Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Chitara bass este un instrument indragit, mai ales de cei care vor sa faca parte dintr-o trupa de rock sau jazz, si este o alegere buna chiar si daca ai o varsta mai avansata. Cu multa practica, cu pasiune si ritm, poti sa iti insusesti cu succes instrumentul si sa ajungi la performante deosebite, care sa iti ofera satisfactie si multa bucurie. 

 

Daca tocmai ai luat hotararea sa inveti sa canti la chitara bass, noi te incurajam si iti venim in intampinare cu o serie de sfaturi care iti vor fi de folos, in primii pasi pe care ii ai de urmat. Invatarea unui instrument este o aventura frumoasa care iti va oferi multa safisfactie si, chiar daca nu vrei sa performezi, iti va fi de un real folos, pentru petrecerea in mod placut a timpului liber. 

Chitara bass, impreuna cu percutia, asigura sectia ritmica a unei trupe, jucand un rol important in majoritatea genurilor muzicale si ofera o baza muzicii live. Chiar daca nu este un instrument foarte dificil de invatat, necesita mult studiu si dedicare. Dar sa trecem la lucruri mai concrete.

 

 

Cum iti alegi instrumentul?

Primul pas este alegerea unui chitare bas care sa fie in conformitate cu ceea ce iti doresti si sa se incadreze in bugetul alocat. Pentru inceput poti opta pentru modele dedicate studentilor, care au un pret decent, ulterior trecand la un instrument profesionist. Pentru a putea alege in cunostinta de cauza trebuie sa intelegi cum functioneaza o chitara bas, partile componente si tipurile de baza. 

Printre cele mai cunoscute tipuri de chitara bas sunt: Jazz Bass (JB) – sunt modele standard, cu un sunet puternic si o combinatie de doua doze single coil, potrivite pentru incepatori si utile in multe genuri de muzica nu doar in jazz; Precision Bass – este unul dintre primele modele, dispune de o singura doza single coil fractionata, si ofera un sunet mai agresiv; Modern Bass – este un model mai recent fata de prime doua, cu forme rotunjite, si capete ascutite precum doua coarne, de obicei este echipat si cu preamplificator, si produce un sunet gros si intens, insa nu foarte concret; Hard and Heavy – dedicate in special pentru acest stil muzical, cu forme mai ascutite si sunete agresive. 

Cel mai adesea sunt cu 4 sau 5 corzi: 4 corzi sunt cele de baza, potrivite pentru incepatori, acordate in Mi, La, Re, Sol; la cea cu 5 corzi se mai adauga si Si bemol oferind artistului mai multe posibilitati de exprimare.

Pot fi cu electronica activa – ce au preamplificator incorporat pentru un sunet mai puternic, cu potentiometre ce permit reglarea sunetului; si cu electronica pasiva – amplificarea sunetului se produce in amplificator, ofera un sunet mai concret si mai clar. 

Pentru incepatori este mai indicat un instrument cu taste ceea ce permite invatarea mai facila a pozitiei mainii pentru anumite note muzicale.

 

Cum acordezi bass-ul?

Daca vrei sa inveti sa canti la bass trebui sa stii sa iti acordezi instrumentul mai ales cand canti in compania altor persoane, in cadrul unei trupe. Basul are corzile mai groase decat la o chitara, este cu o octava mai jos, si, mergand pe un model cu 4 corzi, ai Mi – E; La – A; Re – D si Sol – G in cele doua notatii ale notelor muzicale. 

Ai mai multe modalitati de a acorda bass-ul si anume: daca esti mai experimentat sau ai facut un alt instrument si ai ureche muzicala poti asculta nota emisa de coarda si apoi o reglezi din cheitele de acordaj; daca esti la repetitie cu alti membri ai trupei si aveti la dispozitie si un pian poti cere sa iti cante nota dorita si apoi sa faci reglajele necesare; pentru incepatori este utila o aplicatie pe telefon cu care poti regla corzile sau un tuner si ai la dispozitie o gama mai larga de modele la diferite preturi (clasic, de tip clip sau cu pedala preferat de basiti mai ales in cadrul concertelor). 

 

Cum se citesc notele de bass?

Pentru incepatori sunt o serie de carti, de reviste de specialitate sau de site-uri online, care vin sa te ajute sa inveti acordurile de baza. Acestea sunt sub forma unor tabele unde ai mentionate corzile pe care trebuie sa le actionezi pe de o parte, si pozitia pe tastatura pe de alta parte. 

Notatiile muzicale sunt cu litere mari, corespunzatoare notelor si cu cifre pentru pozitia pe tastatura. La un bass standard cu patru corzi ai corzile numerotate  de la cea mai groasa in partea de jos la cea mai subtire si sunt asezate pe orizontala de obicei (G, D, A, E). Pe verticala sunt trecute tastele cu cifre de la 0 la 20 sau 24 cat au in mod obisnuit bass-urile. Te ajuta sa intelegi ordinea si pozitia notelor, si eventual ritmul care este mai rar trecut. 

Pentru a interpreta cat mai bine fraza aleasa, este bine sa o asculti de multe ori si sa o repeti pentru a obtine ritmul piesei. Pentru a obtine performanta este bine sa iti insusesti notele muzicale si sa le retii pozitia pe tastatura.

 

 

Cum sa studiezi?

Pentru inceput trebuie sa te inarmezi cu multa rabdare si sa aloci un timp de studiu suficient pentru o buna practica. Poate nu vei reusi din prima sa obtii liniile melodice si ritmul dorit, dar cu mult exercitiu, vei obtine rezultate bune. Poti sa iti petreci tot timpul liber studiind, dar pentru a fi eficient este bine sa iti fixezi si un program de practica, dedicand macar jumatate de ora zilnic instrumentului. 

Cauta ca atunci cand te asezi la studiu sa nu ai alte lucruri in preajma care sa iti distraga atentia, poti sa te trezesti mai devreme si sa studiezi, sau mai pe seara cand ai terminat toate treburile zilnice. Cel mai bine este sa incepi cu exercitii de tehnica pentru a-ti da drumul la degete si pentru a te concentra. 

Ritmul este foarte important pentru un basist, asa ca la inceput lucreaza cu un metronom alaturi sau un alt dispozitiv de ritm. Te ajuta si sa iti inregistrezi exercitiile si apoi sa le asculti pentru a vedea ce nu este bine. La inceput porneste incet, punand accent pe fiecare nota si dupa ce capeti fluiditate  poti accelera ritmul. Tine un jurnal cu studiul efectuat, cu pasajele mai dificile, exercitii, rutine, pentru a putea sa atingi mai usor obiectivele fixate. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Sunt multe stiluri muzicale in care basul este un instrument de baza si, ascultand trupe sau basisti de marca, vei putea sa te perfectionezi in genul ales. In continuare, iti prezint cateva stiluri mai cunoscute, trupe si artisti consacrati, care s-au remarcat de-a lungul timpului si au devenit standarde in genurile abordate. 

 

In caz ca vrei sa incepi sa studiezi la chitara bas sau deja ai cateva notiuni de baza, dar inca nu stii spre ce gen muzical poti sa te indrepti, iti ofer, mai jos, o lista cu diverse stiluri in care basul joaca un rol important. Astfel, poti sa asculti si sa incerci sa reproduci in diferite stiluri si poate vei descoperi ce iti place cel mai mult si ce ti se potriveste cel mai bine.

 

Funk

Este un stil aparut prin anii 1960 ca si combinatie din mai multe genuri precum soul, jazz si r&b, avand ca rezultat o muzica rapida si dansabila, cu bas electric si tobe in sectiunea ritmica. Pe langa aceste doua instrumente, mai pot fi si altele precum chitara electrica, clape, saxofon, trompeta si chiar trombon. 

Chitara bas este foarte prezenta in acest stil muzical, avand multe linii de bas, iar tehnica slap and pop este foarte des folosita. 

Ca si reprezentanti mai importanti putem aminti pe Herbie Hancock – ce se indreapta mai mult spre zona experimentala a funk – ului; si Donald Byrd. Daca vrei sa abordezi acest stil muzical poti sa asculti din plin acesti doi mai basisti, pentru a-ti face o idee despre cum sa folosesti liniile de bas in funk.

 

 

 

Heavy Metal sau mai pe scurt Metal

Este un stil ce s-a desprins din rock, mai exact din blues rock si rock psihedelic, aparut prin anii 1960 – 1970, cu un sunet mai grav, patrunzator, cu sunete distorsionate mai ales in registrul inalt, cu lungi pasaje de solo-uri la diverse instrumente. Se bazeaza pe chitari electrice si bas electric care domina sunetele, ce au un ritm foarte alert si multe efecte. 

Sunt multi basisti de exceptie in acest gen muzical, care au scris pagini de istorie si sunt modele pentru generatii de basisti, dar iti sugeram sa asculti si trupe mai putin cunoscute poate la noi, dar cu ceva diferit preum: Mudvayne – o trupa de origine americana, aparuta prin 1990, cu Ryan Martinie la chitara bas, la care poti asculta linii de bas puternice, folosind cu precadere registrul inalt, producand sunete tipatoare si asemenatoare unui scartait; Atheist – o trupa din SUA, pe death metal, fondata in 1984, ce combina sunetele brutale si agresive specifice genului, cu pasaje subtile din muzica latina si elemente de jazz, cu linii de bas profunde, ce tin de jazz si executate cu o tehnica desavarsita. 

 

New Age

Este un termen mai larg in care intra o mare parte de subgenuri muzicale, specifice pentru meditatie si relaxare, pline de optimism, cu armonii modale si repetitive, hipnotica, cu sunete din natura incluse in piesa in diferite pasaje sau chiar pe tot parcursul ei. Piesele sunt lungi, avand constant 30 de minute. 

Foloseste atat instrumente electronice, cat si acustice. Un nume marcant in acest stil muzical este Michael Manring care foloseste tot felul de tehnici cunoscute pentru liniile lui de bas, dar si experimenteaza foarte mult, avand rezultate uluitoare.

 

Experimental

Si aici este o zona foarte larga ce cuprinde orice compozitie care abordeaza in mod experimental muzica, dusa de multe ori la extreme. Pe linia de mijloc poti gasi trupe ce abordeaza acest gen cu succes, folosind basisti cu experienta si creativitate, ce imbina in mod placut tehnicile insusite cu  o varietate de stiluri, cu multa imaginatie si curaj, cum ar fi: Spiral Arhitect – o trupa din Norvegia; si Spastic Ink – din SUA.

 

Blues

Unul dintre cele mai vechi genuri muzicale, ce a influentat multe alte stiluri muzicale (de la muzica simfonica la jazz, r&b, muzica de larg consum), s-a desprins din muzica oamenilor de culoare de la camp si din gospel. 

Este o muzica a simtirii, prin care iti transmiti cele mai adanci emotii, punand pe note sentimentele, pentru ca ascultatorii sa simta toata durerea. Se poate interpreta in diferite tempouri, de la foarte lent la rapid. 

Multi basisti din trupe celebre de rock sau jazz au inceput cu blues-ul, fiind un excelent instrument de improvizatie, ce te ajuta sa iti dezvolti solo-urile si sa fii cat mai creativ.

 

Pop

Este considerat cel mai raspandit gen muzical, creat special pentru publicul larg, avand o structura lejera, ritmuri dansabile si placute. Se axeaza in special pe respectarea unei anumite structuri, iar in caz ca iti place sa improvizezi sau sa faci solo-uri la bas, acesta nu este un gen potrivit. 

Temele cel mai des exploatate in acest gen sunt iubirea, spiritul liber, implinirea. Sunt piese lente, ce degaja tristete si durere sau piese ritmate pline de optimism si veselie. Avantajul major al acestui gen este ca are un public foarte larg. 

 

 

Jazz

Desi l-am lasat la final, jazz-ul este un stil muzical foarte indragit de basisti, fiind in sine motivul pentru care a aparut chitara bas, pentru a inlocui contrabasul folosit pana atunci, care era mai greu de transportat, avand dimensiuni foarte mari. 

Se bazeaza mult pe improvizatie, dand libertate de exprimare artistului, ce abordeaza diferite teme si armonii, individual sau in cadrul grupului, creand adevarate discursuri muzicale, fiecare basist avand un stil diferit, propriu. 

Este unul dintre putinele genuri in care bas-ul este o voce principala, iar basistul are parte de multe momente de glorie, fiind des in lumina reflectoarelor prin solo-uri inedite si improvitatii de mare exceptie. Cei mai mari basisti provin cu precadere din acest gen muzical, dezvoltand tehnici si stiluri ce au devenit standarde pentru generatiile viitoare. 

 

Indiferent ce alegi, chitara bass acustica, electro-acustica sau electrica, la care sa canti cu pana sau cu degetele, insusindu-ti bine diferite tehnici, vei putea sa realizezi solo-uri de mare inspiratie si dupa ce vei alege stilul muzical care ti se potriveste cel mai bine vei putea performa ca si basist. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Dupa ce ai luat hotararea si te-ai apucat temeinic sa studiezi chitara bas, ai trecut de primii pasi introductivi, ai nevoie de un plan riguros si trebuie sa te bazezi pe o serie de principii care sa te ajute sa te perfectionezi si sa devii intr-un timp relativ scurt, printr-o practica riguroasa si eficienta, un basist profesionist. 

 

De multe ori, atunci cand te apuci de un instrument, intampini o multime de probleme, ai impresia ca bati pasul pe loc, si desi te-ai pregatit si cunosti multe tehnici si game, nu esti capabil sa inaintezi. Inclusiv cei care aleg chitara bas, dupa ce au mai facut un alt instrument sau nu, pot sa intampine astfel de probleme, si, in articolul de mai jos, imi propun sa iti ofer cateva sfaturi, despre cum poti sa devii un profesionist si sa fii multumit de pe urma muncii depuse.

 

Fa-ti un plan

Poate crezi ca este o actiune ce nu are noima, dar daca stai si te gandesti, studentii care urmeaza o scoala specifica sau cei care aleg sa studieze cu un profesor, de cele mai multe ori, au rezultate mult mai rapide decat cei care studiaza singuri. Sunt mai buni? Nu este o regula, dar ei beneficiaza de o planificare riguroasa din partea profesorului, astfel, fa-ti si tu un plan. Acesta se poate executa foarte usor, in 3 pasi, si anume:

Care este destinatia? In primul rand, gandeste-te unde vrei sa ajungi, ce stil este mai pe placul tau, vrei sa canti intr-o trupa de rock sau mergi pe jazz. Dupa ce stii exact ceea ce iti doresti poti trece la pasul 2.

 

 

Fixeaza-ti mici obiective. Acum stii unde vrei sa ajungi, dar cum vei ajunge acolo? Iti stabilesti obiective relavante care sa te ajute sa ajungi la distinatia finala: ce tehnici ai nevoie, ce muzica asculti din stilul dorit, ce piese sa inveti si ce basisti sunt pe gustul tau si ii poti urma, ce game si ce linii de bas te ajuta etc.

Al treilea pas este sa iti faci un plan riguros pe care sa-l si urmezi pentru a putea atinge performanta. Imparte obiectivele in pasi mici pe care ii delimitezi in timp, de exemplu saptamana asta invat doua tehnici noi, luna asta ma axez sa invat linia de bas din piesele lui Michael Jackson, etc. Iti va fi mult mai usor sa iti urmaresti planul si sa fii eficient. 

 

Invata sa te armonizezi cu tobele

Basul asigura, in cadrul unei trupe, sectia ritmica, impreuna cu tobele, asa ca, cele doua instrumente trebuie sa se armonizeze, sa cante ca o singura entitate. 

Liniile de bas trebuie sa se potriveasca cu bataile percutiei, utilizand linii active, melodice, armonioase, care nu trebuie neaparat sa se repete chiar daca utilizezi grooving-ul, putand fi mereu imbogatite si ramanand in acelasi timp in rolul de baza, de mentinere a ritmului.

 

Utilizeaza pana sau nu

Aceasta alegere iti apartine si sunt basisti de renume care au cantat cu degetele, dar si cu pana, unii chiar imbinand ambelele metode, in functie de piesa. Daca optezi pentru pana, alege un model mai mare si dintr-un material flexibil si rezistent, cu ecartament mai gros, care sa nu se rupa in timpul utilizarii, sa fie usor de manuit si care sa iti permita sa scoti volum si putere maxima din corzi, cu cat mai putin efort.

 

Mentine tempo-ul

In cadrul trupei, sectia ritmica este responsabila si cu tempo-ul piesei, asa ca ori basistul, ori tobosarul, sau amandoi trebuie sa aiba grija la acest aspect. Pentru a te obisnui, initial foloseste un metronom, pana capeti siguranta si iti va veni de la sine. Este foarte important sa pastrezi tempo-ul pe tot parcursul piesei, asa cum este compusa, fara a grabi sau, din contra, a rari ritmul.

 

Atentie la octave

Desi, cand interpretezi singur o piesa, iti place cum suna in registrul studiat, in cadrul grupului ai grija sa folosesti octavele potrivite pentru a se intregra cu restul instrumentelor, prea jos putand da un sunet prea dur fata de sentimentele si emotiile pe care vrei sa le transmiti prin piesa interpretata, prea inalt putand sa se suprapuna peste voce sau chitara.

 

Emotie sau precizie

De cele mai multe ori, muzica inseamna mai mult decat o insiruire de note corecte, iar mai ales in muzica rock ai nevoie de atitudine pentru a transmite emotii si sentimente. Astfel, cuprins de febra interpretarii, nu este total gresit sa ai o nota putin mai lunga, un sound rapid, sa ataci inaintea bateriei pasajul etc., atat timp cat se incadreaza armonios in structura piesei si nu deranjeaza fonic. 

 

 

Fii tot timpul deschis la nou

Pentru a fi un bun basist, ai nevoie sa experimentezi tot timpul, sa fii atent la ceea ce e in jurul tau, sa poti profita si materializa orice sound care iti place. 

Indiferent ce asculti, fie ca esti la un club cu prietenii, fie chiar la un concert de muzica clasica, asculta cu mare atentie bas-ul si incearca sa retii liniile care iti par interesante, chiar daca nu sunt pe stilul tau muzical, pentru a le putea mai apoi rescrie in stil si integra in cadrul solo-urilor tale. 

 

Fii tu insuti

Inainte de un concert sau chiar atunci cand canti pentru cativa prieteni, trebuie sa ai in minte mesajul pe care vrei sa-l transmiti prin piesa: bucurie, furie, frica, dragoste, ura etc. Indiferent ca mergi pe sentiment sau ca esti foarte precis in interpretare, lasa-te purtat de muzica si de emotii, pentru a reusi sa te conectezi cu publicul si sa ii transmiti ceea ce iti doresti, de fapt acesta fiind si scopul muzicii, altfel ce sens ar mai avea. 

Nu conteaza varsta la care decizi sa te apuci de acest instrument, dupa ce ai ales din oferta de chitare bass (aici lista noastra comparativa) disponibila pe piata, un model care se potriveste stilului abordat si este pe gustul tau, fie o varianta electrica (Jazz Bass, Precision Bass, Modern Bass, Hard and Heavy etc.), fie acustica sau electro-acustica, incearca sa iti faci un plan pe care sa-l urmezi si, aplicand mici trucuri, vei putea sa ajungi la performanta.  

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Sunt multi producatori de chitare bas pe intreg mapamondul si, in acest articol, imi propun sa iti prezint cateva firme de top, care s-au remarcat de-a lungul timpului, producand instrumente de calitate, rezistente si cu un sunet placut, preferate de multi basisti cu experienta, pentru a-ti fi mai usor sa alegi un bas potrivit pentru tine. 

 

In caz ca esti abia la inceput cu studiul unui astfel de instrument sau deja ai trecut de primele lectii si iti doresti o chitara bas performanta, ai nevoie de un producator care sa iti ofera calitate. In continuare, iti prezint cateva firme producatoare de bas-uri bune, pe care le poti incerca pentru a vedea daca iti ofera ceea ce iti doresti, pana ajungi la o marca preferata.

 

Rickenbacker

Este un producator de instrumente muzicale electrice cu coarde, fiind cunoscut drept primul producator de chitare electrice in 1932. Prima chitara bas a producatorului a fost seria 4000 si au inceput sa fie produse in 1957. Printre primii basisti care au cantat la un astfel de instrument se numara si Paul McCartney – The Beatles, Roger Waters – Pink Floyd, John Entwistle – The Who, Geddy Lee – Rush etc.

 Chitara bas are un ton distinctiv si a suferit numeroase transformari de-a lungul timpului, adaptandu-se la noile stiluri muzicale aparute. Astfel prin anii 1970 se adapteaza la rock-ul progresiv, avand un ton gros, macinat, fiind preferat de multi basisti ai genului precum Mike Rutherford – Genesis. 

Si alti basisti de marca au folosit chitara bas marca Rickenbacker inclusiv Lemmy  – Motorhead si Cliff Burton – Metallica. Se gasesc si in Romania, in magazinele online de specialitate, avand oferte variate, cele profesionale fiind ceva mai ridicate. 

 

 

 

Spector

In 1976 Stuart Spector, indragostit de chitara bas, a inceput sa produca manual acest instrument intr-un mic atelier din SUA. Deoarece a vrut sa aduca ceva nou, a inceput colaborarea cu un designer si a proiectat propriul instrument care din 1977 de cand a aparut pe piata a fost favoritul multor basisti de renume, avand un corp foarte confortabil si unic, iar modelul ulterior NS 2 are la baza doua doze. 

Firma s-a extins incet, incet, avand acum ateliere in intreaga lume, comercializand bas-uri pe mai multe nivele de performanta si pentru toate buzunarele. Printre artistii renumiti care au ales acest tip de chitara bas se numara si: Alex Webster – Cannibal Corpse; Ian Hill – Judas Priest; Chris Kael – Five Finger Death Punch; Rachel Bolan – Skid Row etc. Poti achizitiona aceste chitari bas si din magazinele online de specialitate din Romania.

 

Warwick

Este o firma de origine Germana, care a inceput in 1982 cu produse marca premium, realizare din lemn de cea mai buna calitate oferind tonuri exotice. Mai tarziu, cand firma s-a dezvoltat, a creat si serii mai accesibile ca si pret, dar si amplificatoare, difuzoare, precum si corzi. O data pe an organizeaza cursuri de training unde sunt invitati basisti de marca care sa impartaseasca publicului larg anumite secrete, tehnici, experiente. 

Dezvolta si o gama de produse in editie limitata, avand peste 40 de astfel de chitare bas, costruite din lemn exotic, cu doze speciale, diferite configuratii electronice si design personalizat. 

Printre cei mai cunoscuti basisti care interpreteaza pe un bas Warwick amintim: Jack Bruce – Cream; Bootsy Collins; Adam Clayton – U2 etc. In magazinele online din Romania poti gasi diverse modele de la acest producator, atat produse de serie la un pret accesibil, cat si profesionale la preturi mai ridicate.

 

Fender

Este un nume bine cunocut in lumea muzicala, fondata in 1946 in SUA. Pe langa chitari de toate felurile, mai produce si alte accesorii precum huse, amplificatoare, pene si chiar haine. 

Au la activ multe inovatii, fiind primii care au produs un amplificator cu control al tonului incorporat, a dezvoltat o doza mult mai mica decat cele care existau pe piata la acea vreme, a costruit prima chitara electrica cu corp spaniol, si a lansat pe piata in 1951 prima chitara bas electrica si anume Precision Bass, ce a ramas un tip consacrat. 

A construit primul model de chitara bas cu forma de astazi, ce se purta atarnata de umar, facand astfel trecerea de la contrabas-ul greoi si incomod de transportat. Tastiera primului model de chitara bas era prevazuta cu taste pentru a fi mai usor interpretului sa atinga notele cu precizie, avand un succes rasunator in intreaga lume. 

Pe langa acest nou design pentru bas, aparitia primului amplificator bas, au produs o revolutie in lumea muzicala si a dus la dezvoltarea unor noi stiluri. Multi artisti de marca au utilizat marca Fender, unii ramanand fideli brand-ului pana la finalul carierei. Din 1984 dezvolta si linii mai populare pentru a avea acces la ele o cat mai mare parte a basistilor. 

 

 

Gibson

Cu o lunga traditie in constructia de instrumente muzicale, firma a luat fiinta in 1902 in SUA, producand mandoline. De-a lungul timpului a avut numeroase inventii pentru instrumentele cu corzi, proiectand si una dintre primele chitari electrice. Cu o lunga si zbuciumata istorie, firma a trecut prin perioade de mare inflorire, dar si de coborari, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial angajand femei pentru constructia chitarelor. 

Din 2018, cand firma a ajuns in mare impas financiar, au luat horatarea de a pastra doar divizia de instrumente muzicale, profitabila in continuare. Toate chitarele marca Gibson sunt fabricate in SUA. Bas-ul Les Paul a avut un mare succes in lumea muzicala, fiind utilizat de multi artisti cunoscuti, unul dintre cele mai populare brand-uri si astazi. 

In magazinele online din Romania poti gasi chitara bass (aici niste oferte comparate) de la diversi producatori, cu oferte pentru toate buzunarele: de la un Warwick la 1.800 Ron la modele ce depasesc 20.000 Ron; Fender de la preturi sub 1.000 Ron cu electronica pasiva dedicate pentru studenti, la modele profesionale de peste 10.000 ron; Rickenbacker cu preturi incepand de la 10.000 Ron si depasind si 20.000 Ron; Gibson cu preturi cuprinse intre 5.000 Ron si 8.000 Ron sau chiar mai mult. 

Mai sunt si alti producatori importanti de chitare bas precum Ibanez, Kiesel, Music Man, Lakland, Yamaha etc. pe care te poti baza atunci cand vrei un produs de calitate. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Trupele devin celebre datorita membrilor componenti, care, prin stil, tehnica si talent, dau valoare muzicii si se diferentiaza de alte grupuri de gen. Basul fiind un element important in cadrul multor genuri muzicale, a contribuit prin intermediul artistului, la renumele trupei, dand un sound aparte si usor de recunoscut repertoriului abordat. 

 

Sunt multi basisti care au scris file de istorie si datorita tehnicii desavarsite combinata cu o mare putere creatoare si imaginatie au ridicat trupele in care au activat si le-au facut cunoscute in intreaga lume, asa cum in trupe celebre au fost acceptati doar cei mai buni din domeniu. 

Este destul de dificil sa le pui intr-o anumita ordine, pentru a forma un top, dar iti vom prezenta cateva trupe celebre care au in componenta basisti de exceptie si merita a fi ascultate.

 

The Beatles

Celebra trupa britanica de rock care a cucerit intreg mapamondul, fiind ascultata cu mare placere si astazi, a luat fiinta in anii 1960. Paul McCartney, compozitor si basist in cadrul trupei, unul dintre membrii fondatori, este considerat unul dintre cei mai buni in domeniu, care, dupa desfiintarea trupei, si-a continuat cariera solo in mod stralucit. 

Desi nu si-a dorit intr-o prima faza sa devina basist, el a preluat rolul in cadrul grupului si, indragind instrumentul si exploatandu-l la maxim, a devenit un adevarat profesionist, fiind un model pentru multi basisti. 

Foarte prezent, atat pe piata discografica, cu noi si noi albume de calitate, dar si fizic in turnee prin intreaga lume, a obtinut numeroase premii, si este foarte indragit la nivel mondial. 

 

 

 

Red Hot Chili Pepper

Michael Balzary, de origine australiana, cunoscut sub numele de Flea, este un cunoscut basist si membru fondator al trupei Red Hot Chili Pepper. Fiind considerat unul dintre cei mai buni basisti ai tuturor timpurilor, si-a pus puternic amprenta in timpul cat a activat la trupa, fiind cunoscut pentru stilul sau original, ce combina stilul funk cu punck, rock. 

Foarte tehnic si deschis spre inovatie si-a tot imbunatatit stilul de-a lungul timpului, fiind un model pentru multi basisti care i-au urmat.

 

Led Zeppelin

John Paul Jones muzician si basist de origine britanica, membru fondator al celebrei trupe Led Zeppelin. Inca inainte de infiintarea trupei era cunoscut ca un basist de exceptie, si, desi a fost in umbra in cadrul trupei, a contribuit la cresterea acesteia si la renumele la nivel mondial, fiind coloana vertebrala. 

Dupa desfiintare, in 1980 la moartea unui membru al trupei, bateristul John Bonham, Jones isi continua independent activitatea colaborand cu artisti din diverse genuri. 

Abilitatile tehnice ale basistului au oferit formatiei o alta dimensiune, departajand-o de alte trupe de gen. In cadrul spectacolelor live, avea solo-uri care depaseau uneori jumatate de ora, in care se regasesc inclusiv pasaje clasice executate cu mare virtuozitate.

 

Rush

De origine canadiana, Geddy Lee, este cunoscut ca vocalist, basist si claviaturist in cadrul trupei Rush. Prin vocea sa aparte, combinata cu o tehnica de mare valoare la bas, Lee a ridicat standardele in cadrul grupului, si a a dus numeroase premii si nominalizari. 

Cu stilul sau inconfundabil, basistul a infuentat multi muzicieni din sfera rockului si metal, care ulterior au devenit la randul lor basisti de renume. 

 

Bela Fleck si Fecktones

Victor Wooten, de origine american, si-a inceput cariera de foarte devreme, inca de la 6 ani apartinand unui formatii de familie. A fost basist in trupa Bela Fleck si Fecktones inca de la infiintarea acesteia in 1988, abordand un stil funk cu inflente de jazz si r&b. 

Posesor a nenumarate premii si bine cotat in topul celor mai buni basisti, Wooten si-a pus cunostintele in slujba invataturii, organizand o tabara de bas – natura, la care a adaugat ulterior si alte instrumente. Pe langa chitara bas electrica si basul dublu, artistul mai interpreteaza ocazional si la violoncel. 

 

Motorhead

O aparitie socanta, un look special, o voce grava, cotat drept unul dintre cei mai buni basisti cu un sound inconfundabil, Ian Kilmister, cunoscut in lumea muzicala cu numele de Lemmy, a fost sufletul grupului Motorhead. 

Din dorinta de a avea succes la fete, la 16 ani isi ia prima chitara, apoi, influentat de celebra trupa The Beatles, incepe singur sa invete sa cante. Cu multa atitudine, talent si daruire, Lemmy a fost o figura constanta in epoca de aur a trupei si un simbol pentru generatii de basisti.

 

 

The Who

John Entwistle considerat de catre celebra revista Rolling Stones in cadrul unui sondaj, drept cel mai bun basist al tuturor timpurilor, a fost si vocal si compozitor al trupei The Who. Fiind singurul din cadrul trupei ce avea educatie muzicala, a ridicat calitatea muzicii create si a condus membrii spre standarde ridicate.

A inceput de timpuriu cu educatia muzicala, inca de la 7 ani cand a invatat pianul, trecand apoi la trompeta si corn francez. In timpul liceului a cantat in trupe de jazz traditional si mai apoi la rock, decizie care l-a facut sa abordeze basul. Avand abilitati tehnice deosebite si deschis spre experiment, Entwistle isi va construi singur prima chitara. 

Cu un sunet foarte puternic, trupa intra in Cartea Recordurilor cu ocazia unui concert la Londra in 1976. Tehnica sa unica a influentat generatii intregi de mari basisti care i-au urmat exemplul. 

 

Pink Floyd

Cu siguranta fara Roger Waters, Pink Floyd nu ar fi ajuns la celebritatea si notorietatea de care se bucura si in prezent, si ar fi fost o trupa buna ca oricare alta. Compozitor si basist, Waters este forta din spatele trupei, care a creat compozitii inedite, organizand de asemenea si unele dintre cele mai mari concerte din lume. 

The Wall este scris aproape in intregime de Waters, fiind inspirat din viata sa, un dublu album care si astazi este ascultat cu placere de milioane de fani. Cu stilul sau personal de a interpreta la bas, bazat pe o tehnica foarte buna, cu precizie si multa inovatie, Waters a dat personalitate trupei si a ridicat-o la cote maxime, fiind pionierul rock-ului psihedelic.  

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Ne-am propus, in acest articol, sa iti supunem atentiei mari artisti instrumentisti la bass, care au scris istorie in lumea muzicala, au influentat generatii intregi de alti basisti si, prin tehnica abordata si solo-urile de mare finete, au avut o contributie importanta in promovarea si dezvoltarea bass-ului, activand in diferite stiluri muzicale. 

 

Este greu sa faci un top cu cei mai buni basisti ai tuturor timpurilor, fara a avea si o influenta subiectiva, dar pana la urma, este o lista menita sa aduca in atentia iubitorilor de gen sau tinerilor care abia incep sa cocheteze cu acest instrument, cu un sunet deosebit, mari artisti care si-au pus amprenta asupra basului, au creat tehnici noi si stiluri, o lista cu care, de asemenea, poti sa nu fii de acord. 

In acest top ne-am orientat pe lista facuta de cei de la Bass Player, o publicatie foarte ampla si cuprinzatoare pentru pasionatii de bas, care au alcatuit un top cu cei mai buni 100 de basisti ai tuturor timpurilor. Pentru a alcatui acest top, au avut mai multe criterii relevante de selectie si, de asemenea, au colaborat cu mari artisti din lumea muzicala. 

 

James Jamerson (1936 – 1983)

Este considerat unul dintre cei mai importanti basisti, care a avut un aport important in istoria instrumentului, aducand arta improvizatiei pe cotele cele mai inalte, si punand bazele in tehnica (constructia si scrierea liniilor de bas, expresia, tonul etc.). 

Este de origine americana, si a ocupat ani la rand primele locuri in topuri. A inceput cu un bas acustic de provenienta germana, iar pe la inceputul anilor 1960 a trecut la basul electric. A folosit mult timp un bas Precision Bass Fender, dar a avut si modele create special pentru el. 

 

 

Jaco Pastorius (1951 – 1987)

Desi a avut o perioada scurta de viata, artistul american a contribuit la dezvoltarea bas-ului in jazz, fiind si compozitor. A contribuit cu mari cantareti de jazz si a lasat o urma adanca in istoria jazz-ului prin stilul sau propriu, cu o tehnica desavarsita si printr-o utilizare inovatoare a armonicelor, fiind influentat in special de ritmurile afro-cubaneze. 

A folosit o chitara bas fara tastiere si a preferat registrul inalt, cu tonuri ce se aseamana cu cele ale cornului. Cel mai des a folosit chitara Fender Bass of Doom.

 

Paul McCartney (nascut in 1942)

Foarte cunoscut datorita trupei The Beatles in care a activat o lunga perioada, dar si datorita carierei solo pe care a urmat-o ulterior, artistul de origine britanica, ocupa un loc de cinste in istoria muzicii, atat ca si instrumentist, cat si pentru compozitiile sale. A obtinut numeroase premii si de asemenea piesele sale au ocupat primele locuri in topuri lungi perioade de timp. 

 

Larry Graham (nascut in 1946)

Celebru ca si artist instrumentist la bas deoarece a reusit sa extinda paleta tonala a instrumentului, cu o tehnica de exceptie, Larry Graham, de origine americana, a abordat in special stilul funck, r&b. A reusit sa sustina sectia ritmica si in perioade in care trupa la care activa nu avea tobosar, devenind un stil pentru funck-ul modern. 

A colaborat cu nume mari din lumea muzicala, avand o colaborare stransa cu Prince. 

 

Stanley Clarke (nascut in 1951)

De origine americana, celebrul basist de culoare a excelat in jazz si rock, stiluri pe care le-a abordat cu precadere si si-a pus puternic amprenta ca si interpret la chitara bas. Inspirat de jazz-meni importanti precum Coltrane, a dezvoltat tehnici inovatoare pentru bas-ul acustic, cu solo-uri de exceptie si preferand frecventele joase.

 

Ron Carter (nascut in 1937)

Axat pe muzica de jazz, a contribuit la dezvoltarea jazz-ului modern, colaborand cu artisti importanti precum Miles Davis. Are si un rol important in dezvoltarea altor artisti, avand la activ mai multe publicatii si carti cu metode de invatare a bas-ului, fiind si profesor la un prestigios colegiu din New York. A inceput sa cante de la varsta de 10 ani pe violoncel, trecand mai apoi la bas. 

Basul electric il abordeaza doar ocazional. Are o bogata activitate muzicala, avand la activ o discografie larga, atat solo cat si cu diverse trupe, precum si numeroase premii de prestigiu.

 

John Entwistle (1944 – 2002)

Vocal, basist, compozitor, celebrul artist de origine britanica este bine cunoscut in lumea rock-ului, fiind membru a trupei The Who. Cu un stil foarte agresiv, a influentat multi alti basisti celebri din trupe de rock. 

Pasionat de acest instrument si-a facut o colectie impresionata, care numara la data mortii sale peste 200 de bucati, avand diverse preferinte in ceea ce priveste producatorii pe anumite perioade. A ajuns la bas destul de tarziu, dupa ce inainte a interpretat la pian, trompeta si corn francez. 

 

Anthony Jackson (nascut in 1952)

De origine americana, este un nume binecunoscut in lumea muzicala, avand o contributie deosebita in dezvoltarea bas-ului. A pornit initial cu pianul, apoi a urmat cursuri de chitara, trecand in cele din urma la bas. Limitat de posibilitatile oferite de un bas cu 4 corzi, in 1974 ia legatura cu lutieri de renume pentru a le prezenta proiectul sau si anume o chitara bas cu 6 corzi, numita chitara contrabas. 

Din 1981 canta numai pe acest tip de chitara, care il ajuta mult in dezvoltarea sa ca artist, fiind remarcat pentru tehnica de utilizare a degetului mare si a podului palmei, improvizatii fara egal cu rearmonizari si buna folosire a pedalei de volum. 

 

 

Ray Brown (1926 – 2002)

Riguros si atent, artistul american isi pune puternic amprenta in muzica de jazz, colaborand cu multi artisti ai genului, fiind membru in mai multe trupe, avand la activ nenumarate inregistrari precum si premii importante. 

Cu o tehnica de exceptie si un stil fluid, este un basist de marca al genului, ce isi pune amprenta si pe generatiile viitoare, publicand carti despre metoda Ray bas inca din 1963. Stabileste un standard ridicat pentru muzica de jazz, avand predilentie si spre bues si bebop. 

 

Marcus Miller (nascut in 1959)

Cunoscut artist de origine americana, fiind remarcat pentru sunetul inconfundabil la bas, pe care si l-a creat in timp, dar este si compozitor, multi-instrumentist (clarinet, clape, saxofon, chitara), producator, axat in special pe muzica de jazz. 

Apare alaturi de cunoscuti artisti din lumea muzicii, in peste 500 de albume, dar are si o serioasa activitate proprie. Colaborand cu Fender, aduce imbunatariri si instrumentului, producatorul adaugand un preamplificator pentru ca artistul sa-si poate controla singur volumul, dar are o contributie importanta si in producerea corzilor (din otel inoxidabil marca Marcus Miller). 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Sunt multi basisti cu experienta si care au facut istorie in lumea muzicala, dar in acest articol, vreau sa iti prezint cateva nume care au dezvoltat un sound inconfundabil, si care au adus trupele in care performeaza, in atentia publicului. Lista nu este completa, dar ma voi opri la doar cativa basisti care iti vor schimba perceptia asupra acestui minunat instrument. 

 

Este de neconceput o trupa rock fara un basist, fara sunetul gros, profund si puternic al basului, care desi apartine sectiei ritmice din grup, impreuna cu tobele, are deseori parti armonice, cu solo-uri de mare exceptie ce aduc un mare plus melodiilor interpretate. Mai mult chiar, bas-ul poate crea o linie unica, ce da identitate trupei si o scot in evidenta fata de alte formatii de gen. 

In acest articol iti voi prezenta cativa basisti de marca pe care ii vei recunoste usor, inca de la primele acorduri, avand un sound inconfundabil, ce au fost alesi intr-o lista alcatuita de Maximum Rock Magazine, un cunoscut site in care poti gasi cele mai noi si mai importante stiri legate de lumea muzicala, concerte, interviuri, recenzii etc.

 

Lemmy Kilmister de la Motorhead

A fost un muzician si un basist exceptional, fiind si fondatorul trupei britanice Motorhead. O legenda in lumea muzicii de gen, Lemmy impresiona prin infatisare si vocea inconfundabila, grava si puternica, dar si prin influentele de punk, pe care le introduce in solo-urile lui de mare exceptie din cadrul trupei. 

Instrumentele erau toate la acelasi nivel, avand aceeasi amplificare, astfel muzica trupei rasuna puternic si impresionant, fiind usor de recunoscut de fani. 

 

 

Ryan Martinie de la Mudvayne

Cunoscut basist de origine americana, a ridicat prin stilul sau inconfundabil trupa, pe care nu a parasit-o pana la desfiintare in 2010. Crescut intr-o familie de muzicieni, a ales bas-ul inca de timpuriu, mergand pe muzica de jazz initial. 

Nu este un adept al efectelor din pedala, dar foloseste multe tehnici si prefera un sunet clar si curat pentru instrumentul sau. Introduce inluente din zona flamenco si din muzica clasica, contruind armonii de o rara frumusete, cu linii de bas proeminente, care au dus la un stil unic, inconfundabil al trupei din care a facut parte.

 

Tim Commerford de la Rage Against The Machine si Audioslave

Este un basist de origine americana, care a facut parte din mai multe trupe, cele doua prezentate fiind cele mai reprezentative din cariera sa. Cu stilul sau propriu si inconfundabil de a canta la bas, acesta aduce un plus de personalitate trupelor in care activeaza. 

 

Peter Steele de la Type 0 Negative

Un muzician, compozitor si basist de exceptie ce a a pus bazele acestei formatii de metal gotic impreuna cu un grup de prieteni. C

unoscut pentru sunetul sau vampiric, foarte inalt, cu note de umor respingator sau plin de caldura, cu ritmuri foarte rapide sau din contra foarte lente, cu sunete precise si clare, cu o foarte buna tehnica, Steele a fost lider in cadrul grupului. Astfel, la moartea sa, membrii trupei au decis sa desfiinteze grupul, deoarece nu si-au dorit sa-l inlocuiasca.

 

Steve Harris de la Iron Maiden

La numai 18 ani, in 1975 infiinteaza celebra trupa britanica de heavy metal, Iron Maiden, cunoscuta la nivel mondial, fiind basistul formatiei, dar si principalul compozitor al grupului. A invatat sa cante singur la bas si nu a folosit niciodata pana, creandu-si un stil personal, ce s-a dezvoltat cu fiecare album scos, devenind unul dintre cei mai buni basisti, liniile sale foarte rapide fiind o inspiratie pentru alti artisti de marca.

 

Duff McKagan de la Guns N’Roses si Velvet Revolver

Cu o variata activitate in lumea muzicala, artistul declara ca a fost membru a peste 30 de trupe, in unele doar cu o singura aparitie, iar la 15 ani a intrat ca basist intr-o trupa de punk. 

Cea mai reprezentativa perioada din cariera sa artistica este prezenta in cele doua trupe unde a cantat 10 ani la Guns N’Roses, si 6 ani in Velvet Revolver. Pastrand primele influente de punk, a reusit sa ofere un sunet deosebit in piesele interpretate, dand o nota personala si oferind un sunet inconfundabil.

 

Geezer Butler de la Black Sabbath

Basist si membru fondator al celebrului grup Black Sabbath, impreuna cu alti membri de exceptie, au dus trupa pe cele mai inalte culmi, fiind cunoscuta in toata lumea. 

Alaturi de Tony Iommi, considerat un chitarist de exceptie ce a pus bazele metal la chitara, cu bas-ul sau inconfundabil si Bulter poate fi considerat un standard in bas metal. Cu solo-uri de mare exceptie, ce au ramas in istoria bas-ului, basistul este inconfundabil si sound-ul sau poate fi usor recunoscut.

 

Fieldy de la Korn

Pe numele sau real Reginald Arvizu, bine cunoscutul basist american a ramas in istorie dupa porecla sa data mai mult in gluma, de Fieldy. Combinand in sound-ul sau elemente din hip-hop, isi creaza un stil funk deosebit, care atrage atentia asupra trupei in care activeaza. Este de asemenea si unul dintre compozitorii principali ai trupei Korn.

 

 

Justin Chancellor de la Tool

Muzician de origine engleza, cunoscut ca si basist al trupei Tool, in care isi aroga dreptul de lider, datorita sound-ului sau inconfundabil, profund si robust, la care executa cu precizie si rigurozitate, prelund rolul chitarei.

 

Cliff Burton de la Metallica

Desi a avut o viata scurta, murind la numai 24 de ani, si a fost doar timp de 4 ani membru al celebrei formatii, Burton a lasat in urma o bogata activitate muzicala si solo-uri de mare virtuozitate, cel din piesa Orion ramanand si astazi unul dintre cele mai bune din lume pentru genul metal. 

Pornind de timpuriu cu educatia muzicala, de la 6 ani cu pian, si de la 14 ani cu chitara bas, petrecandu-si 4 – 6 ore pe zi pentru studiu, artistul si-a dezvoltat o tehnica de exceptie, cu un stil precis si progresiv, fiind un membru de marca a trupei. 

 

Chiar daca nu au avut cele mai bune bassuri acesti mari artisti, au reusit sa ajunga la cote maxime, perfectionandu-si stilul si oferind trupelor in care au activat un sound inconfundabil. Invatand singuri unii dintre ei, avand ca exemple mari basisti, au ajuns sa se diferentieze de marea masa si cu tehnica bine stapanita, imbinand diverse genuri muzicale, au performat la acest frumos instrument si l-au adus in atentia fanilor. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Ca la orice instrument, si la bass, sunt cateva mici trucuri care sa te ajute sa evoluezi si sa te perfectionezi, chiar daca esti la inceput si cu cat iti vei insusi mai repede o tehnica buna si corecta, cu atat vei putea improviza mai usor si te vei putea bucura de muzica, oferind calitate ascultatorilor. 

 

In caz ca esti la inceput si abia inveti sa canti la chitara bass sau chiar daca ai trecut de primele lectii, cateva sfaturi nu strica niciodata pentru a te ajuta sa iti perfectionezi tehnica si sa reusesti sa iti creezi un stil propriu care sa te ridice in topul celor mai buni basisti. 

Multi artisti instrumentisti care canta la chitara bas au un stil personal, inconfundabil, dar ca sa ajungi la aceasta performanta ai nevoie de timp, de daruire si mult studiu, pentru a putea alege trupa in care sa evoluezi si pentru a fi pregatit pentru orice ocazie ti se iveste de-a lungul vietii.

 

Sa folosesc sau nu pana?

Alegerea tine de mai multe criterii si sunt adepti si de o parte si de alta, multi basisti de marca au folosit pana macar la un moment dat. Daca vrei sa te axezi pe o muzica puternica precum metal, rock sau funck, cu toate subcategoriile care s-au desprins din aceste stiluri, vei alege sa canti cu pana pentru a avea un ton puternic, agresiv, potrivit pentru acestea genuri muzicale. 

 

 

Daca in schimb vrei sa mergi spre muzica de jazz, blues sau pop, unde pui mai mult accent pe fluiditatea, linia melodica, unde vrei sa atingi tonuri silentioase, este mai bine sa iti folosesti degetele si sa canti fara pana. 

Poti sa incerci ambele variante daca inca nu esti hotarat si sa vezi cum te simti mai confortabil, cum suna mai bine si ce tonuri poti atinge, si apoi sa alegi stilul cel mai potrivit pentru tine.

 

Ma ajuta perfectionarea tehnicii?

Raspunsul este DA. Ai nevoie de o tehnica buna care te poate ajuta sa te perfectionezi in cel mai scurt timp. O tehnica buna nu inseamna doar rapiditate in cantare, ci a reusi sa articulezi bine notele, sa fie o linie clara, cu o dinamica fluida, pentru a putea transmite cat mai exact mesajul muzical catre ascultatori. 

O tehnica buna are la baza mai multe principii, de care e bine sa tii intotdeauna seama: nu trebuie sa executi mai repede sau avand o pozitie care sa iti afecteze articulatiile sau musculatura; cauta sa obtii rezultate maxime cu efort minim de miscare; incearca sa fii cat mai eficient si sa obtii rezultate maxime in timp cat mai scurt; pasajele muzicale trebuie executate cat mai fluent, muzica sa fie cursiva si bine articulate notele; sa oferi claritate pe tot discursul tau muzical si, de asemenea, sa poti rezista fizic indiferent cat de multe piese ai de cantat in timpul unui concert, cu aceeasi precizie si claritate la final ca si la inceput. 

Este bine sa cunosti de la inceput toate lucrurile ce tin de mana stanga (pozitie, digitatie etc.) si sa treci prin cat mai multe tehnici (fingerstyle – ciupirea corzilor cu ajutorul degetelor aratator si mijlociu de la mana dreapta; slap si pop – foarte raspindita si populara printre basisti; palm muting – cu care poti sa obtii un ton inchis, concis si scurt etc.) care te vor ajuta sa intelegi mai bine instrumentul si sa il poti folosi la adevarata lui valoare. 

 

Ma ajuta sa experimentez?

Este foarte bine sa fii curios si dupa ce stapanesti bine tehnica sa faci tot felul de experimente care iti vin in cap, deoarece poti descoperi singur mici trucuri care sa te ajute sa obtii un ton unic la chitara ta bas. De asemenea, este bine sa fii pregatit in orice stil muzical, pentru a putea face fata unei situatii mai speciale. 

In muzica nu se stie niciodata ce ocazie se poate ivi (o trupa de renume are nevoie de un basist pentru un concert, deoarece artistul lor a suferit un mic accident etc.), unica in viata si este bine sa o poti gestiona cu succes.

 

Cand sa incep impovizatia?

Desi multi care practica stilul blues sau jazz merg mult pe improvizatie si considera ca tehnica nu este atat de importanta, este o abordare gresita. Dupa ce ti-ai insusit bine tehnica, ai invatat ce suna bine, ce chei sa folosesti, ce note si ce tonuri se potrivesc poti incepe sa improvizezi. 

 

 

Este nevoie de timp si multa munca pana sa ajungi sa performezi, de aceea nu trebuie sa te lasi descurajat daca nu iti place ce a iesit la primele incercari. Fii creativ si bazandu-te pe tehnicile insusite lasa-te purtat de muzica si vei ajunge la rezultate mai ridicate decat iti poti inchipui, deoarece improvizatia sta la baza formarii unui mare muzician. 

In mod special la acest instrument, improvizatia te ajuta sa creezi linii de bas si sa pastrezi impreuna cu bateristul in cadrul unei trupe, o linie ce va fi coloana vertebrala a piesei. Unind improvizatia cu experimentul vei putea fi creativ si vei descoperi noi posibilitati de exprimare la bas.

 

Cate degete sa folosesc?

La inceput, cat esti in perioada de invarate vei folosi mai mult degetul aratator si pe cel mijlociu, acestea fiind mai des folosite in viata de zi cu zi si mult mai puternice. 

Cu cat mai multe degete folosesti, adica pe toate patru, cu atat vei avea un sunet mai plin cu note pronuntate si clare, avand si rapiditate. Degetul inelar si cel mic, sunt mai putin folosite si mai slabe, dar cu mult exercitiu si rabdare, vei putea sa te antrenezi chiar daca la inceput va fi obositor si poate uneori chiar dureros. 

 

Sunt multe modele de chitare bas dintre care poti sa legi, atat pentru incepatori, cat si pentru profesionisti si dupa ce iti vei insusi bine tehnica, cu mult curaj si creativitate vei putea sa te perfectionezi si sa ajungi un basist de marca la nivel national sau de ce nu international. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

In marea diversitate de piese care au la baza un basist bun, sunt cateva melodii de exceptie care te vor ajuta sa iti diversifici tehnicile, sa inveti lucruri curajoase, pentru a te putea exprima liber si pentru a-ti da startul la improvizatii. In acest articol, iti ofer cateva variante pe care sa le cauti, sa le ascuti si sa le inveti, pentru a deveni un basist mai experimentat. 

 

Sunt multi basisti de renume in diferite stiluri muzicale, care au facut istorie in lumea muzicala, creand piese de un mare rafinament si inconfundabile. Un basist bun, in cadrul unei trupe, aduce impreuna ritmul si armonia unei piese, ofera un plus de atitudine si da viata melodiei. 

In continuare iti prezint 10 piese in care basistul are o evolutie de exceptie, pe care este bine sa ti le insusesti, pentru a reusi sa te dezvolti in continuare si sa performezi. 

Ordinea prezentata mai jos nu trebuie urmata cu strictete, poti sa asculti asa cum doresti piesele, deci conecteaza telefonul mobil la boxe si porneste auditia.

 

Queen – Under Pressure

Celebra trupa britanica a lansat aceasta piesa in 1981 ca si single, fiind incadrat in 1982 in albumul Hot Space. A avut mare succes, ocupand primele locuri din top-uri imediat dupa lansare. Din punctul de vedere al liniei de bas a fost considerata in 2005, de catre critici, drept cea mai buna piesa din istoria muzicii pop. 

Nu are un nivel de dificultate ridicat, astfel putand fi cu usurinta deprinsa, iar ritmul sau distinctiv si rutina, sunt inconfundabile si usor de recunoscut. Exista anumite controverse cum ca Vanilla Ice ar fi folosit aceeasi linie de bas pentru piesa sa Ice Ice Baby, care a avut de asemenea un mare succes.

 

 

Red Hot Chili Peppers – Give it Away Now

Cu un basist de exceptie aflat in topurile celor mai buni artisti din domeniu, Flea, este de asteptat ca trupa sa aiba piese de exceptie in acest top. Piesa a fost lansata in 1991, si reprezinta un standard pentru un basist ce se indreapta spre genul funk. Avand un nivel de dificultate mai ridicat este mai potrivita pentru un basist cu experienta.

 

Red Hot Chili Peppers – Around the World

Ramanem in aceeasi zona cu o alta piesa de exceptie a celebrei trupe de funk, lansata in 1999. Inca de la prime acorduri piesa te cucereste si te duce intr-o zona de adrenalina, fiind asemuita cu senzatia dintr-un Montagne Russe, de altfel, piesa a fost preluata ca si coloana sonora la Disneyland. 

Dupa inceputul de exceptie piesa continua cu o abordare inedita, chitaristul John Frusciante canta in contratimp fata de sectia ritmica, creand o sonoritate debordanta si fascinanta.

 

Michael Jackson – Billie Jean

Una dintre cele mai cunoscute melodii ale indragitului artist de muzica pop, ce a fost lansata in 1982, obtinand numeroase nominalizari si premii, si ocupand pentru lungi perioade primele locuri in top-uri. 

Linia de bas are un nivel de dificultate destul de ridicat, fiind recomandata pentru un basist ce are ceva experienta in spate, si va putea avea fluiditatea si miscarea acestuia. Bass-ul danseaza alaturi de protagonist, cu un groove foarte sus, ce da putere si implineste melodia.

 

Primus – American Life

Trupa de origine americana, care abordeaza un stil agresiv, cochetand si cu rock-ul experimental, unul dintre fondatorii trupei fiind basistul Les Claypool, care asigura si partea vocala atrupei. 

Piesa American Life a fost lansata in 1991, avand o linie de bas puternica, cu un sunet inconfundabil, cu rol dominat in cadrul piesei. Este foarte atractiva pentru un basist, desi are un grad inalt de dificultate, dar cu munca si rabdare vei putea reproduce linia de bas.

 

Stevie Wonder – I Wish

Un artist de exceptie care a avut o mare influenta in muzica pop, rock si chiar hip-hop, albumul pe care este inclusa si aceasta piesa (Songs in the Key of Life), lansat in 1976 fiind unul de referinta pentru generatiile viitoare. Piesa are la baza un bas inconfundabil, o linie activa si cu mult caracter, realizat de catre celebrul basist Nathan Watts.

 

Pink Floyd – Money

O piesa celebra ce este recunoscuta de catre fani inca de la primele acorduri, ce a fost lansata in 1973, in cadrul albumului The Dark Side of the Moon. Cu Roger Waters la chitara bas, unul dintre cei mai de seama basisti din istoria muzicii, linia de bas din aceasta piesa, este de neuitat si avand un nivel de dificultate mediu, trebuie insusita de catre orice basist. 

 

Johann Pachelbel – Canonul lui Pachelbel in D major

Este o piesa de muzica clasica scrisa in jurul anului 1690, ce a fost reluata in secolul 20 si anumite pasaje se regasesc in piese pop celebre. 

Canonul se bazeaza pe 3 linii melodice ce intra in canon si o linie continua de bas, care are un rol independent pe parcursul lucrarii. Acesta repeta o linie de doua bare pe toata lungimea melodiei, avand influente baroce. Este un bun exercitiu pentru orice basist, avand si o dificultate redusa.

 

 

Marc Anthony – Valio la Pena (versiunea salsa)

Piesa a aparut in 2004 si este un bun exercitiu pentru a-ti diversifica stilul si a invata noi ritmuri pe chitara bas. Melodia este o impletire de stiluri, incepand cu o structura simpla de blues, ce contine influente din muzica latino, intrand apoi intr-un ritm mai alert, foarte dansabil. 

 

Herbie Hancock – Chameleon

O linie de jazz simpla, care poate fi considerata un standard pentru fiecare basist. Linia de bas a acestei piese este simpla, fluida, clasica, cu un nivel scazut de dificultate asa ca ti-o poti insusi cu usurinta. Piesa a aparut in 1973, artistul avand o puternica inflenta in lumea jazz-ului. 

 

Multi basisti celebri au avut la inceput un bass ieftin si bun, pe care au studiat si si-au perfectionat stilul, trecand mai apoi la modele profesionale, asa ca poti si tu sa te incadrezi in buget si sa incepi sa lucrezi pe un bas ce se potriveste cu posibilitatile tale. Piesele care au la baza un sunet inconfundabil al liniei de bas te vor ajuta sa te perfectionezi, sa iti diversifici stilul, sa prinzi curaj si deprinderi pentru improvizatii si solo-uri de calitate.

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 02.07.20

 

Bass – Opinii si Recenzii in 2020

 

Chitara bas, inca de la aparitie din anii 1930, a fost un instrument de baza in cadrul unui ansamblu muzical, fiind la granita dintre sectia ritmica si armonica. Daca vrei un model clasic de chitara bas electrica, produs de o firma renumita in domeniu, iti recomandam prima optiune a noastra, si anume Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red. Dedicata in special pentru trupe de jazz, poate fi folosita si pentru alte genuri muzicale, are 4 corzi si doua doze single coil. Design-ul este mai special, cu finisaj rosu, hardware cromat si cheitele de acordaj situate pe o singura parte. O alta varianta de luat in calcul este si Yamaha TRBX 174 BL.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cel mai bun!

Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red
Click aici pentru pret!

Unul model standard, din clasa Jazz Bass, cu 4 corzi, scala lunga de 864 mm, cu doua doze single coil, cu 3 butoane situate la indemana pentru a putea controla cu usurinta volumul (2) si tonul, cu corpul din lemn de arin, tastiera din palisandru si gat de artar, cu hardware cromat si finisaj rosu.

Fiind un model de chitara bas electrica de culoare rosie, poate sa nu fie agreat de cei care canta in trupe de metal.

Este o chitara bas electrica de marca, la un pret bun, cu un finisaj placut ce poate fi folosita si de incepatori.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha TRBX 174 BL
Click aici pentru pret!

Acest model de chitara bas electrica, iti va permite sa obtii performante ridicate ca si instrumentist, avand in compozitie diferite texturi de lemn specifice, des folosite la constructia acestui tip de instrument (corp din arin, gat din artar, tastiera din palisandru indian), si este cu 4 corzi, 2 doze pasive single coil, 24 de taste.

Daca esti membru al unei formatii de metal, unde ai nevoie de volum mare, este mai indicat sa alegi un model de chitara bas cu doze active, acesta avand pasive.

Producatorul iti ofera un model performant de chitara bas electrica, la un pret bun pentru clasa din care face parte.

A 3-a Optiune!

Fender Squier Vintage Modified J-Bass 70s RD
Click aici pentru pret!

Bazat pe un model initial de chitara bas electrica, cu un design vintage ce aminteste de anii ‘70, acest instrument este confectionat in intregime din lemn de artar (corp, gat si tastiera), ceea ce ii confera un ton foarte deschis, cu 4 corzi, 2 doze single coil, 20 de taste si hardware cromat.

Pretul este ceva mai ridicat decat al altor produse prezentate, fiind bazat pe performantele ridicate ale instrumentului.

Daca esti nostagic si iti doresti un model de chitara bas electrica vintage, poti sa alegi acest model.

 

 

Pareri despre cele mai bune bass-uri

Pentru a te putea hotari ce model este mai potrivit pentru tine, in continuare iti prezint o lista cu modele din diferite categorii, pe care le poti gasi cu usurinta in magazinele online de specialitate.

 

 

Chitara Bass:

 

Fender Squier Affinity Jazz Bass IV Red

 

Daca vrei sa ai garantia calitatii poti opta pentru un bass Fender, iar acest model este dedicat in special pentru jazz, dar poate fi folosit si la alte stiluri muzicale. Are un sunet puternic, fiind un bass electric cu 4 corzi (045, 065, 080, 100).

Combinatia de lemn folosita determina un sunet placut, fiind cu corpul din lemn de arin – cu un ton deschis, agreabil; tastiera din lemn de palisandru – cu sunet rotunjit, sustain prelungit si caracter unic; gat de artar – cu un aspect frumos, cu o dinamica crescuta a frecventelor inalte. Are 21 de taste si o scala lunga de 864 mm.

Vine cu doua doze single coil, doua butoane pentru controlul volumului si unul pentru ton. Finisajul este rosu, lucios cu hardware cromat, cu cheitele de acordaj situate pe aceeasi parte.

 

 

 

Hora Regin Jumbo Bass EQ

 

In caz ca te-ai hotarat sa alegi un model de chitara bas electro-acustica, acesta poate fi potrivit pentru tine, fiind un produs romanesc de calitate. In plus este un bass la pret bun, cu un design clasic, placut, cu finisaj natural.

Ca si model, este de tip Jumbo, avand dimensiuni mai mari pentru a obtine un sunet profund, de mare intensitate si cu o sustinere buna. Corpul este cu fata de molid – este foarte rezonant si emite un ton echilibrat si luminos; lateralele si spatele din paltin; iar gatul tot din paltin. Bass-ul are doza piezoelectrica cu preamplificator si egalizator grafic.

Scala este lunga de 864 mm, cu 24 de taste, cu 4 corzi, cheitele de acordaj fiind situate doua cate doua pe fiecare parte, cu o forma placuta si comod de utilizat.

 

 

 

Cort AB590MF BOP with bag

 

Daca trupa in care esti afiliat are des concerte unplugged, cel mai bine ar fi sa optezi din prima pentru o chitara bas acustica care va echilibra ansamblul total. Acest model este cu un desgin clasic, cu patru corzi si scala scurta (628 mm).

Fiind o chitara bas acustica din clasa superioara, materialele folosite sunt de calitate, asigurand performantele deosebite ale instrumentului. Corpul este confectionat din mahon, in totalitate (fata, spate si parti laterale) – un lemn usor, indicat pentru modelele de bass acustice, ce emite sunete calde si concentrate pe frecvente joase. Tastiera si bridge-ul sunt din lemn de merbau, un material exotic, aspectuos, rezistent, cu o textura mai aspra.

Este un model cu 18 taste, cu doza si electronica marca Fishman. La achizitie primesti si o husa cadou, pentru a putea depozita si transporta in siguranta instrumentul.   

 

 

 

Cort Action PJ OPB

 

Este un model de bass ieftin si bun, recomandat pentru incepatori, dar care nu face rabat de la calitatea materialelor folosite. Ca si constructie este de tip bolt-on (cu gatul prins cu surub) si este din lemn in totalitate.

Bass-ul are corpul din lemn de plop – de esenta moale, la un pret accesibil; gatul din lemn de artar – are un ton deschis; tastiera din palisandru – puternic si dens, cu un sunet cald si rotunjit, un ton echilibrat si placut la atingere. Este un model cu 4 corzi (medium 105 – 045), cu 24 de taste mari, doza humbucker.

Ca si design se inscrie in gama Precision Bass, este de culoare neagra, are cheite de acordaj turnate situate cate doua de fiecare parte, iar hardware-ul (bridge-ul, knob-uri etc.)  este cromat contribuind la aspectul placut al instrumentului.

 

 

 

 

Bass Yamaha:

 

Yamaha TRBX 174 BL

 

Un bass Yamaha este o solutie potrivita pentru un basist cu experienta, care pune accent pe performantele instrumentului, fara a fi influentat de pret. Acest model de chitara bas este electric, cu 4 corzi si scala lunga de 863,6 mm cu 24 de taste.

Corpul instrumentului este din lemn de arin, un lemn de origine europeana deschis la culoare ce produce un ton deschis. Gatul este prins in suruburi (bolt on) si este confectionat din lemn de artar avand cel mai deschis ton, iar tastiera din palisandru indian (Sonokeling) preferata de multi instrumentisti datorita texturii placute la atingere si fiind responsabil de un ton echilibrat.

Bass-ul este dotat cu doua doze pasive single coil de la acelasi producator. Ca si design are un finisaj negru cu partile componente ale hardware-ului cromate, cu cheitele de acordaj cu o forma placuta, situate doua cate doua de fiecare parte.

 

 

 

Yamaha BB 234 YNS

 

Daca preferi un design mai clasic, cu finisaj de lemn natural, bridge-ul de tip vintage, cheitele de acordaj situate pe aceeasi parte, poti sa alegi acest bass Yamaha. Este un model standard cu 4 corzi, echipat cu 2 doze cu magneti ceramici, cu un potentiometru pentru controlul tonului si 2 pentru controlul volumului pentru fiecare doza.

Gatul este imbinat de corpul chitarei prin 2 suruburi, avand o constructie bolt on. Are scala lunga si este cu 21 de taste.

Pentru a realiza corpul chitarei s-a folosit lemn de anin – ce confera un ton deschis, pentru gat lemn de artar – cu cel mai deschis ton, si pentru tastiera lemn de palisandru – cu un ton echilibrat si foarte placut la atingere. Cheitele de acordaj au o greutate redusa ceea ce ajuta la un balans bun al chitarei, pe intreg ansamblul sau.   

 

 

 

 

Bass Fender:

 

Fender Squier Vintage Modified J-Bass 70s RD

 

Inclus in tipul Jazz Bass, unul dintre modelele internationale standard, acest bass Fender este potrivit pentru mai toate stilurile de muzica, cu precadere pe jazz. Cu un sunet caracteristic puternic este recomandat atat pentru instrumentistii experimentati, cat si pentru incepatori.

Ca si design se apropie foarte mult de bass-urile produse la inceputurile anilor 1970, des intalnite in acea perioada in trupele de punk si funk. Are 2 doze single coil produse tot de Fender, si tastiera cu 20 de taste.

Pentru constructia instrumentului se foloseste lemn de artar, cu corpul din artar moale, ce confera un ton general foarte deschis, cu gat dintr-o singura bucata si tastiera tot din artar. Cheitele de acordaj sunt cromate, cu o forma mare, placuta si situate de aceeasi parte. Este un bass electric, cu 4 corzi, cu finisaj rosu lucios pentru corp si lemn natur in rest.

 

 

 

Fender Squier Affinity PJ Bass Black

 

Daca iti cauti bass-uri la preturi bune, cu un raport cost calitate superior, produse de Fender, acest model poate fi o alegere potrivita. Se incadreaza in clasa chitarelor bass electrice si are 4 corzi (045, 065, 080, 100).

Scala este lunga de 864 mm si are 20 de taste fiind de nivel mediu. Are butoane de control pentru volum si ton, si doua doze single coil configuratie P/J. Cheitele de acordaj sunt situate de o singura parte, si sunt cromate, la fel ca si bridge-ul.

Corpul instrumentului este din lemn de arin – pentru un ton deschis; cu gat din artar prins in suruburi – lemn cu cel mai deschis ton; tastiera din lemn de palisandru – des folosit pentru tastiera datorita texturii placute la atingere si tonului sau echilibrat. Finisajul este negru la nivelul corpului si natur in rest.

 

 

 

 

Accesorii:

 

Difuzoare bass:

 

Warwick BC 10 Combo

 

In caz ca ai nevoie de difuzoare bass la preturi bune si de la firme specializate care sa iti garanteze calitatea, poti sa alegi acest model. Poate fi folosit si de incepatori, avand o putere de 10 W, spectru de frecventa extins, difuzor de 8” si incinta bass reflex.

Egalizatorul are 3 cai de control pentru inalte, medii si joase. Poti conecta simultan doua  instrumente, avand o iesire activa si una pasiva. Are preamplificator, amplificator integrat pentru casti, intrare stereo auxiliara si mini jack. Racirea se face natural prin circulatia aerului si cantareste 6,5 kg.

 

 

 

 

 

Fender Bronco 40 

 

Pentru profesionisti ce au nevoie de difuzoare bass puternice, iar pretul nu este un criteriu de selectie, acest model poate fi o optiune de luat in seama. Este un model cu amplificator digital, de 40 W, cu difuzor de 10”. Soft-ul Fender Fuse ™ este gratuit si, conectandu-l la calculator, prin portul USB, poti cu usurinta sa salvezi si sa editezi muzica creata.

Iti ofera mai multe posibilitati de control asupra tonului si volumului, efecte, o multitudine de tonuri presetate, simulare de amplificatoare. Are iesire de casti, iesire XLR, intrare pentru instrument si intrare auxiliara pentru alte device-uri (casetofon, CD, MP3 player etc.).

 

 

 

 

 

Yamaha HS8

 

Cei care au un mic studio de inregistrari, fiind pasionati de compozitii muzicale, pot opta pentru acest model de monitor activ produs de Yamaha. Este un model de putere, avand doua difuzoare: unul pentru sunete de frecventa joasa de 75W si unul pentru inalte de 45W.

Are o carcasa cu bass reflex, ce ajuta la imbunatarirea sunetelor joase, ecranare magnetica, comutator direct pentru a suprima frecventele joase, control de volum pentru intreg sistemul. Ca si intrari are mufe XLR si TRS, ce ofera posibilitatea de a primi atat semnal balansat, cat si nebalansat. Este de culoare neagra si cantareste 10,2 kg.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Pana in anii 30, in cadrul trupelor de muzica precum jazz si rock era folosit contrabasul, destul de greu de manipulat din cauza constructiei masive si dimensiunilor mari, dar si cu capacitati acustice limitate. Astfel, odata cu aparitia primelor chitare amplificate, au aparut si modelele bas, care s-au impus incet, incet, inlocuind in totalitate folosirea contrabasului, mai ales in trupele de rock.

Constructia tot mai diferita, si multitudinea de modele existente pe piata pot pune probleme serioase mai ales unui incepator care doreste sa achizitioneze cel mai bun bass, iar in acest ghid vei gasi informatii relavante care sa te ajute in cautarile tale.

 

 

Parti componente: este asemanatoare cu o chitara acustica, avand: corp, gat, tastiera, cheie de acordaj, bridge, butoane pentru prinderea curelei de sustinere.

Modelele electrice mai au in plus dozele (single coil – cu o singura bobina, ce ofera un sunet curat, fara zumzaitul produs de corzi; sau humbucker – prezinta un magnet mai mare si doua bobine infasurate diferit pentru un semnal mai puternic si fara distorsiuni), iesirea pentru cablu si butoanele de control, daca este cazul.

 

Tipologie: o prima delimitare se poate face intre chitara bass electrica si modelul acustic.

Chitara bass electrica: este de mai multe tipuri printre care:

Jazz Bass – prescurtat JB, este un model international standard, introdus initial de producatorul Fender si preluat apoi si de altii. Desi are in denumite termenul de jazz, nu este dedicat doar acestui stil de muzica, fiind des intalnita in mai toate stilurile muzicale. Se recomanda si incepatorilor, are un sunet puternic si doua doze single coil.

Precision Bass – este cel mai vechi model, produs de Fender la inceputul anilor 50 si preluat apoi si de alte firme de marca, fiind un reper in acest domeniu. Are o singura doza single coil, si emite un sunet mai agresiv, mai putin rotund si placut decat modelul JB.

Modern Bass – este un model mai nou decat cele doua prezentate anterior si este dotat cu doze humbucker si electronica activa, avand inserat un preamplificator. Astfel ai control asupra egalizatorului pe bas, medii, inalte, direct pe chitara.

Sunetul produs este mai gros, foarte dens dar mai putin concret. Ca si design este mai mare si mai robust, cu taieturi adanci si colturi lungi.

Hard and Heavysunt preferate de basistii care canta in trupe de muzica mai agresive, avand o forma dedicata acestui gen muzical, cu linii dure si taioase, forme ascutite, decupaje adanci.

Mai sunt si alte tipuri de bas deosebite prin design si forma, unele mai clasice atemporale, alte destinate unor genuri muzicale specifice.

Chitare bass acustice: apar mult mai tarziu, pe la inceputul anilor 70, fiind echivalentul chitarelor acustice, recomandate in primul rand pentru unplugged, unde toti membrii componenti ai ansamblului se folosesc de instrumente ce produc sunete prin mijloace acustice.

 

 

 

Electronica folosita: ai doua optiuni, astfel ca poti alege usor un bass la un pret bun si pe gustul tau.

Bass cu electronica pasiva – este primul model aparut, sunetul este preluat de la vibratia corzilor si dus in amplificator. Sunetele emise sunt concrete si distincte.

Bass cu electronica activa – este mai modern si dispune de un preamplificator situat pe chitara. Astfel semnalul emis spre amplificator este deja mai puternic, mai ferm fata de cele cu electronica pasiva.

Pareri despre cele mai bune bass-uri cu electronica activa le recomanda pe cele cu potentiometru pentru reglarea egalizarii sunetului, pentru a putea seta raportul inalte/ mediu/ bas direct de la nivelul instrumentului. Dezavantajul acestora este ca functioneaza cu o baterie de 9V si daca nu esti atent, sa fie mereu incarcata sau sa ai la schimb, te poate lasa chiar in momentul interpretarii.

 

Numarul de corzi: cele mai uzuale modele sunt cele cu 4 corzi, acordajul fiind preluat de la contrabas in cvarte (Mi, La, Re, Sol). Sunt recomandate si pentru incepatori, deoarece sunt mai facil de insusit.

Chitarele bass cu 5 corzi, apar mai tarziu prin anii 1970, avand pe langa cele 4 corzi de la modelul de baza, inca una profunda in Si bemol, si permite o interpretare mai larga, cu un ton mai grav.

Pe langa acestea mai sunt si alte modele cu numar diferit de corzi fiind dedicate profesionistilor, pentru partituri solistice de exceptie: cu doua corzi cu intervale mari intre coarde; cu 7 – 8 corzi, cu in interval redus intre acestea ce permit tapping cu degetele (ritmuri foarte rapide specifice in muzica dura).

 

Tastiera: chitarele bass pot fi cu taste ce impart in intervale, recomandate pentru incepatori sau amatori; fara taste pentru interpreti profesionisti, cu experienta, folosite mai ales in muzica de jazz, fiind inspirate de contrabas, cu tastiera goala.

 

Accesorii: Daca ai reusit sa iti achizitionezi unul dintre cele mai bune bass-uri, atunci ai nevoie si de accesorii pe masura. Printre cele de baza sunt:

Curea: are rol de a sustine chitara bas in timpul utilizarii, se prinde in doua puncte de corpul instrumentului cu sisteme de prindere speciale, care impiedica desprinderea acesteia la miscare. Este confectionata din materiale dure, in general din material textil sau piele/ imitatie piele, si iti ofera posibilitatea de a o regla pentru a avea o pozitie confortabila. Poate avea diferite grosimi, uni sau colorate.

 

 

Husa: in caz ca transporti chitara bas, dar si pentru depozitare ai nevoie de o husa, care poate fi:

Moale – confectionata din materiale textile, fiind dedicata pentru transportul zilnic al instrumentului, atunci cand nu exista riscul unor accidentari. Este usoara si dotata cu maner si bretea de purtat pe umar. Poate fi din materiale impermeabile si intarite cu spuma pentru o mai buna protectie. De asemenea, poate avea buzunare mari pentru partituri si compartimente pentru alte accesorii.

Dura – din material plastic, ce asigura o protectie maxima instrumentului, chiar si in cele mai dificile deplasari. Este indicat sa alegi husa in functie de modelul chitarei bass. Pretul este mai ridicat la aceste modele.

Suport: un stativ de calitate nu trebuie sa lipseasca din echipamentul unui basist, si poate fi: pentru perete, de tip A clasice, suport pentru combo etc.

Pentru chitara bass mai ai nevoie de cablu pentru instrument si amplificator. Un acordor este bine venit, cel mai uzual fiind de tip clips.

 

 

Intrebari frecvente

 

Ce inseamna Bass Boosted?

Bass Boosted poate fi tradus mai simplu ca “marirea bass-ului”, multi prefera in timpul auditiilor un bass puternic, un mod de a creste vibratia difuzoarelor. Poate fi sub forma unui soft sau a unui circuit specializat pentru a imbunatati sunetul auditiilor in casti sau difuzoare.

Functioneaza ca un simplu egalizator audio, care iti pune la dispozitie mai multe setari prin actionarea unui simplu buton. Desi la inceput soft-ul era dedicat doar pentru aplicatia YouTube, avand un feedback bun de la utilizatori a fost extins pentru orice site web: Netflix, SoundCloud etc.

Iti imbunatateste auditia, fara a distorsiona piesele, in timp real, oferind posibilitatea de a seta sunetul bass-ului dupa cum iti place.   

 

 

Ce este Button Bass?

Button Bass este un set de programe ce pot fi descarcate online, de pe site-ul www.buttonbass.com care te ajuta sa produci, intr-un mod placut si amuzant, muzica.

Poti simula cu ajutorul acestor soft-uri diferite instrumente muzicale, precum: pian, chitara, chitara bas, percutie etc. si mixere pentru mai multe stiluri de muzica: reggae, pop, hip-hop, trap, house, techno, rock.

Soft-ul are o interfata prietenoasa, fiind facil de utilizat, iar partea grafica contine animatii sugestive si o bogatie de culori. Piesele compuse se pot partaja, copia si transmite pe diferite canale de socializare si pe Youtube, pentru a le impartasi prietenilor din experienta ta.

 

Ce este Hardbass?

Hardbass-ul este un gen muzical si totodata o forma de protest si de petrecere a timpului pentru adolescenti, care realizeaza flashmob-uri cu dans in cele mai inedite locuri. A aparut initial in Rusia, la inceputul anilor 2000, apoi cu ajutorul retelelor media de socializare a inceput sa se extinda prin 2010, ajungand sa cuprinda mai toata Europa.

Tinerii sunt imbracati in trening-uri de marca si pe muzica executa un dans agresiv, de preferat in locuri publice, avand ca scop atragerea atentiei asupra unei probleme sociale (marirea taxelor scolare, protest pentru Kosovo, impotriva extremistilor islamisti, impotriva drogurilor etc.), dar si de promovare (prezentarea atractiilor si obiectivelor turistice din oras, strangerea de gunoaie etc.) sau pur si simplu pentru distractie.

Se poate desfasura in grupuri mici de 2 – 3 persoane sau mari de zeci de persoane.

 

E corect termenul “chitara bas” sau “bass”?

Termenul corect este de chitara bas, fiind un instrument muzical cu coarde fara arcus, o varianta de chitara cu un sunet mai grav, dar tot mai des se foloseste prescurtarea de bass pentru a se deosebi in cadrul trupei de ceilalti chitaristi.

Este singurul instrument care are o denumire prescurtata aparte, in rest folosindu-se denumirea completa, de exemplu la clarinet bas sau saxofon bas etc. In cadrul unei formatii este la granita dintre componentele ritmice si melodice ale acesteia, impreuna cu percutia sustine ritmul, contribuind simultan impreuna cu chitarele sau cu alte intrumente la structura melodica a piesei.

Artistii instrumenstisti care interpreteaza la chitara bas sunt numiti pe scurt basisti, la fel ca cei care utilizeaza contrabasul intr-o orchestra simfonica sau de jazz in special.

 

 

Ce canale de muzica cu bass pot urmari?

Ai mai multe optiuni de a urmari canale de muzica cu bass online :

The bass channel – pentru a te familiariza cu tipurile de bass, fiind prezente esantioane de demonstratii; tutoriale de invatare; cover-uri dupa piese celebre;

Bass Nation – pentru ore de muzica de ambianta, in special electronica;

BassTheWorld.com – este un loc unde basisti din intreaga lume, cu diferite stiluri de interpretare si genuri muzicale, isi incarca productiile proprii, si unde au loc discutii despre instrumente, accesorii pentru bass.

 

 

Notiuni de baza despre liniile de bass

 

Daca nu ai experienta, dar iti doresti sa inveti sa canti la chitara bas, cel mai indicat este sa apelezi la un profesor care sa te ajute sa iti insusesti usor primele notiuni de baza. Daca vrei sa incerci singur, poti apela la tutoriale gratuite, dar sunt putine si destul de sumare, sau poti achizitiona un pachet cu carte si CD-uri/DVD-uri cu exemple.

Ca si rol intr-o trupa, chitara bas face legatura intre sectia ritmica (percutia) si sectia armonica (chitara). Foarte important este sa urmaresti ritmul dat de percutie, fiind mai bine sa-l urmezi cu o singura nota bine sincronizata cu tobele, decat sa incerci de la inceput mai multe note care sa fie in afara ritmului.

 

 

Ce sunt liniile de bass?

Liniile de bass sunt secvente de note care creeaza linia melodica sau completarea acesteia, sunt repetitive pe diferite game si octave. Bass-ul este responsabil in interiorul unei trupe cu tonul, basistul avand tot timpul in minte nota la care trebuie sa ajunga, pe langa cea pe care o canta. Cand planifica linia de bass, interpretul trebuie sa puncteze care sunt notele obligatorii.

 

Cand incepi sa lucrezi cu liniile de bass?

Desi liniile de bass sunt trecute la primele niveluri de invatare, mai intai trebuie sa iti insusesti alte notiuni cum ar fi: acordarea bass-ului, care se poate face cu sau fara tunner, sa ai o pozitie corecta a mainilor, citirea notelor muzicale in cheia Fa si interpretarea lor in primele pozitii ale instrumentului, simbolurile muzicale, dupa care poti incepe cu initierea in liniile de bass si ritm.

 

Ce tipuri de linii de bass sunt?

Printre cele mai usor de invatat sunt liniile clasice de blues (terta, cvinta plus o alta nota), apoi dupa ce ai inteles si aprofundat din punct de vedere stilistic alte stiluri muzicale precum: rock, pop, soul, funk, slap, swing, etc., poti merge spre linii de bass cover-uri. Cel mai util este sa iti insusesti bine linia, ritmul, repetand nota cu nota, apoi pe secvente, repetate zilnic pentru a deveni o rutina pe care sa poti, mai tarziu, se o dezvolti in partituri solistice complexe.

In general bass-ul da prima bataie a masurii, iar tipurile de linii de bass definesc stilul muzicii pe care il reproduci.

 

 

Foarte importanta este pozitionarea mainilor, mana stanga fiind responsabila cu tensionarea sau relaxarea corzilor, actionand ca o pedala pentru a obtine armonia sunetelor.

Cele mai simple linii de bass sunt: making the changes – intalnita in orice interpetare contemporana, usor de invatat, formata din note intregi sau jumatati, cu sunete lungi, pentru a produce sunetele puternice ale masurii; playing time – fiecare timp al masurii este articulat, concret, fiind format cel mai adesea din note repetate, folosit in special in jazz.

Dupa ce capeti experienta, combinand tehnicile de baza, cu stilurile de muzica, ascultand mari basisti pe care ii admiri, experimentand ce iti este comod, poti ajunge sa interpretezi solo-uri de calitate care sa bucure publicul si sa iti satisfaca gustul pentru frumos.