Cine a fost si de ce il iubim pe Freddie Mercury

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Desi au trecut aproape 30 de ani de la moartea artistului, publicul inca adora piesele sale si asculta aceasta minunata muzica cu mare placere, fiind inca in top-uri si captand atentia tinerilor, chiar daca nu au avut posibilitatea sa il vada in timpul concertelor live.

 

O legenda a muzicii rock, un geniu care a incantat publicul si dupa moartea sa, lasand mostenire o colectie impresionanta de piese, Freddie Mercury inca ne capteaza atentia si multi sunt interesati de viata tumultoasa a artistului. 

 

Copilaria

Viata lui Freddie Mercury, pe numele lui adevarat Farroch Bulsara, incepe in 1946 in Zanzibar, cand vede lumina zilei in data de 6 septembrie. Avand in vedere ca tatal lui lucra pentru Guvernul Britanic, a fost lipsit de griji si a avut o viata mai privilegiata decat alti locuitori ai insulei.

La scurt timp, cand avea doar 5 ani, familia se muta in India, la Bombay, unde isi petrece anii de scoala. Inca de mic a aratat inclinatii spre sport si muzica, fiind un copil talentat. 

Cu 4 dinti in plus, fata de normal, Freddie a fost ridiculizat cand era mic, ceea ce l-a determinat sa fie foarte retras si timid. A refuzat, chiar ajuns la maturitate, sa isi refaca dantura, deoarece nu dorea ca acest lucru sa ii afecteze vocea. 

In 1963 familia se muta la Londra, iar Freddie se inscrie initial sa urmeze cursurile de design grafic, apoi se muta la Colegiul de Arta Ealing din Londra pentru a-si urma adevarata chemare, muzica. 

Infiintarea trupei

Desi a mai cochetat cu formatii si in India si la Londra, viata sa a luat un alt curs in momentul in care ii intalneste pe Roger Taylor (baterist) si Brian May (chitarist). Impreuna cu John Deacon (basist), in 1971, legendara trupa Queen isi incepe parcursul spre glorie, fiind un moment de rascruce in viata lui Freddie Mercury.

Este momentul in care isi schimba si numele in totalitate, la prenume a renuntat mai de mult, si devine o noua persoana, ce va urca tot mai sus pe treptele succesului, pana la moarte. 

Desi inca din India se stia inclinatia lui Freddie, deoarece se adresa persoanelor de sex masculin cu draguta, in 1973 o cere in casatorie pe Mary Austin. Logodna nu s-a mai concretizat in casatorie, deoarece Mary afla dupa o perioada adevarul, si, desi au rupt logodna, a ramas cea mai buna prietena a lui Freddie Mercury, acesta lasandu-i si mare parte din averea sa. 

A urmat o perioada in care preocuparile de baza ale artistului erau sexul si drogurile, incepe o relatie cu Paul Prenter, managerul trupei. Astfel, dupa esecul albumului din 1982, Hot Space, ceilalti membri din formatia Queen il acuza pe manager ca are o influenta negativa asupra solistului (Freddie). Tot in perioada anilor 1980, cand a practicat relatii sexuale neprotejat, a participat la numeroase orgii cu droguri, a contactat probabil si boala, SIDA, care avea sa ii aduca sfarsitul la o varsta in care era in plina glorie si cu multa putere creatoare.

 

Perioada de glorie

In 1985 are loc inceputul perioadei de top a trupei Queen, cand in cadrul unui concert ce a devenit legendar, formatia a subjugat publicul, venit in numar foarte mare, ramanand in istorie drept cel mai bun show live. 

Pana la moartea sa in 1991, trupa este foarte apreciata, iar Queen si Freddie Mercury devin lipiti de public. Chiar daca a incercat si o perioada solo, cu succes, numele lui va ramane in istorie legat de legendara trupa, care dupa moartea sa nu a mai reusit sa isi gasesca un solist pe masura.

Concertele lor au fost adevarate spectacole, stiind cum sa atraga publicul, sa il faca parte din spectacol si sa ii ofere momente memorabile. Costumele sale inedite si incitante, energia debordanta, vocea inegalabila, dansul, toate au contribuit la cresterea artistului, care, chiar daca nu a fost un exemplu in viata personala, a avut foarte multi fani care l-au iubit, si inca il mai iubesc pentru ceea ce a insemnat ca artist.

Ultimele zile

Povestea dintre Jim Hutton si Freddie Mercury este cunoscuta, Jim fiind persoana care i-a fost alaturi si dupa ce a fost diagnosticat cu SIDA, fiind un sprijin artistului pana la final. 

Membrii trupei au fost, de asemenea, alaturi de Freddie, incercand sa il protejeze de presa si sa pastreze cat mai mult din imaginea perfecta a acestuia. Au lucrat cu el pana in ultimele clipe si au reusit sa scoata piese ce au o sensibilitate si o forta devastatoare. 

A fost diagnosticat in 1984 cu boala ce avea sa ii aduca sfarsitul la numai 45 de ani, cand inca se mai afla in plina glorie si inca mai avea multe de oferit publicului sau. Dupa ce a finalizat al 14 album al trupei, Innuendo, la inceputul anului 1991, decide sa se retraga din muzica.

Era foarte bolnav si a refuzat sa isi mai ia medicamentele. Era si foarte retras, in afara de membrii trupei, Jim Hutton, care a fost si ultimul lui partener, Mary Austin, refuza sa vada alte persoane. S-a stins din viata pe 24 noiembrie 1991. 

 

Cateva repere muzicale

A fost foarte prolific ca artist: solist vocal, compozitor, instrumentist si a lasat in urma un material foarte bogat si plin de substanta. 

A scos un album solo impreuna cu solista de opera Montserrat Caballe, Barcelona, ce a avut mare succes, fiind un album de referinta in care se imbina elemente din muzica moderna cu cea clasica. 

 

Queen – albume

Impreuna cu trupa a lansat nu mai putin de 14 albume, cele mai multe de mare succes, de la primele doua intitulate Queen (1973) si Queen II (1974), A Night at the Opera (1975), Jazz (1978), la cele de final: A Kind of Magic (1986), The Miracle (1989), Innuendo (1991). Dupa moartea sa, trupa mai scoate un alt album intitulat Made in Heaven (1995).

 

O prezenta plina de savoare, solist, compozitor, canta la pian chiar in cadrul concertelor live, dansa si oferea publicului un spectacol complet, un artist ce a facut istorie si va ramane in atentia publicului, iubit si adorat inca multa vreme. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu