
Fiecare chitarist incepator, si nu numai, are proprii idoli si cantecele favorite pe care doreste sa le invete si sa le reproduca si el, insa pentru fiecare exista cel putin un solo inegalabil pe care inca nu a reusit sa il stapaneasca. Desi cel mai bun solo de chitara e o notiune subiectiva, nu poti sa nu recunosti talentul si priceperea etalate in urmatoarele piese.
In general, solourile de chitara apartin genului rock, acolo unde adevarati maestri ai coardelor si-au etalat priceperea de-a lungul timpului. Fiecare cunoscator al muzicii are propriile pareri legate de cele mai bune piese cu astfel de arii muzicale, dar calitatea si priceperea nu pot fi negate. Iata cateva exemple din care te poti inspira la urmatoarea lectie.
Contents
- Stairway to Heaven – Jimmy Page
- Comfortably Numb – David Gilmour
- Freebird – Allen Collins
- November Rain – Slash
- All Along the Watchtower – Jimmy Hendrix
- One – Kirk Hammet
- Hotel California – Don Felder si Joe Walsh
- Crazy Train – Randy Rhoads
- Crossroads – Eric Clapton
- Johnny B Goode – Chuck Berry
- Flood – Darrel
- Eruption – Eddie Van Halen
- Layla – Eric Clapton
- Texas Flood – Stevie Ray Vaughan
Stairway to Heaven – Jimmy Page
Cel de-al patrulea album al formatiei Led Zeppelin, care poarta si denumirea trupei, este unul din cele mai bine vandute colectii de muzica ale tuturor timpurilor, fiind lansat in 1971. Nu degeaba se spune ca in el gasesti unele din cele mai binecunoscute si indragite melodii ale formatiei de rock si heavy metal.
Desi majoritatea fanilor inca se mai ciondanesc in privinta celui mai bun cantec de pe albumul acesta, nimeni nu poate nega talentul si iscusinta chitaristului Jimmy Page, asa cum reiese din momentul lui solo din piesa Stairway to Heaven.
Comfortably Numb – David Gilmour
Piesa aceasta de pe albumul concept al celor de la Pink Floyd, lansat in 1979, scoate la iveala perfectionismul muzicianului David Gilmour, care a petrecut ore intregi inregistrandu-si solo-ul, dupa care a ales manual fiecare din partile cele mai bune, unindu-le pentru a produce calitatea reprodusa in album.
Freebird – Allen Collins
Ultima piesa de pe albumul de debut al celor de la Lynyrd Skynyrd, intitulat Pronounced Leh-nerd Skin-nerd, in 1973, este un imn care a ajuns la acea data in topurile de hituri, in concerte solo-ul incontestabil de chitara fiind impartit intre Gary Rossington si Allen Collins. Insa pe piesa inregistrata in studio, asa cum o poti asculta pe album, il vei auzi doar pe Collins etalandu-si talentul.
November Rain – Slash
Cine nu a auzit aceasta minunata melodie a celor de la Guns N’Roses? Cel de-al treilea album al formatiei, lansat in 1991, a devenit un hit in SUA si mai apoi in intreaga lume, ajungand pe locul trei in topul Billboard Hot 100. Totodata, contine soloul fierbinte al chitaristului Slash, fiind cel mai lung cantec care a urcat in topuri la acea vreme.
All Along the Watchtower – Jimmy Hendrix
Melodia aceasta a fost prima si singura piesa ce a ajuns in Top 40 Hits in SUA a artistului american. Hendrix a fost un muzician meticulos, in special la inregistrari, unde prefera sa imortalizeze fiecare instrument separat, fiind o persoana excentrica.
One – Kirk Hammet
Melodia aceasta de pe al treilea album de la Metallica, lansat in 1987 si intitulat …And Justice For All este prevazuta cu trei solo-uri de chitara din partea artistului. Iar, la momentul inregistrarii, acesta a intampinat dificultati in ce priveste partea secundara, luand o pauza in timpul turneului Monsters of Rock din acel an pentru a reusi sa produca soloul perfect pentru imortalizare, ceea ce s-a si intamplat.
Hotel California – Don Felder si Joe Walsh
Acest imn balada al anilor 1970 face parte de pe cel mai bine vandut album al celor de la The Eagles, care a devenit recunoscut in intreaga lume, fiind considerat acum un clasic al muzicii rock. E cel mai mare hit al trupei si solo-ul memorabil de chitara este efortul celor doi muzicieni din formatie.
Crazy Train – Randy Rhoads
Desi Ozzie Ozbourne a renuntat la trupa sa si a lansat in album solo in 1980 (Blizzard of Ozz) el si-a pastrat notorietatea, reusind sa recucereasca publicul cu ajutorul piesei Crazy Train, care a intrat in top 10 in SUA. Responsabil cu solourile de chitara din melodie este legendarul Randy Rhoads, care a folosit un acord minor, lucru neintalnit de obicei in heavy metal.
Crossroads – Eric Clapton
Cantece precum acestea au determinat titulatura lui Clapton de “zeu al muzicii”, el aparand pentru prima oara pe albumul Wheels of Fire al trupei Cream. Desi e o piesa blues, retine unul din cele mai memorabile solouri ale artistului, desi acesta considera ca nu este tocmai cea mai buna munca a sa.
Johnny B Goode – Chuck Berry
Chuck Berry a fost un pionier al muzici rock and roll, iar melodia sa de capatai este un exemplu foarte bun in acest sens, ajungand sa fie desemnat un clasic al muzicii. A fost un hit in 1958 si a fost importalizat si in ce de-al treilea album al artistului, care a fost scos pe piata in anul urmator.
Flood – Darrel
Cand cauti un solo cu o memorabila chitara electrica, nu e necesar sa te uiti mai departe de hitul celor de la Pantera, cea mai lunga piesa a lor, Flood, facand parte din albumul The Great Southern Trendkill, lansat in 1996. Majoritatea fanilor metalului considera ca soloul acesta este cel mai bun al carierei lui Darrel, viata acestuia fiind tragic scurtata cand acesta a fost impuscat opt ani mai tarziu, in anul 2004.
Eruption – Eddie Van Halen
Melodia aceasta este un reper pentru multi incepatori intr-ale chitarii, deoarece este un intreg solo de un minut si 42 de secunde. E o piesa instrumentala lansata in 1978, pe care artistul a cantat-o de nenumarate ori pe scena, aducand publicul in delir.
Layla – Eric Clapton
Dupa ce a plecat din Cream, Clapton a format o noua trupa (Derek and the Dominos) cu care a scos pe piata un singur album, din el facand parte Layla, piesa de capatai ce a schimbat anii 1970. Pe langa performanta la chitara a lui Clapton se aude si suportul oferit de Duane Allman la chitara.
Texas Flood – Stevie Ray Vaughan
In anii 1980, Vaughan a fost cel care a pus Texasul pe harta, alaturi de blues-urile lui extraordinare. Texas Flood este melodia ce a dat numele albumului sau din 1983 alaturi de formatia Double Trouble, intregul continut fiind inregistrat intr-un timp record, in doar doua zile.
Lasa un comentariu
2 Comentarii
April 15, 2021 at 5:26 pm
De Mark Knopfler n-ați auzit?
Raspunde
April 19, 2021 at 12:34 pm
Salut si multumim pentru feedback!
Raspunde