Am modificat articolul ultima data pe: 25.11.20

 

Amplificatorul este un dispozitiv electronic folosit pentru a intensifica semnalul audio, voltajul si puterea, utilizat intr-o varietate de aparate, printre care si telefoanele mobile, laptop-urile, boxele etc. Daca te pasioneaza electronica si vrei sa afli ceva mai mult decat parametrii de baza ai unui astfel de dispozitiv, poti citi in acest articol cateva informatii despre principalele tipuri de amplificatoare dezvoltate pana acum.

 

Rolul unui amplificator, dupa cum spune si numele, este acela de a creste amplitudinea unui semnal de la un nivel redus, pana la unul care poate fi folosit, pastrand in acelasi timp cat mai mult detaliile semnalului initial. Pentru ca aceste dispozitive sunt folosite intr-o multitudine de sisteme electrice, au evoluat si s-au diversificat destul de mult de-a lungul timpului pentru a putea vorbi astazi despre clase diferite de amplificatoare, indicate prin litere mari si diferentiate prin caracteristici tehnice importante.

 

Clasa A

Modelele din clasa A sunt cele mai vechi si mai simple. Ofera cel mai ridicat grad de fidelitate in ceea ce priveste redarea semnalului initial, motiv pentru care sunt folosite in contexte profesionale, in care calitatea audio are o importanta foarte mare. Elimina distorsiunile neliniare si nu necesita compensare de frecventa.

Pe de alta parte, sunt de asemenea si cele mai putin performante la categoria consum de curent, avand un randament de aproximativ 25%, ceea ce inseamna ca din 100W captati vor trimite mai departe, catre difuzoare, doar 25W. Daca puterea este deci un aspect care cantareste mult in economia situatiei, aceste versiuni nu sunt cele mai potrivite.

 

Clasa B

Amplificatoarele din clasa B au aparut ca raspuns la necesitatea de a identifica o alternativa cu randament mai bun la dispozitivele de clasa A. Aceste modele include doi tranzistori, care lucreaza pe rand, ceea ce inseamna economie semnificativa fata de un amplificator de clasa A. Acelasi sistem tehnic care permite un randament energetic mai bun, afecteaza insa calitatea redarii sunetului.

Versiunile de clasa B sunt deci o solutie de compromis si mai putin recomandate pentru proiectele care necesita acuratete foarte buna a redarii sau sistemele audio la care se asculta piese bogate in unde de frecventa joasa, zona in care apar distorsiuni. Sunt indicate de asemenea, in principal, pentru sistemele care lucreaza cu putere medie sau mare. Aceste amplificatoare sunt folosite in dispozitivele low-cost.

 

Clasa AB

Dupa cum spune si denumirea, amplificatorul de clasa AB a fost conceput pentru a combina avantajele oferite de clasele A si B. Pune deci la dispozitie o redare de foarte buna calitate a sunetului si un randament energetic multumitor.

Din punct de vedere tehnic, include doi tranzistori care nu lucreaza insa nici continuu, ca in cazul modelelor de clasa A, dar nici jumatate din timp, ca la cele de clasa B, aducand randamentul la un nivel de 50 pana la 60%, cu mentinerea liniaritati si calitatii sunetului pe zonele joase.

Acest tip de amplificator se regaseste frecvent in modelele de playere media, tablete, camere digitale, in unele versiuni de casti etc. Are comportament liniar, o structura foarte simpla, usor de reconstruit de catre amatorii de electronica, nivelul de distorsiune este sub 0.1% si calitatea sunetului este foarte buna.

Dispozitivele in care sunt folosite aceste amplificatoare necesita un sistem de racire eficient, pentru aceasta clasa implica o cantitate mare de caldura disipata in timpul functionarii.

 

Clasa D

O data cu aparitia dispozitivelor mobile (telefoane, MP3 playere etc.), randamentul energetic a devenit mai important, pentru ca afecteaza direct autonomia pe care o poate oferi bateria integrata a unui astfel de dispozitiv. Rezultatul preocuparilor pentru un model de amplificator mai economic la acest capitol a dus la aparitia clasei D, caracterizata prin folosirea tehnologiei de modulare a latimii pulsului (PWM).

Nu mai vorbim deci despre o procesare liniara, ci despre transformarea semnalului analogic in impulsuri care sunt apoi reconstruite. 

Este clasa cu cea mai buna eficienta la capitolul consum energetic din cele prezentate pana acum, oferind un randament de pana la 90%. De asemenea, folosirea energiei nu este insotita de o degajare prea mare de caldura, ceea ce face ca aceste modele sa nu necesite sisteme de racire prea puternice in cadrul dispozitivelor in care sunt incluse. Printre aplicatiile cele mai frecvente se numara placile de sunet ale calculatoarelor personale, tabletelor, telefoanelor mobile, subwooferele pentru sistemele audio ale masinilor etc.

In ciuda acestor avantaje, clasa D nu este cea mai buna optiune cand vine vorba despre redarea si amplificarea frecventelor inalte.

 

Clasa G

Bazate pe designul amplificatoarelor din clasa AB, cele de clasa G include o adaptare menita sa asigure o redare mai buna a undelor de frecventa joasa, si anume, mai multe linii de alimentare, cu voltaje diferite, intre care aleg in functie de caracteristicile semnalului transmis.

Aceasta solutie tehnica asigura in acelasi timp o calitate mai buna a redarii, dar si un randament energetic superior, pentru ca dispozitivul foloseste nivelul maxim de energie doar atunci cand este nevoie. Ofera parametri de functionare suficient de buni pentru a se numara printre modelele de amplificatoare folosite pentru a insoti chiar si cea mai buna statie audio cu boxe dinamice.

 

Clasa DG

Dispozitivele incadrate in aceasta clasa profita de doua avantaje principale oferite de clasele D si G, combinand tehnologia PWM cu folosirea de surse multiple de alimentare pentru gestionarea energiei utilizate, in functie de necesarul cerut de caracteristicile semnalului audio.

 

Clasa F

Produsele din aceasta clasa folosesc rezonatoare armonice, care ajuta la imbunatatirea calitatii redarii, dar si la mentinerea randamentului energetic la un nivel de peste 90%.

Clasa S

Similare dispozitivelor din clasa D, amplificatoarele de tip S convertesc semnalul initial in puls digital, folosind modulari delta-sigma si pot functiona la o eficienta de pana la 100%, datorita starii permanente de On/Off a semnalului convertit.

 

Clasa T

Datorita amplificatoarelor audio multi-canal si chipurilor DSP, aceasta clasa a devenit destul de populara in ultimii ani. Converteste semnalul audio in puls analogic, combinand nivelul redus de distorsiune oferit de modelele de clasa AB cu eficienta unui amplificator de clasa D.

 

 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments