Am modificat articolul ultima data pe: 12.12.19

 

Vioara a fost si este un instrument foarte indragit de compozitori, care i-au dedicat numeroase partituri solistice, fiind multe concerte celebre ce merita ascultate. Mai jos, ai cateva recomandari, lucrari care si-au confirmat de-a lungul timpului valoarea inestimabila, care iti vor oferi momente de mare incarcatura emotionala. 

 

De sute de ani vioara este in centrul atentiei, fiind un instrument de baza intr-o orchestra, dar si solist, si auditiile, fie intr-o sala de concert, fie acasa, iti vor umple sufletul de emotie si iti vor oferi trairi de exceptie. In continuare, iti prezint cateva variante celebre, pe care iti recomandam sa le asculti in diferite interpretari pentru a vedea cu ce violonist rezonezi cel mai bine.

 

Wolfgang Amadeus Mozart – Concertul pentru vioara nr. 3, in G major:

A fost compus de marele compozitor la varsta de 19 ani, in 1775. Piesa este impartita in trei parti: Allegro – un dialog vesel si vioi dintre vioara si orchestra, ce experimenteaza in mai multe chei, avand o structura ciclica, incepe in G major cu orchestra si se incheie in G major; Adagio – este in cheia dominianta a lui D major, si pe parcursul partii vioara reia anumite pasaje ale orchestrei pe care le canta cu o octava mai sus, ca intr-un dans; Rondeau – care incepe si se incheie in G major, cu un final lent in care parca isi ia ramas bun. 

Este considerat cel mai bun concert din cele 5 pentru vioara compuse de Mozart.

 

Ludwig van Beethoven – Concertul pentru vioara in Re major, Op. 61:

Compus in 1806, a fost prima data interpretat de un mare violonist al vremii si anume Franz Clement. Desi nu a avut mare succes la aparitie, lucrarea este redescoperita in 1844, devenind de atunci unul dintre cele mai indragite si ascultate concerte pentru vioara. 

Are o structura traditionala de concert, in trei parti: Allegro ma non troppo in Re major; Larghetto in Sol major; Rondo. Allegro in Re major si intr-o interpretare clasica dureaza aproximativ 45 de minute. Avand o structura libera multi solisti au adaugat cadente de-a lungul vremii, fiind o lucrare foarte apreciata si iubita de violonisti. 

 

 

Piotr Ilici Ceaikovski – Concertul pentru vioara in Re major, Op. 53:

Des folosit ca si coloana sonora in filme sau in emisiuni TV, concertul lui Ceaikovski este unul dintre cele mai indragite, chiar daca este o lucrare dificila din punct de vedere tehnic. 

A fost compusa in 1878, si are o forma traditionala cu trei parti, intre partea a doua si a treia nefiind pauza: Allegro moderato in Re major; Canzonetta. Andante in Sol minor si Finale: Allegro vivacissimo in Re major. Concertul imbina sensibilitatea romantismului si clasicismului, avand o mare incarcatura emotionala si multa caldura.

 

Johannes Brahms – Concertul pentru vioara in D major, Op. 77:

Scrisa initial ca si concert pentru pian, nemultumit de un adagio sarac, compozitorul transforma lucrarea intr-o inegalabila partitura pentru vioara. 

A fost compusa in 1878 si este singurul concert pentru vioara a lui Brahms. Conceput intr-un model standart, rapid – lent – rapid, are prima parte (Allegro non troppo, D major) sub forma de sonata cu o dezvoltare a pasajelor viorii de mare finete; partea a doua (Adagio in F major) este din trei sectiuni; partea a treia (Allegro giocosa, ma non troppo vivace D major) este intr-o forma rotunda. 

Cu un nivel de dificultate destul de ridicat, lucrarea cere abilitati deosebite interpretului folosind multe opriri, pasaje rapide si variatii ritmice.

 

Felix Mendelssohn Bartholdy – Concertul pentru vioara in Mi minor, Op. 64:

Este unul dintre cele mai interpretate concerte pentru vioara, care, desi respecta structura standard (rapid – lent – rapid), aduce unele inovatii precum debutul concertului cu solo-ul de vioara. 

Compozitorul a lucrat la acest concert timp de sase ani, reusind sa-l finalizeze abia in 1845, cand a avut loc si premiera primita foarte bine inca de la inceput. Multi violonisti de seama, interpretand pe cele mai bune viori, au redat emotia acestei piese, conducand auditoriul intr-o calatorie romantica, fiecare putand sa-si puna amprenta, concertul fiind deosebit de ofertant. 

 

Jean Sibelius – Concertul pentru vioara in Re minor, Op. 47:

Compus in 1904, singurul concert al lui Sibelius, este foarte apreciat de violonisti, avand un grad de dificultate tehnic ridicat, iar ultima parte (a treia) este considerata a fi una dintre cele mai complexe compozitii create pentru acest instrument. 

La premiera concertul nu a avut succes, iar o larga recunoastere a capatat dupa 1991, cand descendentii compozitorului au permis inregistrarea si difuzarea concertului. Piesa, ce prezinta o cadenta extinsa pentru violonist, este foarte ofertanta si din acest motiv multi violonisti tineri accepta provocarea impusa de acest concert, rezultand interpretari diferite, cu cadente minunate ce cuceresc publicul. 

 

Antonin Dvorak – Concertul pentru vioara La minor, Op. 53:

O adevarat bijuterie muzicala, compusa in 1879, indrazneata, care, desi respecta cele trei parti standard – Allegro ma non troppo, minor; Adagio ma non troppo, Fa major; Finale: Allegro jucoso ma non troppo, A major – cu primele doua parti intrepratunse, dupa un mijloc calm ajunge spre un final vesel si dansant. 

Poate nu atat de des prezenta in salile de concerte precum ar trebui, este un concert iubit de violonisti si de public.  

 

 

Samuel Barber – Concertul pentru vioara, Op. 14:

Un concert la care compozitorul a lucrat o intr-o perioada tumultoasa, in 1939, la inceperea celui de-al doilea razboi mondial. Conceputa in trei parti este o piesa calma si linistita, ce atinge inimile ascultatorilor. 

Prima parte (Allegro) incepe direct cu un solo de vioara, avand mai mult caracterul unei sonate decat un concert, si propune o linie lirica, romantica; a doua parte (Andante) debuteaza cu un solo de oboi, iar vioara reia tema acestuia, dupa o introducere contrastanta; a treia parte (Presto in moto perpetuo) ce a dus la mari dispute initial, este un perpetuum mobil, ce scoate in evidenta caracterul plin de viata si stalucitor al viorii. 

Este o piesa ce merita audiata si cu singuranta iti va produce placere si incantare, chiar daca nu esti mare amator de astfel de concerte. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 12.12.19

 

Daca ti-ai propus sa iei lectii de vioara sau vrei ca cel mic sa invete acest minunat instrument trebuie sa stii la ce sa te astepti pentru a putea ajunge la performanta, acesta fiind un domeniu mult mai complex care isi va pune amprenta asupra celui care studiaza, dezvoltandu-l din mai multe puncte de vedere.

 

Desi se recomanda inceperea lectiilor de vioara cat mai devreme, pentru a-ti putea insusi bine tehnica si pentru a-ti desavarsi un stil propriu de interpretare, poti sa te ocupi de studiul acestui intrument si ca adult, atat pentru placerea ta personala, cat si pentru a performa in cadrul unor grupuri muzicale. Chiar daca pare o activitate dificila, dupa ce ai inceput primele lectii vei vedea ca este foarte instructiv si pasionant. Iti prezentam, in continuare, cateva aspecte pentru a fi pregatit sa iei lectii de vioara.

 

Profesorul:

Alegerea persoanei care te va instrui pe parcursul a cativa ani, care iti va insufla dragostea pentru acest instrument, este foarte importanta deoarece, daca nu sunteti pe aceeasi lungime de unda si nu rezonati, lectiile de vioara pot deveni o activitate dezagreabila. 

La primele intalniri va veti cunoaste reciproc si prin anumite intrebari profesorul va stabili care este nivelul de pregatire, ce metoda de studiu trebuie sa abordeze etc. Daca ai un stil de muzica preferat, profesorul poate alege primele melodii pe care sa le inveti dintre piesele mai cunoscute pentru a te atrage. 

 

Stabilirea obiectivelor:

Comunicarea cu profesorul este foarte importanta, acesta avand rolul de a te indruma pe parcursul lectiilor, asa ca stabilirea din timp a obiectivelor va fi de mare ajutor pentru strategia aleasa. Astfel, sunt persoane care doresc sa invete doar sa cante anumite piese pentru placerea lor, altele care doresc performanta si vor un studiu aprofundat asupra citirii partiturilor etc. 

Fiecare persoana are un parcurs diferit, unele prind mai usor, altele au nevoie de mai mult timp, iar profesorul are menirea de a adapta stilul de invatare dupa fiecare in parte.

 

 

Partile componente ale unei viori:

Tot in cadrul primelor ore este bine sa intelegi cum functioneaza o vioara, mecanismele acesteia, care sunt partile componente, astfel vei putea sa o utilizezi in favoarea ta. 

 

Intretinerea instrumentului:

Cu cat vei avea mai mare grija de instrument cu atat acesta te va rasplati, raspunzand bine la eforturile tale. Vioara trebuie ingrijita, se sterge de praf dupa fiecare utilizare si de transpiratie, se dau corzile cu sacaz pentru a raspunde mai bine la atingerea arcusului, trebuie sa o trasporti in bune conditii evitand expunerea instrumentului la soare sau la umiditate ridicata. Chiar daca nu vei atinge instrumentul din primele lectii, trebuie sa ai incredere in metoda aleasa de profesor si sa inveti notiunile de baza.

 

Acordajul:

Este de asemenea o etapa importanta, si trebuie sa inveti sa iti acordezi instrumentul singur, cu ajutorul unui dispozitiv la inceput, iar mai tarziu dupa ce iti vei regla auzul dupa instrument vei depista singur daca esti sub ton sau peste.

 

Postura:

Vei invata cum sa pozitionezi vioara, cum se asaza mainile pentru a sustine instrumentul si iti vei gasi o pozitie confortabila pentru a nu obosi repede si pentru a nu avea dureri musculare, deosebit de neplacute. In functie de stilul ales de profesor este posibil ca arcusul sa fie introdus mai tarziu, incepand cu repertoriul in care vei folosi tehnica de ciupire a corzilor. 

 

Rabdare:

Trebuie sa te inarmezi cu rabdare si sa fii constient ca studiul instrumentului ia timp, si pasii cu care vei inainta la inceput vor fi foarte marunti. Cu cat vei fi mai implicat si vei dedica mai mult timp pentru studiu, cu atat vei avea rezultate mai remarcabile. Sigur vei avea si zile in care te vei simti descurajat, dar nu uita ca este nevoie de timp pentru a deprinde anumite abilitati si important este sa ramai constant in studiu, chiar daca faci pasi mici. Incet, incet corpul tau si creierul se vor adapta la instrument si te vor ajuta sa poti atinge nivelul propus.

 

Ritmul de invatare:

Este diferit pentru fiecare persoana, pe grupe de varsta, fiecare progresand in ritmul sau. Pentru copii, la inceput poate fi mai greoaie evolutia, acestia avand nevoie sa se deprinda cu coordonarea, sa isi dezvolte abilitatile motorii, sa se poata concentra pe o perioada mai mare de timp. Adolescentii si persoanele adulte au nevoie de o perioada de 2-3 ani de studiu pana sa ajunga in etapa intermediara, la copii perioada difera in functie de mai multi factori. 

 

 

Studiul individual:

Indiferent cate ore vei petrece impreuna cu profesorul, daca nu iti propui si un program bine stabilit de studiu individual vei progresa mult mai greu. Insusirea unui instrument presupune multe ore de repetitii, si este indicat sa aloci un interval in fiecare zi. Pentru a invata sa canti la vioara este nevoie de timp, de implicare si pasiune, de dragoste fata de instrument. 

Prin studiu zilnic si perseverenta vei putea sa-ti atingi obiectivele mult mai repede. De asemenea, este necesar sa iti dedici o parte din timp si pentru teorie, pentru deprinderea citirii unei partituri cu usurinta de la prima vedere, mecanica instrumentului, notiuni care stau la baza unei bune pregatiri. 

 

Vioara:

Dupa ce ai trecut de primele lectii si ti-ai dat seama ca iti doresti sa aprofundezi acest instrument va fi nevoie sa iti achizitionezi o vioara (aici modele comparate). In primul rand o vei alege in functie de marime, fiind mai multe tipuri pe grupe de varsta. Pentru adolescenti sau adulti este o singura marime. 

Oferta pe piata este foarte diversa si preturile variaza in functie de calitate, de lemnul folosit, dar pentru inceput poti opta pentru un model mai ieftin, eventual special dedicate pentru studenti, pe care sa inveti. 

Cu timpul vei invata sa iti alegi si accesoriile potrivite, corzile, dar initial poti merge pe recomandarile profesorului. Este bine sa iti achizitionezi de la inceput si un toc special pentru transport, chiar daca nu te deplasezi cu instrumentul pentru a putea fi depozitat intre lectii, in bune conditii. 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 12.12.19

 

Daca esti pasionat de vioara sau iti place muzica iti recomandam, in continuare, cativa violonisti celebri care au incantat lumea cu muzica lor. Lista poate fi foarte lunga, dar iti oferim un punct de plecare, o poti completa si cu alte nume, care te-au cucerit si astfel iti poti imbogati cultura muzicala. 

 

Desi cel mai mic instrument din familia de coarde, vioara este sufletul oricarei orchestre de muzica clasica, castigandu-si incet, incet si locul in alte stiluri muzicale precum jazz, rock, muzica populara etc. Cu un sunet profund, puternic si plin de farmec, vioara a fost iubita de compozitori si a cucerit inimile ascultatorilor. Au fost si sunt inca multi violonisti de seama in intreaga lume si in acest articol imi propun sa iti supun atentiei cateva nume care au facut istorie in muzica, dar si cateva tinere sperante ce prin talentul innascut si-au cucerit un loc in acest top. 

 

Niccolo Paganini (1782 – 1840, Italia):

Dispunand de o intonatie perfecta si cu o tehnica inovativa, Paganini a fost banuit de contemporanii sai ca si-ar fi vandut sufletul diavolului pentru a putea interpreta la vioara, vrajind auditoriul. Foarte apreciat si la vremea lui, a facut parte din orchestra de camera a curtii lui Napoleon Bonaparte, iar la desfiintarea acesteia devine membru in cvartetul ducal si isi extinde activitatea si ca dirijor pentru spectacole de opera. 

 

Antonio Vivaldi (1678 – 1741, Italia):

Cunoscut in special ca si compozitor, mai ales pentru “Anotimpuri”, Vivaldi a fost si un foarte apreciat violonist, ce a ramas si pana astazi in topul celor mai buni. Fiind dotat cu un auz exceptional, improviza cu mult curaj si, ca si solist, prin tehnica desavarsita umplea inimile ascultatorilor, iubitori de muzica. Cu peste 500 de piese compuse, se remarca prin complexitatea partiturii, cu roluri solistice de mare virtuozitate, vioara ocupand un loc de frunte. 

 

 

Leopold Mozart (1719 – 1787, Germania):

Mult mai putin cunoscut decat fiul sau, Wolfgang Amadeus Mozart, tatal si-a catigat un nume bine conturat intre cei mai mari violonisti ai tuturor timpurilor printr-o interpretare de mare exceptie, o mare varietate de lucrari compuse, dar si pentru una dintre cele mai apreciate carti, ce a ramas de interes pana astazi, despre studiul acestui minunat instrument “Tratat cuprinzator cu privire la tehnica de vioara”.

 

Rodolphe Kreutzer (1766 – 1831, Franta):

Influentat de tatal sau, prinde dragoste de vioara inca de la o varsta frageda, la 13 ani avand primul sau concert. Iubind foarte mult acest minunat instrument isi dedica intreaga viata pentru a castiga noi adepti, infiintand o Scoala de vioara si avand la activ mai multe carti privind metode si studii pentru vioara.

 

George Enescu (1881 – 1955, Romania):

Considerat cel mai mare muzician roman, Enescu a trecut granitele tarii si si-a castigat recunoasterea internationala, ocupand un loc in topul celor mai buni violonisti ai tuturor timpurilor. Compozitor, dirijor, pianist, violonist, dar si pedagog, Enescu si-a dedicat intreaga viata muzicii. 

A studiat la Viena si Paris, a concertat in marile capitale Europene, dar si in SUA, a fost profesor la Conservatorul din Bucuresti si Paris. Spre finalul vietii, dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, odata cu instaurarea regimului comunist in Romania, Enescu se autoexileaza la Paris, unde va ramane pana la finalul vietii. 

Desi detinea functie de presedinte a Societatii compozitorilor din Romania, in 1949 dupa plecarea sa in Franta, la infiintarea Uniunii compozitorilor romani, Enescu nu va mai figura nici macar ca membru. Isi reia locul binemeritat printre figurile cele mai remarcante din Romania, dupa 1989. 

 

Yehudi Menuhin (1916 – 1999, SUA):

Nascut in Stale Unite ale Americii, apartinand unei familii de evrei care au emigrat din Rusia, Menuhin devine cetatean international, fiind iubit si primit in toate tarile. Cu o cariera lunga si onorat pe timpul vietii, violonist si remarcabil dirijor, a umplut inimile ascultatorilor cu muzica sa desavarsita. A studiat vioara cu George Enescu, la Paris, de care l-a legat o prietenie profunda pana la moartea acestuia. 

 

David Oistrakh (1908 – 1974, Rusia):

Considerat cel mai bun violonist din prima jumatate a secolului XX, Oistrakh, a reusit sa strabata granitele tarii sale si sa cucereasca lumea. Desi a primit permisiunea sa plece din tara sa concerteze, abia dupa cel de-al doilea razboi mondial, tehnica si talentul sau de a obtine sunete desavarsite, rapiditatea si usurinta de a interpreta a cucerit rapid publicul. Pe parcursul carierei sale artistice a interpretat pe o vioara Stradivarius, avand acces la toate cele 7 instrumente detinute de tara sa.  

 

Pablo de Sarasate (1844 – 1908, Spania):

Un foarte precoce instrumentist, incepand inca de la 5 ani studiul viorii, mai intai sub indrumarea tatalui sau, apoi cu profesori locali, care descoperind talentul innascut al tanarului il sprijina sa ajunga la conservatorul din Paris. Rapid si cu foarte bune abilitati tehnice, Sarasate isi castiga auditoriu, dar si stima colegilor deoarece interpreta lucrari de o dificultate tehnica ridicata fara a parea ca depune efort. 

 

 

Sarah Chang (nascuta in 1980, SUA):

Parintii sai, mari iubitori de muzica, o incurajeaza inca de la 3 ani sa invete pianul, iar la varsta de 4 ani primeste prima vioara pe care incepe studiul, indragind acest minunat instrument. Dupa auditiile date la 8 ani, cu dirijori de seama din SUA, primeste roluri solistice alaturi de orchestre de renume precum Filarmonica din New York si Orchestra din Philadelphia. Chang cucereste rapid publicul din intreaga lume, avand numeroase concerte anual (pana la 150). 

 

Razvan Stoica (nascut in 1987, Romania):

Cunoscut la nivel mondial pentru talentul sau innascut, Razvan Stoica a castigat recent un premiu important si anume New Best Talent la concursul din Bratislava. Studiile muzicale le-a facut in Olanda, tara in care si locuieste in prezent. Sustine concerte in toata lumea, unde incerca sa stabiliasca o conexiune puternica cu publicul pentru a-i transmite toata sensibilitatea si emotia de care este stapanit. Timpul va stabili pozitia sa printre cei mai de seama violonisti, dar in prezent se bucura de recunoastere internationala si este un exemplu pentru instrumentistii romani. 

 

 

Am modificat articolul ultima data pe: 12.12.19

 

Viori – Opinii si Recenzii in 2019

 

Vioara este un instrument cu coarde, delicat, cu un sunet inalt, cald si placut, ce devine partener pentru un interpret profesionist. Daca te atrage acest instrument si vrei sa incepi studiul, ai nevoie de o vioara la un pret decent, acustica, care sa te ajute sa te familiarizezi cu aceasta, si iti recomandam o varianta romaneasca Hora Reghin Economic 4/4. Pentru constructia cutiei de rezonanta s-a folosit lemn de molid (pentru fata, cu o buna rezonanta) si de paltin (pentru spate si eclisa, cu o vibratie sonora). Este cea mai mare dimensiune potrivita pentru adulti si are un finisaj fin si lucios. O alta varianta este o vioara electrica Yamaha YEV-104 TBL cu un design futurist si cu performante acustice deosebite.

 

 

Tabel comparativ

 

Plusuri
Minusuri
Concluzie

Cea mai buna!

Hora Reghin Economic 4/4
Click aici pentru pret!

Acest model de vioara traditionala, 4/4, poate fi folosit atat de adulti, cat si de adolescenti, fiind o buna alegere pentru un incepator, avand o cutie de rezonanta construita din lemn de molid pentru fata si paltin pentru spate si eclisa, cu accesorii din carpen, cu finisaj satinat.

Fiind un model pentru incepatori, nu este dotat cu fixuri, acordajul se face doar din cheitele de acordaj.

La un pret decent, dimensiune mare, acustica, este o vioara pe care o recomandam pentru cei care vor sa inceapa studiul la acest instrument.

A 2-A OPTIUNE!

Yamaha YEV-104 TBL
Click aici pentru pret!

Cei care au nevoie de o vioara electrica, de marimea 4/4, se pot indrepta catre acest model, cu un look placut, din materiale de calitate precum lemn de artar, molid, palisandru, abanos, cu doza piezo electrica, cu fixuri si cheite pentru un acordaj de calitate.

Este un produs de la o firma de marca in instrumente muzicale, cu performante ridicate, si are un pret mai mare decat alte produse prezentate.

O vioara electrica, usoara, cu un design modern, cu sunet placut care poate fi un partener de nadejde pentru un violonist ce abordeaza un repertoriu modern.

Hora Elite V-03
Click aici pentru pret!

O vioara acustica, cu o cutie de rezonanta din lemn de molid (pentru fata) si paltin (spate si parti laterale) ce ii confera un sunet placut, rezonant, cu frecvente inalte, cu 2 fixuri pentru acordaj fin, pe care o poti comanda in masura de care ai nevoie, avand la dispozitie mai multe dimensiuni (de la 5 ani pana la adulti).

Produsul nu are incluse in pret si alte accesorii ( arcus, sacaz, cutie etc.) pe care trebuie sa le achizitionezi separat.

Un produs romanesc, dedicat pentru avansati, cu un model ce urmeaza linia celebrelor viori Stradivarius.

 

 

Pareri despre cele mai bune viori

In caz ca vrei sa iti achizitionezi o vioara, ai mai jos cateva modele impartite pe categorii, pentru a te putea orienta usor spre varianta dorita.

 

 

Vioara:

 

Hora Reghin Economic 4/4 

 

Daca ai nevoie de un instrument de dimensiuni mari pentru un adult sau un adolescent cu varsta mai mare de 14 – 15 ani poti opta pentru aceasta vioara Reghin 4/4. Este un model din clasa economic, la un pret decent, fiind dedicat pentru incepatori.

Este un model traditional, acustic, confectionat din materiale de calitate, cu o cutie de rezonanta cu sunet placut. Corpul viorii are: fata din lemn de molid solid – fiind un material foarte rezonant, cu un sunet cald si echilibrat; spatele si partile laterale (eclisa) din paltin solid – lemn rezistent, elastic si cu o textura fina, cu cea mai inalta vibratie sonora.

Limba, suportul pentru barbie, precum si alte accesorii sunt din carpen – ce are o rezistenta crescuta, iar finisajul viorii este satinat. Vioara nu are fixuri, pot fi achizitionate separat pentru a putea face acordajele de finete asupra corzilor sau faci acordajul doar din cheitele de acordaj (cuie).

 

 

 

Dimavery Complet 4/4

 

In categoria viori la preturi bune intra si acest model acustic de dimensiune mare, 4/4, potrivit pentru adulti sau copii cu varsta mai mare de 14 – 15 ani. Este sub forma de set, avand tot ce este necesar pentru un elev sau un incepator in studiul acestui instrument.

Corpul este construit in intregime din lemn de artar, ce confera viorii un ton cald, deschis. Este un lemn frumos, cu o dinamica crescuta a frecventelor inalte, avand si un sunet puternic. Arcusul este din lemn de trandafir (palisandru) exotic, rezistent si cu o textura frumoasa. Pentru o priza buna a arcusului pe coarde ai in set si sacaz.

Tocul pentru depozitare si transport este rezistent la lovituri si impermeabil, captusit cu spuma la interior. Are compartimente speciale pentru instrument si arcus, si pentru alte accesorii. Forma este clasica urmand forma viorii. Manerul este din plastic, solid si comod.

 

 

 

 

Vioara electrica:

 

Yamaha YEV-104 TBL 

 

Plin de rafinament, elegant si cu un design modern, futurist, acest model de vioara electrica marca Yamaha este un instrument de care poti fi pe deplin multumit. Sunetul este foarte asemanator cu cel al unei viori acustice.

Este un model pasiv, avand doza vioara piezo-electrica, si este dotat cu selector pentru iesirea pasiva pe direct sau control al volumului. Corpul este construit din fasii de lemn artar, mahon si molid, ce ii confera rezistenta si un look placut, avand o culoare usor roscata. Gatul este din lemn de artar, iar tastiera din lemn de palisandru. Pentru a completa aspectul elegant pentru barbie si cheitele de acordaj se foloseste abanos.

Prezinta fixuri, asa ca poti face si un acordaj fin, este echipata cu corzi de marca si nu necesita alimentare. De asemenea, cantareste doar 550 g, asa ca poti avea libertate de miscare in timpul interpretarii.

 

 

 

Hidersine HEV2 Electric Violin

 

Daca ai nevoie de o vioara la pret bun model electric, te poti indrepta cu incredere spre acest produs.

Este un set la care ai incluse pe langa instrumentul propriu zis, arcus potrivit pe marime cu snur din par de cal natural; sacaz pentru a-l utiliza ori de cate ori simti ca ai nevoie de o priza mai buna a arcusului pe coarde; bateria de 9 V pentru preamplificatorul activ; precum si cutie de transport din material textil impermeabil, de forma dreptunghiulara, cu picioruse de sprijin si manere.

Are un design modern cu finisaj lucios de culoarea chihlimbarului. Corpul este cu fata din lemn de artar, spate si laterale din mesteacan. Pentru bridge s-a folosit tot lemn de artar, iar pentru barbie, chei si tastiera abanos. Are o doza piezo, preamplificator activ (pentru un sunet mai puternic) cu control de volum si 2 iesiri jack (una mare si una mica pentru casti). Este de dimensiune mare 4/4.

 

 

 

 

Vioara Reghin:

 

Hora Elite V-03

 

Este o vioara Reghin, produsa in Romania, inclusa la categoria Elite, dupa un model Stradivarius, traditional, pentru a obtine cele mai bune performante. Poti alege ce marime ai nevoie, avand la dispozitie atat 4/4 pentru adulti, cat si modele pentru copii sau persoane mai mici de inaltime (3/4 – 9 – 12 ani, 1/4 – 5 – 7 ani, 1/2 – 7 – 9 ani), pentru avansati.

Fata corpului este din molid, un material des utilizat in fabricarea viorilor pentru rezonanta deosebita a lemnului, iar sunetul se imbunatateste in timp datorita transformarilor suferite de acesta; spatele si eclisa sunt din paltin, placut la atingere si cu tonuri inalte; limba si accesoriile din carpen. Ca si design imbina frumusetea lemnului roscat cu parti negre.

Pentru un bun acordaj are cheitele situate in partea superioara si 2 fixuri pentru reglaje fine. Finisajul este lucios.

 

 

 

 

Vioara copii:

 

Flame MV012W 3/4 

 

Daca cel mic este la o scoala de muzica sau face in particular un instrument si ai nevoie de o vioara copii te poti opri la acest model. Este potrivit pentru copii cu varste cuprinse intre 9 si 12 ani, fiind un model de trei patrimi.

Pentru a nu mai pierde timp si pentru a nu mai avea si alte cheltuieli, pe langa instrumentul propriu zis mai primesti si: arcus potrivit cu dimensiunea instrumentului; sacaz pentru a face priza mai buna snurul arcusului pe corzi; cutie din material textil, impermeabil, cu maner solid, buzunare pentru accesorii, se inchide cu fermoar usor de utilizat si de copii.

Este un model acustic cu fata din lemn de brad, spatele cu eclisa din paltin si limba din lemn de mahon. Pentru acordaj poti folosi cuiele (cheitele de acordaj) sau fixurile pentru reglaje fine (mai putin de un semiton).

 

 

 

 

Accesorii vioara:

 

Arcus vioara

 

Orlando Instruments ARC78 

 

Daca deja ai achizitionat o vioara, fie ca esti la inceput sau esti profesionist, pasul urmator este cumpararea unui arcus, iar acest model este o varianta buna pentru un adult sau un adolescent (peste 14 ani). Se potriveste cu o vioara de dimensiuni mari, 4/4 si este un model hexagonal.

Batul este confectionat din lemn iar snurul este din par natural de cal. Este de culoare maro, iar sistemul de ajustare a snurului, pozitionat in partea inferioara este din abanos. Pretul este bun si poate fi folosit de catre orice interpret.

 

 

 

 

 

 

 

Corzi vioara

 

D’addario Prelude J813 4/4 Medium D/Re 

 

Pentru cei care au nevoie de un set de corzi pentru vioara acest produs poate fi o alegere potrivita. Fabricate in S.U.A., iti ofera garantia calitatii si au unul dintre cele mai calde sunete. Cu miezul din otel de calitate, sunt durabile si foarte stabile la acordaj, fiind usor de cantat pe ele chiar daca esti incepator.   

Sunt pentru viori de 4/4 (dedicate pentru adulti sau copii peste 14 – 15 ani) si sunt de tensiune medie. Cele patru corzi sunt corespondente pentru notele Sol – Re – La – Mi, notate cu litere dupa sistemul american G – D – A – E.

 

 

 

 

 

 

 

 

Partituri vioara

 

Ludovico Einaudi: The Violin Collection

 

Daca te pasioneaza muzica contemporana si vrei partituri de vioara care sa te ajute la interpretare, atunci poti alege aceasta carte ce contine 8 piese compuse de Ludovico Einaudi pentru pian si vioara. Acest compozitor de origine italiana are la activ mai multe stiluri de muzica, pornind de la muzica clasica si abordand apoi genuri precum pop, rock, folk etc.

Pe langa partitura propriu zisa, poti accesa softuri care sa iti arate nivelul la care ai ajuns cu interpretarea – SoundCheck, simplu si usor de utilizat; poti accesa si versiunea digitala a cartii precum si diferite fisiere audio demo pentru a asculta cum trebuie sa sune piesa.

 

 

 

 

 

 

Sacaz vioara

 

Orlando Instruments DO1 

 

Un sacaz vioara te ajuta sa atingi sunete calde si clare cu ajutorul arcusului. Este un produs chimic ce ajuta la cresterea aderentei parului ce formeaza snurul arcusului pe corzi, si se foloseste foarte des inainte sau chiar in pauza din timpul interpretarii, daca simti ca ai nevoie.

Pretul este bun, este un produs profesional, ce poate fi folosit cu succes chiar daca esti incepator, chiar daca esti profesionist. Are o calitate foarte buna, este fin rezultand mai putin praf in timpul folosirii, se aplica usor si este de culoare maro.

 

 

 

 

 

 

 

Contrabarbie vioara

 

Hidersine Oxbury Shoulder Rest 1/2 – 1/4

 

In caz ca cel mic isi doreste sa invete sa cante la vioara si incepe primele lectii este de ajutor la inceput sa ii achizitionezi si o contrabarbie, care se utilizeaza pentru un echilibru mai bun al instrumentului, fiind un suport pentru umar. Se potriveste pentru viori de marimea 1/2  sau 1/4 .

Este un model detasabil, cu picioruse flexibile, cauciucate pentru a nu fi incomode. Pentru un plus de confort pentru copil are si o captuseala din spuma. Este ajustabil pentru a fi cat mai comod, e de culoare neagra si este confectionat din compozit.

 

 

 

 

 

 

Ghid de cumparare

 

Vioara este un instrument cu coarde, cel mai mic ca si dimensiune din aceasta serie, ce produce sunete inalte, cristaline, fiind prezenta in toate orchestrele simfonice, dar si in muzica moderna. Orice violonist isi doreste cele mai bune viori si de aceea este bine sa cunosti mai multe date care fac diferenta pentru o alegere corecta. Constructiv este formata dintr-o cutie de rezonanta cu 4 corzi (cel mai uzual) intinse pe una din fete, ce vibreaza atunci cand treci cu arcusul peste ele sau cand sunt ciupite.

 

 

Parti componente: Indiferent ca este un instrument scump sau o vioara la un pret bun, are aceleasi parti componente, cum ar fi:

Corp – este format din fata, spate si parti laterale ce se mai numesc si elipse, bara de rezonanta si popice. Toate acestea, calculate matematic de lutier, sunt responsabile cu producerea sunetului la vioara.

Un rol foarte important il are materialul din care este construit corpul viorii, in mod traditional din lemn masiv, si desigur si felul lemnului este hotarator. Proprietatea lemnului de a propaga sunete tine de mai multi factori printre care: latimea inelelor anuale, distributia porilor, regularitatea fibrei, densitatea, umiditatea si prezenta sau absenta unor defecte. Un artizan cu experienta va sti sa aleaga cel mai potrivit material ce va da glas instrumentului.

Cutia de rezonanta poate fi mai inalta si vei obtine sunete mai moi si mai surde, daca este mai joasa sunetele sunt mai pronuntate.

Pe fata superioara sunt prinse: corzile; causul aflat in zona celor doua decoratiuni in forma de f – care este responsabil cu transmiterea vibratiilor corzilor la cutia de rezonanta; limba – ce fixeaza corzile pe trunchi si are 4 cuie sau fixuri ce folosesc pentru acordajul fin.

Gatul – ce prezinta in partea superioara cheitele de acordaj, cuiele de prindere a corzilor si spirala din varf. Reprezinta de asemenea si sprijin pentru degete in timpul interpretarii.

Arcus vioara – ce este format dintr-un bat (partea din lemn sau mai nou din fibra de sticla) care sustine un snur cu care se trece peste corzi. Este de mai multe dimensiuni si se alege in functie de dimensiunea viorii.

Corzi vioara – uzual sunt 4 corzi Sol – Re – La – Mi cu intervale de cvinte intre ele. Sunt si viori cu 5 corzi folosite mai rar de catre profesionisti. Corzile sunt metalice, din aliaje sau chiar din metale nobile.

Corpul are si suportul pentru barbie integrat, iar pentru a echilibra instrumentul pe umar, mai ales la incepatori se poate utiliza si un suport detasabil pentru umar (contrabarbie vioara).

 

Marimi: Daca vei lua in considerare mai multe pareri despre cele mai bune viori pentru tine, o componenta importanta este dimensiunea instrumentului, care depinde de lungimea mainilor celui care o va folosi. Astfel, avem:

Vioara 4/4 – (patru patrimi) este cea mai mare marime destinata pentru adulti si pentru copii cu varsta mai mare de 14 – 15 ani.

Vioara 1/2 – (o doime) pentru copii ce au varsta de 9 – 10 ani sau mai mult, dar sunt mai mici de statura.

Vioara 3/4 – (trei patrimi) este un model de mijloc, situat intre cele doua anterioare, putand fi utilizat de copii mai mari cu varsta cuprinsa intre 10 – 14 ani.

Vioara 1/4 – (o patrime) dedicat copiilor cu varste mai fragede intre 4 si 8 – 9 ani, ce isi doresc sa invete acest instrument.

Vioara 1/8  sau 1/16 – (o optime sau o saisprezecime) este o vioara copii destinata pentru cei mai mici utilizatori ce pot avea varsta de 3 ani sau mai mult.

Vioara 7/8 – (sapte optimi) putin mai mica decat modelul 4/4, dimensiune pe care o aveau unii dintre cei mai buni lutieri, ce au ramas ca repere in acest domeniu, Amati si Stradivari.

 

 

Tipul viorii: Daca luam in calcul forma de amplificare putem face o clasificare in trei categorii, si in functie de preferinte vei putea alege cea mai buna vioara pentru tine.

Vioara acustica – Este vioara traditionala, confectionata din lemn, care amplifica sunetul datorita cutiei de rezonanta. Este dedicata in general pentru muzica clasica sau folclorica, pentru ansambluri sau solistica. Se recomanda pentru incepatori, fiind de baza, abia dupa ce cunosti bine instrumentul poti incerca si alte tipuri.  

Vioara electrica – Poate fi confectionata din mai multe tipuri de materiale precum: otel, materiale feromagnetice sau electromagnetice, cu doza magnetica sau piezoelectrica, care vor influenta in mod direct sunetul. Deoarece cutia de rezonanta nu mai are o mare insemnatate, sunetul fiind amplificat prin doza, design-ul acestora este foarte divers la fel si coloritul si poti alege o vioara rosie, albastra, argintie, aurie etc. in functie de preferinte.

Se foloseste cel mai des in muzica moderna, formatii diverse, ansambluri, mai putin in orchestra, sunetul produs fiind unul mai ascutit. Poate avea un numar diferit de coarde, ajungand si pana la 10. Oferta este variata si daca nu ai un buget prea mare poti gasi si variante de viori ieftine si bune, cu care sa poti interpreta muzica dorita.

Vioara cu goarna: Amplificarea sunetului se face cu ajutorul unei palnii de metal, atasata de corpul viorii, ajutand la propagarea sunetului. La noi in tara este des folosita in ansamblurile de muzica populara din zona Bihorului.

Pentru cei mici poti gasi si modele de vioara de jucarie care ii va ajuta sa se familiarizeze cu aceasta, cu pozitia corpului si a mainilor, si prin joc sa prinda drag si sa isi doreasca sa cante pe acest instrument. Ca si forme pot imita un model traditional sau unul electric, fiind confectionate din plastic, cu corzi, sunete si lumini pentru a fi cat mai atractive. Paleta coloristica este de asemenea foarte diversa si poti opta pentru o vioara rosie pentru fete sau una albastra pentru baieti, uni sau cu imprimeuri.

 

Accesorii: Dupa ce ai ales instrumentul cel mai potrivit pentru tine ai nevoie si de cateva accesorii pentru transportul sau intretinerea acestuia. Astfel:

Contrabarbie vioara: este un suport ce ajuta la echilibrarea instrumentului pe umar, poate fi detasabil sau fixat de corpul viorii. Se confectioneaza din mai multe tipuri de materiale, cu suport metalic sau simple din burete.

Sacaz vioara: este o substanta solida obtinuta din rasina de conifere prelucrata, se utilizeaza pentru a imbunatati calitatile sonore ale instrumentului, pentru arcus.

 

 

Cutie vioara: este sub forma de toc, din material plastic dur sau material textil impermeabil, captusit, cu loc special pentru instrument si arcus. Este utila pentru a putea transporta in siguranta vioara si pentru a o depozita. Este dotata cu maner sau bretele pentru a o putea duce usor de umar sau in spate.

Viorile facute in serie au un pret mai bun, dar sunetul si aspectul artistic lasa de dorit, cele facute manual de lutieri sunt de o calitate superioara, dar deoarece necesita multa munca si se foloseste lemn uscat in timp natural (timp cel putin 5 ani), au un pret mult mai ridicat.

 

 

 

Intrebari frecvente

 

De ce sunt celebre viorile Stradivarius?

In ciuda evolutiei tehnologiei, noilor metode de prelucrare a lemnului etc. viorile confectionate de lutierul Antonio Stradivari in perioada sa de glorie, de aproximativ 20 de ani pana in 1720, nu au putut fi egalate. Folosite de cei mai mari violonisti din lume, dorite de toti cei care au dragoste fata de acest instrument, sunetul inegalabil se datoreaza, pe langa maiestria tehnica a creatorului, si materialului folosit.

Sunt mai multe teorii cu privire la acest lucru, niciuna confirmata pe deplin, totusi cea mai aproape de adevar pare a fi teoria omului de stiinta de origine maghiara Joseph Nagyvary. Acesta pune sunetul deosebit pe faptul ca lemnul a fost tratat in mod special, impotriva umezelii dar si a cariilor, viorile rezistand atati ani fara a fi afectate.

In Romania, poti asculta sunetul perfect al unei viori Stradivarius ce apartine violonistului Alexandru Tomescu.

 

 

Cat costa o vioara Stradivarius originala?

In perioada sa prolifica, maestrul lutier a confectionat in jur de 700 de viori, in jur de 1.100 in total, astazi mai fiind prezente in lumea muzicala in jur de 500. Fiind considerat un obiect de arta, ce nu se mai poate fabrica in zilele noastre, pretul unui viori Stradivarius depaseste 5 milioane de euro bucata.

Viorile sunt detinute, pe langa unii artisti de renume mondial, de colectionari de arta sau muzee. Se scot destul de rar la vanzare si in cadrul unei licitatii pretul poate creste foarte mult, in 2011 fiind inregistrata cea mai mare suma platita pe o astfel de vioara de 9.808.000 lire sterline.

 

Gasesc sa cumpar online vioara Zeta?

Poti gasi in mediul online sa achizitionezi o vioara electrica Zeta, atat la firme specializate cat si second hand. In magazinele de specialitate pretul este peste 15000 lei, pana la 20000 lei sau chiar mai mult. La mana a doua poti gasi si la preturi mai bune, in jur de 10000 lei, dar si peste 15000 lei in functie de starea instrumentului.

 

Care e cea mai populara muzica la vioara?

Vioara este un instrument utilizat atat in muzica clasica, multi compozitori au scris solouri pentru vioara cu o muzicalitate deosebita, ce au depasit barierele timpului, dar si in muzica populara sau moderna.

In muzica populara este specifica pentru sarbe si hore, este tot mai des intalnita in cadrul formatiilor de rock sau folk, in muzica electronica. Poti sa te destinzi si cu muzica de relaxare la vioara avand multe optiuni, ore si ore de solouri interpretate de violonisti cu renume mondial alaturi de mari orchestre.

 

E rentabil sa aleg o vioara de vanzare second hand?

O vioara, pentru a fi la un nivel tehnic superior, trebuie folosita, cu cat sta mai mult in cutie cu atat valoarea sa scade, fiind mult mai dificil sa o repui in functiune. Daca vrei o vioara ieftina si buna, un model mai performant, dar bugetul nu iti permite achizitionarea unei viori noi, atunci este mai avantajos sa incerci la mana a doua.

Daca instrumentul a fost bine ingrijit si folosit in mod constant, atunci in mod clar este o varianta buna, atat pentru un incepator, cat si pentru un violonist cu experienta.

 

Ce e vioara cu goarna?

Este un tip de vioara conceput sa amplifice sunetul, fiind dotat cu o doza mecanica cu un sunet puternic si unidirectional, care functioneaza dupa acelasi principiu ca si al gramofonului. Vioara cu goarna a aparut pentru prima data in Anglia, in 1899, nu a avut prea mare succes in Europa, fiind folosita doar in orchestrele simfonice.

In Romania, mai ales in zona Bihorului, ansamblurile de muzica populara folosesc uzual un astfel de instrument, mai ales pentru sonoritate, avand un sunet grav, penetrant, dur si necizelat, care se potriveste perfect cu ritmurile si muzicalitatea folclorica specifica zonei.

 

 

Pot lua lectii de vioara online?

Daca esti la inceput si vrei sa te acomodezi cu notiunile introductive de invatare pentru a interpreta la acest instrument poti sa optezi si pentru lectii de vioara online. Sunt diferite tutoriale gratuite pe youtube care iti prezinta notiunile de inceput, notele specifice pentru corzile de vioara, pozitionarea mainilor etc.

De asemenea, poti gasi si anunturi de profesori care ofera contra cost pregatire prin intermediul diferitelor programe pe calculator de tip Messanger, Skype etc., pentru cei care nu au posibilitatea sa se intalneasca live din diferite motive (profesorul este intr-un alt oras etc.). Pretul unei ore variaza intre 50 si 100 lei sau mai mult in functie de notorietatea profesorului.

 

 

 

Cum se acordeaza vioara – sfaturi pentru incepatori

 

Indiferent la ce nivel de experienta esti, cand vrei sa canti la vioara, primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa o acordezi, pentru a obtine sunete curate si clare.

 

 

Ce inseamna acordarea viorii?

Vioara are corzile Sol, La, Re si Mi. Cele patru corzi trebuie sa fie intinse astfel incat atunci cand treci cu arcusul peste ele sunetul obtinut sa fie exact la inaltimea corespunzatoare fiecarei note. Cel mai indicat este sa incepi acordajul de la nota La, dupa ce o fixezi, treci la coarda Re, apoi Sol si Mi.

Violonistii avansati canta cate doua corzi atunci cand isi acordeaza instrumentul, deoarece intre doua corzi exista o cvinta perfecta (o distanta de cinci sunete), si asculta daca distanta este corecta sau nu, daca sunetele sunt clare si la inaltimea perfecta.

 

Cum intind corzile?

Corzile viorii sunt sustinute de cheitele de acordaj si de cuie (fixuri). Sunetul corzii se va modifica daca acestea sunt mai intinse sau mai lasate. Cand este o diferenta mare de la sunetul corzii care ar trebui sa fie fata de sunetul produs de tine, atunci acordajul se face de la cheitele de acordaj.

Daca diferenta este foarte mica, de un semiton sau mai putin, acordarea se face de la fixuri, unde ai un pas mai mic fata de cheitele de acordaj.  

 

Cum poti sa acordezi vioara?

Pentru un acordaj bun, mai ales daca esti incepator ai nevoie de un alt mijloc care sa iti ofere sunetul corect. Daca ai la indemana un pian sau o pianina poti sa te acordezi usor cu acestea, cantand notele de care ai nevoie: La, Sol, Re si Mi. Asculti sunetul apoi il canti pe vioara si vezi daca ai nevoie sa mai strangi sau sa mai relaxezi coarda.

Daca nu ai un alt instrument, poti sa apelezi la softuri specializate pe care sa le descarci pe telefonul mobil sau pe tableta. Una dintre cele mai uzuale aplicatii este Violin Tunner si aceasta iti va da exact sunetul corzii. Aplicatia este in limba engleza si are in partea de jos trecute notele cu litere.

O alta aplicatie mai avansata este Tunner Lite care iti arata inaltimea in Hz la care trebuie sa ajunga sunetul, iar o nota curata (La) trebuie sa aiba 440Hz. Canti o coarda libera si vezi daca nivelul in Hz este bun sau mai ai nevoie de reglaje.

De asemenea, poti gasi filmulete de youtube dedicate pentru acordarea viorii, unde interpretul inregistreaza sunetele clare pe care trebuie sa le obtii. La aceasta metoda trebuie sa ai grija ca prin filmare se poate pierde putin din inaltimea sunetului.

 

 

Cateva trucuri pentru un acordaj cat mai bun

Diferentele de temperatura afecteaza acordajul viorii, asa ca este indicat ca pe timpul iernii sa asezi in toc deasupra instrumentului un prosop pentru o mai buna protectie.

Daca cheitele de acordaj scapa, atunci poti pune putin praf de creta pentru a avea o priza mai buna la strangere. In caz ca fixurile sunt foarte ferme si le rotesti cu dificultate poti sa le ungi cu putin ulei de mecanisme fine, dar cu mare grija pentru a nu pata instrumentul. Daca si asa ai probleme atunci mai bine achizitioneaza seturi noi, care se gasesc usor si au un pret decent.