Am modificat articolul ultima data pe: 06.08.20

 

Desi cei mai multi artisti instrumentisti se bazeaza pe instrumentele clasice pentru a-si etala cunostintele si talentul, exista si o serie de persoane care isi doresc sa treaca granitele si sa ofere lucruri inedite, ramanand astfel in istoria muzicii.

 

Nu sunt putini cei care incearca sa socheze si sa-si impresioneze publicul cu spectacole inedite, iar unii artisti chiar isi pun imaginatia la incercare pentru a obtine instrumente mai deosebite cu care sa atraga atentia. Cele mai multe astfel de instrumente sunt de dimensiuni foarte mari, combinatii intre doua tipuri cunoscute sau utilizand metode neconventionale.

 

Harpa eoliana

Este o inventie mai veche ce dateaza inca din perioada romantica, unde era foarte cunoscuta, si se bazeaza pe forta vantului pentru a produce sunetele. 

Si in perioada noastra se mai produc astfel de instrumente, adevarate bijuterii, atent lucrate in metal, ce sunt amplasate in diverse locuri, precum acoperisuri de cladiri, pe dealuri etc., unde vantul bate cu forta si va produce o muzica speciala.

 

Instrumente printate

Beneficiind de ultimele tehnologii, precum o imprimanta 3D, unii artisti impreuna cu lutieri de marca, au realizat anumite modele de instrumente printate. Acestea formeaza adevatate instalatii de arta.

Flaut hiperbass

Flautistii mai extremisti pot incerca sa cante la acest instrument inedit, sub forma unui flaut mult supradimensionat, cu aproximativ 15 m de conducta. Are o forma mai bizara, cu o baza de sprijin pe podea si pozitia de cantat este din picioare. Desi nu a ajuns la tonul potrivit, inca se mai poate lucra.

 

Octobass

Aparut inca din 1850, acest instrument este foarte asemanator cu un contrabas, dar foarte masiv. Are o inaltime de aproximativ 3,48 m, iar instrumentistul se afla asezat pe un suport alaturi. Este destul de complicat, avand si o serie de pedale aferente, dar sunetele produse sunt frumoase, asa ca probabil merita efortul. Unii compozitori ai vremii au fost impresionati de aceasta aparitie, precum Berlioz, si astfel a fost mentionat in scrierile din domeniu din acele timpuri.

 

Orga Pyropfone

Cunoscuta si ca orga cu foc sau cu explozie, este un instrument spectaculos si inedit. Pentru a functiona aceasta se alimenteaza cu substante inflamabile precum propan si benzina si se produc mici explozii care forteaza evacuarea aerului prin tuburi. 

Se poate si regla pentru a obtine sunetele dorite, iar in timpul functionarii o parte a acesteia este in flacari, fiind un spectacol deosebit, dar pe care mai bine il urmaresti de la distanta.

 

Orga Stalacpipe

Este de foarte mari dimensiuni si o poti vedea in pestera din Virginia, SUA. Probabil este cel mai mare instrument muzical din lume, fiind o curiozitate ce merita mentionata. A fost construita in 1954 de un om de stiinta si mare matematician, pasionat de muzica.

Se intinde pe o suprafata de 3 hectare si are la baza sunetele produse de stalactitele din pestera, ce sunt lovite de ciocanele ce au varfurile din cauciuc pentru a nu le deteriora. Muzica produsa este la o calitate exceptionala, un adevarat concert simfonic.

Orga de mare

Si sunetele produse de valurile marii pot produce o muzica inedita si de acest lucru au profitat cei din Croatia, care au transformat o faleza intr-un instrument de mare atractie pentru turisti. 

In faleza destinata plimbarilor sunt introduse diverse tuburi din teava care reactioneaza la actiunea valurilor, creand o adevarata simfonie.

 

Corn de violoncel

Este un instrument hibrid ce a aparut in 1936 si a facut senzatie in lumea muzicala. In loc de corpul din lemn al violoncelului se afla un corp de alama precum cel al cornului, iar sunetele produse de trecerea arcusului pe corzi sunt mult modificate. 

 

Tambur din branza

Cum la percutie poti folosi orice pentru a scoate sunetele dorite, si aceste tambururi din branza, de diferite consistente, pot fi utile in cadrul unui concert. Din pacate nu tin foarte mult si trebuie schimbate des pentru a nu se altera calitatea.

 

Fluba

Tot un instrument hibrid ce uneste doua modele clasice, fiind un flugelhorn (din familia trompetei) cu corp de tuba. Sunetele produse sunt deosebite si imbina intr-un mod placut cele doua instrumente.

 

Theremin

Pasionati de introducerea electronicii in muzica, unii artisti au creat acest instrument inedit, fiind primul dispozitiv complet electronic utilizat pentru a reda muzica. A fost creat inca din 1919 de un inventator rus, si a creat senzatie deoarece poate fi folosit fara sa il atingi. 

Are la baza 2 antene metalice si 2 oscilatoare de frecvente radio, iar sunetele sunt amplificate. A fost folosit pentru coloana sonora a unor filme si reprezinta o adevarata opera de arta.

 

Gravikordul

A aparut in 1986 si este prezentata ca o harpa dubla, complet electrica. Din punct de vedere constructiv prezinta mai multe tevi din otel inoxidabil, sudate, precum si corzi din nailon in numar de 24.

Ca si tehnica se interpreteaza prin ciupirea corzilor, utilizand degetul mare si aratatorul de la ambele maini. 

Instrumente din legume

In Viena, Austria, leaganul muzicii clasice, ai parte si de experiente mai putin obisnuite, putand sa asisti la un concert simfonic la care instrumentele sunt confectionate din legume. Astfel, o intreaga orchestra are la dispozitie instrumente speciale, care se confectioneaza inainte de fiecare spectacol, legumele fiind perisabile.

 

Casa simfonica

O cladire care este in sine un instrument, care “canta o muzica inedita” este un lucru remarcabil ce, cu siguranta, trebuie amintit. Se afla in SUA si este special construita pentru a emite sunete de exceptie, avand la baza ciment si lemn. 

Ferestrele sunt astfel aranjate incat pot permite anumite “reglaje” permitand sa intre vantul doar in anumite doze, ce creeaza un fundal sonor de exceptie. Este considerata o capodopera atat din punct de vedere arhitectural, cat si muzical. 

Lumea instrumentelor muzicale este foarte vasta si ciudata, de la instrumente clasice sau hibride, la variante ce beneficiaza de cele mai noi inventii tehnologice, unele devenind de baza precum un pian digital (lista noastra comparativa o gasesti aici) sau sintetizatoare, altele prezente doar ca experimente, pentru a te putea bucura de muzica asa cum iti doresti. 

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments