Cele mai bune portavoce

Am modificat articolul ultima data pe: 23.05.24

 

Cea mai buna portavoce – Recomandarile noastre pentru 2024

 

Portavocea sau megafonul este un dispozitiv utilizat pentru a transmite mai eficient mesajele vocale pe o distanta mare. Obiectele sunt utile de regula la manifestari sportive, in scoli, pe santiere si la proteste sau alte tipuri de evenimente care implica multimi de oameni. Desi au un design simplu, modelele disponibile difera ca nivel de performante si costuri, motiv pentru care este bine sa stii cum anume sa alegi unul potrivit pentru necesitatile tale. Pentru cei care sunt curiosi sa afle mai multe detalii tehnice despre functionalitatea acestor aparate, am inclus in articolul de mai jos cele mai relevante aspecte. Daca te numeri printre persoanele care vor sa faca o achizitie acum, te invitam sa verifici direct doua dintre modelele care au intrat in topul recomandarilor noastre la aceasta categorie. Monacor TM-17 este o versiune care combina caracteristici ofertante cu un pret rezonabil, oferind o intensitate de 110dB si microfon separat, cu sistem de control al volumului si comutator pentru sirena si fluier. Pentru cei care doresc un produs profesional, cu microfon wireless, recomandam ca solutie alternativa Monacor TXM-48.

 

 

Tabel de comparatie

 

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Monacor TM-17
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Megafon electronic cu putere medie (25wati) si intensitate de 110dB, disponibil la un pret accesibil, potrivit pentru utilizari de tip hobby, incluzand petreceri si galerii sportive, sau actiuni profesionale, in scoli si la evenimente publice. Este prevazut cu microfon separat, confortabil de folosit, control pentru volum si posibilitatea de a emite sunete de sirena si fluier.

Spre deosebire de alte versiuni de acest tip, nu include in pachetul de livrare curea pentru sustinerea dispozitivului pe umar in timpul folosirii.

Model performant, cu utilizari diverse, care asigura amplificarea eficienta a vocii si optiuni suplimentare de control a undelor sonore emise.

A 2-A OPTIUNE!

Monacor TXM-48
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Versiune profesionala, cu alimentare prin baterii si de la sursa auto, destinata folosirii in medii zgomotoase, cu numar mare de persoane, care asigura amplificarea pana la nivelul de 124dB (ridicat). Include microfon cu cablu standard si microfon suplimentar, de tip wireless, care ofera posibilitatea mobilizarii vorbitorului si are o putere de 45W, alimentata atat prin baterii, cat si prin conectare directa la priza auto.

Caracteristicile tehnice superioare fac ca aceasta varianta sa fie mai costisitoare decat alte optiuni.

Megafon de putere ridicata, cu amplificare superioara a vocii si microfon suplimentar, pentru utilizare in contexte care necesita echipamente profesionale.

A 3-a Optiune!

Omnitronic MP-25
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Model accesibil, cu performante tehnice medii, cu putere de 25wati si intensitate acustica de 112dB, potrivit pentru evenimente care necesita transmiterea de mesaje pe distante de pana la 800m. Designul include microfon separat, cu cablu spiralat rezistent, posibilitatea de activare a sirenei si buton de control al nivelului volumului, pentru adaptarea facila la contextul de folosire.

Spre deosebire de alte modele de acest tip, aceasta versiune nu este prevazuta cu filet pentru fixare pe stand special.

Portavoce cu putere medie, sirena si microfon cu cablu, potrivita pentru controlul si gestionarea multimilor la diverse evenimente si manifestatii.

 

 

Cum alegi o portavoce buna

 

Ghidul cumparatorului

In esenta, un megafon are rolul de a focaliza sau amplifica sunetele pentru a le ajuta sa ajunga la o distanta mai mare, cu o claritate superioara. De la versiunile antice, de dimensiuni mari si pana astazi, tehnica de confectionare a acestor dispozitive a evoluat si vei gasi in magazine modele diverse, cu caracteristici tehnice diferite.

Rolul acestui ghid este acela de a te ajuta sa diferentiezi intre optiunile disponibile pe baza: puterii generate, a intensitatii maxime a sunetului emis, tipului de tehnologie utilizata in constructie, functiilor suplimentare oferite si accesoriilor care iti pot fi de ajutor, pentru a alege cea mai buna portavoce pentru bugetul tau si contextul de folosire.

 

 

Acustic sau electronic: Mai putin utilizate in prezent, megafoanele acustice se mai regasesc uneori in galeriile sportive sau petrecerile organizate ad-hoc. Aceste versiuni nu amplifica sunetul emis de voce, ci doar ii confera mai multa forta si directionare prin intermediul formei de con, care asigura o transmitere mai buna a undelor acustice in aer.

Daca ai nevoie de o portavoce de mare putere, indiferent ca vorbim despre activitati personale, sau dotarea institutiilor care au in grija ordinea si siguranta publica, va fi nevoie sa o cauti intre versiunile electronice, care sunt cele mai folosite in ultimii ani. Aceste variante sunt formate dintr-un microfon – care transforma sunetele din semnal acustic in electronic, un amplificator – alimentat de regula cu ajutorul unor baterii, care creste intensitatea undelor, si un difuzor – care reconverteste undele electrice in forma acustica si le proiecteaza in aer.

 

Putere si intensitate: Majoritatea modelelor de megafoane au o putere cuprinsa intre 5 si 50w care influenteaza direct capacitatea acestora de amplificare a sunetului. Versiunile electronice pot oferi vocii umane o intensitate de peste 90dB, majoritatea versiunilor ajungand la nivelul de 110 – 130dB, care inseamna cu aproximatie nivelul de zgomot din primul rand, la un concert rock sau al unui motor cu reactie la decolare.

Distanta pe care o poate acoperi un astfel de dispozitiv variaza de la 100m pana la 750 – 800m, decibelii perceputi scazand cu 6 unitati la fiecare dublare a distantei fata de sursa sonora. De exemplu, daca un model este evaluat ca avand o intensitate de 110dB la 100m, la 200m se vor percepe 104dB, la 400m urechea va inregistra 98dB, la 800m doar 92dB si tot asa.

Multe versiuni tehnice de portavoce, la preturi bune, nu iti vor spune insa la ce distanta este evaluata intenstitatea mentionata, ci vor include in fisa de prezentare o valoare medie si o distanta maxima pana la care megafonul ofera rezultate bune.

 

Functii: Doua functii trebuie sa cauti in principal la aceste aparate. Prima este cea de control a volumului, care se gestioneaza direct de pe corpul megafonului, in cazul celor cu microfon inclus, si respectiv de pe segmentul tehnic care include microfonul, atunci cand acesta este separat.

Utila in special atunci cand te adresezi unei multimi mari, in conditii de agitatie si zgomot, este si functia de alternare intre transmitere voce si sirena sau/si fluier, zgomote acute, cu rol in atragerea atentiei atunci cand vrei sa incepi sa transmiti un mesaj.

 

Accesorii si design: Numeroase pareri despre cele mai bune portavoce recomanda alegerea unei versiuni cu curea si pad, dotari ce permit agatarea si transportarea confortabila a dispozitivului pe umar. Este o optiune utila, in special in cazul modelelor cu microfon separat, la care nu este necesar sa tii intreg aparatul in mana tot timpul si al versiunilor cu greutate mare, care poate ajunge pana la 3 – 4kg, in functie de design. In cazul variantelor tehnice mici, de tip hobby, care pot cantari intre 150g si 1kg, si care au de regula microfonul integrat, acest accesoriu nu este un „must have”.

Ambele categorii pot fi mult mai usor de transportat, daca designul include maner pliabil, care scade semnificativ dimensiunile aparatului, facilitand depozitarea in geanta sau rucsac.

 

Alimentare: Majoritatea versiunilor se alimenteaza cu energie prin intermediul bateriilor, in numar de 4, 6 sau 8, in functie de model, dar si prin cablu, care permite conectarea la priza masinii si incarcarea directa, necesara in special in cazul variantelor folosite pe vehicule motorizate. Iti atragem atentia ca nu toate produsele sunt insotite de baterii si respectiv cablu de alimentare si este important sa verifici aceste aspecte inainte a te hotari sa cumperi o portavoce, la un pret bun.

 

Microfon integrat sau independent: Modelele mai mici de megafoane au de regula microfonul integrat in capatul ingust al conului, ceea ce inseamna ca va trebui sa tii portavocea in dreptul gurii pentru a vorbi. Daca te deranjeaza acest aspect si doresti sa nu ai fata acoperita cand te adresezi multimii sau ai nevoie de o optiune mai puternica, care va fi si fizic ceva mai mare, iti recomandam sa cauti printre ofertele cu microfon separat, conectat prin fir sau sistem wireless la restul dispozitivului.

Aceasta optiune tehnica iti permite sa tii difuzorul agatat de umar, prin intermediul unei curele si sa vorbesti confortabil la microfon. Din aceasta categorie fac parte si versiunile de portavoce auto, care permit montarea pe capota masinii prin intermediul unui filet, de regula de 8mm, dispozitivul putand fi astfel folosit din interiorul autoturismului, in timpul deplasarii.

Vrei sa stii de unde poti cumpara astfel de dispozitive? Ca in cazul multor produse de tip tehnic, cea mai ofertanta sursa o reprezinta magazinele online. Daca vrei sa te lamuresti mai exact ce tipuri de megafoane poti gasi, te invitam sa analizezi exemplele de mai jos, selectate de specialistii nostri.

 

 

Modele recomandate in 2024

 

 

Monacor TM-17 

 

Este o portavoce, la un pret bun, din categoria modelelor electronice, cu amplificator care ofera o intensitate a sunetului de pana la 110dB. O poti folosi pentru a comunica eficient in mediul scolar, cu elevii, pentru a sustine echipa favorita de fotbal sau pentru a vorbi oricarui grup de oameni care necesita coordonare.

Are o putere de 25wati (medie), este alimentata prin intermediul a 8 baterii de 1.5V si ofera si posibilitatea de conectare pentru alimentare externa, de la surse auto. Functiile oferite includ comutator care permite modificarea volumului si buton pentru alternarea intre semnale sonore de tip sirena sau fluier si optiunea de transmitere a vocii umane.

Designul prevede microfon separat, care iti permite sa vorbesti confortabil, fara a avea chipul acoperit de palnia megafonului si care este conectat la restul aparatului prin cablu spiralat, cu rezistenta mai buna la uzura. Nu este insotit de curea pentru sustinere pe umar, care poate fi insa achizitionata separat. Este un model cu greutate medie, de 1.7kg, care poate fi tinut si in mana, pentru perioade scurte de timp.

 

Avantaje:

Model electronic cu amplificare, cu intensitate de 110dB (medie).

Alimentare prin baterii si posibilitate de conexiune la priza auto.

Include microfon separat cu butoane de control volum si comutator voce/sirena/fluier.

Are o greutate medie, fiind relativ usor de transportat.

 

Dezavantaje:

Pachetul nu include curea pentru sustinerea aparatului pe umar.

 

 

 

 

Monacor TXM-48 

 

Pentru fortele de ordine, reprezentanti politici sau organizatori de evenimente, care au nevoie de o portavoce profesionala, recomandam ca optiune modelul TXM-48 de la Monacor, cu sistem de prindere fixa, care permite atasarea de masina sau stand, prin intermediul unui filet, oferind astfel o sustinere sigura.

Are o putere de 45W si genereaza unde sonore cu intensitatea de 124dB, fiind potrivit pentru comunicari eficiente in situatii cu multimi numeroase si nivel ridicat de zgomot. Este alimentata cu 10 baterii de 1.5V, care nu sunt incluse in pachet si este dotata in plus cu intrare care permite conectarea la surse de curent 12V DC.

Este prevazut cu microfon cu fir, conectat prin cablu spiralat, prevazut cu control pentru volum, buton de activare/dezactivare voce si comutator pentru sirena. Pachetul de livrare contine in plus un microfon wireless, cu distanta de conectare de pana la 30m, care poate fi utilizat in situatiile in care este necesara deplasarea in multime sau urcarea pe o scena.

 

Avantaje:

Versiune de putere mare (45wati), potrivita pentru uz profesional.

Amplifica intensitatea sonora a vocii pana la 124dB.

Este dotata cu microfon wireless suplimentar care permite mobilitatea utilizatorului.

Include filet care ajuta la fixarea megafonului pe standuri speciale.

 

Dezavantaje:

Fiind o versiune premium, este disponibila la un pret mai ridicat decat alte modele.

 

 

 

 

Omnitronic MP-25 

 

Daca ai nevoie de o versiune care sa asigure suficienta amplificare pentru a acoperi o distanta de pana la 800m, poti investi cateva minute pentru a analiza acest model de la Omnitronic, cu putere de 25wati (medie) si intensitate acustica a sunetului generat de pana la 112dB.

Produsul include microfon separat, conectat de difuzor prin intermediul unui cablu spiralat, cu rezistenta sporita la uzura si comutator care permite reglarea volumului dupa necesitatile contextului de folosire. Este de asemenea dotat cu sirena, care poate fi activata atunci cand ai nevoie sa atragi atentia si maner tip pistol, cu format confortabil si buton de deschidere/inchidere necesar pentru economisirea bateriei.

Se numara printre cele mai bune portavoce disponibile la aceasta categorie de pret, se poate alimenta prin intermediul bateriilor sau prin conectare la priza de masina si este confectionata din ABS rezistent la zgarieturi. Are o greutate de 1.5kg (medie) care permite sustinerea confortabila in timpul folosirii si transportul facil.

 

Avantaje:

Megafon cu putere de 25w (medie) si nivel de amplificare care permite comunicarea pana la distante de 800m.

Este prevazut cu microfon separat, confortabil de folosit.

Permite reglarea volumului, redarea sunetului de sirena si este dotat cu buton de On/Off pentru economisirea energiei.

Poate fi alimentat atat cu ajutorul bateriilor, cat si la priza auto.

 

Dezavantaje:

Nu include filet pentru montare pe suport fix.

 

 

 

 

OEM 1103

 

Cauti o portavoce de vanzare potrivita pentru a-ti sustine echipa la meciuri? Acest model de la OEM poate fi o varianta utila si accesibila, care poate fi utilizata si pentru petreceri, excursii cu elevii sau alte situatii, in care este important sa fii auzit clar de un numar mare de persoane.

Este dotat cu sirena de urgenta, care atrage atentia atunci cand ai ceva de comunicat, comutator care permite reglarea volumului la nivelul potrivit si buton pentru a putea trece de la modul sirena la cel voce, atunci cand trebuie sa incepi sa vorbesti. Microfonul este separat de corpul aparatului, conectat printr-un cablu spiralat, rezistent la innodari si uzura, si prevazut la randul sau cu buton cu trei stari (pornire, oprire si asteptare) pentru a putea gestiona corect dispozitivul in timpul comunicarii mesajelor.

Are o putere de 25w (medie) si poate acoperi o distanta de pana la 700m. Pentru a fi usor de transportat si folosit si este dotat cu curea si pad pentru sustinere pe umar.

 

Avantaje:

Produs insotit de curea si pad pentru transport facil si confortabil.

Asigura o intensitate buna a sunetului pe distante de pana la 700m.

Este prevazut cu microfon separat, cu buton de gestionare a receptiei vocii.

Permite reglarea volumului si alternarea vocii cu semnale sonore de tip sirena atunci cand este cazul.

 

Dezavantaje:

Nu este dotat cu microfon wireless.

 

 

 

 

Glow Mania MG2058ROZ

 

Acest model face parte din categoria produselor hobby, potrivite pentru galerii, petreceri si activitati cu elevii, care necesita posibilitatea de a comunica clar, fara a obosi glasul, pe o distanta de pana la 100 de metri. Este o portavoce ieftina si buna, cu o putere de 15wati (mica), indispensabila la meciurile de fotbal ale echipei preferate.

Cantareste doar 159 de grame si este prevazuta cu maner rabatabil, care o face foarte usor de transportat si folosit. Este dotata cu microfon integrat, deci va trebui sa o pozitionezi in fata gurii pentru a vorbi, dar este suficient de mica (15.5 x 16 x 10cm) pentru a nu-ti acoperi intreaga fata si a fi usor de tinut in mana.

Designul include functie de control a volumului, optiune de activare si dezactivare sirena si comutator pentru oprire si pornire, care te vor ajuta sa gestionezi aparatul dupa preferinte. Pachetul de livrare include curea pentru transport pe umar, dar nu contine cele 6 baterii de 1.5V pe care va fi nevoie sa le cumperi separat. Este confectionata din ABS rezistent si te ajuta sa te faci auzit in orice context este necesar.

 

Avantaje:

Model portabil, cu dimensiuni reduse, greutate mica si maner pliabil.

Permite reglare volumului si include optiune de activare sirena.

Este o versiune potrivita pentru scoli, familii si uz personal la evenimente sportive sau evenimente publice.

Pachetul include si curea de sustinere.

 

Dezavantaje:

Este un model cu putere mica, ce acopera distante de pana la 100m.

 

 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu