
Imbunatatirea imaginii de sine, dezvoltarea creativitatii si capacitatii de a citi si a scrie mai usor si abilitati mai bune de comunicare sunt doar cateva dintre beneficiile pe care lectiile de muzica le pot aduce copilului tau. Afla din acest articol cat de mult il poate ajuta un instrument muzical, sa creasca frumos.
Lectiile de pian, chitara, vioara sau flaut inseamna munca multa pentru copii, timp si bani investiti pentru adulti si o alta activitate trecuta intr-un program deja incarcat. Nu este deci de mirare ca inainte de a-i inscrie copiii la aceste cursuri, parintii incearca sa cantareasca cat mai bine beneficiile si costurile. Iata cateva dintre aspectele pozitive ale studierii unui instrument muzical, care poate imbogati considerabil viata celor mici.
Contents
Stimuleaza creativitatea si exprimarea libera
Pe langa faptul ca invata sa interpreteze piesele scrise de altii in modul tehnic corect si recomandat, in cadrul lectiilor de muzica, copiii au de asemenea oportunitatea de a-si exprima propriile abordari ale partiturilor si de a compune noi cantece. Aceste ore le ofera sansa de a-si imbunatati imaginatia si studiile arata ca muzicienii sunt in mod natural mai creativi si au o gandire divergenta mai buna.
Acest lucru inseamna ca se pricep mai bine decat majoritatea persoanelor sa gandeasca “in afara cutiei” si sa gaseasca solutii noi si diferite la problemele pe care le intampina. Este o abilitate foarte utila, nu numai in cariera profesionala, indiferent de domeniul in care cel mic va dori sa profeseze, cat si in activitatile de zi cu zi.
Creste stima de sine
Fundamentul stimei de sine se pune in anii copilariei, inca de la primele interactiuni cu cei din jur si mai ales in primii ani de scoala, cand copiii pot sa se compare mai usor cu altii si sa se autoevalueze. Lectiile de chitara, pian sau vioara ii ajuta pe cei mici sa aiba mai multa incredere in fortele proprii din mai multe motive.
In primul rand, au parte de atentia individuala a profesorului chiar si atunci cand studiul se face in cadrul unui club si nu in particular. In al doilea rand, sunt pusi foarte repede in situatia de a interpreta in public, indiferent ca vorbim despre colegi, familie sau un cadru mai larg, la concursuri si demonstratii.
Aceste situatii le ofera posibilitatea de a se obisnui cu sentimentul de a fi in centrul atentiei, de a invata sa isi controleze emotiile si sa gestioneze corect momentele in care lucrurile nu ies perfect.
Imbunatateste abilitatile de invatare si performantele academice
Studiile arata ca orele de muzica ajuta la formarea de noi conexiuni in creier si la o dezvoltare cognitiva mai rapida. Copiii care studiaza un instrument muzical fac mai repede legaturi logice intre idei, inteleg mai usor conceptele predate si, in general, incep sa aiba rezultate mai bune la scoala decat inaintea acestor cursuri sau in comparatie cu elevii care nu le frecventeaza.
Stimuleaza capacitatile lingvistice
Pentru ca invatarea si exersarea pieselor un instrument imbunatateste urechea muzicala, copiii care petrec in mod frecvent timp cantand la vioara, pian sau chitara au o capacitate mai buna de a distinge sunetele si cuvintele si de a le intelege. In acelasi timp li se dezvolta mai usor si memoria verbala, care contribuie la acumularea de noi cuvinte si formarea unui vocabular mai bogat.
Imbunatateste memoria
Desi majoritatea instrumentelor muzicale ajuta la stimularea memoriei, pianul este in mod special util in acest sector din simplul motiv ca include nu mai putin de 88 de clape pe care degetele copilului trebuie sa le recunoasca in cateva sutimi de secunda.
Ca sa nu mai vorbim de combinatiile existente in sutele de partituri pe care va avea ocazia sa le interpreteze. In plus, copilul trebuie sa cante cu ambele maini in acelasi timp, coordonand perfect pe fiecare dintre ele, ceea ce ii dezvolta si abilitatea de multi-tasking.
Creste perioada de timp pentru care se poate concentra
In primii ani de scoala copiii se acomodeaza mai greu cu disciplina necesara derularii orelor. Pentru ca lectiile de muzica inseamna de cele mai multe ori un profesor care se ocupa in mod individual de fiecare elev, comportamentul sau se va adapta mai repede la cerintele educatiei formale.
Dupa un anumit numar de ore, vei observa ca ii este mai usor sa ramana concentrat la teme si invatat pentru perioade mai lungi de timp si ca va face fata mai bine diverselor distrageri, care inainte il intrerupeau frecvent de la lucru.
Dezvolta abilitatile de comunicare
Unul dintre aspectele care se deprind mai greu in sistemul clasic de invatamant este comunicare directa cu cadrul didactic, adresarea de intrebari pentru lamurirea unor aspecte care nu au fost intelese sau discutiile libere pe temele studiate. Multi elevi raman adesea doar la stadiul de a raspunde la intrebarile adresate direct de profesor, a-si face temele si a completa testele.
Interactiunea unu-la-unu care are loc in cadrul cursurilor de muzica si lucrul indeaproape, in colaborare, cu profesorul, pentru a corecta micile imperfectiuni si a ajunge al rezultatul dorit, are rolul de a imbunatati comunicarea. Este un efect pe care il vei observa nu numai fata de persoanele cu autoritate, ci si fata de colegii si prietenii sai, cu care ii va veni mai usor sa discute.
O postura corecta
O data cursurile incepute, copilul tau va petrecere destul de mult timp studiind instrumentul ales. Este si motivul pentru care va trebui la un moment dat sa ii cumperi un pian ieftin si bun, ochitara sau o vioara proprie, pe care sa poata exersa si acasa.
Orele indelungate de studiu cu profesorul il vor invata pe cel mic sa pastreze o pozitie corecta (pe scaun sau in picioare), pe care o va prelua mai departe si in perioadele in care este la scoala sau isi face temele.
Daca multi elevi au tendinta de a sta cocosati sau cu capul mult prea aplecat asupra caietelor, expunandu-se la diverse afectiuni ale coloanei, cei care urmeaza cursuri de muzica se evidentiaza printr-o postura corecta si eleganta care le intra pur si simplu in obicei.
Lasa un comentariu
0 Comentariu