Am modificat articolul ultima data pe: 26.09.21

 

Daca iti place sa asculti muzica la o calitate buna, inclusiv in masina, atunci trebuie sa iti pui la punct sistemul audio din dotare si un amplificator va fi bine venit pentru a putea face auditii la un nivel inalt atunci cand esti la drum.

 

Amplificatoarele audio pentru masina sunt o necesitate pentru orice sistem, chiar daca este mic si mai ieftin, deoarece imbunatateste mult sunetul si te va ajuta sa asculti muzica preferata la o calitate buna. Dar sa vedem mai pe larg care sunt imbunataririle aduse.

 

Ce este un amplificator audio auto?

La fel ca si orice alt tip de amplificator, fie ca este destinat pentru un sistem audio casnic, fie pentru masina, rolul acestuia este de a prelua un semnal mai slab si a-l amplifica. 

Semnalele audio sunt slabe si nu se aud foarte bine, asa ca un amplificator este un element crucial pentru orice sistem audio. Desi multe sisteme audio au amplificator incorporat, daca vei vrea sa asculti la un volum mai ridicat, iti vei da seama ca exista multe probleme legate de sunet, precum distorsiuni si reducerea calitatii sunetului muzicii pe care o asculti.

Astfel cel mai indicat este sa iti achizitionezi un amplificator dedicat, care va imbunatati mult calitatea sunetului si vei vedea ca investitia intr-un astfel de aparat merita facuta.

De asemenea, daca ai un subwoofer, acesta necesita un amplificator, deoarece sunetele joase de bas au nevoie de mai multa putere pentru a se putea propaga si pentru a se auzi asa cum au fost ele concepute in cadrul muzicii. 

Care sunt avantajele achizitionarii unui amplificator pentru sistemul audio auto?

Sunt multe motive pentru care iti doresti un amplificator audio, dar printre cele mai importante se remarca:

Volum marit: De obicei, masinile produc foarte mult zgomot ce provine de la motor, de la frecarea anvelopelor pe sosea, traficul afecteaza de asemenea nivelul de zgomot, sistemul de aer conditionat, si din acest motiv, pentru a te bucura de muzica preferata ai nevoie de volum.

Adaugarea unui amplificator la sistemul audio din masina va rezolva aceasta problema si iti va oferi volumul de care ai nevoie, facand boxele sa ofere mai multa putere, fara a denatura calitatea sunetului si astfel vei putea sa te bucuri de muzica.

Creste calitatea sunetului: In general, difuzoarele au tendinta de a distorsiona si denatura calitatea sunetului, la cresterea volumului. Prin adaugarea unui amplificator audio, acest aspect neplacut dispare.

Chiar daca optezi pentru o varianta mai ieftina, muzica se va auzi mai clar, mai tare, cu frecventele joase bine conturate si fara distorsiuni. Astfel, prin adaugarea unui amplificator, vei putea sa auzi foarte distinct fiecare instrument care interpreteaza, sa auzi foarte clar vocalele, ceea ce iti va crea o senzatie foarte placuta si te vei bucura de muzica preferata.

Iti pun la dispozitie si alte functii de interes: Daca esti un audiofil convins, atunci functiile de personalizare care sunt puse la dispozitie de un amplificator audio, precum egalizatoarele si procesoarele de semnal, vor fi foarte importante pentru tine.

Te ajuta sa ai controlul deplin asupra sunetului, chiar daca sistemul audio de pe masina este de generatie mai veche si iti va oferi mai multe libertate de alegere.

 

Cum alegi un amplificator audio potrivit?

Sunt multe modele de amplificatoare audio auto pe piata si important este sa alegi in functie de modul in care vrei sa iti construiesti sistemul audio sau cum este deja construit, in caz ca doar vrei sa adaugi pe vechiul sistem un astfel de aparat.

Numarul de canale poate fi un criteriu de alegere, acesta referindu-se in special la numarul de iesiri pe care il are amplificatorul. Deci numarul de canale este in legatura stransa cu numarul de echipamente pe care vrei sa le conectezi si anume boxe si subwoofere. Astfel daca iti doresti sa conectezi un sistem cu doua difuzoare, alegi un model cu 2 canale, pentru 4 difuzoare cu 4 etc.

Multe masini sport, dar si camioanele, au doar doua difuzoare, asa ca un model de amplificator cu doua canale este foarte bine venit. Cel mai uzual este modelul cu patru canale, care poate alimenta cele doua boxe frontale si un subwoofer cu punte pentru partea din spate a masinii. 

Daca la cele doua difuzoare vrei sa mai adaugi si un subwoofer, atunci alegi un amplificator auto cu 3 sau 4 canale. Este ok sa mai ai loc in caz ca vrei sa te mai extinzi pe viitor. Pentru un sistem cu 4 boxe si un subwoofer mergi pe un aparat cu 5 canale.

Exista de asemenea si alte optiuni precum amplificatoare cu: un singur canal, mono – util pentru a adauga doar un subwoofer la sistemul existent, care sa ajute la reproducerea notelor de bas clar; cu trei canale ce poate alimenta doua difuzoare si un subwoofer util intr-o masina mica; cu sase canale sau cu opt pentru sisteme audio mai sofisticate, digitale, avand cai de inalta fidelitate. 

 

Este necesar un amplificator auto?

Sunt foarte multe persoane pentru care calitatea muzicii nu inseamna nimic si care pot sa asculte in masina fara a avea instalat un amplificator. Dar daca nu te numeri printre acestia si iti place sa te delectezi cu muzica preferata, mai ales la drum, atunci cu siguranta un amplificator auto va face diferenta.

Astfel, te vei putea bucura de muzica asa cum a fost ea conceputa de compozitor, auzind fiecare instrument folosit, si toata bogatia vocalelor, la volum mare daca asa iti place, fara distorsiuni si denaturari de sunet, cu un bas bine diferentiat. Te vei putea delecta si cu muzica la un nivel mic, puterea suplimentara data de amplificator fiind folosita pentru a scoate la iveala toata emotia investita, impactul sonor si detaliile fine utilizate de interpreti. 

Daca acum esti convins ca ai nevoie de un amplificator auto, este timpul sa pornesti la cumparaturi si poti sa alegi magazinele virtuale de specialitate unde vei gasi o gama foarte larga de aparate, de toate tipurile si in plus, vei putea sa te informezi mai amanuntit din mediul online. 

 

Lasa un comentariu

0 Comentariu