
Procesoare de sunet – Opinii si Recenzii in 2023
Sa gasesti un procesor de sunet nou, cand activezi in domeniu, nu e prea greu, dar ce te faci cand esti abia la inceput in a deslusi tainele egalizatoarelor grafice sau ale pieselor multi-efect? O idee buna ar fi sa te familiarizezi cu niste termeni specifici, citind acest text, insa ne-am gandit si la eventualitatea in care nu vrei sa pierzi timp cu lectura si iti aratam inca din debutul paginii care produse s-au clasat in top, din lista noastra finala. DBX 215S este un egalizator grafic util pentru prestatii in concerte, adica a fost conceput pentru muzica live. Face parte din seria profesionala si ofera control pe 2 canale si 15 benzi, gestionand o gama de frecventa foarte extinsa. Amintim ca are in dotare si o interfata care incurajeaza multiple conexiuni, in principal cele foarte stabile. Portabilitatea extinsa permite amenajarea rapida a pupitrului de control. Locul secund ar putea sa revina produsului Behringer FBQ1502.
Contents
Tabel comparativ
Model de procesor cu format compact, cu greutate de 2.2kg, usor de transportat si de depozitat, care lucreaza in banda de frecvente cuprinsa intre 10Hz si 50kHz, oferind flexibilitate in interpretare si un control bun al sunetului. Pune la dispozitie dinamica de 112dB si asigura redarea audio fara zgomot de fundal.
Pachetul de livrare nu include rack pentru transport si suport pe scena, aspect pe care va trebui sa il rezolvi separat.
Egalizator grafic conceput pentru studio si reprezentatii live, cu doua intrari si iesiri -TRS balansat si XLR - si performante audio de nivel profesional.
Varianta profesionala cu tehnologie FBQ pentru identificarea si eliminarea microfoniei, echipata cu transformator toroidal ecranat si conexiune TRS balansat si XLR care asigura un sunet clar, fara interferente. Pune la dispozitie o banda generoasa de frecvente, intre 10Hz si 30kHz care permite gestionarea eficienta a sunetului, si iesire pentru subwoofer.
Unii dintre muzicienii profesionisti, obisnuiti cu optiuni tehnice ceva mai complexe si ajustari de finete, pot considera aceasta versiune ca fiind prea simpla pentru cerintele lor.
Procesor audio axat pe obtinerea unei calitati foarte bune a sunetului, fara interferente nedorite sau microfonie.
Produs conceput pentru cei care doresc sa aiba la indemana un procesor de sunet cu functii multiple, ideal pentru interpretare scenica sau inregistrarea de piese proprii. Include 150 de efecte pe care le poti combina usor, se poate conecta la calculator prin intermediul unui cablu USB si este prevazut cu acordor incorporat.
Pe lista efectelor include 54 de amplificatoare pe care le vei folosi rar, dar care cresc pretul produsului.
Versiune complexa pentru studio si scena, care permite acordarea facila, inregistrarea de linii melodice, folosirea de efecte audio complexe si prelucrarea pieselor pe calculator.
Cum alegi un procesor de sunet bun
Ghidul cumparatorului
Fie ca esti in studio si inregistrezi, fie ca urmeaza sa te urci pe scena impreuna cu formatia ta, procesoarele de sunet sunt niste instrumente foarte utile, aproape indispensabile. Daca esti inca la rangul de novice, te intrebi probabil care sunt atributiile unui astfel de dispozitiv si de ce este atat de necesar.
Ei bine, in general, un procesor altereaza semnalul de intrare, oferind la iesire o varianta schimbata din punct de vedere al dinamicii sau al raspunsului in frecventa, fara a mixa insa, semnalul direct. Mai simplu spus, acesta “sculpteaza” sunetul dupa preferintele tale, eliminand diversele imperfectiuni sau adaugand un plus de culoare compozitiilor prin intermediul efectelor digitale.
Intrucat pe piata exista o gama variata de modele, toate avand intrebuintari diferite, am decis sa alcatuim un ghid, prin care sa-ti explicam cum functioneaza aceste dispozitive, astfel incat sa poti alege cel mai bun procesor de sunet pentru tine si studioul tau.
Tipologia: este primul aspect al selectiei si repartizeaza ofertele in urmatoarele categorii:
Egalizatoarele – Desi toti inginerii de sunet urmaresc sa obtina o inregistrare cat mai clara si cu un impact cat mai puternic, raspunsul in frecventa al instrumentelor/vocii poate fi destul limitat in momentul in care ajunge pe mainile celui care se ocupa de mixaj. Sursa acestei probleme este multipla, insa cu ajutorul unui egalizator bun, se poate obtine un sunet bine definit. Aceasta unealta iti confera posibilitatea de a reduce sau de a amplifica anumite zone din intregul spectru audio.
In functie de necesitati, poti opta pentru egalizatoare grafice sau parametrice(paragrafice). Primele sunt foarte facil de gestionat, insa ceva mai limitate. De obicei, acestea au mai multe glisoare decat cele parametrice, dar iti confera control doar asupra gain-ului si a latimii de banda. Ne simtim datori sa mentionam, de asemenea, ca au frecvente fixe.
Egalizatoarele parametrice iti confera posibilitatea de a face pana si cele mai fine ajustari sunetului, intrucat iti permit sa manipulezi toti parametrii acestuia(frecventa, latimea de banda, gain-ul, filtrul).
Limitatoarele – sunt alte procesoare de sunet foarte utile, intrucat te ajuta sa-ti protejezi difuzoarele. Numele este destul de explicit, intrucat, cu ajutorul acestora, vei putea seta un prag(threshold) pentru semnalul de iesire, care nu va fi depasit sub nicio circumstanta.
Compresoarele – functioneaza aproximativ pe acelasi principiu ca modelele prezentate in paragraful anterior, intrucat pot limita gama dinamica a unui semnal. Pragul impus de acestea nu este, insa, la fel de restrictiv ca al limitatoarelor.
Cu ajutorul ratiei, vei putea controla tot ceea ce depaseste pragul, astfel incat, daca ratia setata de tine este 3:1, semnalul ce depaseste limita impusa, va fi impartit la 3 si va deveni semnal de iesire, alaturi de cel de sub prag.
Noise gate – Acest tip de procesoare este folosit frecvent in editarea vocala, avand rolul de a elimina zgomotul de fond. Astfel, orice semnal care nu se ridica, cel putin, la pragul setat de tine, va fi inaudibil.
Noise expander – functioneaza ca un compresor, insa efectul acestuia va fi opus. Toate sunetele de sub limita impusa vor fi reduse in functie de ratie, atac si de cedare. Atacul(attack) controleaza timpul in care semnalul este diminuat din momentul in care trece sub prag, in timp ce cedarea(release) specifica cand efectul isi inceteaza actiunea, oferind semnalului posibilitatea de a reveni la normal.
Procesoare multi efect – Cu totii ne-am dori sa avem posibilitatea de a crea un ton unic, bine definit si exploziv, insa uneori bugetul nu ne permite sa achizitionam toate pedalele de efecte de care avem nevoie in acest sens. Tocmai de aceea, procesoarele multi efect se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in randul muzicienilor de pretutindeni.
Foarte multe modele vin cu o serie de tonuri preconfigurate ca sa te ajute sa obtii mai usor sound-ul idolilor tai, insa numarul acestor preset-uri nu reprezinta un parametru atat de important in alegerea unui procesor de acest fel. De preferat ar fi ca dispozitivul pe care urmeaza sa-l achizitionezi sa dispuna de o gama larga de efecte si sa-ti confere posibilitatea de a folosi cat mai multe in acelasi timp.
Printre cele mai importante efecte putem aminti: reverb, delay, chorus, distors, flanger, wah etc. Ne simtim datori sa mentionam si faptul ca procesoarele din aceasta categorie se bucura, de asemenea, de un egalizator incorporat, ca sa ai control deplin asupra tonului tau.
Conectivitatea: In general toate produsele de acest fel se bucura de mai multe intrari/iesiri de tipul TRS(jack de 6.3 mm) sau XLR. La acestea se pot adauga si altele, in functie de model. Astfel, unele procesoare beneficiaza de conexiune prin USB, MIDI si chiar RCA. Iti recomandam sa acorzi foarte multa importanta acestui parametru atunci cand iei o decizie, intrucat o conexiune de proasta calitate poate cauza probleme majore.
In general cablurile TRS balansate si cele XLR reprezinta optiunea cea mai buna, intrucat reduc considerabil zgomotul de fond si diversele interferente ce pot aparea in cazul unei conexiuni prin RCA, spre exemplu.
Designul: Desi nu este un detaliu atat de important, e bine sa te asiguri ca procesorul tau e fabricat din materiale rezistente ca sa nu fii nevoit sa investesti sume imense de bani in intretinerea lui sau, mai rau, in achizitionarea unuia nou. De asemenea, cu cat dispozitivul pe care urmeaza sa-l cumperi este mai compact, cu atat va fi mai usor sa-l transporti, atunci cand trebuie sa amenajezi pupitrul de comanda pentru scena. In functie de aceste detalii legate de design, costurile pot varia, insa, nu te ingrijora. Noi suntem siguri ca vei putea gasi un procesor de sunet la un pret bun, cu ajutorul acestui ghid.
Alimentare: Majoritatea procesoarelor se alimenteaza cu curent alternativ, insa exista si unele modele ce se folosesc de acumulatori. Unii utilizatori afirma ca alimentatoarele pot afecta calitatea sunetului, intrucat sunt zgomotoase, insa, multi le prefera in defavoarea bateriilor.
Imagineza-ti ca esti pe scena si acumulatorii se epuizeaza – ce ramane de facut? Intocmai! Iti vei intrerupe prestatia ca sa poti schimba bateria ce-ti provoaca probleme. Indiferent de situatie, trebuie sa te asiguri ca procesorul tau e alimentat corespunzator, altfel va ceda intr-un timp foarte scurt.Caracteristici aditionale: Unele modele pot veni insotite de un case rack sau de cablurile necesare, insa nu este obligatoriu. Rack-urile sunt foarte practice intrucat protejeaza procesorul si in acelasi timp, iti permit sa-l montezi mai usor pe scena alaturi de restul sculelor.
Toate aceste avantaje atrag, bineinteles, costuri principale, insa in cele ce urmeaza iti vom prezenta cateva procesoare de sunet la preturi bune.
E important sa stii ca pe internet gasesti cea mai variata gama de produse, astfel incat nu vei mai fi nevoit sa te deplasezi pana la un magazin de profil. Ca sa ai un punct de plecare, mai jos gasesti o serie de pareri despre cele mai bune procesoare de sunet de pe piata.
Modele recomandate in 2023
DBX 215S
Daca esti in cautarea unui egalizator grafic pe care sa-l folosesti atat in prestatiile live, cat si in studio/sala de repetitii, ai gasit ce cautai. Egalizatoarele DBX se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in randul inginerilor de sunet, devenind chiar un standard in industrie.
Modelul 215S este o piesa profesionala, ce iti ofera garantia durabilitatii si a fiabilitatii. Dispune de 2 canale cu 15 benzi, conferindu-ti controlul asupra unei plaje largi de frecvente(10 Hz – 50 kHz). Ca sa iti poti sculpta tonul dupa bunul plac, beneficiezi, de asemenea, de gain cu capacitatea de +/- 12 dB, boost/cut de +/- 6/12 dB si o dinamica de 112dB.
In partea din spate, vei observa ca fiecare canal detine 2 intrari/iesiri(TRS balansat si XLR). Conexiunea este prin urmare, foarte stabila, intrucat zgomotul de fond este eliminat aproape in intregime. Pe langa toate aceste calitati, acest egalizator se bucura de un design deopotriva atragator si practic. Intrucat cantareste doar 2.2 kg, va fi foarte usor de transportat si de montant pe scena.
Avantaje
Banda de frecvente cuprinsa intre 10 Hz si 50 kHz, pentru un control total asupra tonului tau.
2 intrari/iesiri(TRS ¼ balansat si XLR) pentru o conexiune stabila, fara zgomot de fond.
Design compact ce iti confera posibilitatea de a transporta procesorul mult mai usor.
Dinamica de 112 dB, ca sa poti face ajustari foarte fine.
Dezavantaje
Nu vine impreuna cu un rack pentru transport si suport.
Behringer FBQ1502
Modelul FBQ 1502 se numara, fara indoiala, printre cele mai bune procesoare de sunet de pe piata. Cei de la Behringer ne propun acest egalizator grafic ce are la baza noua si ingenioasa tehnologie FBQ. Aceasta permite detectarea si eliminarea imediata a microfoniei, fara ca tu sa depui vreun efort.
Mai mult decat atat, procesorul beneficiaza de un transformator toroidal ecranat ce iti va permite sa indepartezi orice fel de interferenta. Nu te vei confrunta, prin urmare, cu niciun fel de zgomot nedorit, acest lucru fiind garantat si de optiunea pentru conexiunea prin cablu XLR sau TRS ¼ balansat.
Odata ajunsi la acest capitol, ne simim datori sa mentionam faptul ca modelul in cauza beneficiaza si de o iesire mono pentru subwoofer, cu frecventa crossover-ului ajustabila. Este, asadar, o piesa indispensabila pentru orice rack, intrucat banda de frecvente cuprinsa intre 10 Hz si 30 kHz, iti confera control total asupra tonului tau.
Avantaje
Tehnologie FBQ pentru detectarea microfoniei.
Transformator toroidal ecranat sa sa poti elimina mai usor interferentele.
Conexiune stabila prin cablu TRS ¼ balansat sau XLR.
Iesire mono pentru subwoofer – frecventa crossover-ului este usor ajustabila.
Dezavantaje
In ciuda avantajelor clare, unii utilizatori au considerat configuratia acestui procesor simpla, nepotrivita pentru ajustari fine.
Digitech RP-360 XP
Firma americana Digitech ne prezinta acest procesor de sunet complet, din toate punctele de vedere. Unitatea dispune de peste 150 de efecte, reusind sa emuleze sunetul a 54 de amplificatoare si a 82 de pedale. Asa cum era de asteptat, acest procesor vine cu 198 de tonuri preconfigurate, dintre care 99 sunt personalizabile, astfel incat vei putea obtine sound-ul dorit mult mai usor.
Da-ti frau liber imaginatiei! La achizitionarea acestui model, beneficiezi si de un looper de 40 de secunde ce iti va permite sa compui riff-uri complexe de unul singur. Daca acest lucru nu e de ajuns, afla ca dispozitivul se bucura de un acordor incorporat cu utilizare facila, ideal pentru prestatiile live.
La toate acestea se adauga uimitoarea functie Sound Check, ce iti confera posibilitatea de a inregistra o linie melodica, urmand ca apoi sa-i gasesti efectele si setarile potrivite. Ca totul sa fie mai usor, poti conecta procesorul la calculator prin USB si sa-ti editezi compozitiile personale cu ajutorul softului Nexus.
Avantaje
Diversitate, intrucat dispune de 150 de efecte.
Looper de 40 de secunde ca sa poti construi linii melodice complexe.
Tuner incorporat, ideal in concerte intrucat iti permite sa acordezi instrumentul mult mai usor.
Posibilitatea de a conecta procesorul la calculator ca sa-ti poti edita compozitiile cu ajutorul softului Nexus.
Dezavantaje
Cele 54 de tonuri ce emuleaza sunetul specific al unor amplificatoare nu isi gasesc utilitatea, dar atrag costuri suplimentare.
Digitech Jamman Solo XT Looper
Daca cauti un procesor de sunet la un pret bun care sa-ti confere posibilitatea de a experimenta si de a construi linii melodice complexe, incearca statia de looping stereo Jamman Solo XT de la Digitech. Exploateaza-ti imaginatia si creativitatea la maxim, caci beneficiezi de posibilitatea de a inregistra pana la 35 de minute de loop-uri in format stereo.
Daca acest lucru nu este de ajuns pentru tine, poti extinde oricand, acest spatiu de stocare cu ajutorul unui card SDHC. Ca sa te bucuri de libertate maxima de exprimare, ai la dispozitie si un canal AUX prin care sa importi muzica ta preferata de pe orice dispozitiv media player.
Metronomul integrat este un alt avantaj al acestei pedale, intrucat iti confera mai multa fluiditate atunci cand sincronizezi mai multe statii Jamman Solo XT. Design-ul este, de asemenea, foarte atragator, garantand in acelasi timp durabilitate produsului prin carcasa metalica ce inveleste circuitele.
Avantaje
Posibilitatea de inregistra 35 de minute de loop-uri stereo, pentru compozitii mult mai ample.
Spatiul de stocare poate fi extins prin intermediul unui card SDHC, ca sa iti poti inmagazina toate loop-urile.
Durabilitate, conferita de carcasa metalica ce protejeaza circuitele.
Functie JamSync, ca sa poti sincroniza mai multe pedale Jamman Solo XT.
Dezavantaje
Nu vine impreuna cu un rack pentru transport si suport.
» Gasesti aici recomandari din anii anteriori
Alte produse recomandate, momentan indisponibile:
Vox StompLab 2G
Iti prezentam acest procesor de sunet ieftin si bun, ca alternativa pentru cei cu buget de cumparare scazut. Modelul StompLab 2G fabricat de Vox, iti ofera 100 de tonuri preconfigurate, dispuse pe categorii: rock, metal, blues, pop etc. La acestea ai posibilitatea sa adaugi inca 20 de preset-uri personale, ca sa poti reveni mai usor asupra lor si sa-ti construiesti acel ton exploziv despre care iti vorbeam adineauri.
Poti utiliza pana la 8 efecte simultan, printre care: distors, delay, reverb, flanger, phaser si chorus. Inginerii care s-au ocupat de conceperea seriei StompLab n-au ratat sansa de a integra in acest model si un tuner cromatic ce beneficiaza de functia mute si cea bypass. Vei descoperi cat de util poate fi acesta intr-un concert, caci iti vei putea acorda instrumentul in liniste, fara sa depui prea mult efort.
Alimentarea procesorului se poate realiza cu ajutorul a 4 baterii de tipul AA sau cu un adaptor de 9V, insa acesta nu este inclus in pret.
Avantaje:
100 tonuri preconfigurate, ca sa poti obtine mai usor tonul dorit.
Tuner cromatic incorporat, pentru o acordare facila a instrumentului.
Posibilitatea de a crea tonuri complexe, utilizand pana la 8 efecte simultan.
Diversitate si fiabilitate, intrucat poti aborda o gama variata de genuri muzicale: rock, metal, blues, jazz sau pop.
Dezavantaje:
Nu vine impreuna cu un rack pentru transport si suport.
» Ascunde recomandarile anterioare
Lasa un comentariu
0 Comentariu