Cum inveti sa canti la vioara si cum sa te motivezi sa o faci

Am modificat articolul ultima data pe: 07.06.23

 

Vioara este un instrument foarte sensibil si delicat, ce a incantat publicul de-a lungul timpului, fiind si o provocare pentru artistii instrumentisti, iar daca te-ai hotarat sa incepi studiul sau sa il reiei dupa ceva vreme, acest articol isi propune sa te ajute sa stai motivat, sa ai rabdare si perseverenta pentru a obtine satisfactii. 

 

Nu e usor sa inveti un instrument, si mai ales vioara, dar rasplata si satisfactia ce vin odata cu succesul iti recompenseaza toate eforturile facute. Este un instrument cu arcus, realizat cu multa dragoste si mult suflet de maestrii lutieri, din diferite tipuri de lemn, unele instrumente avand o lunga istorie in spate. 

Mult folosita in muzica clasica, vioara si-a facut aparitia incet, incet in mai toate stilurile muzicale, umpland spatiul cu sonoritati de exceptie ce creeaza un farmec aparte lucrarii interpretate. Dar sa incepem cu primii pasi din lungul drum al insusirii instrumentului:

 

Crearea unei stari bune de lucru

Inainte de a incepe primele exercitii, dar si atunci cand deja vei stapani anumite tehnici, trebuie sa iti creezi o stare buna inainte de a incepe sa repeti. 

Iti golesti mintea de toate gandurile, respiri profund, pentru a te linisti si apoi, dupa ce toata atentia ta este indreptata spre instrument, poti incepe sa canti. De asemenea, foarte important este sa ai o pozitie cat mai relaxata. Muschii nu trebuie sa fie incordati deoarece vei obosi usor si vei avea un disconfort care te va impiedica sa repeti un timp mai indelungat. Totodata, pot sa apara dureri musculare serioase, care sa te faca sa amani urmatoarele repetitii.

Astfel, in primul rand, fa cateva exercitii de respiratie, miscari cu bratele si cu umeri, eventual un mic masaj la nivelul umerilor si cefei, apoi cand ai ajuns intr-o stare de relaxare propice studiului, poti sa incepi repetitia.

 

Deprinde o pozitie corecta

Este foarte important sa deprinzi o pozitie corecta inca de la inceput, deoarece apoi va fi mult mai dificil de corectat. Pozitia este foarte asemanatoare cu cea fireasca a corpului, fara aplecari, indoiri sau rasuciri ale coloanei. Greutatea corpului va fi impartita egal pe ambele picioare, care sunt drepte, usor deparate, fiind la nivelul umerilor, cu genunchii drepti dar fara sa fie incordati. Vioara se asaza cu partea cordarului pe umarul stang si trebuie sa fie paralela cu solul.

Punctul de contact al viorii cu fata este la mijlocul distantei dintre barbie si ureche, asa cum spun cei mai multi dintre violonistii de marca. Gaseste o pozitie cat mai confortabila, astfel incat umarul sa nu fie ridicat si sa nu presezi prea tare cu partea capului. Pozitia trebuie sa fie comoda pentru a putea repeta un timp mai indelungat, fara a simti durere in musculatura si la incheieturi. 

Postura trebuie sa fie cat mai dreapta, acest lucru fiind determinant in folosirea corespunzatoare a instrumentului. Daca ai o postura frumoasa, dreapta, iar pozitia viorii este corecta, atunci si tonul va fi corespunzator, gravitatia ajutand mana cu arcusul. 

Mana stanga cuprinde gatul instrumentului in asa fel incat cele patru degete sa se poata misca liber pe cele patru corzi, iar degetul mare sa fie suport pentru miscarea libera pe tastiera. Mana trebuie sa aiba o curbura frumoasa, rotunjita, fara a fi crispata si incordata. 

 

Manuirea arcusului

Mana dreapta conduce arcusul pe corzi in perimetrul sistemului acustic principal al viorii. Arcusul trebuie tinut lejer, pentru a-l putea trece cat mai usor peste corzi, cu mana relaxata, oferind astfel putere si sensibilitate, si permitand degetelor sa fie flexibile si agile.

In caz ca simti in timp ce exersezi ca incheietura mainii devine rigida, degetele incep sa se miste mai greu si sa alunece pe arcus, atunci este timpul sa faci o pauza si sa iti relaxezi mana. Fa cateva miscari dupa ce ai lasat arcusul jos, de inchidere – deschidere a pumnului, de rotatie a incheieturii pentru a relaxa mana. 

Chiar daca la inceput sunetele pe care le scoate instrumentul tau nu sunt prea placute, nu intra in panica, fiecare a trecut prin aceste momente la inceput. Incet, incet vei deprinde miscarea de trecere a arcusului pe corzi, fara sa apesi, lasandu-l sa se miste din greutatea lui si din forta gravitatiei. 

Pentru inceput, incearca sa te folosesti cat mai mult de mijlocul arcusului, extremele fiind mult mai dificil de controlat si ai nevoie de experienta. Pentru a-ti fi mai usor, poti sa imparti arcusul in trei parti, folosind chiar un marcator, si astfel vei putea mai usor sa-l controlezi, cantand doar pe zona din mijloc. 

Mecanismul prin care se produc sunetele este foarte simplu, la trecerea arcusului peste corzi acestea se intind, iar cand forta de intindere depaseste forta de frecare, corzile se desprind de pe arcus si se misca in directia opusa. Desprinderile pot fi mai lente, cand arcusul trece incet peste corzi, sau mai frecvente, cand trecerile sunt rapide. Incet, incet, cu multa rabdare vei reusi sa-ti insusesti aceste miscari sa sa poti controla miscarea pentru a reproduce bucatile muzicale dorite.

 

Miscarea mainii stangi

O mare provocare, mai ales la inceput, este digitatia mainii stangi, tastiera de la vioara neavand marcaje. Dupa o experienta indelungata, un violonist va sti exact ce miscari trebuie sa execute si unde sa-si pozitioneze degetele, dar pentru un incepator pot fi de ajutor marcajele.

Astfel poti sa apelezi la benzi colorate care sa iti marcheze pozitiile degetelor pe tastiera, apeleaza la un profesor ca sa te ajute sa faci cat mai corect marcajele. Dupa ce te obisnuiesti, acestea pot fi scoase cu usurinta si vei putea sa canti la vioara si fara ajutor. 

 

Fixeaza-ti repetitii relevante

In principal, pentru a putea ajunge la performanta, ai nevoie de rabdare, timp si repetitii. Nu fi descurajat daca dupa primele saptamani nu ai deja rezultate uluitoare. Rasplata muncii vine in timp si merita sa investesti in acest minunat instrument.

Continua sa faci repetitii cu rabdare si cu un tonus bun, iar rezultatele pozitive nu vor intarzia sa apara. Chiar daca este indicat sa faci repetitii cat mai des, chiar zilnic, nu iti fixa timpi lungi de studiu. Cel mai probabil iti vei pierde concentrarea si vei obosi, asa ca o repetitie lunga iti va aduce doar frustrare si te va demoraliza. Daca vrei sa stai mai mult, nu uita sa faci pauze care sa te deconecteze, sa te relaxeze.

In primul an de studiu trebuie sa iti concentrezi atentia pe o pozitie buna, confortabila, atat pentru corp, cat si pentru maini, sa conduci cu siguranta arcusul pe corzi, sa poti gestiona usor o fraza, trecand mai apoi la lucrari complexe.

In caz ca cel mic are un recital de vioara, poti sa il ajuti verificand sa implineasca mai multe conditii precum: cu o luna inainte trebuie sa exerseze zilnic, cat mai mult si poti sa ii organizezi acasa un mic recital; daca trebuie sa fie imbracat intr-o tinuta mai sobra cu care nu este obisnuit, cu cel putin trei saptamani inainte ar fi indicat sa aiba repetitiile in costum si cu toate accesoriile; cu o zi inainte de recital faceti impreuna verificarea pentru a avea la el tot ceea ce ii trebuie, inclusiv apa; in ziua recitalului asigura-te ca e odihnit, ca a mancat bine si este hidratat, de asemenea, incurajeaza-l si fii prezent langa el.

 

Cum ramai motivat sau cum sa iti motivezi copilul

La inceput cel mai greu este sa ai rabdare si sa treci peste perioadele de descurajare, iar pentru cei mici este mai dificil sa reusesti sa ii pastrezi motivati. De aceea iti acordam in continuare cateva sfaturi care te pot ajuta:

Recompense: Atat pentru cel mic, dar si pentru adulti, fixarea unor recompense dupa indeplinirea unui anumit scop poate fi un bun impuls pentru munca. 

Stabileste obiective simple si des: Mai ales la inceput poti sa iti stabilesti obiective pe care le poti duce mai usor la indeplinire: decat sa iti propui sa executi la perfectie o lucrare, mergi initial cu pasaje. Astfel vei fi mult mai motivat, putand indeplini obiectivul intr-un timp mai scurt, ceea ce iti va aduce si satisfactii. De asemenea, facand zilnic pasi mici iti poti monitoriza progresele si eviti astfel perioadele de frustrare.

Ramai pozitiv: Ca la orice activitate pe care o executi poti avea si zile mai putin bune, in care sa nu se lege nimic. Nu te descuraja si ramai pozitiv, intotdeauna vin si zilele fructuoase care iti vor aduce mari satisfactii.

Incurajeaza-te: Fii tot timpul pozitiv si deschis, sau incurajeaza-ti zilnic copilul. Poti sa citesti diferite carti despre practica la vioara, poti sa lecturezi despre violonistii de succes, sa asculti interpretari de mare rafinament. De asemenea, mergi ori de cate ori ai ocazia sa asculti live instrumentisti de mare valoare, care te vor motiva. 

 

De ce sa canti la vioara?

Vioara este un instrument foarte cunoscut si astfel este in topul celor mai indragite. In caz ca cel mic isi doreste sa invete sa cante pe acest minunat instrument trebuie sa-l incurajezi si sa fii alaturi de el pe tot parcursul studiului, deoarece va avea foarte multe beneficii. 

Astfel, cei care invata un instrument, si in special vioara, vor avea un tonus mult mai bun, isi vor dezvolta mai usor anumite abilitati, vor reusi sa treaca peste tulburarile psihologice. Multi dintre cei care au studiat beneficiile aduse de acesta practica incurajeaza parintii sa le asigure celor mici un climat propice pentru a canta la vioara.

Chiar daca studiul nu este pe o perioada indelungata, ii vor dezvolta celui mic abilitatile si ii va face mult mai atenti, fapt ce ii va fi de folos in dezvoltarea sa ulterioara.

Ii ajuta sa isi extinda aptitudinile sociale, legand mai usor conversatii si prietenii cu cei care au aceleasi preocupari. Poate intra intr-un grup, precum o orchestra si astfel va lega mai usor conversatii si va cunoaste mai multi colegi. De asemenea, invatarea unui instrument duce la cresterea stimei de sine, devenind constient de el si de relatiile pe care le leaga.

Conform mai multor studii efectuate de persoane abilitate s-a costatat ca muzicienii isi dezvolta aptitudinile senzoriale precum auzul, vazul, simtul tactil, mult mai puternic decat ceilalti.

Chiar daca nu ai inceput studiul la vioara de mic, poti sa incepi si mai tarziu, fie pentru placerea ta personala, fie ca si o activitate in cadrul scolii, dezvoltandu-ti astfel talentul si abilitatile. Atunci cand interpretezi la vioara poti mai usor sa treci peste anumite stari, te poti descarca de presiunea indusa de societate si te poti elibera de emotiile negative.

Cei care practica studiul la vioara au si o postura frumoasa, dezvoltata in timp, prin exercitiu. Cresc abilitatile motorii, rezistenta corporala si poti avea un tonus mult mai bun.

De asemenea, iti vei gasi prieteni care au aceleasi preocupari ca si tine, iar daca te inscrii intr-o orchestra te poti bucura de un sistem in care esti inclus si te simti bine. In plus, la recital vei avea o tinuta festiva.

Cv-ul tau va fi mult imbunatatit si vei avea mai multe sanse de a gasi un job ideal. Atunci cand canti la vioara, chiar acasa sau pentru prieteni, vei intra intr-o stare emotionala benefica, alungand astfel stresul acumulat peste zi. Vioara te poate ajuta sa scapi de depresie, de stari de anxietate, gasind placerea unei interpretari de exceptie.

Chiar si pentru un adult studiul la vioara poate fi benefic, pe langa imbunatatirea starii generale, atat fizice, cat si psihice, pastrarea unei posturi drepte si frumoase, imbunatatirea circulatiei sangvine, care este sursa multor boli. In plus, exersarea zilnica iti va mentine si o greutate corporala ideala, prin arderea caloriilor. 

Cu siguranta ca te-am convins si iti doresti sa incepi studiul la acest minunat si rafinat instrument care este vioara. Achizitionand o vioara potrivita pentru tine, cu rabdare si exercitiu, vei putea ajunge la nivelul dorit si vei putea beneficia de multiplele avantaje ce le ofera studiul. Vei fi intr-o forma fizica foarte buna, cu un psihic solid, cu o postura frumoasa, cu prieteni care au acelasi preocupari ca si tine, ceea ce va face sa merite efortul depus pentru a invata. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu