
Cea mai buna pianina electrica – Recomandarile noastre pentru 2023
Pentru ca au functii si optiuni variate, pianinele electronice sunt dificil de ales, mai ales de catre incepatori, asa ca un ghid cu informatii esentiale privitoare la aceste instrumente muzicale, precum cel de mai jos, va fi util oricarui novice intr-ale muzicii. Acestuia ii adaugam din start doua optiuni indragite de publicul roman, conform listelor de vanzari de pe diferite portale media. Yamaha Clavinova CLP-545 White reprezinta o alegere clasica de marca, al carei design elegant si contemporan infrumuseteaza orice camera. Dispune de clape standard, usor de apasat, care emuleaza claviatura unui grand piano clasic, dispunand de variate optiuni de manipulare a sunetului (reverb, pedale) si polifonie de 192 de sunete. Poate inregistra melodii scurte si include cantece presetate care pot fi utilizate drept fundal pentru o creatie noua sau exersari. Pune la dispozitia utilizatorului variate porturi, fiind prevazuta cu amplificare si difuzoare incorporate, alimentarea facandu-se la priza. O optiune alternativa este modelul Roland F-140R White Set.
Contents
Tabel de comparatie
Optiunea aceasta profesionala pune la dispozitia utilizatorului, de preferinta initiat intr-ale clapelor, o experienta unica si iluminatoare, avand o claviatura grea, adaptabila, care mentine senzatia apasarii clapelor unui grand piano, notele emise putand fi distorsionate, inregistrate sau ajutate in diferite feluri gratie multiplelor optiuni de editare in timp real si a celor de conectare.
Pentru ca este un model complex, cu o larga varietate de functii, care mimeaza aspectul unei pianine acustice, are o greutate mare, facand-o mai greu de mutat.
Modelul de fata se adreseaza cumparatorilor determinati sa exceleze in domeniul muzical, in prezent sau in viitor, situandu-se printre preferintele de top ale acestora, pe buna dreptate.
Un incepator beneficiaza cel mai mult de pe urma achizitionarii unui astfel de set, care include, pe langa instrumentul muzical, si un taburet tapitat si casti profesionale, care ajuta la exersarea doritorului, fara a deranja membrii familiei sau vecinii, dispunand de efecte si optiuni variate de modificare a sunetului in vederea obtinerii unor note complexe si intense.
Pentru posibilii cumparatori care doresc sa isi infrumuseteze casa cu un articol cu o infatisare traditionala, modelul acesta nu va fi o alegere potrivita, caci e mai degraba un model portabil.
Stie carei nise de piata i se adreseaza, oferindu-i optiunile necesare, motiv pentru care este un set indragit de catre cei care doresc instrumente si accesorii calitative.
Pachetul acesta format dintr-o pianina pentru incepatori, casti si bancuta are in vedere publicul neinitiat, instrumentului nu ii lipsesc insa cateva elemente esentiale precum o polifonie generoasa, de 192 de sunete, demouri si melodii de acompaniament presetate, dar si efecte de sunet indispensabile, precum Reverb, clapele pastrand senzatia autentica a unui pian clasic.
Nu exceleaza la capitolul posibilitati de conectare, asa cum are lipsuri si in ce priveste optiunile de distorsionare ale sunetului, preferate de initiati.
Punand in echilibru caracteristicile si micile neplaceri ale setului, nu ne mira faptul ca romanii il prefera in detrimentul altor articole mult mai restrictive ca si pret.
Cum alegi o pianina electrica buna
Ghidul cumparatorului
O alternativa mai putin costisitoare a pianului acustic, care nu face rabat de la calitatea sunetului, este pianina electrica, un instrument care a luat avant pe piata de profil in ani recenti. Acest tip de claviatura simuleaza modul de actionare si sunetul unui instrument cu clape grand, folosind note emulate, sintetizate sau inregistrate, pe care le amplifica printr-un difuzor intern. Incorporeaza clape de diferite tipuri, care reproduc senzatia avuta atunci cand apesi clapele unui dispozitiv clasic.
Printre avantajele lor cele mai mari se numara greutatea redusa, posibilitatea conectarii unor boxe sau a unui amplificator de sunet care sa redea sunetele la un volum mai ridicat, adecvat evenimentelor, si redarea notelor specifice altor instrumente (orga, harpa, etc.). Pe deasupra, vor dispune de o serie de functii si efecte sonore pe care le poti adauga, precum si de inregistrare si invatare.
Insa daca achizitionezi pentru prima oara un astfel de instrument, cum poti sti care pareri despre cele mai bune pianine electrice te vor ajuta si pe tine sa iei o decizie? Pentru a obtine cateva informatii edificatoare, urmareste randurile urmatoare.
Tipuri: O prima distinctie este cea referitoare la scopul pentru care achizitionezi un produs, distingandu-se optiuni pentru uz personal (acasa), pentru studio si cele portabile.
Pianinele pentru uz personal pot avea forma clasica sau pot fi portabile, fara a mai folosi standul din lemn care emuleaza infatisarea unui produs traditional. Trebuie sa includa boxe, pentru a facilita ascultarea si exersarea, adeseori imprumutand din infatisarea obiectului acustic prin prezenta unor pedale de sunet (numindu-se si consola). In general insa, sunt mai putin portabile, neavand mobilitate, caci nu vei avea nevoie de un produs portabil daca exersezi doar acasa. Pot avea clape din plastic sau lemn, efectele si posibilitatile de conectare fiind variate, insa vor fi alimentate la priza.
Optiunile de pianine electrice, la preturi bune, pentru studio sau scena se caracterizeaza printr-o greutate mai mica, ceea ce le face mai portabile, adresandu-se muzicienilor care calatoresc mult. Vor fi dotate cu voci multiple, efecte si optiuni de conectivitate felurite, mult diversificate fata de instrumentele pentru casa. Motorul de sunet este mai performant, rezultand intr-un cost de achizitie mai mare, dar care multumeste profesionistii. Pot fi portabile, fara consola, incluzand in locul acesteia un stand mobil si usor, caci nu exista necesitatea emularii unui instrument acustic. Pot semana mai mult cu un sintetizator, lipsindu-le insa amplificarea si boxele, caci vor fi conectate unui sistem superior.
Optiunile digitale portabile renunta complet la infatisarea clasica, avand o forma compacta si putand fi alimentate la priza sau cu baterii ori acumulatori. Au diferite intrebuintari, de la uz personal, acasa, pentru exersare sau invatare, la scoala sau in studio, fiind cele mai multifunctionale. Pentru ca folosesc un sistem de sintetizare a sunetului mai simplu, vor avea costuri de achizitie mici, sunetul avand de suferit. Senzatia apasarii clapelor nu va semana cu pianul acustic, iar in unele cazuri pot include si un stand asemanator, intr-o oarecare masura, cu o consola.
Nivel de performanta: Exista diferente intre modelele pentru incepatori si cele pentru intermediari si avansati.
Daca acum te initiezi in tainele cantatului si privesti totul ca pe un hobby, un model low-cost cu unelte de invatare (software, carti) incluse iti va fi de ajutor, netrebuind sa te uiti dupa cele mai scumpe articole de pe piata. Bineinteles, daca vrei sa incerci pur si simplu un instrument cu clape si sa te testezi, poti incerca o pianina electrica second hand, insa exista riscul (ce-i drept, mic) sa cumperi un produs defect.
Abia dupa ce te familiarizezi cu notiunile de baza si descoperi placerea interpretarii, daca doresti sa te educi mai mult in domeniu vor avea importanta pentru tine detalii precum raspunsul clapelor la atingere, calitatea notei sau numarul de efecte si polifonii de care este capabil instrumentul.
Claviatura: Poate fi usoara, semi-usoara sau grea. In cazul unor pianine electrice, la un pret bun, aceasta poate emula modul in care actioneaza clapele unui articol acustic.
In cazul clapelor usoare nu simti rezistenta acestora in timp ce le apesi, fiind intalnite in cazul optiunilor low-cost, pentru incepatori.
Variantele semi-grele reproduc partial senzatia resimtita atunci cand apesi clapa unui pian acustic, dand si un sunet infundat ce seamana cu un ciocanel care loveste corzile.
Cele mai bune sunt insa optiunile cu claviatura grea, unde tastele din octavele mai joase au o rezistenta mai mare, care se micsoreaza pe masura ce urci in arpegiu. Acestea au asa-numita actiune “graded hammer”.
Efecte de sunet: Ce nu trebuie sa ii lipseasca unei pianine electrice este polifonia, care reprezinta numarul de note sau tonuri pe care instrumentul le emite in acelasi timp, minimul recomandat fiind de 32 de note, in timp ce o reproducere muzicala de complexitate medie va beneficia de pe urma unui model cu polifonie de 64 de sunete. Optiunile performante pot reproduce si 128 sau chiar 264 de note in acelasi timp.
Alte functii utile includ calupuri de sunete preinregistrate, care emuleaza alte instrumente, efecte de sunet (cel mai important fiind Reverb), tonuri sau melodii de acompaniament.
Pentru stabilirea ritmului iti va fi de folos un metronom, unele modele permitand injumatatirea claviaturii (functia Split), in asa fel incat profesorul si invatacelul sa poate exersa aceleasi octave mai usor.
Optiuni de conectivitate: Variaza de la un model la altul, asa ca nu exista o configuratie anume care desemneaza cea mai buna pianina electrica, deoarece fiecare utilizator are asteptari si cerinte proprii.
Sunt utile insa porturile USB si iesirile jack, unde poti adauga casti sau boxe, si cele MIDI care permit legarea unui calculator sau a echipamentului de inregistrare, de exemplu. Unele modele pot accepta marirea spatiului de stocare cu ajutorul unui card de memorie sau chiar a unui stick.
Alte optiuni ce merita mentionate sunt output pentru sisteme PA (amplificare de sunet cu boxe, microfon si amplificator extern) si console de inregistrare.
Accesorii: Pe langa pianina propriu-zisa, multe oferte includ si un stativ (in cazul optiunilor portabile), taburet pentru asezare confortabila, husa de transport sau depozitare, si, eventual, casti, pentru a putea exersa la orice ora din zi si noapte fara a-ti deranja vecinii sau familia.
Branduri: Pentru ca producatorii continua sa dezvolte noi si noi tehnologii capabile sa reproduca sunetele unui instrument acustic in format digital, adaugand efecte si optiuni menite a transforma procesul creatiei muzicale, se disting cateva nume celebre, apreciate la scara larga pentru calitatea si accesibilitatea instrumentelor comercializate. Printre acestea se afla sortimente de pianina electrica Yamaha, Roland, Casio, Korg si Clavia. Produc atat game accesibile ca pret, cat si optiuni profesionale, adresate celor cu adevarat interesati de evolutia si calitatea dispozitivului, pentru care costurile de achizitie ridicate nu reprezinta un impediment.
In incheiere, vom adauga ca ai la dispozitie sute de modele din care sa alegi in magazinele online, instrumentul fiindu-ti adus la usa la cateva zile dupa comandare, fara a mai trebui sa te ocupi tu de detaliile logistice, asa cum se intampla cand faci o achizitie in shop-uri de specialitate sau chiar in putinele supermarketuri unde gasesti pianine electrice de calitate indoielnica.
Modele recomandate in 2023
Yamaha Clavinova CLP-545 White
Fiind considerata de profesionisti una din cele mai bune pianine electrice cu note de grand, modelul acesta foloseste inregistrari ale unui pian de concert de tip Yamaha CFX si Bosendorfer Imperial, calitatea emisiei fiind exceptionala, potrivit multor utilizatori.
Are o claviatura cu ciocanele in stil hammer gradual, clapele din registrul jos fiind mai greu de apasat, in timp ce cele inalte vor fi mai usor de apasat, sensibilitatea putand fi reglata. Printre efecte si optiuni sunt incluse 20 de ritmuri de acompaniament, melodii presetate, efecte audio (Reverb, Chorus, Master Effect) si pedale integrate care modifica durata notei (Soft, Sostenuto, Damper).
Avand o polifonie maxima, de 256 de note, permite interpretarea unor piese dificile, avand si functie de inregistrare, metronom pentru pastrarea ritmului, acordaj si memorie interna. Include 2 iesiri pentru casti, MIDI In/Out/Thru, intrare auxiliara pentru jack mic, functie de inregistrare prin USB si conectivitate la dispozitive, amplificare si doua difuzoare. Face parte din randul optiunilor pentru studio sau acasa, varietatea functiilor recomandand-o celor deja familiarizati cu lumea muzicii, dispunand de o greutate considerabila, de 61 kg.
Avantaje
Pianina electrica pentru studio sau uz personal.
Pune la dispozitia utilizatorului efecte variate de modificare a sunetului (polifonie, melodii preinregistrare, efecte audio).
Clavitaura grea, cu efect gradual de rezistenta – tastele din registrul inalt nu prezinta rezistenta, in timp ce cele grave vor fi mai greu de apasat.
Include boxe de sunet si amplificare, precum si numeroase optiuni de conectare cu alte dispozitive (MIDI, USB, jack).
Dezavantaje
Greutatea considerabila (61 kg) o face dificil de transportat sau mutat.
Roland F-140R White Set
Daca iti doresti o pianina electrica de dificultate medie, modelul acesta reprezinta o alegere viabila, incluzand drept accesorii si o bancheta cu inaltime ajustabila si niste casti AudioTechnica AVC-200, care redau sunetul fidel, fiind numai bune pentru repetitii in liniste, atunci cand vrei sa te relaxezi la clape dar familia doarme, sau peretii subtiri ar duce la batai in usa din partea vecinilor.
Instrumentul are o claviatura cu note preinregistrate, a carei sensibilitate poate fi modificata in cinci moduri, si functie split si twin piano, pentru exersare usoara a mai multor oameni in acelasi timp, pedale de sunet si polifonie medie, de 128 de voci.
Printre efectele de sunet amintim tonurile de tobe si grand piano, 72 de ritmuri, metronomul, efecte ambience si brillliance si inregistrarea melodiilor in format MIDI. Stocarea interna este de tip USB flash, asa ca vei folosi un stick sau un card. Prezinta varietate in ce priveste posibilitatile de conectare (jack, MIDI, USB, amplificare, difuzoare) incluzand si cablurile necesare.
Avantaje
Set format din pianina, bancuta si casti audio, utile unui incepator sau intermediar.
Functii variate de distorsionare a sunetului (pedale, tonuri, rezonante, etc.) utile in creatie.
Sensibilitatea clapelor poate fi modificata, spre a se preta preferintelor utilizatorului.
Include melodii si sunete preinregistrate, pentru acompaniament variat.
Dezavantaje
Varianta de tip portabil, cu stand subtire, care nu seamana cu un produs acustic traditional.
Yamaha YDP-143 Black Set
Pachetul acesta promotional este format dintr-o pianina Yamaha, o bancuta reglabila pe inaltime si tapitata, pentru confortul muzicianului, si casti LD Systems HP-500, toate piesele avand culoarea predominanta neagra.
Revenind la pianina, aceasta are claviatura grade hammer standard, cu actione progresiva, asa ca apasarea tastelor din registru grav va opune rezistenta mai mare decat a celor inalte, insa sensibilitatea este reglabila in patru moduri, spre a se subjuga preferintelor. Prevede trei pedale clasice si suport de partitura, fiind un model mai putin dotat in ce priveste efectele de sunet, asadar destinata invataceilor si intermediarilor.
Include un generator de tonuri, control acustic al notelor, 10 tonuri si patru optiuni de reverb, polifonie de 192 de sunete, asa ca va fi capabila de reproducerea pieselor mai dificile, 60 de melodii preinstalate, metronom si functie de inregistrare. Nu ii lipsesc amplificarea si speakerele, putandu-se conecta la alte dispozitive prin intermediul portului USB, a iesirilor pentru casti, mentionand ca poate inregistra o melodie.
Avantaje
Set complet pentru incepatori, format din pianina, bancuta si casti audio.
Clape cu multiple setari de sensibilitate si rezistenta variabila a tastelor in functie de registrul folosit (mai greu pentru sunete joase si mai putin rezistent in registru inalt).
Include 60 de demouri si cantece de pian care pot fi folosite drept acompaniament.
Polifonie medie, de 192 de note – accesibila in ce priveste redarea unor piese complexe din punctul de vedere tehnic.
Dezavantaje
Lipsa unor variate efecte de sunet si a optiunilor multiple de conectare.
Gewa DP 120G Black
Iata o pianina electrica, ieftina si buna, in format minimalist, cu o consola schelet simpla, de culoare neagra. Are o claviatura completa grea, asa ca vei simti rezistenta din partea tuturor clapelor cand le atingi, dar sunetul va fi reprodus foarte aproape de realitate. Pentru manipularea duratei sunetului, este prevazuta cu trei pedale.
Nu sta foarte bine la capitolul polifonie, redand 135 de voci, insa se descurca suficient de bine pentru un incepator sau un intermediar. Include variate sample-uri de note de pian si efecte de sunet care imbogatesc tonalitatea si rezonanta, carora li se alatura setari dinamice si de simulare acustica. Astfel, utilizatorul are la dispozitie numeroase optiuni de reproducere a unor partituri clasice sau moderne, putand compune si el noi melodii, fara dificultate.
Instrumentul muzical dispune de metronom, pentru mentinerea ritmului, si de inregistrator, amplificare, si o varietate de conexiuni posibile pentru diferite componente, dintre care amintim USB, MIDI In/Out, AUX in/Out si doua iesiri jack destinate castilor sau boxelor aditionale.
Avantaje
Pianina electrica destinata incepatorilor.
Claviatura cu sensibilitate grea reproduce senzatia apasarii clapelor unui pian grand acustic.
Efecte variate pentru manipularea sunetului (Hall, Stage, Ambient, Room).
Optiuni de conectare de baza, utile in multiple situatii (MIDI, USB, jack).
Dezavantaje
Nu include aplicatii de invatare (clapele nu lumineaza si nu este mentionata existenta modulului Split).
Yamaha YDP-S34 WH
Yamaha pune pe piata instrumente muzicale de marca, indiferent de sfera lor de actiune, asa ca si modelul acesta de pianina va da dovada de calitate la un pret mai mult decat decent. Se remarca printr-un aspect contemporan, dispunand de o claviatura grand graded hammer, care reproduce cu exactitate notele unui pian clasic CFX. Se remarca prin rezonanta corzilor, unde lovirea unei coarde cu ciocanelul produce o rezonanta si in cele alaturate, pastrand astfel autenticitatea notelor.
Se remarca printr-o functie destinata castilor (optimizator stereofonic) care face ca sunetele auzite sa para a veni din corpul instrumentului, dand adancime acestora. La nivel de conectivitate se remarca iesirea pentru casti, portul USB to host si memoria interna pentru inregistrarea unei melodii si amplificarea.
Sistemul inteligent acustic regleaza volumul si intensitatea, echilibrand tonurile. Include trei pedale cu functie de modificare clasica a sunetului, o polifonie de 192 de voci (medie spre mare), patru tipuri de reverb, 60 de demo-uri si preseturi de pian si capacitati de inregistrare.
Avantaje
Pianina electrica, la un pret bun.
Setarea de optimizare stereofonica echilibreaza sunetul din casti, dandu-i volum si amplitudine.
Prezenta variatelor efecte de sunet (setari de Reverb, pedale de sunet, note presetate, 10 voci).
Clape grele in stil graded hammer – emuleaza rezistenta sustinuta de clapele unui pian acustic.
Dezavantaje
Nu exceleaza la capitolul conectivitate, punand la dispozitia utilizatorului doar cateva porturi USB si jack-uri stereo.
Lasa un comentariu
0 Comentariu