Am modificat articolul ultima data pe: 24.09.20

 

Placa de sunet e o componenta esentiala a unui computer, motiv pentru care vine in mod standard integrata in sistem. Daca vrei insa un continut audio foarte clar si puternic, poti sa faci un upgrade si sa instalezi o varianta dedicata, care va da rezultate mult mai bune atat la redare, cat si la inregistrari, care elimina interferentele si vine cu tehnologii si softuri noi. 

 

Una dintre piesele foarte importante ce compun un PC e placa de sunet. Ea e de multe ori ignorata si se pune accent pe alte aspecte care pentru unii conteaza mai mult. Daca pentru tine e importanta aceasta dotare, iti vom spune in continuare ce diferente exista intre varianta integrata si cea dedicata, dar si alte informatii interesante si utile. 

 

Ce este o placa de sunet

In mod normal, un astfel de produs nu e chiar o placa, ci un chipset lipit de placa de baza. Aici ne referim bineineles la variantele integrate, care sunt prezente pe orice computer. 

Generic vorbind, aceasta componenta e acea parte a PC-ului care se ocupa de intrarea si iesirea semnalelor audio, convertind semnalele digitale in unele analogice. 

 

Placa dedicata – avantaje si dezavantaje

Cand vorbim de variantele acestea, primul punct forte, care nu poate fi trecut cu vederea e faptul ca ofera o calitate a emisiilor mult mai buna in comparatie cu cele integrate. Continutul redat va fi mult mai puternic, plaja de sunete redate una extinsa, iar decibelii la care se poate ajunge destul de multi. Prin urmare, daca doresti sa simti muzica prin toti porii si sa o auzi cat se poate de clar, atunci ai nevoie de o placa dedicata. 

Aceasta e o optiune preferata adesea si de catre gameri, deoarece si ei vor sa auda bine coloana sonora la jocuri, dar si diverse avertismente pe care le pot primi. O calitate audio excelenta imbunatateste in mod categoric experienta in gaming. 

Daca iti place sa asculti muzica la casti cu volumul cat mai tare (chiar daca nu e foarte recomandat sa faci asta), atunci o placa dedicata iti e de mare ajutor, deoarece va veni la pachet cu amplificare speciala pentru casti. Nu e o dotare standard, deci, urmareste sa fie la ce cumperi tu daca te intereseaza. 

Calitatea buna a sunetelor este data cu ajutorul unor tehnologii de ultima generatie, care permit in acelasi timp si utilizarea a mai multor canale, in acelasi timp. O astfel de tehnologie e Dolby si o vei intalni foarte frecvent pe astfel de componente. 

Atunci cand te intereseaza si sa inregistrezi la o calitate buna, nu doar sa asculti, tot o astfel de piesa iti e necesara. Ea va elimina zgomotele de fundal si te va ajuta sa creezi un continut audio foarte clar si placut. La fel si in convorbiri, unde vei avea conversatii mult mai clare pe aplicatiile specifice. 

Un alt avantaj al variantelor dedicate consta in faptul ca te vor scapa de interferentele cu alte elemente aflate in general pe placa de baza. Nu vei mai auzi zgomote ciudate in casti atunci cand misti mouse-ul, tastezi, te joci si asa mai departe, asa cum se poate intampla la cele integrate.

Optiunile software de care poti beneficia la astfel de alegeri sunt si ele un punct forte. Va fi foarte simplu sa editezi, sa faci tot felul de ajustari si asa mai departe. Iti vor sta la dispozitie mai multe programe, in functie de ceea ce cumperi in materie de placa de sunet. 

Daca e sa vorbim si despre dezavantajele unei astfel de alegeri, primul e acela ca implica un cost suplimentar. Standard vor veni placile integrate, deci, daca vei vrea sa faci schimbari va trebui sa platesti. 

Un alt lucru pe care unii l-ar putea considera un dezavantaj e faptul ca vei avea nevoie de dispozitive de redare a sunetului de calitate. Aici ne referim la casti si boxe. Degeaba investesti in placi foarte bune, daca nu ai accesoriile care sa-ti permita sa le poti utiliza la capacitatile lor maxime. 

 

 

Placa integrata – avantajele si dezavantajele

In privinta acestei variante, nu sunt foarte multe de spus. Ea e avantajoasa prin faptul ca vine integrata in computer, deci, o poti folosi din start, fara alte costuri suplimentare. Si chiar ar putea fi o optiune suficient de buna pentru cei care utilizeaza computerul intr-un mod clasic si nu sunt foarte pasionati de jocuri, muzica sau alte aplicatii ce necesita un sunet de calitate superioara. Nu necesita boxe performante sau casti de ultima generatie, ci folosesti pur si simplu ce ai standard la PC-ul sau laptopul tau. 

Referitor la dezavantaje, cam ce e prezent la modelele dedicate nu e la cel integrate: sunetul nu e foarte puternic pentru a asculta la o claritate maxima ceea ce doresti, nu sunt foarte calitative cand vine vorba de inregistrari si/sau convorbiri, pot exista tot felul de interferente cu componentele placii de baza, deoarece aceasta piesa e montata pe aceasta din urma, si nu sunt incluse tehnologii foarte performante sau software noi. 

 

Ce aleg la final

Daca e sa alegi ce sa fie pe computerul tau, nu incape indoiala ca varianta dedicata e cea mai buna. Ea ofera rezultate cu adevarat demne de apreciat si te vei bucura de sunete de cea mai buna calitate. 

Insa, gandeste-te daca ai sau nu nevoie de asa ceva, pentru a merita sa investesti intr-un astfel de produs. 

Daca te-ai hotarat deja si vrei sa cumperi un model dedicat, atunci ai online o multime de site-uri care vand placi de sunet. Vezi ce criterii conteaza pentru tine si incepe sa cauti. Daca nu esti pe graba, studiaza ofertele, urmareste-le si ia cea mai buna decizie, care sa fie una si accesibila financiar pentru tine. 

Fara doar si poate, placa de sunet e o componenta importanta a unui computer, ceea ce ti-ai dat seama si tu parcurgand acest text. Poate data viitoare nu mai alegi la voia intamplarii, ci te informezi cat mai bine si asupra acestei piese care e de multe ori ignorata. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments