Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

In mod cert alegerea corzilor potrivite pentru chitara ta este foarte importanta, deoarece de acestea depinde tonul si pot afecta interpretarea, ceea ce iti va afecta performantele, iar in acest articol iti prezentam diferentele dintre corzile pentru chitara acustica si electrica.

 

Mai ales cand esti la inceput, este foarte greu sa te decizi ce tip de corzi sa alegi, care sunt cele mai potrivite pentru stilul tau, dar trebuie sa stii ca in functie de instrument, sunt modele diferite. In acest articol ne vom opri la corzile pentru chitara acustica versus cele pentru chitara electrica, pentru a intelege mai bine de ce sunt diferite si ce trebuie sa alegi. 

 

Materialul din care sunt confectionate corzile

In principal, corzile de chitara sunt de cinci tipuri diferite si anume: din otel si nichel ce se preteaza pentru chitarele electrice, bronz si alama pentru chitarele acustice si nailon pentru cele clasice la care nu ne vom referi in acest articol.

Corzile din otel, nichel si aliaje din crom sunt potrivite pentru chitarele electrice datorita componentei lor magnetice. Pe de alta parte corzile din bronz si alama, sunt mai rezonabile din punct de vedere acustic, fiind folosite pentru modelele de chitara acustica. 

Corzi de chitara electrica

Acestea sunt confectionate din nichel si otel, fiind in principal de trei feluri: nichelate, nichel pur si otel inoxidabil. 

Cele mai uzuale sunt corzile din otel placate cu nichel, pentru a oferi un plus de protectie si o mai buna flexibilizare. Sunt foarte populare, deoarece imbina caracteristicile ambelor metale, atat nichel, cat si otel. Acestea ofera un ton mai cald si multa luminozitate, cu un atac puternic oferit de otelul din interior, dar cu un raspuns bun si o atingere moale data de nichelul de la exterior.

Corzile din nichel pur au un sunet foarte cald, cu un sunet mai gros, fiind optime pentru muzica de factura clasica, stilurile vintage, dar si pentru alte genuri ce au nevoie de un nivel scazut de distorsiune, precum blues-ul, jazz-ul sau rock-ul clasic. 

Corzile din otel pur au un sunet foarte stralucitor si plin, fiind si rezistente la coroziune datorita aliajului folosit ce este extrem de magnetic. De asemenea, produc mai mult volum, ofera un raspuns foarte bun la atingere, fiind preferate de cei care interpreteaza in stiluri mai dure, precum rock-ul modern sau metal. 

Pentru chitarele electrice grosimea corzilor variaza in general de la subtire de 8 la groase de 56. Corzile subtiri sunt mai usor de folosit, producand sunete fara a exercita prea multa presiune, cu un raspuns mai bun, dar se pot rupe mult mai usor si sunt predispuse sa scoata anumite zgomote precum un zumzet. Cele groase au un volum mai ridicat si o sutinere a sunetelor mai mare, dar necesita mai mult efort din partea chitaristului pentru a le aplica tensiunea utila. 

 

Corzi de chitara acustica

Pentru chitarele acustice corzile sunt confectionata din bronz sau alama, in diferite proportii de aliaj.

Cele mai populare sunt bronz 80/20, ce contin un amestec de 80% cupru si 20% zinc. Ofera un sunet luminos si curat, dar nu sunt foarte rezistente la coroziune. Corzile din alama se folosesc in general pentru instrumentele de orchestra sau pentru cele cu corp normal.

Corzile din bronz cu fosfor sunt de asemenea o optiune foarte buna, avand un raspuns cald si neted. Se potriveste pentru genurile muzicale cu un ton moale, precum cele populare. Se recomanda in general pentru chitarele cu un corp mai mic, dar merg si la cele cu corp mare, fiind mult mai rezistente in timp, fosforul previne oxidarea si corodarea rapida.

Alte tipuri de corzi pentru chitara acustica sunt: bronz – cu un ton clar, dar care se oxideaza mai repede; aluminiu-bronz – sunete inalte si clare; alama – cu un sunet metalic; acoperite cu polimer – au un sunet mai putin clar, sunetele sunt sustinute un timp mai scurt fata de cele neacoperite, rezista mai bine la coroziune, pot fi colorate, ceea ce ofera personalitate chitarei.

Grosimea corzilor este de asemenea un factor foarte important, si pentru chitarele acustice ai mai multe optiuni: In general, producatorii grupeaza seturile in mai multe categorii si anume: extra light, prima coarda de 10 pana la 47; custom light, de la 11 la 52; light, 12 la 54; medium, de la 12 la 56; heavy, de la 14 la 59. 

 

Poti sa pui corzi dedicate chitarelor acustice pe un model electric?

Chitarele electrice au de obicei un pickup magnetic, care are rolul de a detecta tipul de coarda si miscarea care vibreaza in campul ei magnetic. 

Corzile pentru chitarele acustice nu au infasurari metalice, astfel doar miezul poate avea o contributie pentru producerea sunetului, dar va fi mult mai redus, mai transparent, fara a avea stalucirea si consistenta celor dedicate pentru modelele electrice. 

Astfel poti sa pui corzi de chitara acustica pe o chitara electrica, dar nu este recomandat, deoarece ar scadea calitatea sunetului pe care acestea pot sa le produca cu corzi specifice.

 

Poti sa pui corzi pentru chitare electrice pe cele acustice?

Se pot face si astfel de experimente, dar nu este recomandat. Din constructie, chitarele acustice sunt dedicate pentru a folosi corzi mai groase, cu un calibru mai mare, pentru a produce volum si rezonanta.

Sunetul este produs de vibratia corzilor, iar calibrul corzilor dedicate pentru chitarele electrice sunt mai usoare decat cele pentru modelele acustice, iar un calibru mai usor nu va oferi forta si tensiunea necesara. 

In concluzie, pe piata ai diferite tipuri de corzi pentru chitara si acestea trebuie alese in functie de modelul instrumentului, de tipul de muzica interpretat, de sunetul pe care vrei sa il produci, dar cu siguranta poti face si diferite experimente pentru a gasi ceva pe gustul tau. 

Corzile au tonuri, sunete si raspuns diferite, in general cele pentru chitara acustica sunt mai groase si produc un sunet mai cald si mai complex, iar cele pentru modelele electrice sunt mai subtiri, au un ton mai luminos si produc mai putin volum. Cu rabdare si testand mai multe feluri de corzi, cu siguranta iti vei gasi cele mai potrivite modele pentru tine. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments