Cele mai frumoase cantece de munte

Am modificat articolul ultima data pe: 14.04.24

 

Sunt o multime de cantece care au ca tema principala muntele sau care sunt considerate a fi de munte pentru ca sunt adesea interpretate in drumetii de grup, tabere etc. – Rau ma dor ochii ma dor, Treceti batalioane, Nebun de alb, Dacii Liberi, Totusi toamna sunt doar cateva exemple.

 

Multi artisti a avut Romania de-a lungul timpului, oameni care au cantat melodii deosebite, adaptate vremurilor in care traiau. Printre acestia, nu putem sa nu amintim nume ca Anda Calugareanu, Maria Gheorghiu, Ioan Gyuri Pascu, Nicolae Furdui Iancu, Emeric Imre, Inna, Alexandra Stan, Andra, Delia sau trupe precum: La Familia, Animal X, Compact, Iris, 3 Sud Est, Holograf etc. 

Astazi vrem sa ne oprim putin asupra cantecelor de munte. Ele sunt ceva mai vechi, nu sunt pe placul tuturor si nu sunt neaparat cu versuri specifice, ci se interpreteaza frecvent in drumetii sau in tot felul de activitati care au loc in natura.

Valeria si Traian Ilea – Rau ma dor chii ma dor

Sotii Ilea au lansat aceasta melodie cu versuri cantece de munte frumoase si celebre de multi ani, in 2015. Varianta originala a piesei a aparut in 1979 si se numea “Balada fulgerata de vant”. A fost compusa de formatia Orizont 77, cu versuri de Ioan Voicu. In original este o piesa folk, dar, asa cum o fac si Valeria si Traian Ilea, ea e cantata adesea si de interpreti de muzica populara. 

In acest cantec versurile sunt in principal pe tema naturii, dar si pe cea a dragostei neimplinite: “Rau ma dor ochii ma dor/De durerea frunzelor”, “Si ma duc si ma tot duc/Pana la izor sub nuc”, “Si-am sa plec fara sa stiu/Dus de dorul tau tarziu”.

Nicolae Furdui Iancu – Treceti batalioane

Treceti batalioane, versuri cunoscute de toata lumea are, deoarece e o melodie pe care cu totii am auzit-o mai ales in mediul educational. Ea reprezinta un cantec patriotic, frecventat adesea pe munti. Varianta cantata de Furdui Iancu a fost lansata in 2003. Probabil mai stii si alte melodii pe care le canta acest artist, precum Noi suntem romani (versuri din aceeasi arie) sau Cui nu-i place dragostea. 

Referitor la originea acestei piese, se pare ca ea ar fi un cantec de lupta fredonat in Primul Razboi Mondial – “Treceti batalioane romane, Carpatii/La arme cu frunze si flori”. Prima interpretare oficiala a fost facuta de corul Barbatesc din Finteusul Mare, in 1918.

Emeric Imre – Nebun de alb

De multe ori, cei care iubesc sa cante pe munte, vor fredona versuri cantece de munte ca cele din piesa artistului Emeric Imre, Nebun de alb, care a compus-o in 2006, pe versurile celebrului poet Adrian Paunescu. 

Unele dintre cele mai profunde versuri de dragoste din aceasta creatie muzicala sunt date de refren: “Si te iubesc cu mila si cu groaza/Tot ce-i al tau mi se cuvine mie/Ca un nebun de alb ce captureaza/Regina neagra pentru vesnicie”.

Focul viu – Dacii liberi

Daca asculti aceste versuri cantece de munte, nu poti sa nu iti imaginezi cum s-ar fi desfasurat o astfel de scena. Aceasta piesa trateaza o tema istorica si descrie foarte bine modul in care aratau si se comportau dacii – “Coboara dacii liberi di columna/Prin barbi di plete suiera un vant”. Este compusa si interpretata de catre formatia folk Focul viu.

Tatiana Stepa – Totusi toamna

Aceasta melodie este una foarte emotionanta, care iti va da de gandit cu privire la cum trece viata. Ea e interpretata intr-un mod deosebit de catre Tatiana Stepa, iar la refren se aude si vocea celebrului poet Adrian Paunescu, ce rosteste cu emotie versurile “Si totusi vine toamna/Si vai suntem batrani/Si totusi vine toamna/Si tu o simti si-o-ngani”.

Alte melodii care au in centru acest anotimp sunt: A venit toamna – Cornel Fugaru, Emotie de toamna – Nicu Alifantis, Toamna – Tudor Gheorghe.

Semnal M – Raul

Trupa rock Semnal M a lansat aceasta melodie in 1995. Ea e preferata de catre cei care au obiceiul de a fi cantata pe munte, deoarece merge acompaniata foarte usor chiar si cu o simpla chitara. Tema abordata e cea a naturii, mai exact a raului si artistii din trupa prezinta efectele pe cae le are poluarea asupra apelor “Si striga, cerand inapoi/Oglinda lui limpede ce i-a fost schimbata/Cu strat de noroi”.

Alexandra Bleaje – Ana, fata de la munte

Piesa face parte din acele cantece de dragoste care apartin muzicii populare. E indragita de artistii care adora acest stil si e cantata pe munti si nu numai.

In aceasta melodie e vorba de Ana, o fata de la munte, care sufera dupa barbatul ei care pleaca in catanie. Ii promite acestuia ca il astepta, insa, dupa doar jumatate de an isi gaseste pe altcineva si nu pastreaza juramantul facut initial – “Ochii tai negri ca mura/Plang si suspina intr-una, Ana”, “Nu trecu un an jumate/Uitasi ca badea-i departe, Ana”.

Mircea Baniciu – Andrii Popa

Cine nu cunoaste aceasta melodie, care e cantata pe varf de munte, dar si in multe alte locuri. Ea e foarte populara de multi ani, inca din 1973, cand a fost pusa pe muzica de catre Mircea Baniciu (solist al trupei Phoenix), pe versurile lui Vasile Alecsandri. Melodia prezinta viata celebrului haiduc Andrii Popa, care e urmarit pentru 7 ani de potera si apoi ucis. A fost prins abia in 1818, de catre Mihai Cozoni, in Valea Seaca, dupa o lupta dura.

Ea poate fi interpretata cu usurinta si cu un acompaniament la cajon sau chitara si a ajuns de multe ori in varful muntilor.

 

Acestea sunt doar o parte din melodiile pe care oamenii le canta pe munte. Sunt insa si multe altele, precum cantece de iarna, colindele, daca e sezonul lor (Galbena Gutuie, Sus in varful muntelui, Voinicul si cerbul), dar si piese mai noi, precum cele cantate de formatia Cale’n Dar (Imnul Bucegilor, Un munte asternut, Cantec Retezat) sau de catre artista folk Carmen Ciocolata (Schiorita, Padure Nebuna, Ninge astazi pentru tine).

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu