Am modificat articolul ultima data pe: 12.04.21

 

Pentru a-ti starni interesul pentru acest domeniu frumos si vast, dar si pentru a-ti putea imbogati cunostintele, iti prezentam pe scurt un mic ghid despre instrumentele muzicale, referindu-ne la cele mai cunoscute si mai utilizate.

 

Domeniul muzical este foarte vast si cu o lunga istorie in spate, ce a dus la dezvoltarea si diversificarea instrumentelor de-a lungul timpului, si gasesti aici cateva informatii relevante despre acestea. 

 

Flaut

Este un instrument muzical cunoscut inca din cele mai vechi timpuri si larg utilizat inca din epoca Renasterii, ce se dezvolta pe parcurs. Prezent in toate orchestrele simfonice si de opera, utilizat ca solist sau acompaniator al vocii, flautul a fost preferat de mari compozitori. 

Din punct de vedere constructiv se prezinta sub forma unui tub cilindric, demontabil in 3 parti, cu orificii actionate direct de degete si una sau doua clape. Este unul dintre cele mai agile instrumente aerofone, cu o tonalitate ce nu cunoaste obstacole. 

Este un instrument care da culoare, gingas si tandru, sclipitor, ce se foloseste pentru a exprima stari de liniste si calm, inocenta copilariei sau melodii visatoare. De asemenea, poate ilustra imagini orientale sau in registrul acut stari sfasietoare, tristete duioasa sau dezolare, resemnare.

Clarinet

Inca din 1710, clarinetul a atras atentia compozitorilor vremii, utilizarea lui luand ampoare in muzica compozitorilor romantici. Ca si contructie, se prezinta sub forma unui tub cilindric din abanos, ce se demonteaza in 5 parti.

Prezinta orificii libere ce se acopera cu degetele, dar si acoperite cu clape. In partea superioara are mustiuc si butoias, iar in partea inferioara este prevazut cu pavilion. Este un instrument de suflat prezent in mod obisnuit in orchestrele simfonice si de opera, in numar de 2, 3 sau chiar 4, dupa cerintele lucrarii executate.

Avand bogate posibilitati de expresie, multi compozitori au profitat de sunetul acestuia pentru a-i incredinta pasaje melodice ce reprezinta o gama variata de sentimente si stari sufletesti, de la nelinsite si infrigurare, dramatism, la melancolie si visare, veselie si buna dispozitie.

 

Saxofon

In 1840, un mare iubitor de muzica, combinand elementele a doua instrumente: ancie simpla prezenta la clarinet, cu un tub metalic conic precum cel de la oboi, realizeaza unul nou, care ii preia si numele (Adolphe Sax). 

De-a lungul timpului, saxofonul se dezvolta si isi pastreaza un loc de frunte in muzica noua, fiind utilizat pe langa muzica simfonica, si in jazz, dar si in alte stiluri. 

Cel mai utilizat din vasta familie este saxofonul alto in mi bemol, cu rol solistic in general, ce beneficiaza si de un bogat repertoriu de concert. Timbrul sau este adecvat pentru stari de melancolie, nostalgie, dar si ilustrarea unor pasaje grotesti sau cu caracter umoristic. 

Posibilitatile de exprimare si tehnica se dezvolta foarte mult in perioada jazz-ului, unde ocupa un loc important si solistic. 

 

Trompeta

Cu o bogata utilizare de-a lungul istoriei, cunoscuta inca de la serbarile din Babilon, trompeta a acupat un loc de cinste, fiind prezenta atat pe campul de lupta, cat si la serbarile populare. 

Dintre toate versiunile aparute de-a lungul vremii, se impune trompeta cromatica, cu ventile sau pistone, prezentata atat in orchestrele simfonice, cat si in muzica de jazz care ii imbogateste considerabil resursele tehnico-expresive. 

Este confectionata in mod clasic din alama, sub forma unui tub ciclindrico-conic, recurbat sub o forma elipsoidala care se termina cu un pavilion. Desi a fost mult timp instrument de armonie sau de sustinere cu note lungi a acordurilor instrumentelor de suflat, incet, incet isi ocupa un loc solistic cu teme semnal, cu carater eroic, martial, de sarbatoare sau de joaca, dar si melodii lirice, dulci sau pasionale. 

 

Vioara

Din larga familie a instrumentelor cu coarde si arcus, vioara ocupa un loc de frunte, foarte des intalnita in muzica simfonica si de opera. Mai nou tot mai multi instrumentisti isi diversifica repertoriul si poti intalni vioara inclusiv in formatiile rock, populare, pop etc.

Confectionata initial din lemn, de-a lungul timpului s-au evidentiat anumiti lutieri care au prelucrat si realizat manual instrumentul, daruindu-i o bogatie ce s-a consolidat de-a lungul timpului (Stradivarius fiind unul dintre cei mai cunoscuti).

Cu un ambitus foarte larg, fiecare dintre cele patru corzi avand o culoare sonora proprie, irepetabila, vioara este nelipsita din compozitiile de exceptie, atat cu rol solistic, cat si ca acompaniament. 

 

Chitara

Un instrument muzical cu corzi ciupite, cu o lunga istorie in spate, ce a cucerit rapid sufletele melomanilor de pe intreg globul. Chitara prezinta o cutie de rezonanta confectionata in mod clasic din lemn, cu grif pe care sunt intinse corzile. 

Farmecul sonor al instrumentului este in stransa legatura cu materialul folosit pentru placa de rezonanta, si pentru corpul acesteia, in special la modelele acustice. Desi initial a fost folosita ca si acompaniamet al vocii, pe parcurs se dezvolta si pe partea solistica, fiind capabila sa execute concomitent si melodia si acompaniamentul. 

Capata o foarte larga raspandire si apar atat modele electro-acustice, electrice, bass, fiind foarte prezente in muzica moderna.

 

Percutie

O famile foarte extinsa de instrumente muzicale, cunoscute inca din cele mai vechi timpuri, prezente in cultura multor popoare, ce se dezvolta foarte mult de-a lungul vremii.

Sunt atat cele din muzica simfonica precum timpani, toba mare, cinele, clopote orchestrale, marimba, cele utilizate in muzica populara precum xilofonul, clopotele, toba mare si mica etc., dar si seturi pentru sectia ritmica a unei formatii. 

De asemenea, mai sunt o multitudine de alte elemente care compun aceasta vasta familie, si care, utilizate in anumite momente, adauga farmec si culoare pieselor interpretate: castaniete, bongosuri, conga, cajon-uri, gong etc. 

Constituie un instrument destul de simplu dar foarte important in orice gen muzical, care ii permite artistului nenumarate posibilitati de exprimare, precum si parti solistice de mare dexteritate. 

Acum, ca ti-am deschis gustul, poti sa cauti mai multe informatii despre instrumentul pe care il preferi. Daca esti interesat sa incepi sa inveti ai in magazinele online de specialitate o gama larga de oferte, pe diferite tipuri si branduri de exceptie, putand usor sa gasesti o orga Yamaha, o chitara Fender, un pian Steinway, set de tobe Yamaha sau orice alt instrument iti doresti. 

 

Aboneaza-te
Anunta despre
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments