Cele mai bune procesoare voce

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

Cel mai bun procesor voce – Recomandarile noastre pentru 2023

 

Prin intermediul procesoarelor de voce, solistii pot experimenta cu felurite moduri de a-si transforma sunetul propriului glas, acestea putand adauga efecte precum ecouri sau modulari de frecvente, ori felurite alte procesari, in functie de model. Explorand oferta anului curent, cateva produse au iesit in evidenta, iar analizandu-le specificatiile, le putem recomda cu sinceritate. Primul este Roland Aira VT-3, un sintetizator cu multiple modificari de ton (pitch) in timp real, cu reverberari si o serie de efecte aditionale, aparatul permitand si conectarea unei pedale de efect aditionale. Ca alternativa pentru cei ce doresc o a doua recomandare, oferim produsul Boss VE-8, care poate fi utilizat si ca procesor de voce, dar si ca pedala pentru efecte de chitara – un aparat mixt ce poate fi util in special pentru cei ce doresc o scena de concert cat mai libera cu putinta! Include patru tipuri de ambient, corectie de pitch si functie de looper cu timp de inregistrare si redare de 80 de secunde.

 

 

Tabel de comparatie

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Roland Aira VT-3
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Ofera un numar mare de efecte (peste 40 de reglaje si setari in total), ce pot fi selectate atat prin butoane cu apasare cat si prin slider-e. In plus, suporta si adaugarea unei pedale aditionale de efecte.

Are doar trei posibilitati de memorare a setarilor de catre utilizator, acest dezavantaj fiind dezaprobat in special de catre inginerii de sunet, ce doresc mai multa flexibilitate in memorarea efectelor la care au lucrat.

Acest procesor de voce, de tip panou de control, este foarte potrivit in studiourile de inregistrare, fata de alte modele de tip pedala, optime pentru reprezentatiile live. Calitatea produselor acestui brand este bine reflectata in constructia sa solida, iar pretul sau este acceptabil, data fiind aceasta.

A 2-A OPTIUNE!

Boss VE-8
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Poate procesa in acelasi timp si vocea unui solist, precum si o chitara electrica, conectata la sistem. Include si functie de loop recording, inregistrand segmente de pana la 80 de secunde, pentru a fi redate in bucla.

Greu de gasit un dezavantaj cu adevarat obiectiv. Putem mentiona doar pretul, care este peste marea majoritate a costurilor la care sunt comercializate alte modele de procesoare de voce live.

Amatorii de reprezentatii live sunt tinta principala a acestui procesor de voce, mai ales daca ei utilizeaza si o chitara electro-acustica. Poate memora 50 de setari favorite, raspunzand astfel celor mai exigente cerinte pe care acestia le pot avea.

A 3-a Optiune!

Boss VE-1 Vocal Echo
Click aici pentru pret! Vezi Pretul Aici

Fiind un procesor de voce de tip pedala, este foarte usor de folosit, prin urmare se recomanda solistilor incepatori care doresc sa isi modifice vocea in reprezentatiile live. Include si interfata USB, pentru utilizarea in tandem cu un computer.

Nu permite inregistrarea unei melodii de fundal (cu o chitara electro-acustica, de exemplu), in tandem cu vocea, nici prin interfata USB si nici printr-o intrare auxiliara, aceasta fiind absenta din panoul de conectori al produsului.

Ca multe alte pedale de din gama aceasta de preturi si de la acest producator, procesorul in cauza este rezistent, eficient si se comercializeaza si la un pret accesibil pentru marea majoritate a utilizatorilor.

 

 

Modele recomandate in 2023

 

 

Roland Aira VT-3

 

Roland Aira VT-3 este o optiune fruntasa in topurile celor ce cauta cele mai bune procesoare voce pentru studiourile de inregistrari. Este un model de tip consola, ce aminteste cu un mixer foarte simplu prin prezenta sliderelor si a knob-urilor de pe panou.

Poate modifica pitch-ul (tonul) vocii, formantul si poate permite selectarea mai multor tipuri de voci (Direct, Auto Pich 1 si 2, Vocoder, Synth, Lead, Bass, Megaphone, Radio si Scatter), fiind gandit in special pentru muzica electronica. Pe langa toate acestea, cu sliderele se pot modifica cateva elemente ale vocii: Pitch, Formant, Mix si Reverb.

Permite posibilitatea de a conecta inca o pedala de efecte, iar iesirile stereo se pot reconfigura ca iesiri separate mono. In materie de conectori, are iesiri XRL, jack, USB (prin care se si poate alimenta), optiune pentru phantom power si mufa pentru adaptorul pentru alimentare.

 

Avantaje:

Este optimizat pentru muzica electronica, cu zece tipuri de efecte de voce ce pot fi selectate.

Include slidere pentru patru aspecte vocale diferite: Pitch, Formant, Mix si Reverb.

Suporta si conectarea unei pedale separate pentru efecte.

Se poate alimenta si prin USB, eliberand astfel o priza pe scena ori din studio.

 

Dezavantaje:

Poate memora doar trei efecte diferite, destul de putin pentru un procesor voce pentru muzica electronica sau pentru inregistrari.

 

 

Boss VE-8

 

Cu o posibilitate de inregistrare a 50 de setari favorite, precum si a 80 de secunde de cantec, pentru a fi redate in loop dupa aceea, procesorul acesta de voce de la Boss deja iese in evidenta numai prin aceste specificatii, din vasta oferta a pietei.

Unul din cele mai mari avantaje – mai unice, de fapt – ale sale este ca proceseaza atat vocea, cat si o chitara electro-acustica, in acelasi timp, fiecare canal avand propriile setari. Se foloseste de tip pedala, avand trei clape de apasat cu piciorul.

La canalul pentru voce include patru tipuri de ambient, alaturi de corectie de pitch, enhancer, reverberare si volum de mixare, iar la chitara sunt prezente setari pentru reverberari, rezonanta acustica, functie de calibrare, invertor de faza si notch filter pentru control de feedback. Se poate alimenta si prin priza, precum si prin 6 baterii AAA, iar cu portul USB puteti sa il conectati la un computer ori mixer.

 

Avantaje:

Proceseaza si vocea dar si o chitara electro-acustica, in acelasi timp.

Poate memora pana la 50 de setari diferite.

Include functie de inregistrare si redare de pana la 80 de secunde de cantat.

Se poate alimenta si prin baterii.

 

Dezavantaje:

Nu se adreseaza celor ce cauta un procesor voce la un pret bun, intrucat calitatea sa ridicata se reflecta in faptul ca este comercializat la sume mai mari decat alte modele.

 

 

Boss VE-1

 

Simplu, dar de foarte buna calitate, Boss VE-1 se activeaza prin apasarea cu piciorul a unui buton mare, dreptunghiular, iar setarile pentru procesarea vocii sunt selectabila prin intermediul a patru potentiometre diferite.

Sunt astfel selecctabile sapte efecte ambientale, la intensitati ajustabile, de la Pitch Correct la Enhance si Double-tracking, astfel adaugandu-se modificari in ton, voci electronice si reverberari. Memoria integrata poate fi utilizata pentru a memora setarile preferate, iar prin recurgerea la portul USB veti putea conecta pedala de procesare la un mixer sau la un computer, in vederea inregistrarii sunetelor sau a efectuarii unor mixaje.

Puteti, de asemenea, sa va inregistrati vocea prelucrata prin USB direct la un DAW (Statie audio digitala – o aplicatie PC speciala, pentru inregistrari). Cele 7 leduri situate deasupra potentiometrului vor arata ce tip de efect ati selectat, iar ca iesiri, sunt incluse mufe analogice de tip XLR pentru amplificator, respectiv microfon, precum si iesire pentru casti de tip jack de 3.5 milimetri.

 

Avantaje:

Este extrem de usor de setat si folosit, cu butoane usor de inteles de catre incepatori.

Include iesire analogica XLR dar si jack de 3.5 milimetri.

Se poate conecta direct la un DAW pentru efectuarea de inregistrari digitale.

Butonul de activare este mare si usor de nimerit cu piciorul.

 

Dezavantaje:

Nu poate inregistra melodii de backing cu o chitara, doar vocea fiind exportata prin iesirile special dedicate acestui scop.

 

 

TC Helicon VoiceTone C1

 

Incluzand efecte precum corectia fina a tonului si pana la efecte de ecou, control al microfonului (inclusiv de la distanta, daca cuplati acest procesor cu microfonul TC Helicon MP-75), si modificarea vocii in functie de sex (mai masculina, mai feminina), produsul TC Helicon VoiceTone C1 are mai multe de oferit decat la prima vedere.

Ca intrari si iesiri, este un produs relativ simplu, fiind echipat doar cu conectori XLR balansat (pentru intrare) si XLR balansat/nebalansat (pentru iesiri). Pe langa acestea, ofera si o conexiune USB pentru conectarea la computere de tip laptop sau desktop, ori la mixere digitale, pentru inregistrari si mixaje.

Un avantaj notabil, pe langa cele enumerate, este posibilitatea de a inlantui produsul cu alte pedale VoiceTone de la aceeasi firma, transformand paleta de efecte intr-una mai ampla. Chiar daca butonul de activare este destul de mic (cativa milimetri), procesorul acesta este echipat cu o talpa cauciucata, care ii previne alunecarea pe podium – prin urmare il veti nimeri cu o mai mare usurinta.

 

Avantaje:

Are o talpa cauciucata, ce previne alunecarea pe scena ori podium.

Poate fi inlantuit si cu alte pedale de la TC Helicon din gama VoiceTone.

Daca ii atasati un microfon MP-75, veti putea sa il controlati de la distanta.

Are un buton special de masculinizare sau feminizare a vocii (operand cu frecventele sale).

 

Dezavantaje:

Butonul de apasat cu piciorul, la circa 3 milimetri in diametru, poate fi greu de nimerit la inceput.

 

 

Cum alegi un procesor de voce bun

 

Ghidul cumparatorului

Procesoarele de voce sunt echipamente electronice cu ajutorul carora se pot adauga efecte glasului unei persoane, in timp real, fie pentru a-i imbunatati vocea, fie pentru a ajuta la obtinerea anumitor efecte de stil specifice, in functie de genul muzical dorit (putem mentiona, in aceasta privinta, transformarea unei voci intr-un glas robotic, pentru un concert de muzica electronica live). Iata cum sa diferentiati dintre multiplele modele de procesoare voce, la preturi bune, de pe piata, pentru a afla care se va potrivi cel mai bine cu dorintele si gusturile dumneavoastra:

 

 

Tip de procesor: pot sa fie de tip pedala sau de tip consola.

Cele din prima categorie, de tip pedala, sunt destinate utilizarii in timpul concertelor live, fiind echipate cu butoane mari, rotunde (ori sub forma unor clape), ce vor fi apasate cu piciorul de catre solisti, activand astfel efectul dorit. Acest design le va permite utilizatorilor sa actioneze sau sa dezactiveze efectul de procesare al vocii, fara a lasa din mana instrumentul la care canta (chitara, vioara, sau orice alt instrument utilizeaza ei in acel moment).

La procesoarele de tip consola, acestea sunt operate cu mana, ca un mixer, ideea fiind ca utilizatorii fie sa nu cante la vreun instrument in timpul reprezentatiei live, fie ca partea de procesare de voce in timp real sa fie sarcina unei alte persoane si nu a vocalistului. Roland Aira VT-3 este un exemplu de produs de tipul consola, in timp ce marea majoritate a produselor sunt de tipul pedala.

 

Efecte: variaza in functie de model. In ceea ce priveste numarul de setari si de reglaje, aici pot fi foarte multe, fiecare procesor voce, la un pret bun, fiind special in felul sau.

La multe dintre acestea, reglajele se impart in doua categorii: selectarea tipului de efect si potrivirea intensitatii acestuia, cu ajutorul unui potentiomentru sau a unui slider. Putem sa mentionam cateva dintre acestea: Pitch Correct-ul este utilizat pentru a mentiona o anumita tonalitate a vocii care va fi amplificata prin microfon.

Unele efecte, precum Double (dublare) pot ingrosa tonalitatea vocii, pe cand altele pot sublinia elementele inalte din aceasta. Exista modele, precum TC Helicon VoiceTone C1, care includ un buton de “gender” – care face vocea procesata sa suna mai masculin ori mai feminin, in functie de gusturi si dorinte.

Ecourile adauga reverberarii, iar acestea pot varia in stil si magnitudine. Exista si unele pareri despre cele mai bune procesoare voce care spun ca efectul de “robo voice” (voce de robot) este de dorit mai ales de catre artistii de muzica electronica.

In plus, la modele precum VE-8 Acoustic Singer, se va putea procesa si sunetul unei chitari, in tandem cu procesarea vocii solistului ce canta.

 

Functiile de memorare si inregistrare: posibilitatea de a inregistra direct vocea, prin intermediul unei interfete USB sau a unui conector care duce la echipamentul de inregistrat, este foare atractiva atat pentru cei care doresc sa auda cum suna in timp ce utilizeaza procesorul, dar si pentru inginerii de sunet care lucreaza in cadrul studiourilor de inregistrari.

Toate modelele cu conectorii enumerati mai sus ofera o astfel de posibilitate. Unele, cum este Boss VE-8, inregistreaza singure bucati de melodie (loops) ce vor fi redate in mod continuu, lungi (in cazul modelului respectiv) de pana la 80 de secunde.

In ceea ce priveste posibilitatea de memorare a setarilor, aceasta se refera la capacitatea aparatului de a memora reglajele care vi se par cele mai reusite. Sa spunem ca ati gasit un efect care suna foarte bine pe vocea dumneavoastra, cu un anumit grad de efecte. Daca veti selecta alte reglaje, s-ar putea sa uitati exact cum ati gasit efectul precedent (cat de tare ati dat ecoul, ce fel de optiune ati selectat), prin urmare ati dori posibilitatea de a re-potrivi automat setarea.

Exact asta face functia de memorie, permitand reintoarcerea la anumite setari preferate. In functie de model, ele pot memora trei, patru, cinci sau chiar mai multe setari. Exista, desigur, si procesoare fara functia de memorare – insa la acestea, de regula, sunt destul de sarace in setari si reglaje.

 

Conectori (variaza de la model la model): in afara de intrarea pentru microfon – prezenta la orice procesor voce, la un pret bun, doar este firesc – si iesirea catre mixer si sistemul de amplificare, cel mai frecvent intalnit conector comun este cel USB, foarte util pentru conectarea fie la computere, fie la alte echipamente precum mixerele ce includ astfel de conexiune.

Iesirile analogice XLR sunt standard pentru aproape multe modele si totodata puteti intalni butoane de reglare a volumului de microfon, de obicei exact langa mufa respectiva. Unele modele permit si conectarea la o pedala aditionala, pentru si mai multe efecte, conectori pentru chitara (vezi Boss VE-8), mufe jack, si bineinteles mufa pentru alimentarea prin transformatorul special ce vine livrat cu produsul.

Posibilitati de alimentare: exista si unele modele care, pe langa alimentarea prin reteaua de 220 de Volti de la priza, ofera si posibilitatea de a le utiliza cu acumulatori. Astfel, veti scadea din numarul de prize necesar pentru conectarea tuturor echipamentelor electrice la concertele pe care le veti tine. Boss VE-8 poate fi alimentat de sase baterii alcaline de tip AA (LR6), de exemplu, iar Boss VE-1 are nevoie de patru baterii AA/LR6.

In cazul unor modele, alimentarea se poate face si prin conexiunea USB – putem mentiona si Roland Aira VT-3, ca exemplu din aceasta categorie.

Dupa ce ati citit tot ghidul nostru de cumparaturi si daca in continuare doriti sa achizitionati cel mai bun procesor voce pentru stilul dumneavoastra de a canta, va invitam sa cititi prezentarile detaliate de produse ce urmeaza mai jos, in partea a doua a articolului nostru. Ne-am straduit sa includem produse cat mai variate, atat in specificatii, cat si ca pret.

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu