Cele mai populare 10 cantece de cantat la ukulele

Am modificat articolul ultima data pe: 29.09.23

 

Ukulele, acest exotic instrument, incepe sa aiba o cautare tot mai mare si in Romania, atat printre copii, cat si printre adulti, fiind usor de invatat si un bun companion pentru vacante si destindere. Sunt multe piese ce se pot interpreta la ukulele, de diferite grade de dificultate, si daca inca nu esti familiarizat cu un repertoriu iti sugeram noi unele dintre cele mai populare melodii. 

 

Daca esti la inceput si abia inveti primele piese la ukulele sau esti deja la un nivel intermediar dar vrei sa-ti diversifici repertoriul, iti sugeram in acest articol mai multe piese, care se pot interpreta usor. Sunt in general piese cunoscute, din repertoriul international, in diferite site-uri muzicale pentru a fi usor sa gasesti ceva potrivit pentru tine si placut in acelasi timp. Astfel, ii vei uimi pe prietenii tai la urmatoarele intalniri, avand tot timpul ceva nou in repertoriu.

 

Happy Birthday

Este un cantec foarte cunoscut si indragit de aproape toata lumea, usor de invatat si in plus va fi util pentru toate petrecerile aniversare la care vei lua parte, cand vei putea acompania vocile cu ukulele oferind un sunet mai placut interpretarii.

 

 

Can’t Help Falling in Love

Una dintre cele mai indragite piese lansata in 1969, incadrata in genul pop, in interprtarea lui Elvis, supranumit si regele. O frumoasa melodie de dragoste, plina de sensibilitate si culoare. Twenty One Pilots este numele unui grup format din 2 persoane din Ohio, fondata in 2009, care au scos o prelucrare a acestei piese, punand la dispozitie doritorilor si tabele cu digitatia. 

 

Over the Rainbow

O piesa cu un grad redus de dificultate, de o frumusete rara, ce a fost produsa in 1990 de Israel Kamakawiwo’ ole, cunoscut si sub numele de IZ, un cunoscut interpret si compozitor de muzica hawaiana, ce a impus ukulele pe plan international cu ajutorul acestei piese. Plina de sensibilitate, cu o voce calda si inconfundabila artisul a cantat despre suveranitatea Hawaiului, a fost un luptator care a ales ca si arma muzica. 

 

I’m Yours

Compusa si interpetata de artisul american Jason Thomas Mraz, piesa are o larga recunoastere pe plan international, fiind fredonata inclusiv de catre copii de la cele mai mici varste. Este o piesa ce iti intra in sange, usor de asimilat, chiar si de catre cei mici, ca si subiect alegand dragostea, libertatea, comuniunea cu natura, sentimente frumoase si pline de emotie, ce a stat timp de 67 de saptamani in top 100. Interpretul, nascut in 1977, a avut un debut inedit intr-o cafenea, si in 5 ani a ajuns unul dintre cei mai indragiti artisti. 

 

Ice ice baby

Daca indragesti genul hip-hop sau rap, poti sa alegi aceasta melodie, interpretata de Vanilla Ice, ce a fost lansata in 1990. Cantaret si actor de origine americana, a cunoscut o recunoastere la nivel mondial datorita acestei piese. Ti-o poti insusi usor avand transpozitiile pentru ukulele.

 

Losing my Religion

Aparuta in 1991, incadrata in genul rock, pop, piesa trupei R.E.M. primeste premiul Grammy pentru cel mai bun videoclip si capteaza rapid atentia la nivel mondial. Piesa este unica in felul ei, fiind interpretata si compusa pentru mandolina, ce confera un sunet melodios. 

Ceva mai complicata, piesa poate fi totusi transpusa pentru ukulele, avand 6 acorduri de baza, ce se imbina pentru a forma linia melodica a piesei. 

 

I Don’t Want to Miss a Thing

Ramanem tot in zona rock-ului, cu o balada interpretata intr-o maniera de exceptie de Aerosmith, trupa de origine americana, aflata de multe ori in top-uri importante. Piesa transpusa pentru ukulele are un grad de dificultate mai ridicat, fiind recomandata pentru cei care au deja ceva experienta cu acest instrument, avand peste 10 acorduri, ce se succed in diferite moduri. 

 

What A Wonderful World

Daca esti o persoana mai clasica ce iubesti in mod deosebit jazz- ul,  dupa ce capeti putin experinta poti sa inveti acest minunat cantec a lui Louis Armstrong. Piesa celebra la nivel mondial, are o coloratura aparte, si daca ai putina voce poti oferi o seara de neuitat prietenilor si familiei. 

 

Viva la Vida

O piesa ceva mai ritmata, dansanta chiar daca este inscrisa tot in genul rock, cu un ritm aparte, piesa a aparut in 2008, in interpetarea trupei Coldplay. Trupa este de origine britanica, fiind una dintre cele mai cunoscute la nivel mondial, abordand rock alternativ si piano-rock. 

Aceasta piesa este una dintre cele mai cunoscute, fiind primul single al formatiei care a intrat simultan pe primul loc in topurile din Marea Britanie si Statele Unite, si a primit si Premiul Grammy la lansare fiind cotat Cantecul anului 2008. Versurile cantecului sunt de inspiratie religioasa si istorica. Avand la baza doar 5 acorduri principale, transpuse pentru ukulele piesa se incadreaza in categoria usoara spre mediu, ca si grad de dificultate.

 

 

 

Bohemian Rhapsody

In caz ca ai ajuns la un nivel mai avansat si stapanesti destul de bine ukulelele, poti sa treci la piese mai complicate, cu un grad de dificultate crescut, dar cu a caror interpretare vei starni senzatie si vei fi foarte apreciat in cadrul grupului de prieteni si familie.

Aceasta celebra piesa, cunoscuta in toata lumea, a grupului de origine britanica Queen, a cucerit inca de la lansare in 1975 mai toate top-urile si a ramas in inimile ascultatorilor, chiar daca au trecut zeci de ani. Cu peste 20 de acorduri de baza ce se succed in varii combinatii, piesa iti va pune putin rabdarea si talentul la incercare, dar cu perseverenta vei reusi sa ii oferi o buna interpretare.

 

Fie ca esti la inceput si ai optat pentru un ukulele sopran, fie ca esti mai avansat si ai un model tenor, concert sau bariton, poti invata usor unele dintre cele mai populare melodii ce pot fi cantate la acest instrument, iar in mediul online ai posibilitatea sa gasesti tutoriale unde ai exact digitatia, acordurile folosite, poti asculta piesa sa vezi cum trebuie sa sune si incet, incet vei deprinde o buna interpretare. 

 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu