Cele mai interesante 15 cantece pentru acordeon

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Cele mai interesante 15 cantece pentru acordeon

 

Acordeonul este des intalnit in ansamblurile din Romania, dar si in alte culturi, fiind un instrument complex, aerofon cu ancii si burduf, ce a capatat usor faima la nivel international. Vei gasi mai jos cateva cantece interpretate la acordeon care te vor ajuta sa iti diversifici repertoriul cu lucrari cunoscute. 

 

Multa vreme a fost folosit ca si acompaniament pentru solistii vocali, fara a avea un repertoriu propriu deoarece pe acest instrument polifonic se pot interpreta o gama foarte variata de piese, atat din repertoriu clasic (polifoniile lui Bach, rapsodiile lui Lizt, uverturile lui Bizet, Mozart, Verdi, valsurile si polcile lui Strauss), dar si piese de divertiment sau melodii populare. 

Incet, incet, spre anii 40 ai secolului XX, in spatiul european incepe perioada de cautari si probe pentru a initia un repertoriu propriu acordeonului. Printre cele mai populare si mai interesante melodii ce pot fi interpretate la acordeon amintim:

 

 

Lili Marlene

Este un cantec foarte cunoscut din timpul celui de-al doilea razboi mondial, cand a fost foarte indragit, fiind in interpretarea lui Marlene Dietrich. Variante ale acestui minunat cantec au fost inregistrate in mai multe limbi, fiind cantate de artistii favoriti ai acelor vremuri, dar este ascultat inclusiv in zilele noastre fiind preluat de artisti contemporani. O varianta frumoasa este colaborarea acordeonistului Charles Magnante cu celebra interpreta.

 

Celebra Polkas

Compusa de Pietro Deiro pentru solo de acordeon, este o lucrare celebra ce poate fi ascultata in diverse interpretari, una dintre cele mai inspirate apartinand celebrului acordeonist Henry Doktorski.

 

Illusion de E. Hentschel

Este un frumos tango ce a avut o lunga celebritate in jurul anilor 1940, fiind de concert, cu o tenta meditativa, cu un bogat colorit muzical, ce presupune virtuozitate din partea instrumentistilor. Reluat in prezent, isi dezvaluie din nou frumusetea, avand un suflu proaspat pentru a fi pe placul ascultatorilor contemporani. 

 

The Bluebell Polka

Este o frumoasa melodie populara scotiana, cantata la acordeon, ce apare in 1955 in interpretarea lui Jimmy Shand, ce intra in top 20 in Marea Britanie. Acesta scoate un single cu aceasta melodie, produs de George Martin ce a lucrat ulterior cu The Beatles. Este incadrata in stilul pop si o poti gasi in numeroase interpretari ale unor acordeonisti celebri.

 

Fluiera in timp ce lucrezi (Whistle while You Work)

Este o melodie compusa de Frank Churchill pe versuri de Larry Morey pentru filmul de desene animate Alba ca Zapada si cei 7 pitici. Este o piesa plina de veselie si culoare, care a fost transpusa pentru acordeon de John Serry, si fiind prinsa intr-unul dintre albumele sale alaturi de alte prelucrari.

 

The Blue Tango de Anderson

Este un celebru tango ce a cucerit decenii intregi publicul, cu momente de crescendo, urmate de linii descendente, cu un ritm fluid si unduitor, potrivit pentru cei care doresc sa danseze. Acordeonul se potriveste perfect cu acest stil unduitor, putand sa surprinda accentele necesare in tangou, liniile impletite ce urca si coboara, obtinand interpretari pline de pasiune.

 

Sonata nr 1 pentru acordeon cu butoane

Compusa de Nikolai Ceaikin a fost dedicata unui virtuoz acordionist, Nicolai Rizol, care a participat activ la procesul de creatie alaturi de compozitor. Piesa a fost scrisa in perioada celui de-al doilea razboi mondial, si este considerata prima lucrare de acest gen cu caracter academic. Prin forma si mijloacele de exprimare folosite se incadreaza in genul de sonata simfonizata. 

 

Sous le Ciel de Paris

Este o melodie compusa initial pentru filmul cu acelasi nume din 1951, ulterior fiind interpretata de mari artisti precum Edith Piaf si Yves Montand, devenind un simbol pentru Paris si Franta in intreaga lume. O poti asculta si interpretata magistral la acordeon de Charles Magnante, plina de sensibilitate si de caldura, pentru a transmite starea si emotia emise de aceasta piesa. 

 

Biscaya

Compusa de James Last este o frumoasa melodie interpretata la acordeon, orchestrala ce te indeamna la relaxare si iti imprima o stare de liniste, pe fundal auzindu-se valurile marii.

 

Libertango

Compusa de Astor Piazzola poate fi interpretata cu succes la acordeon, fiind o piesa de mare succes la nivel mondial, ce se bazeaza pe elemente clasice de tango argentian, o melodie plina de pasiune, ce te indeamna la dans. Poate fi interpretata de mai multi acordeonisti pentru a obtine o cat mai buna transpunere a piesei. 

 

Take on me

Este o piesa celebra a grupului norvegian A-ha, care a fost transpusa pentru acordeon de un grup de 5 acordeonisti din Coreea de Nord. Interpretarea intr-o maniera inedita a piesei a atras un numar foarte mare de ascultatori, popularizand acest instrument si in maniere diferite, pe genuri muzicale ce sunt la moda acum. 

 

Waltz for Nicky

Se inscrie in stilul de jazz contemporan, avand mai multe interpretari de exceptie, printre care Richard Galliano. Imbinand vechi ritmuri populare traditionale ale muzicii, cu armonii de vals si ritmuri de bossa, piesa te trece prin diferite stari, in care acordeonul te poarta intr-o lume plina de pasiune si sigur vei indragi aceasta piesa. 

 

Rhapsody in blue

Este o celebra piesa a compozitorului George Gershwin, foarte cunoscuta ce imbina elemente de jazz cu clasic, intr-o imbinare perfecta si poti gasi o frumoasa interpretare la acordeon, pe o adaptare facuta de un acordeonist de mare exceptie, Yuri Shishkin. 

 

Din repertoriul romanesc poti asculta numeroase cantece populare care folosesc ca si instrument de acompaniament pentru voce acordeonul, cum ar fi:

 

 

La calu’ balan

Versurile apartinand celebrului acordeonist roman, Faramita Lambru, care a si interpretat piesa, devenind una dintre cele mai populare si mai iubite melodii lautaresti, ce a rezistat si pana astazi. 

 

Sarba de la Turnu-Magurele

Este un alt cantec ce a ramas cunoscut in inima iubitorilor de muzica lautareasca, apartinand tot acordeonistului Faramata Lambru, interpretata si astazi la nunti si botezuri pentru a ridica mesenii la dans si pentru a inveseli atmosfera participantilor. Un cantec plin de culoare care reprezinta spiritul si voia buna, specifica sarbatorilor din mediul rural. 

 

Pentru a fi un bun acordeonist ai nevoie sa asculti multe piese, diverse, cantate de maestri celebri pentru a te putea familiariza cu stilul lor, cu tehnicile abordate si modul de interpretare, pana vei reusi sa iti descoperi un mod propriu care sa te duca spre drumul dorit. 

 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu