Oricata experienta ai avea nu poti sa ai o interpretare de calitate pe un instrument dezacordat, asa ca printre primele notiuni pe care le inveti este cum sa iti acordezi chitara. Nu este o operatiune grea sau care sa necesite mult timp, dar este vitala pentru interpretare.
Contents
Cum sunt notate corzile de chitara?
La un model standard de chitara cu 6 corzi, acestea sunt dispuse dupa cum urmeaza E A D G B E, de la cea mai groasa la cea mai subtire. Sunt prinse de capul instrumentului in cheitele de acordaj, situate cate trei pe fiecare parte, de sus in jos: corzile mai groase D A E si corzile mai subtiri G B E; sau toate de aceeasi parte. Notatia cel mai des folosita este cea cu litere mari care corespund urmatoarelor note muzicale: Do – C; Re – D; Mi – E; Fa – F; Sol – G; La – A; Si – B. Deci la chitara avem: Mi, La, Re, Sol, Si, Mi. Notele muzicale sunt nume date inaltimii frecventei unui sunet, ce se poate masura exact pentru a acorda corespunzator instrumentul.
Care este ordinea in care se face acordajul?
Acordarea standard incepe de la coarda cea mai groasa spre cea mai subtire astfel pentru chitara cu 6 corzi ai ordinea: E A D G B E, iar pentru cele cu 4 corzi (chitara bas) ordinea este E A D G. Se acordeaza prima coarda, cea mai groasa E ce devine punct de referinta pentru celelalte astfel: coarda A se acordeaza folosind spatiul (tasta) 5 al corzi E deoarece are aceeasi tonalitate; coarda D are aceasi tonalitate ca si corda A pe spatiul 5; G are aceeasi tonalitate ca si coarda D pe spatiul 5; B are aceeasi tonalitate ca si coarda G pe spatiul 4; E are aceeasi tonalitate ca si corda B pe spatiul 5; sau se acordeaza fiecare coarda in parte cu ajutorul unui dispozitiv dedicat.
Ce metode pot folosi?
Daca vrei sa acordezi o chitara ai mai multe metode pe care poti sa le folosesti, cum ar fi:
Folosirea unui tuner electronic: este metoda cea mai uzuala si cea mai potrivita mai ales pentru un incepator. Este un accesoriu foarte uzual si il gasesti la mai toate magazinele de specialitate, avand preturi pentru toate buzunarele, incepand de la 20 de lei pana la 100 lei sau mai mult pentru modele mai performante. Cele mai multe modele au si functia de metronom care te ajuta la inceput pentru a mentine tempo-ul.
Folosirea unui tuner clasic: este o varianta foarte la indemana (avand un pret sub 10 lei) si nu ai nevoie de baterii pentru a functiona ca la modelele electronice. Este sub forma unor tuburi prinse intr-un dispozitiv, in mod uzual 6 tuburi ce corespund tonalitatii fiecarei corzi. Pe partea ce leaga tuburile, de obicei din plastic, sunt notate corzile corespunzatoare, in dreptul fiecarui tub.
Este facil de folosit: sufli in tub, asculti si reglezi coarda (o tensionezi sau o detensionezi dupa cum este nevoie) pana ajunge in aceeasi tonalitate cu sunetul emis de tub. Ai nevoie de ureche muzicala si iti trebui si experienta.
Folosirea unui tuner online: daca bugetul nu iti permite achizitionarea unui dispozitiv poti apela la soft-uri online care au aceeasi functie ca un tuner electronic, si anume: de a masura frecventa corzii.
Sunt mai multe optiuni de astfel de soft-uri, pe care le poti folosi pe telefonul mobil sau pe tableta, sunt facil de utilizat si poti gasi variante gratuite sau cu bani (online guitar tuner, free online guitar tuner, best online guitar tuner etc.)
Folosirea unui sunet de referinta: se acordeaza prima coarda, de obicei cea mai groasa E, cu ajutorul unui sunet de referinta pe care il obtii de la un pian, un diapazon, de la o alta chitara acordata. Apoi acordezi fiecare coarda in parte pornind de la punctul de referinta.
Ce tipuri de tunere electronice sunt?
Exista trei tipuri principale de tunere si anume:
Tuner clasic – ce se preteaza pentru chitarele acustice, electrice, chitara bas si pentru ukulele. Din punct de vedere constructiv au un microfon incorporat care preia sunetul muzical si il analizeaza, dupa care il afiseaza pentru a vedea cu usurinta starea corzilor. Au, de asemenea, intrari care sunt utile pentru conectarea chitarelor electrice sau bas cu ajutorul unui cablu.
Tuner cu clema – este foarte compact, se ataseaza de gatul chitarei si poate ramane acolo, fara a te incomoda, si pe timpul utilizarii. Nu trebuie conectate prin cablu nici la modelele de chitara electronica sau bas, deoarece aceste dispozitive preiau vibratiile corzilor si le analizeaza. Sunt dotate cu afisaj. Sunt practice si usor de folosit.
Tuner cu pedala – sunt destinate pentru chitarele electrice si cele bas, si sunt foarte utile in timpul concertului, putand fi actionate cu piciorul fara a te intrerupe in timpul interpretarii. Au afisaj mare si iluminare pentru a fi vizibile si in conditii de lumina mai nefavorabile, in intuneric daca ai concert intr-un club, sau in soare in cazul cind concertul se desfasoara in aer liber.
Cum folosesc un tuner electronic?
Sunt foarte facile chiar si pentru un incepator si ai de parcurs cativa pasi: se porneste tunerul, cel cu clema se ataseaza de gatul chitarei, cel clasic se pozitioneaza in apropiere sau se conecteaza prin cablu, in cazul chitarelor electrice sau bas; se incepe acordajul cu coarda cea mai groasa in mod uzual, coarda E, cand coarda este acordata sageata de pe afisaj este pozitionata pe mijloc, daca este in partea dreapta atunci trebuie sa detensionezi coarda pentru un ton mai jos, utilizand chitele de acordaj, daca este in partea stanga atunci coarda trebuie intinsa pentru a ridica tonul.
Daca ai o chitara noua sau ai schimbat corzile, acordajul trebuie repetat de mai multe ori deoarece acestea trebuie sa se aseze bine pe instrument.
Indiferent ca sustii concerte solo sau esti membru al unei trupe ai nevoie de un instrument bine acordat, care sa iti ofere o acuratete deosebita a sunetelor. Cu cat ai mai multa experienta cu atat mai repede si mai usor iti vei da seama cand o coarda este dezacordata, dupa cum suna, fara a mai avea nevoie de alte dispozitive ajutatoare.
Lasa un comentariu
0 Comentariu