitorului studio de a reproduce spectrul audio, desi difera de timpul de raspuns al frecventei in anumite aspecte.
Distorsiunea armonica totala indica nivelul de claritate la care monitorul poate reproduce produsul audio dorit. De cele mai multe ori, termenul se refera la distorsiunea armonica totala plus zgomot (THD + N, Total Harmonic Distortion plus Noise), indicatorul THD incluzand si zgomotul in ecuatie.
Orice circuit audio produce zgomot si distorsiune intr-o anumita masura. Intr-un circuit audio curat, nivelul de distorsiune si zgomot ar trebui sa fie foarte aproape de zero, cu un procentaj de aproximativ 0.001%. Un circuit audio de slaba calitate genereaza un nivel ridicat de distorsiune, cu un procentaj de la 0.3 la 1 %. Desi rar se pot intalni aceste cifre la monitoarele studio, ele pot fi gasite la boxele obisnuite din comert, de aceea nu se recomanda utilizarea lor pentru inregistrari.
Putere: Desi acest aspect nu este foarte important in cazul studiourilor de inregistrari obisnuite, puterea monitoarelor studio, masurata in Wati, poate deveni o specificatie relevanta pentru studiouri sau incaperi mai mari.
De obicei, o putere de 10-60 Wati ar trebui sa fie de ajuns pentru un studio de dimensiunea unui dormitor sau a unui birou precum cel de acasa. Incaperile de dimensiuni mai mari sau studiourile de dimensiuni medii ar avea nevoie de mai multa putere pentru monitoare.
In ceea ce priveste monitoarele dotate cu amplificare proprie, producatorii de echipamente Hi-Fi vor incerca sa echilibreze distributia puterii in dispozitive, pentru a oferi o performanta optima pe tot spectrul frecventei monitoarelor.
Distanta la care trebuie ascultate (near-field, mid-field, far-field): In cautarea celor mai bune monitoare studio, va veti intalni cu anumiti termeni ce se refera la distanta la care trebuie ascultate difuzoarele, respectiv near-field (distanta apropiata), mid-field (distanta medie) si far-field (distanta mare).
Aceasta caracteristica se refera la felul cum este configurat un monitor pentru a fi ascultat, cu near-field referindu-se la o configuratie pentru apropiere si far-field referindu-se la o pereche de monitoare ce pot reda cu fidelitate frecventele audio pe o distanta mai mare.
Monitoarele de tip near-field prezinta de obicei un design compact si de dimensiuni reduse si sunt potrivite pentru majoritatea activitatilor de studio, unde ascultatorul doreste sa auda sunetul direct din difuzoare si nu reflectat de pe peretii din jur. Ele vor fi pozitionate astfel incat sa formeze un triunghi echilateral cu ascultatorul, pentru o redare optima a sunetului.
Montioarele de tip mid-field si far-field necesita o camera mai larga, deoarece ele vor fi pozitionate la distante mai mari de ascultator. Este foarte important ca incaperea respectiva sa fie tratata din punct de vedere fonic, pentru a evita pierderea calitatii sunetului redat.
Numar de difuzoare: Configuratia pe care o aleg majoritatea inginerilor de sunet consta intr-o singura pereche de difuzoare, aleasa dupa dimensiunea camerei, acustica ei si preferintele ascultatorului.
Desi pentru un mixaj reusit se recomanda ca alternativa un set performant de casti si in unele situatii o a doua pereche de monitoare pentru comparatie, aranjarea corecta a unei singure perechi de difuzoare poate fi o provocare, din cauza acusticii camerei. Prin urmare, o pereche standard de difuzoare este cea mai potrivita achizitie pentru majoritatea studiourilor.
Monitoare active vs. pasive: Desi monitoarele de studio active pot fi o optiune de preferat pentru majoritatea consumatorilor, datorita convenientei de a avea amplificatia incorporata, la baza dezvoltarii industriei inregistrarilor audio au stat monitoarele pasive.
Puteti gasi ambele tipuri de monitoare studio, la preturi bune, fiecare cu avantajele lor, de aceea este important sa evidentiem diferentele technice dintre acestea.
Sistemele audio de tip pasiv sunt modulare, ceea ce implica necesitatea unui amplificator si a unui filtru (elementul care determina impartirea frecventelor pe difuzoare) adecvat. Sistemele active au aceste elemente deja prezente, usurand munca cumparatorului in ceea ce priveste gasirea amplificatorului potrivit.
Comparatia aici tine mai mult de preferintele studioului, deoarece un tip de monitoare nu il depaseste pe celalalt ca si performante. Majoritatea studiourilor tind sa aleaga monitoarele de tip activ, datorita comoditatii de a veni cu amplificatorul incorporat.
Tipul de boxa (front, center, surround, subwoofer): Sunetul stereo a fost conceput initial pentru a separa sunetul inregistrat pe doua canale, cu o boxa in stanga si una in dreapta, amplasate in fata camerei. Acestea sunt boxele frontale, facant parte din configuratia de baza a unui sistem audio.
Spre deosebire de stereo, o configuratie surround implica cel putin 5.1 canale, cu difuzoarele aranjate in felul urmator: L/R (stanga/dreapta) fata, L/R surround, subwoofer si o boxa centrala dedicata.
Mixajele de tip surround (precum Dolby sau DTS) necesita aceasta configuratie, pentru o redare a sunetului cat mai exacta. Anumite sunete, precum vocea sau dialogul de pe o inregistrare audio vor fi redate pe boxa centrala, spre deosebire de configuratia stereo, unde ele vor fi redate intr-un punct fantoma din centru.
Daca lucrati cu muzica ce doreste sa accentueze sunetele de bass, precum hip hop sau EDM, sau daca lucrati cu sisteme de tip 5.1 sau 7.1, veti dori sa achizitionati si un subwoofer. Subwooferul reda frecventele joase precum cele de 30Hz sau mai scazute.
Alegerea unui monitor studio, la un pret bun, poate fi o adevarata provocare, mai ales in ziua de astazi, cand exista atat de multe optiuni promitatoare pe piata echipamentelor Hi-Fi. In a doua sectiune a ghidului va vom prezenta cateva dintre cele mai cautate modele de monitoare studio din comert si caracteristicile acestora. Ne vom pastra obiectivitatea si vom scoate in evidenta atat avantajele acestor modele, cat si posibile elemente ce pot descuraja anumiti cumparatori.
Lasa un comentariu
0 Comentariu